pierogi - 9067 przepisów (strona:31/605)

PIEROGI Z WIŚNIAMI I JAGODAMI! PYSZNY OBIAD NA UPAŁY! 54

Polskie pierogi nie bez powodu zawojowały świat, z czym my Polacy ich nie robimy? Smak mojego dzieciństwa to pierogi z jagodami, pierogi z serem na słodko i właśnie pierogi z wiśniami!  Przepisem na pierogi z jagodami, dzieliłam się z Tobą ostatnio, te wykonujemy dokładnie tak samo, zmieniamy tylko nadzienie.  Wiśnie dryluję i układam(...)sitku, pod spód podstawiam talerzyk, sok, który spłynie będzie idealny do polania gotowych pierogów. PIEROGI Z WIŚNIAMI Wiśnie około 2 duże kubki, łącze z 1/2 kubka świeżych jagód, dodaje 5 łyżek cukru trzcinowego, 3 szczypty cynamonu, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, całość mieszam i mam nadzienie gotowe. Ciasto na pierogi znajdziesz we wpisie PIEROGI Z JAGODAMI Pierogi

SMYKWKUCHNI
Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka 67

Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Żurawica, gmina Żurawica, powiat przemyski Regionalna kuchnia pełna jest niespodzianek. Kryją się one zwykle w prostych składnikach i ciekawych sposobach ich wykorzystania. Jedną z takich smacznych niespodzianek są pierogi z marchewką. Podgotowana marchew starta na tarce i podsmażona z cebulką doskonale sprawdza się w roli farszu do pierogów. Doprawiona solą(...)pieprzem jest pełna smaku, choć nadal pozostaje świeża i lekko słodka. Pierogi z marchewką to rewelacyjne danie, które warto wypróbować i ugotować dla bliskich. Przepis Stowarzyszenia „Razem jest łatwiej” z Żurawicy pochodzi z publikacji pt. „Przepisy kulinarne naszych przodków”, wydanej przez LGD „Ziemia Przemyska”. Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka Pierogi z marchewką - kuchnia podkarpacka Składniki na około

Trzeci talerz
Kakaowe pierogi z borówkami 53

Niezwykle pyszne i łatwe w przygotowaniu pierogi w nowej odsłonie. Kto raz ich spróbuje, będzie chciał więcej. Kakaowe pierogi z borówkami są słodkie, ale jednocześnie sycące. Łatwo się je robi i gwarantuje, że staną się hitem w Twoim domu. Kakaowe pierogi wyglądają nietuzinkowo, a co najważniejsze świetnie smakują. Idealnie sprawdzą się na obiad, deser, lub kolację. Zapraszam(...)wypróbowania przepisu na pyszne, kakaowe pierogi z borówkami. Domownicy na pewno będą zachwyceni! PRZEPIS NA KAKAOWE PIEROGI Z BORÓWKAMI Składniki na około 120 sztuk Ciasto : 1000 g mąki 400 ml wrzącej wody 3 jajka 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżka oleju szczypta soli Nadzienie: 750 g borówek cukier Przygotowanie 1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto na pierogi

Alle Dobre!
Domowe pierogi gyoza. Jak zrobić pierożki gyōza 74

Domowe pierogi gyoza. Jak zrobić pierożki gyōza . Przygotowując te pierożki inspirowałam się przepisem z tego bloga. Lubię lepić pierogi , więc lepienie pierogów gyōza było dla mnie pewnym wyzwaniem, ale lepienie pierogów np. z twarogiem wędzonym też nie było klasyczne.. Gyoza to małe, japońskie pierożki, nie są podobne do naszych pierogów. Ich nadzienie tradycyjnie składa(...)się z mielonego lub siekanego mięsa i warzyw. Przygotowuje się je zazwyczaj na trzy sposoby: gotuje, jak nasze pierogi, gotuje na parze lub podsmaża i lekko gotuje na parze. Ja wybrałam tę trzecią metodę! Ze względu na sposób lepienia są dosyć pracochłonne, to czasem warto zafundować je sobie na obiad. Polecam przygotować ich więcej i zamrozić.. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi leniwe z batatem wi pesto z jarmużu 97

