Nigdy dotąd nie robiłam własnoręcznie pierogów. Za pierogami nie przepadam, a smaki męża i córki w tym zakresie świetnie zaspokaja moja mama fundując im od czasu do czasu pierogową ucztę:) Tymczasem znów z wielkim zdziwieniem odkryłam u siebie nowy smak: smak na pierogi, haha. Ale na pierogi z jakimś mniej klasycznym farszem i oczywiście(...)mąki pełnoziarnistej. Jak odkryłam, tak i szybko wpadłam na przepis , który spełniał moje wymagania. W dodatku te pierogi były pieczone w piecu, a nie gotowane - spodobało mi się to ogromnie:) Przepis na ciasto pierogowe był oparty tradycyjnie o białą mąkę, miałam więc chwilkę wątpliwości jak wyjdzie z pełnoziarnistej, ale przypomniałam sobie, że podobne wątpliwości miałam kiedyś co do naleśników
Zdrowa Kuchnia SowyPierogi z makiem to u wielu jest jedna z 12 potraw wigilijnych. Może i Wy się skusicie na taką pyszną tradycję jedzeniową? {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/12\/pierogi-z-makiem-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/12\/pierogi-z-makiem-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/12\/pierogi-z-makiem-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 szklanki m\u0105ki,\r","3\/4 szklanki wody(...)szklanka mleka,\r","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a,\r","2-3 \u0142y\u017cki miodu,\r","gar\u015b\u0107 drobno pokrojonych orzech\u00f3w,\r","gar\u015b\u0107 pokrojonych rodzynek"],"name":"Pierogi z makiem","recipeCategory":"Bo\u017ce Narodzenie, dania m\u0105czne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Z m\u0105ki, wody i soli wyrobi\u0107 ciasto. Wyrabia\u0107 kilka minut na stolnicy
Bardzo Gruby SmokKeto leniwe pierogi ze śmietaną i cynamonem - smaczna alternatywa dla tradycyjnych klusek Nachodzi Cię czasem ochota na kluchy...? U mnie pojawia się bardzo rzadko, ale jednak się zdarza. To chyba za sprawą faktu, że jako dziecko jadłam tego dość sporo. Keto leniwe pierogi to niskowęglowodanowa adaptacja tradycyjnego przepisu. Co ciekawe, chyba nigdy nie miałam okazji ich robić(...)oryginale... :D Nie do końca wiem zatem jak powinny smakować, ale mogę zapewnić, że te wyszły bardzo udane! :) W mojej głowie utarło się przekonanie, że pierogi leniwe je się tylko na słodko, więc podałam je ze śmietaną i cynamonem oraz borówkami . Jednak moim zdaniem perfekcyjnie nadadzą się jako dodatek do dań mięsnych, np. gulaszu. I tak właśnie mam zamiar
Modern Cave GirlPierogi. To moje ulubione danie. Mogłabym je jeść z powodzeniem codziennie. Tak, jak moja córka czy mąż. Najbardziej lubimy ruskie, domowe, polane masłem. Ciężko mi było wypracować sobie swój przepis na ciasto. Próbowałam zarabiać ciasto z jakiem i bez. Z dodatkiem oleju i bez. Farsz też przeszedł kilka testów. Ale było warto! Pierogi … – znacie kogoś(...)razem z twarogiem przez maszynkę. Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na maśle na złoty kolor, przekładamy do ziemniaków i twarogu. Dodajemy sól, pieprz do smaku. Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc kopczyk, w którym robimy dłonią wgłębienie, wbijamy jajko, a następnie wlewamy cienkim strumyczkiem ciepłą wodę. Na sam koniec dodajemy olej i zagniatamy gładkie
Raj dla PodniebieniaPierogi. To moje ulubione danie. Mogłabym je jeść z powodzeniem codziennie. Tak, jak moja córka czy mąż. Najbardziej lubimy ruskie, domowe, polane masłem. Ciężko mi było wypracować sobie swój przepis na ciasto. Próbowałam zarabiać ciasto z jakiem i bez. Z dodatkiem oleju i bez. Farsz też przeszedł kilka testów. Ale było warto! Pierogi … – znacie kogoś(...)razem z twarogiem przez maszynkę. Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na maśle na złoty kolor, przekładamy do ziemniaków i twarogu. Dodajemy sól, pieprz do smaku. Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc kopczyk, w którym robimy dłonią wgłębienie, wbijamy jajko, a następnie wlewamy cienkim strumyczkiem ciepłą wodę. Na sam koniec dodajemy olej i zagniatamy gładkie
