pierogi - 9067 przepisów (strona:30/605)

Ruskie pierogi 182

pierogach mogłabym pisać wiele. Kojarzą mi się z moimi babciami.  Babcia Hala robiła na święta pyszne pierogi z grzybkiem.  Babcia Manisia zawsze kiedy byliśmy chorzy przyjeżdżała do naszego domu i razem z nią lepiliśmy pierogi z mięsem, z rosołu. Sama przygodę z pierogami zaczęłam kilka lat temu ale tzw. "ruskich" nie robiłam nigdy(...)Było to w roku 2015 kiedy z już Małżonem pojechaliśmy na rowerowy miesiąc miodowy w Bieszczady. Gospodyni serwowała kuchnię raczej ciężką i między innymi pojawiły się na obiad ruskie pierogi. Nie dość, że polane skwarkami to z nadzieniem, którego głównym elementem była smażona cebula. Niestety pierogów wówczas nie ruszyliśmy.  Małżon jada tylko pierogi z kapustą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi ruskie 203

każdy lubi, a kto nie więc zapraszam do przepisu na pyszne ruskie pierogi! Smacznego:) Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Pi erogi ruskie Pierogi podawać z cebulką podsmażoną na boczku! Składniki : 0,65 kg ziemniaków (surowe) 0,5 kg bi a ł ego sera 2-3 małe główki cebuli 50 g słoniny Sól oraz(...)pieprz Ciasto na pierogi : Ciasto na pierogi polecam wykonać z przepisu pod linkiem : http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2016/02/ciasto-na-piergi-uszka.html Przygotowanie:              Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Słoninkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie wytapiamy na skwarki. Gdy słoninka dochodzi dorzucamy do niej cebulę pokrojoną w kosteczkę i dusimy/smażymy do miękkości

Sprawdzone przepisy kulinarne
Light pierogi z kurczaka 130

zapraszam na pyszne pierogi z kurczaka gotowanego z warzywami , do tego skwarki z szynki długo dojrzewającej , to połączenie eksploduje smakiem , zapraszam koniecznie do wypróbowania . Składniki na pierogi  4 szklanki mąki  pszennej  1 łyżka oleju  1 szklanka wody ( można dodać w zależności cista )  szczypta soli Składniki na farsz  3 sztuki udek podwójnych(...)rosołu  1 cebula surowa  sól  pieprz  5 plastrów szynki długo dojrzewającej  pęczek szczypioru   sól różowa himalajska  pieprz  Wykonanie  ( pierogi) Na stolnicę wysypujemy mąkę i w środek wlewamy wodę oraz olej i zaczynamy zagniatanie , kiedy zobaczymy że ciasto nie chce się sklejać , można dodać jeszcze troszkę wody ,nie zapominamy

Mój Smak
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 146

bardzo popularne w mojej rodzinie. Bardziej lubiane były przez nas te z mięsem. Nie raz, nie dwa i nie trzy byłam męczona przez drugą połówkę, by przygotować mu owe pierogi- nigdy nie chciałam. Nie znałam smaku, nie wiedziałam czy wyjdą takie jak powinny. Skusiłam się i polubiłam. Zdaję sobie sprawę, że jest to moja wariacja na temat pierogów ruskich, bowiem podkręciłam ich smak świeżym tymiankiem a podałam z przesmażoną szynką parmeńską i cebulką. Wyszły obłędne. Wiem, że w niektórych rejonach jada się ruskie pierogi w Wigilię i Święta. Zatem przepis podaję, jeśli ktoś ma jeszcze ochotę je przygotować. Składniki (na 30-40 pierogów): ciasto na pierogi z przepisu na najlepsze ciasto 250 gram ziemniaków

Mango Papaja
Pierogi ruskie 219

zwykle od razu podajemy – najczęściej ze skwarkami i podsmażoną cebulą. Wśród popularnych dodatków są jednak też śmietana oraz czerwony barszcz – do wyboru zależnie od upodobań. Niektórzy podają też pierogi ruskie nie od razu po ugotowaniu, lecz podsmażają je jeszcze na patelni. Pierogi ruskie 2015-12-06 19:58:28 Tradycyjne pierogi ruskie z nadzieniem ziemniaczano-twarogowym – powszechnie(...)znane i lubiane, proste danie z niewyszukanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób / ok. 20 pierogów) 2 średnie ziemniaki (300g) 150g tłustego twarogu 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Dressing 150g wędzonego boczku 1 mała cebula (100g) Instrukcje