Pierogi leniwe z batatem to danie wegetariańskie i bezglutenowe. I jest zdrowe, ponieważ batat to jedno z najzdrowszych warzyw. Plus pesto z jarmużem. A jarmużu to już chyba nie trzeba przedstawiać. Czas : 50 minut Poziom trudności : Wymagające Liczba porcji: 2 Pierogi leniwe z batatem z pesto z jarmużu wyglądają niecodziennie, bo pomarańczowe kluseczki zwracają uwagę – i świetnie(...)smakują. W Niedzielnym Kucharzu znajdziesz przepis na gniocchi z batatów , ale pierogi leniwe z batatem to jednak inna historia. Gniocchi robiliśmy z dodatkiem mąki pszennej, leniwe są totalnie gluten free. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że są bardziej miękkie niż gniocchi. No i, jak to leniwe, zawierają ser, dodający jeszcze większej miękkości i przyjemnego kremowego smaku. Trzeba sobie powiedzieć jasno

Niedzielny kucharz
Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka 93

Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka Podkarpacka kuchnia może się pochwalić wieloma unikalnymi daniami, które znane są jedynie w niektórych zakątkach kraju. Wyjątkowość tych dań doceniana jest nie tylko przez lokalnych mieszkańców, ale również podczas licznych kulinarnych konkursów związanych z kultywowaniem lokalnych tradycji. Takim kulinarnym unikatem są pierogi z Nawsia (gmina Wielopole Skrzyńskie), gotowane z farszem(...)startych surowych ziemniaków, które podsmaża się na boczku i cebuli. Trudno ten wyjątkowy smak porównać z jakimikolwiek innymi pierogami i pewnie dlatego pierogi z Nawsia zyskują coraz większą sławę i licznych wielbicieli, podczas gdy mieszkańcy Nawsia znają je od około 100 lat. Podobne danie gotuje się na Podlasiu, gdzie jest równie lubiane i cenione. Strażniczkami lokalnych tradycji kulinarnych

Trzeci talerz
Idealnie delikatne ciasto na pierogi 130

smaki, które pamięta z dzieciństwa lub takie, które idealnym smakiem utkwiły mu w pamięci i nie chcą z niej uciec.  Czy Wy też macie w głowach smak idealnych pierogów? Osobiście moimi ulubionymi są pierogi ruskie. Wprost uwielbiam farsz ziemniaczano- serowy z cebulką. Delikatnie pikantny....ale... Oprócz farszu pierogi powinny mieć również idealną "skorupkę".  Dla mnie(...)wyznacznikiem pysznych pierogów jest delikatne, rozpływające się w ustach ciasto. Cienkie po ugotowaniu, ale po podsmażeniu również ujmujące zasmażoną skórką. Spróbujcie i nie żałujcie siły w ugniatanie ;) Składniki:   0,5kg mąki pszennej (typ 450 tortowa) 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soli 280ml ciepłej wody (nie może być gorąca)  Przygotowanie:   Ciasto na pierogi lubi być dobrze

ChilliJemy
Gniocchi z twarogu, czyli pierogi leniwe 69

Gniocchi z twarogu to właściwie nic innego jak nasze polskie pierogi leniwe tyle tylko, że podane w inny sposób – nie na słodko, ale z pysznym sosem marinara. Czas : 15 minut Poziom trudności: Nie za trudne Liczba porcji: 2 duże Gniocchi z sera riccota to klasyka włoskiej kuchni. Delikatne jak puch kluseczki podawane na sto różnych sposobów. Pierogi(...)polskiej, kiedyś stała i nieśmiertelna pozycja menu barów mlecznych i stołówek. Postanowiliśmy zrobić kuchnię fusion i połączyć obydwie tradycje kulinarne. Z polskiej kuchni wzięliśmy twaróg, z którego robione są pierogi leniwe, z włoskiej sposób cięcia klusek, a przede wszystkim sposób podania. Pierogi leniwe cięte są z ukosa, na dość długie kluski. My zdecydowaliśmy się na drobne kluseczki, bardziej

Niedzielny kucharz
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. 81

Przepis na pyszne pierogi wigilijne. Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami. Obok tradycyjnych już pierogów wigilijnych z kapustą i grzybami pojawią się w tym roku również pierogi z kaszą gryczaną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej typ 480 2 żółtka 1 łyżka(...)żeby wchłonęła nadmiar. wody. Wykonanie: Ciasto partiami wałkujemy dość cienko ciasto i szklanką wycinamy koła dowolnej wielkości. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką żeby nam nie wyschło. Nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucamy je na wrzątek (około 4 minut od chwili wypłynięcia.) Ugotowane pierogi możecie obsmażyć na patelni na złoty kolor, możecie je również podać