Raj dla PodniebieniaPierogi z truskawkami i ricottą to jedno z moich ulubionych dań, które kojarzą mi się z wakacjami. Ciepło, słońce, bezchmurne niebo to czas kiedy możemy zapomnieć chociaż na chwilę o wszystkim i łapać te beztroskie chwile. Wakacje kojarzą mi się z pysznymi, czerwonymi i pachnącymi truskawkami. Od czasu do czasu mam ochotę wrócić do tych chwil i właśnie(...)tego powodu postanowiłem przygotować pierogi z truskawkami. Odrobina włoskiego serka ricotta sprawi, że nadzienie będzie miało delikatnie kremowy, aksamitny smak. Całość możemy podać z odrobiną jogurtu naturalnego i szczyptą cynamonu. Wiele osób uważa, że przygotowanie pierogów to jest nie lada wyzwanie, robi je się długo, mozolnie… nic z tych rzeczy. Pierogi przygotujemy w kilka chwil
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne pierogi chłopskie – z serem i kiełbasą, to nasza propozycja na klasykę w bardziej swojskim wydaniu. Przepis wywodzi się podobno z kuchni podkarpackiej. Piszemy podobno, ponieważ spotkaliśmy się z co najmniej trzema rodzajami tego dania. Pierogi z farszem z ziemniaków, wędzonej kiełbasy i boczku, pierogi z ziemniakami i boczkiem, oraz z ziemniakami, serem i kiełbasą(...)właśnie te ostatnie postanowiliśmy przygotować. Pomysł okazał się niewątpliwie strzałem w 10! Pierogi z tym rodzajem farszu są naprawdę wyjątkowo smaczne i aromatyczne. A jeszcze bardziej po podsmażeniu. Dlatego to właśnie w wersji podsmażonej zdecydowaliśmy się je przedstawić i polecić. Nadzienie pięknie przechodzi zapachem wędzonki, którą zaskakująco dobrze, przejmuje też ser. Wszystkie smaki i aromaty doskonale się uzupełniają
Kuchnia Na WypasieCzas czytania: 3 min Ruskie pierogi to w zasadzie nasz narodowy specjał, choć nazwa może zmylić. Mimo że to nasz klasyczny przepis to niestety, żeby zjeść dobre pierogi w restauracji, trzeba mieć niesłychanie dużo szczęścia! Lepiej więc przygotować je w domu. Podaję dziś przepis na fantastyczne ciasto pierogowe, które oczywiście nadaje się do każdego rodzaju nadzienia, nie tylko(...)Nadzienie jest równie pyszne, lekko kwaśny twaróg , ziemniaki i dużo podsmażonej cebulki , która nadaje cudowny smak. Wszystko solidnie doprawione świeżo mielonym pieprzem. To, co może być najgorsze w ruskich pierogach, to mdły i nijaki smak. Wyśmienicie smakują podane ze szklanką maślanki lub zsiadłego zimnego mleka. Spróbujcie również pierogów odsmażanych, są rewelacyjne . Polecam! Print Ruskie pierogi .wprm-recipe
SprawdzonaKuchnia.plPierogi to najpopularniejsze danie kuchni polskiej. Można powiedzieć, że są znane na całym świecie i każdy się nimi zachwyca. Najbardziej znane to pierogi ruskie (z farszem ziemniaczano-serowym) oraz pierogi z kapustą i grzybami. Tymi drugimi najczęściej zajadamy się w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jednak pierogi możemy jeść nie tylko od święta. Można je przygotować(...)postawiłam na farsz wytrawny. Jest to szpinak z pieczarkami. W moim przypadku jest to szpinak świeży, ale może on być też mrożony. Ważne jest, aby farsz był gęsty. Takie pierogi są przepyszne, a podane z podsmażoną cebulką i boczkiem wędzonym smakują jeszcze lepiej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki
Danka PichciCzymże byłby wigilijny stół bez pierogów z kapustą i grzybami? U nas absolutna konieczność, pierogi z wody podawane z przysmażoną cebulką, a w kolejnych dniach odsmażane, o ile zostaną. Do tej pory nie było przepisu na blogu ponieważ dla mnie pierogi czy uszka najlepsze są lepione w Wigilię, na świeżo. A to zdecydowanie nie pora na zaprzątanie(...)sobie głowy robieniem zdjęć :) Poza Świętami pierogów z kapustą i grzybami nie lepię. W tym roku w Wigilię idę do pracy, więc pierogi lepiłam wczoraj i zamroziłam. W farszu suszone grzybki w dużej ilości, ponieważ tak lubimy. Farszu zawsze przygotowuję więcej i mam wtedy również do krokietów , a jak zostaje to sobie zamrażam. Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto
