pierogi - 9067 przepisów (strona:27/605)

Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka 72

Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka Pierogi w lanym cieście to pierogi ruskie dla wszystkich tych, którzy nie mają miejsca na wałkowanie ciasta, czasu na lepienie pierogów albo po prostu mają ochotę na małą odmianę. Dobrze znany smak farszu z ziemniaków i białego sera zaskakująco dobrze komponuje się ze smakiem ciasta naleśnikowego. Tak przygotowane pierogi smażone są na tłuszczu i podawane na gorąco. Podobnie jak w przypadku klasycznych pierogów, te w lanym cieście również można odsmażać lub odgrzewać w piekarniku. Przepis na pierogi w lanym cieście pochodzi z Przedmieścia Dubieckiego (gmina Dubiecko). Zaprezentowano go w ciekawej regionalnej publikacji pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka

Trzeci talerz
Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą 44

Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą dołączyły do naszych tegorocznych dań na Boże Narodzenie. Prowadzenie bloga kulinarnego ma tę zaletę, że wszystkie potrawy przygotowuje się wcześniej i już teraz nasza zamrażarka ledwo się zamyka. My jednak z tego powodu bardzo się cieszymy, bo oznacza to, że przygotowania do Wigilii i świąt nie będą przebiegały w szalonym tempie. Pierogi z kiszoną kapustą i mięsem kaczki zamroziliśmy lekko obgotowane, więc w świąteczny dzień podsmażymy je na kaczym tłuszczu i ze smakiem zjemy, ciesząc się dniem bez gotowania. Udostępnij Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą – składniki Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 80 g masła 200 ml gorącej wody 1 / 2 łyżeczki soli Nadzienie: • Mięso

niecodziennikpary
Idealne Ciasto na Pierogi – Przepis 68

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z pewnością wiele z Was zastanawia się jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Idealne ciasto na pierogi powinno być delikatne, sprężyste, rozpływające się w ustach. Wbrew pozorom nie jest ono trudne w przygotowaniu, Kwestia odpowiednio dobranych proporcji a także dobrego wyrobienia.  Idealne ciasto na pierogi to takie, które nie rozwala się podczas gotowania(...)pozwala nam swobodnie zlepić brzegi pierogów, a także nie jest zbyt twarde. W smaku powinno być delikatne a dotyku mięciutkie.  Z pewnością wiele z Was, zabierając się za robienie ciasta na pierogi zstsanwia się czy dawać jajko, czy nie? Czy woda powinna być gorąca czy letnia. Niby przepis na ciasto na pierogi każdy

Przepiski.pl
Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem 84

które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego ciasta. Najbardziej popularne są w okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis na panzerotti, czyli pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję na przepisie(...)którego możesz wykonać typowo włoskie panzerotti z takimi składnikami, jakie sobie tylko wymyślisz, np. szynka prosciutto z mozarellą. Poza Włochami na tego typu pierogi smażone nazywa się także calzone. A to już na pewno jest Ci znane! :) Przepis na około 20 sztuk: 500 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550), 300 ml ciepłej wody, opakowanie drożdży instant (około

Rozdomowiona
Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem 138

które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego ciasta. Najbardziej popularne są w okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis na panzerotti, czyli pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję na przepisie(...)którego możesz wykonać typowo włoskie panzerotti z takimi składnikami, jakie sobie tylko wymyślisz, np. szynka prosciutto z mozarellą. Poza Włochami na tego typu pierogi smażone nazywa się także calzone. A to już na pewno jest Ci znane! :) Przepis na około 20 sztuk: 500 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550), 300 ml ciepłej wody, opakowanie drożdży instant (około

