pierogi - 9067 przepisów (strona:33/605)

Pierogi z czerwoną soczewicą i brązowymi pieczarkami 136

lubi lepić pierogi? Mam dla Was propozycję na pierogi z czerwoną soczewicą i brązowymi pieczarkami. Pyszne :) Składniki na ciasto (na około 36 cieniutkich pierogów): 250 g mąki 2 łyżki oliwy około 150 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 100 g czerwonej soczewicy (polecam firmę  Skworcu ) 1 duża cebula(...)podsmażamy je jeszcze przez chwilę.  Do pieczarek dodajemy soczewicę. Całość mieszamy, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nie może być mdły. Farsz studzimy. Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.  Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut

Smak mojego domu
Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 89

znam nikogo, kto by nie lubił pierogów. Można nie lubić jakiegoś konkretnego farszu, ale ogólnie pierogi wszystkim smakują. W moim domu rodzinnym zawsze jadło się pierogi z serem na słodko, ze śmietanką z cukrem. W dzieciństwie nie znałam więc smaku ruskich pierogów i gdy pierwszy(...)konsumowałam, po prostu mi nie niesmakowały. Teraz za nimi przepadam. Pamiętam również minę mojej koleżanki, która spodziewała się u mnie na obiedzie pierogów ruskich, a zastała słodkie z serem. Inny „rodzinny” farsz to słodka kapusta z grzybami, i uwielbiam te pierożki. Ale nie smakują

To co kocham
Pierogi z kurkami i bryndzą 245

handlująca nabiałem namówiła mnie na bryndzę. I tak sobie wymyśliłam pierogi z kurkami i bryndzą. Sami sprawdźcie czy to dobre połączenie ;) Mnie smakuje :) SKŁADNIKI: Mnie wyszło około 60 pierogów. Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli ciepła woda Farsz: 500 g świeżych kurek 2 średnie cebule 1 łyzka masła(...)bryndzy 1 cebulka dymka sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto na pierogi: 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko, dodajemy masło i szczyptę soli. 3. Wyrabiamy rękami ciasto dolewając co chwilę odrobinę wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić

W kuchni Katie
Pierogi z mąki pełnoziarnistej 172

spacerze zobaczyłam pierogarnię – aż weszłam spytać, czy mają jakieś pierogi z mąki pełnoziarnistej – oczywiście, że nie ma. Tak mi się zachciało tych pierogów, że musiałam, po prostu MUSIAŁAM zrobić je następnego dnia. No dobra, ale jak? Zwykłe, tradycyjne pierogi są z białej mąki, której nie mogę😦 Szybko szybko – internety na ratunek! I znalazłam(...)przepis , na którym się wzorowałam. Pychotka!😉 Zdjęcie zdążyłam zrobić w ostatniej chwili, jak zostało ostatnie pare sztuk pierogów. Chwilę później nie było już żadnego!   Składniki: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) 180ml bardzo ciepłej wody 2 łyżeczki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżeczka jakiegoś suszonego zioła (np. tymianek, bazylia) Dowolny farsz (2 przykładowe pod przepisem na pierogi

Jak gotować i nie zwariować
Domowe Pierogi Ruskie 167

Pierogi Ruskie Składniki: Farsz: ok 1 kg ziemniaków 250-300 g chudego twarogu 2 duże cebule Majeranek, pieprz, kucharek, magii, sól Ciasto: 300 g Mąki Basi do pierogów ( jedna z lepszych mąk) 150 g wody 1 - 2 łyżek oleju ok. 1 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z solą. W międzyczasie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na mocny złoty(...)powstanie nam jednolita w miarę masa. Ważne aby smak farszu był bardzo wyrazisty, ponieważ w cieście się on straci , więc spokojnie nie żałować przypraw. Uważam ,że tajemnicą dobrych pierogów są przyprawy i duża ilość , dobrze wysmażonej cebuli. Kiedy farsz będzie gotowy, odstawiamy go do wystygnięcia. Ja zawsze robię farsz dzień przed. Formuje średnie kulki co ułatwia później zlepianie pierogów