Kulinarna Pokusa
Pierogi z kapustą i grzybami 213

słodkiej kapusty. Wahają się przez wszystko od użycia kapusty wyłącznie świeżej, aż po wyłącznie kiszoną, i to nawet nie odciśniętą. Ma to oczywiście bardzo duży wpływ na smak pierogów, przy czym w dużej mierze sprowadza się do tego jak bardzo lubimy (lub nie) kwaśny smak farszu. Ja jestem zwolennikiem pewnej przewagi smaku „słodkiego” – stąd kapusta kiszona jest(...)wyrazistość najłatwiej nadać odpowiednią ilością soli, pieprzu czy kminku. Oczywiście bez przesady, ale powinno ich być więcej niż gdybyśmy chcieli spożyć naszą kapustę z grzybami ot tak po prostu. Pierogi z kapustą i grzybami 2015-12-04 11:18:37 Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami leśnymi - uniwersalne i popularne danie doskonałe o każdej porze roku. Zapisz przepis

Kulinarna Pokusa
Akcja pierogowanie - czy da się zrobić bezglutenowe pierogi? 217

jaglaną "śmietaną" malinową Pierogi to jedno z najbardziej popularnych w Polsce dań. Smaczne (choć ja fanką nie jestem) i proste. Rodzajów pierogów jest całe mnóstwo, ale czy da się zrobić pierogi bez glutenu (i wegańskie)? Do podjęcia wyzwania natchnęła mnie koleżanka i tak zaczęło się moje weekendowe pierogowanie. Pierwsza próba była nieudana - pierogi owszem miały kształt(...)były twarde i jakieś takie bez wyrazu.  Postanowiłam pokombinować ze swoim przepisem i .... Pycha! A farsz moim zdaniem (a także zdaniem koleżanki weganki) jest genialny ;) Wracając do pierogów - zrobienie takich zwykłych z mąki pszennej jest dziecinnie proste. Natomiast pierogi bez glutenu mogą być wyzwaniem. Dzieje się tak dlatego, że to właśnie gluten odpowiada za elastyczność, miękkość

pyszne zdrowości
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 160

Pierogi są prostym daniem, wymagającym jedynie nieco czasu by je ulepić. Dobrym pomocnikiem w lepieniu jest foremka do pierogów. Farsz z kaszy gryczanej i sera białego nadał pierogom lekkości. Aby zadowolić mięsożerców pierogi okrasiłam podsmażonym boczkiem, ja wolę z podsmażoną cebulką. Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłej wody 50 g masła(...)biorąc krążek obracać go tak by góra jego była na dole, wtedy dopiero nakładać farsz. Po rozwałkowaniu góra ciasta lekko podsycha i może się trudniej sklejać. Ja robiłam pierogi za pomocą foremki do pierogów, jest o wiele szybciej. Do wrzącej lekko osolonej wody wkładać partiami pierogi, gotować około 3 minuty od wypłynięcia. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić, czas

Kuchcik gotuje
Żegnamy truskawy 170

okazało się, że zaszło poważne niedopatrzenie. Zapomniałam, że KonQbek jest fanem pierogów z truskawkami. Na szczęście przy okazji omawiania stołówkowych obiadów, powiedział, że ostatnio zamówił sobie właśnie takie pierogi. I wtedy zrozumiałam- trzeba zdobyć truskawki (nasze się niestety skończyły) i ukręcić pierożki!  Osobiście nie przepadam za pierogami z owocami. Jestem wierna ruskim, ewentualnie toleruję te wigilijne(...)szarą zupą wiśniową, a może po prostu jestem mięsożerna. A właściwie ziemniakożerna, bo jeśli w obiedzie jest ziemniak to jestem w pełni usatysfakcjonowana. KonQbek jednak wyrósł na babcinych pierogach i takie sezonowe rarytasy z truskawkami albo jagodami bardzo lubi. A, że ja bardzo lubię KonQbka, postanowiłam wziąć się za lepienie. To moje pierwsze pierogi z owocami (specjalizuję się

les mirabelles
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 185

Zdecydowanie jestem fanką wszelakich pierogów i również bardzo lubię kaszę gryczaną. Kiedy na blogu Marzeny zaciszekuchenne.blogspot.co.uk zobaczyłam przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem, i w dodatku ciasto na pierogi na kefirze to szybciutko dopisałam przepis na swoją -coraz już dłuższą…- listę potraw do zrobienia. U mnie w domu nie robiło się pierogów z kaszą…. Robiło się pierogi z kapustą i grzybami; z mięsem, kapustą i grzybami ; z owocami i obowiązkowo z serem. Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto na pierogi na kefirze…. okazało się, że jest zdecydowanie łatwe do wyrabiania i bardzo plastyczne. Od tej pory to ciasto to zdecydowanie numer 1 jeśli chodzi o przepisy na ciasto