Kocham..lubię..gotuję..można rozwałkować je naprawdę bardzo cienko. Nigdy mnie nie zawiodło, dlatego z ręką na sercu mogę je Wam polecić. Równie bardzo polecam przepis na wegańskie, żytnie ciasto na pierogi , które również jest przeze mnie nieraz sprawdzone ( klik ). Z podanych proporcji w tym roku wyszło mi około 60 uszek i 55 pierogów. Składniki: – 1kg mąki pszennej(...)uszkach dodatkowo, zlepiamy oba końce ze sobą), układamy na desce obok. JEŻELI GOTUJEMY NA JUŻ: W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, wkładamy pierwszą partię pierogów (ok. 10 sztuk) lub uszek (ok. 20 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierożki lub uszka przez ok. 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia
Be Fit Be StrongPierogi z kaszą gryczaną i kurkami – to danie nastraja już jesiennie, bo grzyby, bo węglowodany, bo ciepłe, sycące na długo, poprawiające humor danie. Do przygotowania tych pierogów użyłam mąki pełnoziarnistej – wybrałam pszenną graham typ 1850 bo ciasto z niej świetnie się skleja i nie jest zbyt wilgotne, bo smakuje dobrze, bo jest zdrowa no i sycąca(...)dużo dłużej niż mąki jasne. Do przygotowania pierogów z kaszą gryczaną i kurkami można użyć białej kaszy gryczanej lub ciemnej palonej – to w zależności od naszych upodobań smakowych – ta ciemna bo wyraźniejszy smak, biała jest delikatniejsza. Pierogi świetnie się mrożą (zobacz poradnik Jak mrozić pierogi ), dlatego warto za jednym posiedzeniem przygotować ich więcej
Dorota Smakujemoja babcia, mama, teraz ja robię Prostota w najlepszym wydaniu! Farsz to ugotowane w rosole nóżki z kaczki z dodatkiem marchewki, pietruszki, zrumienionej cebulki i majeranku. Wyśmienite! Ugotowane pierogi z kaczką usmażyłam na maśle z dodatkiem majeranku. Zamiast masła można użyć tłuszczu z kaczki. Polecam Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz(...)zrumienić drobno posiekaną cebulę. Ugotowane mięso obrać z kości. Następnie zmielić z ugotowaną marchewką i pietruszką. Dodać majeranek i usmażoną cebulę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto na pierogi rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej
Oryginalny smakmoja babcia, mama, teraz ja robię Prostota w najlepszym wydaniu! Farsz to ugotowane w rosole nóżki z kaczki z dodatkiem marchewki, pietruszki, zrumienionej cebulki i majeranku. Wyśmienite! Ugotowane pierogi z kaczką usmażyłam na maśle z dodatkiem majeranku. Zamiast masła można użyć tłuszczu z kaczki. Polecam Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz(...)zrumienić drobno posiekaną cebulę. Ugotowane mięso obrać z kości. Następnie zmielić z ugotowaną marchewką i pietruszką. Dodać majeranek i usmażoną cebulę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto na pierogi rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej
Oryginalny smakDelikatne domowe pierożki z ziemniakami. Wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na pyszne pierogi ziemniaczane. Pyszne, domowe pierogi z delikatnym farszem z gotowanych ziemniaków i podsmażoną na maśle cebulą. Prosty, tradycyjny przepis na pierogi ziemniaczane, w których zakocha się cała rodzina, a dzieci w szczególności. Pierogi rewelacyjnie smakują polane świeżym masłem i posypane parmezanem(...)tylko masłem z przyrumienioną bułeczką i zsiadłym mlekiem albo maślanką. Pyszności :) Zobaczcie sprawdzony przepis na pierogi ziemniaczane jak u babci. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam. Przepis na pierogi ziemniaczane jak u babci. Oto składniki i przyprawy na pierogi z ziemniakami: ciasto pierogowe według np. tego przepisu
Moja Książka KucharskaPierogi z serem na słodko – ulubione pierogi moich dzieci, w ogóle rodzinę mam kluskową bo kopytka, pyzy, pierogi, kluseczki zawsze są mile widziane i z aplauzem przyjmowane. Pierogi z serem na słodko robię też w wersji dla mojego dziecia z nietolerancją kazeiny w wersji bez nabiału – lepię pyszne pierogi z tofu na słodko(...)polecam też osobom na diecie wegańskiej. PRZEPIS NA PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO Składniki na pierogi z serem na słodko: ciasto: 2 szkl mąki łyżka masła szczypta soli ok szkl wody farsz: pół kg twarogu półtłustego lub tłustego cukier brzozowy, trzcinowy czy biały do smaku łyżeczka ekstraktu waniliowego żółtko lub całe jajko jeśli ser jest dość suchy