Rozdomowiona
Pierogi z gęsiną i suszoną śliwką 61

Pierogi z gęsiną i suszoną śliwką zrobiliśmy po tym, jak po dwóch sycących obiadach z pieczoną gęsią zostało nam jeszcze sporo mięsa. Szukaliśmy inspiracji, czym mięsne nadzienie do pierogów można wzbogacić i po burzy mózgów stwierdziliśmy, że odpowiednie będą do niego dodatki, z którymi sama gęś dobrze się komponuje, a więc suszona śliwka i jabłko. Składniki na pierogi z gęsiną i suszoną śliwką Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 4 szklanki gorącej wody Nadzienie: 500 g mięsa z upieczonej gęsi 100 g suszonych śliwek 2 łyżki smalcu z pieczenia gęsi 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka majeranku sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie

niecodziennikpary
Pierogi pełnoziarniste z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami. 96

Pierogi pełnoziarniste z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami będą smakować osobom lubiącym wyrazisty, orzechowy smak kaszy gryczanej. Ciasto na pierogi zrobiłam w zdrowszej wersji, bo z mąki pełnoziarnistej i gryczanej. Takie ciasto nie należy rozwałkowywać zbyt cienko, bo pierogi wypełnione farszem łatwo się rozrywają. Farsz z kapusty kiszonej, kaszy gryczanej i pieczarek, to zestaw składników tradycyjnie świetnie(...)sprawdzających się do wypełnienia pierogów. Składniki farszu: 1,5 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej 200 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g chudego wędzonego boczku sól, pieprz czarny mielony, sos sojowy, majeranek  - do smaku olej do smażenia Składniki ciasta na pierogi: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki gryczanej

Codziennik Kuchenny
Pierogi ruskie i ciasto pierogowe bez podsypywania mąką 93

Ruskie pierogi - rewelacyjny najlepszy przepis na ciasto, które wyrobicie bez podsypywania mąką. Nie pamiętam już kiedy ostatnio robiłam ruskie pierogi . Uświadomiłam sobie to z niemałym zdziwieniem, kiedy przyjechała do mnie koleżanka i któregoś dnia zaproponowała, by zrobić na obiad właśnie pierogi. Padło na pierogi ruskie , bo akurat zostało nam "trochę" ziemniaków z obiadu. Przy okazji Danka(...)zdradziła mi jak robi swoje ciasto pierogowe: z dodatkiem masła i bez podsypywania mąką podczas wyrabiania i wałkowania. Pierogi wyszły tak smaczne, ze postanowiłam zrobić zdjęcia i - za zgodą Danki - zdradzić Wam przepis. Może i Wam zasmakuje? Jak zrobić ciasto na pierogi na maśle i bez podsypywania mąką Składniki ciasta: 2 szklanki mąki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Stara kucharka dała nam przepis na pyszne pierogi ruskie. Lepszych nie jedliśmy 1304

przysługi pysznymi pierogami ruskimi. Sama o sobie mówiła, że jest “starą kucharką”. Z radością podzieliła się też swoim przepisem, a dziś my przekazujemy go wam. Najlepsze pierogi ruskie dla wszystkich! Przepis na bardzo dobre ciasto na pierogi już mogliście u nas znaleźć. Dzisiaj tylko go przypomnimy. Sekretnym składnikiem jest masło, nadające ciastu wyjątkowej delikatności. Skupimy(...)się na farszu – tu całą robotę robi cebulka zrumieniona z odrobiną słoninki. Tak, tak, zapominamy o liczeniu kalorii, przekonacie się jednak, że dla tych pierogów warto zgrzeszyć! Przepis na pierogi ruskie (około 3-4 porcji) FARSZ Składniki: około pół kilograma ziemniaków, 200 gramów twarogu półtłustego, 3 cebule, około 100 gramów słoniny, sól, dużo świeżo zmielonego pieprzu. Zrób

Kulinarna Polska
Drożdżowe pierogi z żółtym serem, cebulą i wędliną 113

Drożdżowe pierogi z żółtym serem, cebulą i wędliną. Dziś zapraszam Was na pyszne drożdżowe pierogi, które wspaniale sprawdzą się na przyjęciu lub w formie obiadu. Ja podaję je i tak i tak. Dziś były naszym drugim daniem Do tak przygotowanych drożdżowych pieczonych pierogów najlepiej pasuje domowy sos czosnkowy. Przygotowanie tego dania nie zajmie Wam zbyt wiele czasu(...)lekko w dłoniach, nakładamy farsz i zlepiamy palcami brzegi tworząc pieroga. Pierogi układamy na blaszce (dużej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy. Każdy pieróg smarujemy rozmąconym jajkiem. Pierogi pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut. Ja przeważnie pierwsze 15 minut piekę bez termoobiegu, a następnie go włączam. Pierogi pieczemy na łady złoto-brązowy