W Moim Magicznym Domu
Pierogi z kapusta i grzybami 142

Pierogi to proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i grzybami leśnymi Pierogi z kapusta i grzybami Słowo „pierogi” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone(...)surowe), kiszona kapusta z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), kasza gryczana, twaróg – na słodko lub z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem z dodatkiem podsmażonej cebuli (ruskie pierogi). Składniki: 500 g mąki 250 ml ciepłej wody 1 jajko farsz: 35 g suszonych grzybów 300 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku

Gotowanie-uk
PIERÓG BIŁGORAJSKI 154

prosty w wykonaniu.  Pieróg Biłgorajski w dniu 28 września 2005r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby Piekarnicze i Cukiernicze pod nazwą "Pieróg (Piróg) Biłgorajski, dawniej zwany krupniakiem, pierogiem gryczanym lub rekczakiem. Pochodzi ze staropolskiej kuchni Biłgoraja i jego okolic (woj. lubelskie). A oto przepis na jedyny w swoim rodzaju autentyczny Pieróg Biłgorajski Składniki(...)Młodzież ostatnio polewa go keczupem. Niektórzy pałaszują go zamiast chleba. Informacji na temat tego jak powinien wyglądać prawdziwy Pieróg Biłgorajski nie musimy długo szukać. Wystarczy w internecie znaleźć Listę Produktów Tradycyjnych charakterystycznych dla Lubelszczyzny, tam właśnie bardzo szczegółowo zostały opisane cechy pieroga. Wyglądem przypomina pasztet, na zewnątrz zapieczona powłoka, a w przekroju można wyróżnić drobne cząstki jego składników, które

Ciastka - domowe słodkości
Pierogi ruskie. 1077

Dziś zapraszam na klasykę polskiej kuchni, czyli na pierogi ruskie. Mięciutkie ciasto skrywające smakowite nadzienie, okraszone rumianą cebulką zajmuje honorowe miejsce pośród przygotowywanych przeze mnie potraw. Najlepsze pierogi robi moja mama, nauczyła ją babcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą(...)pierogami z kapustą i grzybami . Od czasu do czasu pojawiały się także  pierogi z mięsem , lub  pierogi z mięsem, kapustą i grzybami , latem z jagodami czy truskawkami, jesienią z jabłkami lub śliwkami (wszystkie opublikowane przepisy znajdziecie  tutaj ). Nie będę ukrywać, że każdy rodzaj darzę wyjątkowym uczuciem i jak bym miała wybrać swoje ulubione

Rozpustne gotowanie
Trylogia pierogowa: Pierogi z kapustą i grzybami 145

Uwielbiam pierogi. Ale nic w tym dziwnego, to takie typowe polskie danie, którym częstuje się niemalże każdego obcokrajowca, który nasz piękny kraj odwiedzi. Pierogi są też bardzo wdzięcznym tematem kulinarnym, z farszem można szaleć na tyle sposobów, że aż łatwo o zawrót głowy. Pierogi na słodko i na wytrawnie. Z jagodami, serem, kapustą, mięsem, szpinakiem, soczewicą. Już(...)samą myśl, w trakcie pisania, cieknie mi ślinka. Tymczasem moje dziecko pogardziło... Aż mnie serce zabolało, no bo jak to, że MOJA córka nie lubi pierogów?! I to żadnych, ani z serem, ani z mięsem... Mąż mnie uspokoił, że do pierogów trzeba dojrzeć, poza tym ona jeszcze jest tak mała, że nie umie zjeść pieroga

Przepysznik - BLW i nie tylko
Delikatne pierogi z jagodami 103

ciężko chorą babcią. Kilka dni temu wymarzyła sobie na obiad pierogi z jagodami. Pomyślałam, że to świetna okazja aby się sprawdzić! W końcu właściwie nigdy nie robiłam sama pierogów :) Oryginalny przepis pochodzi od koleżanki mojej mamy - mistrzyni w zawijaniu falbanki pierożkowej :) Babcia była zachwycona porcją jagodowych pierogów - ja, cóż... :) W smaku były wyborne, ale nie wyglądały(...)ładnie i imponująco, jak bym sobie tego życzyła. Niemniej jednak, pierwszą próbę wyczarowania pierogów w mojej kuchni uważam za udaną :) Następne będą już tylko lepsze! Składniki: (na ile? huh, nie pamiętam :)) 30? 50? zależy od wielkości): 500g mąki pszennej 1 płaska łyżka miękkiego masła 1 jajko ciepła woda jagody, dużo jagód! :) gęsty jogurt naturalny 0% słodzik w proszku