Dorota SmakujeCiężko mi było wypracować sobie swój przepis na ciasto. Próbowałam zarabiać ciasto z jakiem i bez. Z dodatkiem oleju i bez. Farsz też przeszedł kilka testów. Ale było warto! Pierogi … – znacie kogoś, kto ich nie lubi? Składniki ciasto 250 g ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 550 g mąki pszennej szczypta soli farsz 150 g twarogu(...)razem z twarogiem przez maszynkę. Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na maśle na złoty kolor, przekładamy do ziemniaków i twarogu. Dodajemy sól, pieprz do smaku. Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc kopczyk, w którym robimy dłonią wgłębienie, wbijamy jajko, a następnie wlewamy cienkim strumyczkiem ciepłą wodę. Na sam koniec dodajemy olej i zagniatamy gładkie
Raj dla Podniebieniapieczone z ciasta drożdżowego z tradycyjnym farszem kapuściano - grzybowym. Można je serwować z dowolnym ulubionym sosem, okraszone masłem i posypane ziołami. Najlepiej smakują na gorąco, popijane czystym barszczem . Pierogi pieczone z farszem z kapusty i grzybów. Ciasto Składniki (Porcji: 18 sztuk) ok. 1/2 kg mąki pszennej, przesiej przez sitko 50 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)dodaj więcej mąki) - możesz do tego celu użyć robota kuchennego gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce i nakryj z wierzchu ściereczką pozostaw ciasto pod przykryciem do momentu, aż wyrośnie Pierogi Składniki cały farsz z przepisu Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów wyrośnięte ciasto 1 jajko, rozmąć w miseczce Przygotowanie stolnicę podsyp mąką, wyłóż wyrośnięte ciasto jeśli posiadasz wałkowarkę
Szybko SzybkowarKoniec lenistwa. Czas wrócić do bloga i gotowania domowego. Dzisiaj zapraszam na pieczone pierogi z mięsem. Pierogi drożdżowo-kruche, z przepysznego ciasta, które mimo zawartości drożdży, nie musi wyrastać. Ładnie urośnie nam w czasie pieczenia. Pierogi zachowują doskonały smak przez kilka dni, o ile tyle pozwolicie im leżeć. U nas z czerwonym barszczem zniknęły błyskawicznie. Jako nadzienia(...)pierogów pieczonych, użyłam mięsa i warzyw z rosołu. Aby farsz był lżejszy, jak zwykle do farszu mięsnego, dodałam ugotowaną kapustę kiszoną. Ja zrobiłam farsz po swojemu, a wy możecie dodać do środka zarówno ulubiony farsz mięsny jak i serowy czy grzybowy. Proporcje mięsa traktujcie czysto umownie, dodajcie takie mięsko, jakie akurat macie. Podobnie ilość dodanych warzyw – często różne
Mieszam w GarnkuNaszło mnie ostatnio na pierogi i to w ilości przerażającej Pierogi z mięsem, pierogi z owocami, pierogi na słodko i wytrawne. Pierogi z dynią. Pierogi gotowane, pieczone i smażone. Ufff. Popierożyłam Miały być nawet już świąteczne paszteciki, ale oddałam się rozdawnictwu i bieżącej konsumpcji, z zapasów na Święta zatem nici. Dzisiaj zapraszam na pierogi pieczone, u nas w wersji z dżemem, ale sprawdzą się tutaj również świeże owoce. Pierogi możecie upiec lub usmażyć. W wersji smażonej, są bardziej chrupiące, ale ja nie chciałam wzbogacać ich kaloryczności dodatkową porcją tłuszczu Pierożki świetnie smakują same lub posypane cukrem pudrem, jednak ponieważ moi goście lubią lukier, lukrem zatem potraktowałam pierożki. Idealne do kawy. W dodatku
Mieszam w Garnkuskąd pochodzą pierogi i że wcale nie z Polski pisałem już w jednym z postów na blogu – właśnie w tym . Do perfekcji jednak opanowaliśmy wymyślanie farszy do pierogów. Bo, prawda jest taka, że nafaszerować możemy jest dosłownie wszystkim. Pierogi z owocami, kapustą i grzybami, kapustą i ziemniakami, kaszą gryczaną i twarogiem, dynią i wędzoną śliwką(...)przepis zapraszam tutaj ), kaszanką… Moje ulubione jednak, to te przybyłe z terenów dawnej Rusi Czerwonej, czyli pierogi ruskie. Ile osób, tyle pewnie przepisów na idealne ciasto i idealny ruski farsz. Mój farsz, poza twarogiem i ziemniakami, zawsze zawiera cebulę, boczek i kwaśną śmietanę. I najlepsze moim zdaniem, są dodatkowo okraszone na talerzu skwarkami z boczku i łyżką kwaśnej