UgotujmyTo.pl
PIEROGI Z MIĘSEM (INDYK + KACZKA) - Bezglutenowe i zwykłe. 186

pierogów. Grzeszymy więc sobie, popełniając kolejne, niemoralnie dobre pierogowe cuda. Wcale nam z tego powodu źle nie jest, ale na wszelki wypadek, w ramach pokuty, podzielimy się i pierogami i przepisem.  Tym razem wersja mięsna, bardzo soczysta, aromatyczna i niebezpiecznie dobra. Lepienie z tego mięsno-warzywnego farszu to czysta przyjemność (nawet gdy pakujemy go w cieniuteńkie ciasto(...)zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie) Jak widzicie, kolejny raz nasza zasada - pieróg ma być napakowany mocno przyprawionym farszem, a ciasto (czy to zwykłe, czy bezglutenowe) ma być tak cienkie, że bardziej się już nie da! I oto sekret najlepszych pierogów. To nie przechwałki, gdy spróbujecie, przyznacie nam rację. Te oto niewinne pierożki wywołały u nas niemały

Wypisz Wymaluj
Pierogi odgrzewane w air fryer 54

Pierogi odgrzewane w air fryerze to kolejne danie jakie przygotowałam w nowej maszynie. Ostatnio na święta pod choinkę dostałam frytkownicę powietrzną zwaną popularnie airfryerem. Jak się domyślacie radość u mnie wielka i urządzenie w użyciu non stop. Codziennie wypróbowuję w nim swoje pomysły kulinarne, dokumentując je by móc tutaj podzielić się z wami swoimi spostrzeżeniami, wnioskami i przepisami(...)odgrzać pierogi ? Jak wy lubicie? Odgrzewane w wodzie, odgrzewane na patelni, odgrzewane w piekarniku? Ja najbardziej lubię pierogi smażone na patelni, dlatego przygrzewając na obiad pierogi z serem, które rodzinnie kleiliśmy kilka dni wcześniej, koniecznie chciałam wypróbować air fryer. Świetny efekt powstał – trochę smakowały jak smażone a trochę jak pieczone – chrupiące na zewnątrz i miękkie

Dorota Smakuje
Proste ciasto na pierogi 54

Proste ciasto na pierogi dzisiaj bo zaczął się truskawkowy sezon i oczywiście pierogi z truskawkami to obowiązkowe danie latem! Lubicie pierogi? A lubicie lepić pierogi? Ja muszę przyznać, że nie bardzo Rodzina duża, lepienie zajmuje godziny a zjadają wszystko w 5 minut No ale ponieważ kocham ich to lepię, bo oni kochają pierogi Ten przepis(...)proste ciasto na pierogi pasuje do wszystkich rodzajów pierogów i na słono i na słodko. PRZEPIS PROSTE CIASTO NA PIEROGI Składniki: 500g mąki 1 łyżeczka płaska soli 5 łyżek oleju lub oliwy 1 szklanka 250ml wrzątku Jak zrobić proste ciasto na pierogi: Do misy wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Dodajemy olej, mieszamy. Dodajemy wrzątek i wyrabiamy

Dorota Smakuje
Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 32

znam nikogo, kto by nie lubił pierogów. Można nie lubić jakiegoś konkretnego farszu, ale ogólnie pierogi wszystkim smakują. W moim domu rodzinnym zawsze jadło się pierogi z serem na słodko, ze śmietanką z cukrem. W dzieciństwie nie znałam więc smaku ruskich pierogów i gdy pierwszy raz je konsumowałam, po prostu mi nie niesmakowały. Teraz za nimi(...)przepadam. Pamiętam również minę mojej koleżanki, która spodziewała się u mnie na obiedzie pierogów ruskich, a zastała słodkie z serem. Inny „rodzinny” farsz to słodka kapusta z grzybami, i uwielbiam te pierożki. Ale nie smakują mi z kolei takie z kiszoną kapustą. Nie ukrywam, że pierogi są bardzo pracochłonne, u nas w domu goszczą więc bardzo

To co kocham
Pierogi z grzybami i mięsem - kuchnia podkarpacka 50

Pierogi z grzybami i mięsem - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Czarnorzeki, gmina Korczyna, powiat krośnieński  Świeże grzyby to w dzisiejszych czasach prawdziwy rarytas. Sezon na nie trwa dość krótko, a ich dostępność nie jest też tak oczywista. Znajomość lokalnych lasów i umiejętność rozróżniania gatunków grzybów nie są już tak powszechne, jak dawniej. Być może właśnie dlatego dania ze świeżymi grzybami(...)smakują. I wbrew pozorom nie jest to tylko sos grzybowy, czy marynowane grzyby. Dzisiaj zapraszam na pierogi z grzybami i mięsem według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Czarnorzekach. Farsz do pierogów przygotowuje się z ugotowanych i mielonych grzybów oraz z ugotowanego mięsa drobiowego, na przykład takiego, na którym gotowany był rosół. Do farszu dodaje się sporo podsmażonej cebulki

Trzeci talerz