pierogi - 9067 przepisów (strona:20/605)

Ciasto na pierogi 53

Przepisów na ciasto na pierogi jest sporo. Są one do siebie bardzo podobne, często różnią się od siebie jedynie małymi detalami, które zazwyczaj dotyczą ilości użytych składników. Podstawą każdego ciasta na pierogi jest mąka, woda i odrobina tłuszczu. Jako tłuszczu użyć można masła lub dowolnego rodzaju oleju. Warto również do ciasta dodać odrobinę soli, chociaż nie jest(...)konieczne. A jak się ma kwestia jajek, dodawać czy nie? Zauważyłam, iż są dwie szkoły robienia ciasta na pierogi, jedna która uwzględnia w cieście jajka i druga, w której nie dodaje się jajek. Moja mama na przykład robi ciasto na pierogi z dodatkiem jajka, zawsze bez względu na ilość mąki dodaje jedno. Dodanie jajka do ciasta sprawia

MeCooks
Pierogi ruskie 86

Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych pierogów. Są one niezwykle popularne na Ukrainie oraz w Polsce. Pierogi ruskie mimo, że nazwa mogłaby tak wskazywać, wcale nie wywodzą się z Rosji. Ten przepis jestem szybki i prosty w wykonaniu. I zobaczycie, że wykonanie pierogów ruskich wcale nie jest takie skomplikowane i nie pochłonie wielkiej ilości czasu(...)Spójrzcie na listę składników oraz przepis. Przeczytaj przepis na: Domowe pierogi z kurkami Składniki na ciasto do pierogów 500g mąki 250 ml letniej wody szczypta soli 3-4 łyżki oleju Składniki na farsz duża cebula 350g twarogu 450g ugotowanych ziemniaków szczypta soli szczypta pieprzu olej do smażenia Przepis na farsz Cebulę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka 121

Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka To już 15 przepis na regionalne pierogi, który umieszczam na blogu. Jak widać podkarpackim gospodyniom nie brak było nigdy pomysłów na wykorzystanie różnych dostępnych składników, z których przygotowywały farsz. Tym razem przepis z Mirocina, niewielkiej miejscowości pod Przeworskiej. Łączy on w sobie 3 składniki, które często wykorzystywane są to farszu(...)choć rzadko wszystkie razem. W różnych zakątkach Podkarpacia gotuje się pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Pierogi ze świeżej kapusty również są bardzo popularne, w tym w wersji z serem. Farsz z Mirocina łączy wszystkie te składniki: kapustę, kaszę gryczaną i biały ser. Doprawione typową dla pierogów cebulą podsmażoną na maśle, solą i pieprzem pierogi

Trzeci talerz
Pierogi z kapustą i grzybami 51

przepisie składników na nadzienie można ugotować znacznie więcej, gdyż potrzebne są do zrobienia kilku wigilijnych dań, co znacznie ułatwia i przyspiesza wykonanie 12 tradycyjnych potraw. W mojej Rodzinie wigilijne pierogi z kapustą i grzybami zawsze podawane są w Wigilię, ale najlepiej smakują następnego dnia, kiedy to podsmażane są na patelni i podawane do czerwonego barszczu. Udostępnij Składniki na pierogi(...)Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, cienko je rozwałkować, wykroić krążki. Na każdy z nich nałożyć łyżeczkę nadzienia, zlepić. W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, do wrzątku wrzucać partiami pierogi. Gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia, wyłożyć na półmisek. Pierogi z kapustą i grzybami podawać gorące z wody lub po przestygnięciu podsmażane. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

niecodziennikpary
Pierogi z serem i dynią 51

ciasta i nadzienia. Smak tego jesiennego warzywa uzupełnia biały ser oraz słodkie rodzynki. W efekcie wmieszania puree dyniowego otrzymaliśmy miękkie i złociste ciasto oraz radosne pomarańczowe nadzienie. Składniki na pierogi z serem i dynią Ciasto na pierogi: 1 szklanka mąki 1 / 2 łyżeczki soli 1 łyżka puree dyniowego 1 / 4 szklanki gorącej wody Nadzienie: 250 g białego sera(...)puree dyniowego 2 płaskie łyżki cukru 3-4 łyżki rodzynek Dodatkowo: 2 łyżki roztopionego masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pierogi: Na stolnicę wsypać mąkę oraz sól, zrobić w niej wgłębienie, wlać w nie część wody oraz dodać puree dyniowe. Uważając, aby się nie poparzyć, zagniatać ciasto, w razie potrzeby dolać wodę lub podsypać trochę mąki. Dyniowe ciasto