Jacob TastesCiasto na pierogi fot. Moja Książka Kucharska Ciasto na pierogi. Przepis na ciasto na pierogi. Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem(...)sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła. Jak zrobić idealne, delikatne ciasto na pierogi - przepis, składniki i przygotowanie. Ciasto na pierogi fot. Moja Książka kucharska Oto składniki i przyprawy na ciasto pierogowe. SKŁADNIKI: Na ciasto pierogowe: 2,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania 1 szklanka ciepłej
Moja Książka Kucharskawyobraża sobie polskiej kuchni – ruskie pierogi. Ich sekret polega na odpowiednich proporcjach sera do ziemniaków, dobrym, tłustym twarogu i oczywiście cienkim, elastycznym cieście. Do pierogów wybierzcie wiejski twaróg sprzedawany na wagę – ewentualnie ten w kostce, ziemniaki ugotujcie wcześniej, nie żałujcie cebuli i pieprzu, a ciasto rozwałkujcie najcieniej jak się da – tylko minimalnie podsypując mąką(...)proporcje, które podaję, tworzą dla mnie najlepsze pierogi ruskie na świecie – idealne. Są różne szkoły, różne proporcje, różne dodatki – jednak te wygrywają zawsze. Bo w prostocie siła. Najlepsze pierogi ruskie – farsz (40-44 sztuki): 350 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 200 g dobrej jakości tłustego twarogu 2 średnie cebule 2 czubate łyżki masła 1/3 łyżeczki
Poezja smakuZauważyłam, że bardzo lubicie blogowe przepisy na pierogi – tak więc stworzyłam kolejny przepis Tym razem czas na pierogi z kaszą jaglaną, soczewicą i marchewką. Wydaje się to bardzo proste połączenie, które niekoniecznie będzie smakowało jako farsz do pierogów. Jednak potrafi pozytywnie zaskoczyć, o czym sama się przekonałam Zapraszam po przepis // Ciasto: 200 g mąki(...)następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż farsz i dokładnie zlep końce ciasta. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Co jakiś czas mieszaj. Gotuj około 3 – 4 minuty (czyli mniej więcej minutę od momentu wypłynięcia). Podawaj z podsmażoną cebulką
Via Gustowoda. To taki wielki pieróg z twarożkiem i surowym żółtkiem, które wycieka, gdy nakłuwamy ciasto widelcem. W wielu książkach kucharskich zaczynając od “Retrowarzywa” do niedawno wydanej “Italii do Zjedzenia” (tu recenzja) jest przepis na to danie. Do tej pory nie szło mi jednak robienie tego przysmaku w domu, bo zniechęciło mnie zagniatanie ciasta na pierogi, robienie nadzienia i sprzątanie(...)najpyszniejsze, więc nie da rady zrobić większej ilości na zapas. Wszystkie te wymówki zniknęły, kiedy zdałam sobie sprawę, że takie raviolo to doskonała przekąska zero waste przy robieniu wigilijnych pierogów. Przecież to nie apteka i zawsze zostaje nam trochę ciasta, bo przygotowaliśmy za mało nadzienia. Kiedyś robiło się z takiego resztkowego ciasta warkocze czy ślimaki. Ciasto na pierogi
Ugotowane pozamiataneotrzymać równomierny kolor. Powstałe dwie części ciasta najlepiej włóż do foliowego woreczka na około 20 minut. Truskawkę możesz też dodać do całości ciasta – wtedy otrzymasz jednokolorowe pierogi. Aby przygotować nadzienie jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Jeśli są soczyste, odciśnij je lekko z soku. Do jabłek dodaj cynamon i kurkumę wedle uznania. Czerwone ciasto rozwałkuj(...)jasną część w czerwoną, aby uzyskać łaciate ciasto. Z powstałego ciasta wykrój okręgi lub kwadraty, na środek daj trochę jabłek i zalep je składając ciasto na pół. Gotowe pierogi gotuj około 3-4 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Aby przygotować mus jabłka pokrój na ósemki, zalej wodą i gotuj około 5 minut. Następnie jabłka odcedź
Via Gustowiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi ze szpinakiem. Chyba nie ma lepszych...no może od tych z kiszoną kapustą i ruskich. W sumie to wszystkie pierogi są pyszne. A teraz wrócę do moich szpinakowych, a więc, do farszu dałam sera żółtego i to był super pomysł, dzięki temu zyskał on ciekawy smak. Takie pierogi polecam(...)bezmięsny obiad i dla wielbicieli pierogów. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli ciepła woda ( około półtorej szklanki ) Farsz: 45 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku czubryca zielona lub biała według uznania 15 dag sera żółtego Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 duża