To co lubię - gotuję i polecam
Pielmieni 91

Pielmieni (lub pilimeni, pielmenie, pielmienie) – to rodzaj niewielkich pierogów z farszem mięsnym. Jest to potrawa kuchni rosyjskiej - zadomowiona w kuchni polskiej. Od naszych polskich, tradycyjnych pierogów różnią się przede wszystkim tym, że na etapie lepienia, wypełnia się je surowym mięsem, a nie gotowanym. Najczęściej serwowane są obficie posypane świeżo mielonym pieprzem, z dodatkiem śmietany zakwaszonej octem. Ponieważ pierożki(...)duże, to z założenia należy je zjadać "na raz".  Z podanych składników otrzymamy około 70 pierogów.  Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej np. typ 500, 250 ml gorącej wody, 50 ml oleju, pół łyżeczki soli. Farsz: 300 g mielonej wołowiny (np. zrazowa dolna), 300 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki wieprzowej), ½  średniej cebuli, 2 ząbki

Świat Domowej Kuchni
Farsz do Pierogów z Przepisu Babci 87

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi ruskie to bardzo popularne danie na Ukrainie, ale także u nas w Polsce. Z pewnością każdy z Was pamięta pyszne domowe pierogi ruskie przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Nazwa pierogi jest bardzo ogólna, ponieważ choć w każdym domu przygotowywane są one bardzo podobnie, smakują inaczej. Oczywiście bardzo ważne jest ciasto na pierogi, ale główną rolę tutaj ogrywa farsz, a dokładniej jego proporcje. W tym wpisie przedstawimy Wam nasz domowy i ulubiony przepis na pyszny farsz do pierogów z przepisu mojej babci. A wy jak go robicie w swoich domach? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki  500 g twarogu duża cebula – 300 g 500 g ugotowanych ziemniaków 2 płaskie łyżki masła

Przepiski.pl
Pierogi Ruskie Jak u Mamy 79

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nie znam nikogo, kto by nie lubił pierogów. To tradycyjne polskie danie jest uwielbiane przez każdego. Nic dziwnego, pierogi ruskie są naprawdę przepyszne. Pierogi ruskie to specjalność każdej babci i mamy, a także barów mlecznych. Z pewnością każdy z Was nie raz w życiu jadł pierogi. Niby każde przygotowywane były na takie samej(...)zasadzie, a zawsze smakowayły inaczej. Przepis na pierogi ruskie jest wręcz banalny, ale musimy odpowiednio dobrać składniki, aby ciasto było delikatne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Tym razem zaprezentuję Wam przepis na pyszne pierogi ruskie mojej mamy. FARSZ: Składniki: 250g twarogu duża cebula – 300 g 500 g ugotowanych ziemniaków 2 płaskie łyżki masła pół płaskiej łyżeczki

Przepiski.pl
Pierożki drożdżowe z pasztetową i pieczarkami 140

Pierożki drożdżowe z pasztetową i pieczarkami Lubicie tradycyjne pierogi? A próbowaliście kiedyś wersji drożdżowej? Jeśli nie, to zdecydowanie polecam Wam dzisiejszy przepis na pierożki drożdżowe z pasztetową i pieczarkami. Takie pierogi można przygotować zarówno na przyjecie, jak i obiad. My je uwielbiamy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Ciasto nie wymaga długiego wyrastania. A farsz… Ten przygotujecie dosłownie(...)dzięki wkładom chłodzącym. Więcej informacji na temat dostawy znajdziecie tutaj: https://martika.pl/dostawa/ A teraz czas na pyszny przepis na drożdżowe pierożki z pasztetową i pieczarkami. Drożdżowe pierogi z pasztetową i pieczarkami – przepis Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży mała szczypta soli 40 g masła lub margaryny niepełna szklanka mleka szczypta

Słodkie okruszki
Pierogi w paski z bobem i groszkiem 80

polskiej kuchni chyba w każdym domu królują pierogi. Jest to nasza narodowa potrawa która ma swoje tradycje. Farsze do pierogów mogą być przeróżne. W moim domu zmieniają się one w zależności od pory roku. Tym razem zrobiłam z bobem i groszkiem bo je uwielbiam a też mamy sezon na nie. Są to pierogi pietruszkowe w paski(...)tylko są pyszne ale też fajnie wyglądają. Pierogi z serii zielono mi ale też zdrowo. Zarówno do ciasta jak i farszu oraz polania pierogów wykorzystałam bardzo dobrą i zdrową oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Gallo Cllasico Pierogi dzięki oliwie zyskały jeszcze bardziej na smaku. ciasto: 30 dkg mąki pszennej typ 500 1/3 łyżeczki soli 6 łyżek

wesoła kuchnia