niecodziennikpary
PIEROGI Z KACZKĄ 137

Niedawno na blogu gościły pierogi ze śliwką , które wraz z cynamonową okrasą smakowały wybornie. Idąc za ciosem postanowiliśmy znów uraczyć się domowej roboty pierogami, ale tym razem na bogato. Pierogi z kaczką i kaszą gryczaną to trochę nasz taki mały luksus, który kosztował dużo pracy i wysiłku. Naprawdę, opłaciło się. Czas przygotowania niestety jest dość długi. Kaczkę(...)najpierw trzeba było obsmażyć, ugotować z przyprawami, zmielić. Sam proces lepienia pierogów nie zajął nam wielu godzin, najdłużej skupiliśmy się właśnie na kaczce. W moim domu mięso kaczki traktuje się bardzo odświętnie i po królewsku. Takiego też traktowania wymagał ten przepis - a skoro po królewsku, to i z należytym szacunkiem i poświęceniem (tutaj: czasu). Dość tych wstępów - czas

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z kurkami, serem mascarpone i chipsami z szałwii 83

który delikatnie doprawiłem rozmarynem, czosnkiem i czarnym pieprzem. Następnie przygotowałem pierogowe ciasto ze swojego sprawdzonego przepisu — wychodzi ono miękkie oraz elastyczne i bardzo dobrze się z nim pracuje. Gotowe pierogi przybrałem usmażonymi na maśle listkami szałwii, dzięki czemu są chrupiące niczym chipsy i podałem z dodatkową porcją kurek. Pycha! Uważam, że te pierogi wprost trzeba ulepić w sezonie(...)kurki! Spróbujcie i Wy! * SKŁADNIKI na ok. 40 pierogów z kurkami i mascarpone Ciasto na pierogi: 300 g mąki + trochę do podsypywania 1 jajko ok. 150 ml  ciepłej  wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 200 g kurek garść lisktów świeżej szałwii 50 g parmezanu 2-3 łyżki masła klarowanego Farsz: 300 g kurek

Food Square
Pierogi z kapustą świeżą i kiszoną (wegańskie) 157

kapustą, mimo, że są trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi połowa kapusty. Według mnie najlepsze pierogi wychodzą wtedy, kiedy do kapusty świeżej dodamy trochę kiszonej. I właśnie taki przepis mam dzisiaj dla Was, zapraszam Pierogi z kapustą moniczka Uwielbiam pierogi z kapustą, mimo(...)trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi połowa kapusty. Według mnie najlepsze pierogi wychodzą… Drukuj Proporcje na: 3 porcje Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki Farsz: 1/2 średniej główki kapusty (po ugotowaniu ok. 400 g) 100 g kapusty kiszonej 1 – 2 cebule 3 pieczarki olej

Via Gusto
Pierogi z kiszoną kapustą 68

pierogach już nieraz wypowiadałam się bardzo ciepło, nic dziwnego, mogłabym je jeść codziennie. Naprawdę! Uwielbiam czytać przepisy na rozmaite farsze, którymi faszeruję nie tylko pierogi, także krokiety, cepeliny, ravioli, kołduny, pielmieni, gruzińskie chinkali, czy wszelakie kluski. Najlepsze pierogi lepiłam w duecie z Babcią, były najlepsze, z sercem i rodzinną miłością, nie do podrobienia. Dziś lepię pierogi sama lub w odwiedzinach z Mamą, wychodzą nam całkiem całkiem, do tego spore jak na dużą rodzinę przystało ilości;) Ostatnio u Mamy powstały pierogi z własnoręcznie zbieranymi jagodami, lecz zbyt szybko zniknęły ;( nie zdążyłam zrobić sesji, więc innym razem się pochwalimy Najlepiej przygotowywać je w towarzystwie, czas szybciej płynie a i jakoś więcej pierogów i szybciej

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kiszoną kapustą 109

pierogach już nieraz wypowiadałam się bardzo ciepło, nic dziwnego, mogłabym je jeść codziennie. Naprawdę! Uwielbiam czytać przepisy na rozmaite farsze, którymi faszeruję nie tylko pierogi, także krokiety, cepeliny, ravioli, kołduny, pielmieni, gruzińskie chinkali, czy wszelakie kluski. Najlepsze pierogi lepiłam w duecie z Babcią, były najlepsze, z sercem i rodzinną miłością, nie do podrobienia. Dziś lepię pierogi sama lub w odwiedzinach z Mamą, wychodzą nam całkiem całkiem, do tego spore jak na dużą rodzinę przystało ilości;) Ostatnio u Mamy powstały pierogi z własnoręcznie zbieranymi jagodami, lecz zbyt szybko zniknęły ;( nie zdążyłam zrobić sesji, więc innym razem się pochwalimy Najlepiej przygotowywać je w towarzystwie, czas szybciej płynie a i jakoś więcej pierogów i szybciej