Izabelawkuchnibrak czasu (lepiłam z Zuzią, gdy Wiki spała) zdecydowaną większość przygotowałam przy pomocy niedawno kupionej pierogownicy - mały gadżet, a jaki pomocny w kuchni! Tak szybko to jeszcze nigdy pierogów nie ulepiłam :) Zuzi coraz bardziej podoba się pomaganie w kuchni. Towarzyszy mi od zawsze, ale z wiekiem potrafi coraz więcej i kilka pierożków nawet sobie ładnie ulepiła ;) jednak najlepiej wychodzi(...)nadal) podjadanie, przez co zostało mi ciasta na 5 pierogów - mniej więcej tyle jagód mi wyjadła łyżeczką ;) Tym razem to właśnie Zuzia zarządziła, że na obiad zamawia pierogi. Ale to tak już, teraz, lepimy! Problem w tym, że nie bardzo miałam pomysł na farsz... Na szczęście w zamrażarce były jagody, więc sprawa ułatwiona. Oczywiście możesz też użyć świeżych
Kolorowy Przepisowniktakich nie lubi niech rękę w górę podniesie ;). Oj, tak pierogi wszelkie to my bardzo lubimy. A mnie ostatnio naszło, żeby dzieciom na obiad zrobić takie właśnie pierogi. Aby tak naprawdę mięso mielone podać w innej formie, miała być zapiekanka były pyszne pierożki. Ciasto jeśli mamy mikser w domu, robi się wręcz samo w kilka minut. Potem chwila(...)lodówce, spokojne wałkowanie, sklejanie pierogów i chwila pieczenia i gotowe. Cud, miód powiadam Wam. Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami Ciasto 40 dkg mąki 30 dkg masła 200 ml jogurtu naturalnego sól, świeżo mielony pieprz do smaku Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone drobno masło i włączamy mikser. Winny się składniki
Kuchnia na wzgórzuponoć według legendy Jacek Odrowąż (czyli nasz patron Polski), zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie i to dzięki niemu zagościły w Polsce. Miał on karmić pierogami polską biedotę.. Według Bańkowskiego słowo to i jemu podobne(...)innych językach słowiańskich jest zapożyczeniem z dialektów uralskich. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: kurniki – duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa drobiowego knysze – pierogi żałobne, podawane na stypie koladki – pieczone w styczniu, w okresie kolędowania hreczuszki – przyrządzane
vaniliowoczekoladowapieczone pierogi z kaszą natrafiłam w czasie lektury książki ” Polska kuchnia regionalna”, której recenzja wkrótce na blogu Po prawdzie, jestem z Mazowsza, uwielbiam pierogi, ale nigdy wcześniej takich a raczej z takim nadzieniem – nie jadłam. Jako, że moja ciekawość była duża, pozostawało samej zrobić te pierogi, już jako mieszkanka Małopolski Pierogi smakują doskonale(...)dowiedziałam się, że tradycyjna sójka mazowiecka ma charakterystyczną falbankę na łączeniu brzegów. Niestety, we wspomnianej książce brak takiej informacji, więc przepis ze zdjęciami jest do powtórki Przyznam, że w pierogach nie jadłam jeszcze kaszy jaglanej, dlatego byłam ciekawa smaku. Farsz jest wyrazisty. Albo go pokochacie, albo nie będzie Wam smakował i kropka Jak wyczytałam w internecie, danie to zwano
Mieszam w Garnkuchyba jeden z moich ulubionych farszów do pierogów , zajmuje czołówkę listy :-) Pierogi ruskie są bardzo smaczne, nadają się na wiele okazji, na piątkowe obiady, święta i imprezy, na przykład rodzinne oraz bez okazji. Okraszone cebulką z boczkiem połechtają najbardziej wymagające podniebienia! A oto i przepis na pierogi ruskie : Składniki: 400 g twarogu półtłustego 400 g ugotowanych ziemniaków(...)twarogu - pół na pół) 2 duże cebule 3-4 lyżki oleju sól pieprz cukier Ciasto przygotowuję z tego przepisu (z dwóch porcji ciasta, wychodzi wtedy około 40 pierogów) Przygotowanie: Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie - jak do zwykłego obiadu. W międzyczasie kroję cebule na kostkę i powoli podsmażam je na oleju, na patelni solę cebulę 1 płaską