Słodkie okruszki
Pierogi ruskie 278

Tradycyjne, ruskie pierogi, okraszone boczkiem z cebulką. Delikatne i smaczne. Składniki na ciasto (na około 50 pierogów): 500 g mąki 3 łyżki oleju około 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 0,5 kg obranych ziemniaków 250 g półtłustego sera białego 1 duża cebula olej do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: olej(...)oleju do  zeszklenia. Łączymy ser, ziemniaki i zeszkloną cebulę. Farsz solimy i dość mocno pieprzymy. Całość ponownie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aż do momentu połączenia się składników. Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być sprężyste i mięciutkie. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką

Smak mojego domu
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 87

znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych ziemniaków, cebuli, wędzonki i przypraw. Amatorom ziemniaczanych smaków szczególnie polecam. A tym, którzy są na diecie, od razu radzę skończyć czytanie. Już sama lektura(...)przepisu zatyka arterie Czemu szlachcice? Mimo iż pierogi z ziemiankami na pierwszy rzut oka są tanim, wiejskim daniem, do zrobienia i podania szlachcicy używało się dużo, dużo tłuszczu – bogata omasta to już domena pańskiego, a nie chłopskiego stołu. Gotowane, prosto z wody, są bardzo dobre. Koniecznie polane zrumienioną na wytopionej słoninie cebulą i rumianymi, chrupiącymi skwarkami. Ale ja najbardziej

Karo in the Kitchen
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 194

znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych ziemniaków, cebuli, wędzonki i przypraw. Amatorom ziemniaczanych smaków szczególnie polecam. A tym, którzy są na diecie, od razu radzę skończyć czytanie. Już sama lektura(...)przepisu zatyka arterie Czemu szlachcice? Mimo iż pierogi z ziemiankami na pierwszy rzut oka są tanim, wiejskim daniem, do zrobienia i podania szlachcicy używało się dużo, dużo tłuszczu – bogata omasta to już domena pańskiego, a nie chłopskiego stołu. Gotowane, prosto z wody, są bardzo dobre. Koniecznie polane zrumienioną na wytopionej słoninie cebulą i rumianymi, chrupiącymi skwarkami. Ale ja najbardziej

Karo in the Kitchen
Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) 147

Wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami to doskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Takie pierogi możemy podać dziecku, które skończyło 1. rok życia. Z podanych proporcji możemy przygotować około 60 średniej wielkości pierogów. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Jako(...)farsz do pierogów dla dzieci możecie wykorzystać kapustę wigilijną z pieczarkami . Gotową, wystudzoną kapustę szatkujemy drobno i odkładamy na sito, by odsączyć płyn. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą i wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną

Dieta bez mleka
Pierogi z kapustą, przepis pochodzi z Krakowa 146

znajomego. Ciągle chwalił jakie są rewelacyjne. Musiałam je zrobić i są cudne. Podziękuj Rafał swojej mamie. Są pycha i będą już u mnie zawsze na wigilię razem z innymi pierogami. Przepis na pierogi ten co zawsze, ponieważ dla mnie jest najlepszy. Patrz tu http://kuchniapokolen.pl/pierogi-z-jagodami-przepis-od-babuni/ Przygotowanie farszu – kapustę poszatkować i włożyć do garnka, zalać wodą. Doprawić(...)tłuszcz. Dokładnie wymieszać, dodać jajka. Wszystko lekko zmiksować blenderem, ale nie na papkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać maggi. Farsz musi być wyrazisty i mocno doprawiony. Formowanie pierogów – ciasto na pierogi rozwałkować i wycinać okrągłe kółka. Na każdym krążku położyć farsz i zlepić pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. Ugotować pierogi, wyjąć

Kuchnia Pokoleń