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z bobem – kuchnia podkarpacka 165

połączeniu z kapustą, czy ziemniakami, ale zaradne gospodynie znajdowały dla nich również mniej konwencjonalne zastosowania, jak choćby tort na bazie gotowanej fasoli. Na północy Podkarpacia popularne były również pierogi z farszem przygotowanym z roślin strączkowych. Na blogu znajdziecie wcześniejszy przepis na kupieńskie pierogi z farszem z fasoli , ale dzisiaj proponuję Wam przepis na pierogi z bobu. Jest(...)tyle wyjątkowy, że pierogi przygotowane według podanej receptury zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Aby lokalny specjał mógł na nią trafić, wnioskodawca musi udokumentować wielopokoleniowy związek dania z lokalną kuchnią. Jednocześnie w zamian przepis i nazwa stają się znakiem chronionym i nie mogą być wykorzystywane w celach handlowych przez innych. Ma to swoje zalety i wady. Moim zdaniem

Trzeci talerz
Pierogi z mięsem 117

zostaje nam mięso, nie da się ukryć że zupa na wywrze mięsnym jest smaczniejsza. Później niestety zostaje mięso i nie wiadomo co zrobić z mięsem, można zrobić pierogi. Przyznam się że ciężko mi się dzisiaj pisze ten wpis, ponieważ nie mogę podać konkretnych gramatur poszczególnych składników. Dopiero teraz sobie uświadomiłam, że nie wiem(...)nawet jaki napisać przepis na ciasto pierogowe, gdyż robiłam też inne pierogi. Robienie ciasta na pierogi jest dla mnie tak prosta rzeczą, że nawet nie zwracam uwagi ile czego daje, po prostu wiem jakiej konsystencji ma być ciasto. Ale mam mądre książki kucharskie i znalazłam gramaturę. Pierogi z mięsem   Składniki na farsz

Pomysłowa kuchnia
Pierogi z kurczakiem z rosołu – wilgotne i dobrze doprawione 227

paszteciki albo krokiety. Kurczak wymaga nawilżenia, żeby zmielone mięso nie było suche i dobrego doprawienia, żeby farsz nie był mdły. Jak to robię? To moje najbardziej sprawdzone ciasto na pierogi i wypycham je każdym możliwym farszem. Brak w nim jajka, więc szykując swoje ulubione pierogi możecie je bez problemu przygotować również z połowy podanej ilości składników i zrobić(...)rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki, staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka

Karo in the Kitchen
Pierogi z kaszą gryczaną i serem – przepis 151

naszych stołach są pierogi, bez których wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwej polskiej kuchni i prawdziwych rodzimych obiadów. Czasami, obok tych najbardziej znanych przepisów, jak te na pierogi z mięsem, serem, czy kapustą i grzybami, warto wypróbować równie ciekawe, jak choćby na pierogi z kaszą gryczaną i serem, które zachwycą niejednego smakosza mącznych potraw.   Pierogi(...)dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.   Składniki ciasto: 1 szklanka ciepłej wody (ok 200ml) 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 Łyżka oliwy   Pierogi z kaszą gryczaną i serem Przygotowanie: Do miski wlewamy szklankę ciepłej wody dodajemy sól, oliwę i stopniowo mąkę mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przekładamy na stolnicę

Księga-Smaku
Pierogi z borówkami 112

wszyscy znają z okresu dziecięcego pierogi z borówkami. Trwa odwieczna wojna czy mówimy jagody, czy borówki. U mnie, na Podhalu, zbieraliśmy borówki i babcia z mamą robiły najlepsze pierogi z borówkami i koniec! Z pierogów to ja najbardziej ruskie lubię, ale w okresie lata kocham pierogi z borówkami i kwaśną śmietaną. Nie ważne, że zawsze(...)zawsze uświnię się po czubek głowy, że tryśnie mi sok i będę wyglądać, jakbym kogoś zeżarła. To wszystko jest mało istotne – jestem brudna, ale nażarta i szczęśliwa. Przygotowanie pierogów jest proste. Owszem, wymaga trochę pracy, robi lekki bajzel w kuchni i wizja sprzątania może pozbawić entuzjazmu, ale wierzcie mi, żadna mrożonka nie jest w stanie zastąpić delikatnego smaku

ladykitchen