Anielska Kuchnia Aniręczna praca. Przepisy i receptury zaczerpnięte zostały ze starych książek kucharskich. 5 produktów zakładu, zostało wpisanych na prestiżową, Krajową Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to: pierogi z borówkami pilzneńskie, pierogi z kapustą i grzybami pilzneńskie, pierogi z mięsem pilzneńskie, pierogi ruskie pilzneńskie oraz gołąbki pilzneńskie. Do produkcji wykorzystywane są wyłącznie naturalne surowce(...)liść kapusty zawija się ugotowany ryż wymieszany z mięsem i naturalnymi przyprawami, a potem piecze. „Resztki” kapusty (niepasującej wielkością do zawijania), kupowanej od lokalnych rolników, używa się do pierogów, krokietów czy pierogów z kapustą. Spore wrażenie zrobiła na nas maszyna do lepienia pierogów. Do jednego otworu włada się ciasto do drugiego farsz i idealne pierogi wypadają
królestwo garówwypełniaczy. Świetnie nadają się do lunchbox'u do pracy. Doskonałe na szybki rodzinny obiad czy kolację. Ciasto jest bardzo plastyczne, idealne skleja się, podczas gotowania nie rozpada się. Przygotowanie pierogów można rozłożyć na dwa etapy. Pierwszego dnia można przygotować farsz, podduścić drobniutko pokrojoną cebulkę, ugotować ziemniaki, zmielić ser i przechować go w lodówce. Dnia następnego przygotowujemy wspaniałe ciasto(...)lepimy. Doskonale smakują ze skwareczkami, z naturalnym gęstym jogurtem lub zezłoconą cebulką. Ja dodatkowo lubię pokropić je dobrym sosem sojowym. Smakują wtedy wybornie. Jeśli chcemy pierogi zamrozić, to po ulepieniu rozkładamy je na tackach i kolejno mrozimy. Po zamrożeniu wkładamy do woreczków. Surowe mrożone pierogi gotujemy o kilka minut dłużej niż świeże. PIEROGI RUSKIE Składniki
Naturalna Kuchniaravioli, włoskiego przysmaku. Od naszych swojskich pierogów ravioli niczym się nie różni, ale brzmi bardziej światowo, niczym z eleganckiej restauracji. Pieróg natomiast wielu kojarzy się z barem mlecznym i chatą polskiego chłopa... Precz z takimi pomysłami, pierogi to jeden z naszych najlepszych produktów eksportowych i nie tylko. Pierogi to nasza tożsamość narodowa i duma! Także, bądźmy dumnymi(...)pierogami! Źródło obrazka: koszulka.tv W ramach dodatkowej reklamy powiem, że lata temu, moi chrześniacy mający wtedy po 8 lat, pożarli po dziewięć sztuk jagodowych pierogów. Natomiast Tosia, która jak już pisałam za pierogami nie przepada za bardzo, tych pierogów zjadła trzy sztuki :) Pierogi z jagodami 0,5kg jagód 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko
Przepysznik - BLW i nie tylkoodrywać szypułki. A tego nie lubiłam. Później już mama z babcią zostawały w kuchni same. Robiły soki oraz kompoty, na szybko jakiś koktajl dla dzieci i oczywiście na obiad pierogi. A my z siostrą siedziałyśmy w pokoju odpoczywając po ciężkim dniu i co chwila krzycząc: No kiedy te pierogi będą gotowe? Składniki: (z tej ilości wyjdzie ok.25 pierogów) Ciasto: 420g mąki pszennej ( najlepiej tortowej), plus troszkę do podsypania. jajko, szczypta soli, ok. 230ml gorącej wody. Ponadto: 500g truskawek do pierogów, 235 g truskawek na sos, 2 łyżki cukru (choć tu zależy wszystko od tego jak słodkie są owoce), 60ml mleka. Przygotowanie: Przygotować ciasto: do mąki dodać szczyptę soli, jajko oraz powoli dodawać wodę. Zagnieść ciasto. Gdyby
W kuchni u MonikiNarodzenie zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi lepienie pierogów. To danie, którego nie może zabraknąć na stole. Ale jak zrobić idealne ciasto? I jak ozdobić brzegi pierogów, aby nie tylko zachęcały zapachem i smakiem, ale również wyglądem? Oto przepis i kilka trików. Ps. Różnice w kolorze ciasta wynikają z pory dnia i różnic w oświetleniu. Przepisy(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); IDEALNE CIASTO NA PIEROGI + JAK OZDOBIĆ BRZEGI PIEROGÓW CIASTO IDEALNE Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy
Życie zamknięte w smakufetą, więc pomyśłam, że połączę mięso z kurczaka. Jestem zaskoczona, bo mój syn jest dość wybredny jeśli chodzi o jedzenie, więc jest dla mnie to niezwykłe, że zjadł pierogi z takim farszem. Składniki na farsz : 0,5 kg. skrzydełek z kurczaka 200 g. (opakowanie) mrożonego szpinaku lub świeżych liści opakowanie serka feta ( ja użyłam kanapkowego Favita) Skrzydełka(...)ostygł. Następnie dodałam opakowanie serka kanapkowego Favita. Całość tylko wymieszałam, nie miksowałam na gładką masę. Miskę przykryłam i wstawiłam do lodówki ( oczywiście z myślą, że wieczorem siądę i ukepię pierogi). Moja skleroza przypomniała mi o farszu bardzo późno w nocy, więc nie było już sensu lepić pierogów. Farsz przenocował w lodówce i nabrał smaczku :) Rano zabrałam się