Spektrum Smaku
Pierogi z mięsem - przepis podstawowy 4001

Przepis zamieszczam na prośbę kilku osób, które uważają moje pierogi z mięsem za doskonałe. Jest to m.in. moja Ania, która już z niejednego talerza pierogi jadła. ;) I jest prawdziwą znawczynią tematu. Dla niej oraz dla wszystkich, którzy prosili - oto jest. ;) Jak już pisałam przy moim rosole, zawsze do tych pierogów wykorzystuję mięso i  nieco warzyw(...)gotowania rosołu i tak też Wam radzę uczynić, jeśli chcecie mieć naprawdę smaczne pierogi z mięsem. P.S. Przepis na ciasto poniżej jest inne niż widoczne na pierogach, ponieważ to jest ciasto maślankowe (zamiast wody - maślanka), które postanowiłam eksperymentalnie zrobić. Zabijcie mnie -nie wiem, gdzie przeczytałam przepis; na pewno gdzieś na Waszych blogach i jeszcze pamiętam, że wtedy Domi

Kuchnia Prezydentowej
Pierogi porosołowe mięsno-warzywne 304

też było w przypadku tych pierogów. Przeziębienie mojego ukochanego "powtwora" zaowocowało ugotowaniem rosołu, a nie dojedzone z niego resztki mięsa i warzyw wykorzystałam do przygotowania farszu na pierogi. Dorzuciłam jeszcze kawałek brokuła, na którego nikt nie miał już ochoty, ostatnią gałązkę koperku i usmażoną cebulkę, porządnie doprawiłam do smaku i proszę, oto one, naprawdę bardzo smaczne pierogi(...)Kawałek cebuli obrałam ze skóry, drobno posiekałam i usmażyłam na rumiano na łyżce oleju, dodałam do reszty składników farszu. Dosypałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam. PIEROGI: w dużym rondlu nastawiłam wodę na gotowanie pierogów. Ciasto rozwałkowałam na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Foremką do pierogów wykrawałam kółka, nakładałam po łyżeczce

Kuchenne zapiski Edyty
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 207

Jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Pierogi od lat takie same. Takie pierogi robię  tylko na wigilię, może dlatego, że gdybym robiła je częściej, spowszedniałyby nam i nie byłyby już takie wyjątkowe. Ilość dodanej kapusty zależy tak na prawdę od naszych upodobań i od kwaśności kapusty. Jedni lubią pierogi bardziej kapuściane, inni bardziej grzybowe. I takie(...)takie są pyszne. Dawniej zdarzało mi się robić dużo więcej pierogów niż mogliśmy przejeść. Zanim przyszła kolej na pierogi, wszyscy byli  już mocno  objedzeni. Nadmiar zamrażałam. Od jakiegoś czasu pierogów z kapustą i grzybami nie mrożę. Zawsze miałam wrażenie, że te mrożone tracą swój smak, ulatuje gdzieś  kwaśność  kapusty, a i smak

Stare Gary
Tradycyjne Pierogi Ruskie 160

Ukrainie. Ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (historyczna kraina na południowo-zachodniej Ukrainie oraz południowo-wschodniej Polsce) a nie jak błędnie się przyjęło od Rosji - gdzie typ tych pierogów nie jest dobrze znany. Tradycyjne pierogi ruskie charakteryzują się ziemniaczano-serowym farszem z dodatkiem smażonej cebuli okraszone również podsmażoną cebulką. Poniższy przepis jest według mnie najlepszym przepisem na pierogi ruskie. Polecam. Pierogi Ruskie - Składniki: ciasto: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków 250 g białego sera duża cebula masło sól  pieprz cebula + masło (do okraszenia)  Pierogi Ruskie -  Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości

Słodka Strona