apetytnapieczeniesię zrobić gorsze ciasto na pierogi,niż w kupionych pierogach kiepskiej jakości? Doskonale wiem, że tak. Sama stworzyłam kilka takich. I nie wiem, ile ciast na pierogi już zepsułam. Kombinowałam z różnymi proporcjami i miksami. Do szału doprowadzały mnie instrukcje typu "dodać tyle wody, ile mąka zabierze"(chociaż sama stosuję to przy drożdżówkach:) W końcu jednak się(...)rozwałkować cieniutko na grubość 1-2 mm. Szklanką wyciąć koła. Na środek nałożyć czubatą łyżeczkę farszu (farsz nakładać na stronę, która była przyklejona do blatu). Pieróg złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Ulepione pierogi odkładać na bok i przykryć ściereczką. W garnku zagotować wodę. Wrzucić 10-15 pierogów naraz, gdy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień
Pełny talerzjest czasochłonne. No nie ma nic bardziej przyjemnego jak przygotowanie ich w zaciszu swojego domu. A później zajadać się i napawać się dumą, że nie są to kolejne mrożone pierogi z marketu. Dziś zamieszczam pierogi mojego autorstwa. Nafaszerowałem je mięsem z kurczaka, warzywami i świeżym tymiankiem. Podsmażyłem i podałem je z dipem czosnkowym. Na dzisiejszy szary, ponury jesienny(...)dzień pasują idealnie. Jesienna chandro miej się na baczności :) Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 5 osób ( ok. 30 pierogów) Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na farsz: 150 g mięsa z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 mały por świeży tymianek bulion olej, sól, pieprz SKŁADNIKI na ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 żółtko
kulinarnyJakapustą i grzybami muszą być na mojej wigilii obowiązkowo – oprócz barszczu to mój największy przysmak. Można oczywiście nadziać je tylko lekko przesmażoną kiszoną kapustą z grzybami, ale najlepsze pierogi są z tej długo duszonej, na którą podawałam niedawno przepis. To o takich pierogach marzę przez cały rok. Ciasto musi być koniecznie bardzo cienkie. Najlepiej podawać(...)masłem lub z cebulką podsmażoną na smalcu/oleju. I muszę się pochwalić. W końcu nauczyłam się robić falbanki – dotychczas umiała je robić tylko mama. Idealna wyszła dopiero po 33 pierogu. Myślałam, że nigdy mi się nie uda, ale po prostu trzeba było ćwiczyć – jak opanuję do perfekcji metodę chyba nagram jakiś instruktaż. Efekty mojej pracy na zdjęciach. Ciasto
Poezja smakuznam nikogo kto by nie lubił pierogów z kapustą i grzybami,nawet zagorzali mięsożercy nie pogardzą tym przysmakiem.W moim domu nie podawało się pierogów do wieczerzy wigilijnej,za to uszka z grzybami owszem i to w ilościach hurtowych.Pierogami za to zajadam się z lubością cały okragły rok.W zależności od farszu jakim je nadziejemy,moga stanowić codzienny,prosty posiłek(...)grzybami tradycyjnie pojawią się na stole wigilijnym w wielu domach.A ponieważ je się także oczami warto włożyć w ich przygotowanie odrobninę trudu,by sprawić radośc najbliższym.Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy.Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej,a farsz zyska niesamowitą głebię smaku. Składniki na ciasto pierogowe: 3 szklanki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!taka pracochłonna czynność. Na szczęście miałam, pomocnika, który wyręczył mnie w wałkowaniu ciasta ;) a na koniec docenił za wkład pracy! I pomyśleć, że moja mama czasami robiła 300 pierogów dla całej rodziny oO teraz rozumiem, czemu czasem siedziała do 2-3 w nocy ;p W dzisiejszym poście podam Wam super przepis na pierogi oraz przedstawię smakowitości, które jeszcze(...)pomidorami wygrał !) Jestem osobą, która nie trzyma się miar, dużo rzeczy robi na oko, nie jest też zawsze wierna przepisom. Tak właśnie jest w przypadku ciasta na pierogi ;) trzymam się proporcji, jednak bardzo często szukam nowych recept. I tak oto przepis mojej mamy został zmieniony na znalezione w internecie ciasto, które (naprawdę !) nie klei się
Kitchens Alphabet