pierogi - 8073 przepisów (strona:12/539)

Gdzie zjeść i co zjeść w Bieszczadach? Bieszczady - subiektywny przewodnik kulinarny z najlepszym jedzeniem 15

SPRÓBOWAĆ będąc w Bieszczadach bądź po powrocie do domu. Przy niektórych zaznaczyłam konkretne miejsca, gdzie warto je zjeść (bądź są tylko w tym miejscu). CO ZJEŚĆ W BIESZCZADACH? 1. Pierogi z kaszą gryczaną (Przedbieszczady) 2. Pierogi z grzybami i kapustą (Muzeum i Karczma w Młynie - smakują jak mojej babci) 3. Placki ziemniaczane ze śmietaną lub po bieszczadzku (Karczma(...)mąką żytnią, podawana z ziemniakami i skwarkami 8. Fuczki - smażone placki z kapusty kiszonej 9. Gołąbki z ziemniakami/Stolniki 10. Naleśnik Gigant (Chata Wędrowca - te danie znajdziecie tylko tam) 11. Pierogi z jagodami  12. Pierogi ze szpinakiem i kozim serem (Przedbieszczady) 13. Bigos myśliwski  14. Naleśniki ze śmietaną i jagodami (Siedlisko Carpathia) 15. Pstrąg smażony (Smażalnia Pstrąga

Czarnawisienka
Ciasto na pierogi [przepis podstawowy] 8

Znając przepis na ciasto na pierogi możecie stworzyć niezliczoną ilość różnych dań słodkich i wytrawnych. Wystarczy, że przygotujecie różne farsze do ich wypełnienia. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/06\/pierogi-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/06\/pierogi-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/06\/pierogi-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1,5 szklanki m\u0105ki pszennej(...)szklanki gor\u0105cej wody,\r","\u0142y\u017cka oleju,\r","jajko,\r","\u0142y\u017ceczka soli."],"name":"Ciasto na pierogi","recipeCategory":"dania m\u0105czne","cookTime":"PT0H10M","prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki ze sob\u0105 zmiesza\u0107.\r","Wyrobi\u0107 ciasto.\r","Ciasto powinno by\u0107 elastyczne i g\u0142adkie. W razie potrzeby dosypa\u0107 troch\u0119 m\u0105ki lub dola

Bardzo Gruby Smok
Ruskie 15

Pierogi ruskie to temat wrażliwy. Znaczy ogólnie pierogi to temat zbliżony inwazyjnością do tańczenia kankana, w drewnianych chodakach i po polu minowym. Sławetna Pierożek Gate wybuchła o falbanę na brzegu pierożka, jakiekolwiek kretyńsko to brzmi, ludzkości zawiesił się system i wywaliło panel kontrolny. Serio boję się pisać ten tekst, bo może się okazać, że ruskie pierogi wywołają(...)swój sposób na ruskie i swoje smaki. Jednak wszyscy podkreślają jedno – ruskie mają mieć pieprzne nadzienie. Ja pokażę wam mój sposób, opowiemy sobie o cieście i farszu, o mrożeniu pierogów oraz o tym, dlaczego ruskie najlepsze są odsmażane i żodyn mi nie powie, że jest inaczej. Żodyn! Znaczy usiłuje mi to wyperswadować mój mąż, który ruskie raczy spożywać

ladykitchen
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) 21

Pierogi z kapustą i grzybami są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia i stanowią klasykę kuchni polskiej . Chociaż przyznam, że tak bardzo je lubię, że często przygotowuję je również poza sezonem świątecznym. Uwielbiam je również za to, że genialnie nadają się do mrożenia , dzięki czemu spokojnie możemy przygotować ich większą ilość i cieszyć się nimi w dowolnym czasie Przepis(...)pierogi z kapustą i grzybami Składniki na ciasto 2 szklanki mąki (300 g) 4 łyżki oleju (40 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy ⅔ szklanki gorącej wody * (170 ml) pół łyżeczki soli Składniki na farsz 300 g  kapusty kiszonej 30 g  grzybów suszonych 2  liście laurowe 3 ziaren  ziela angielskiego 1  cebula

WegePrzepis
Pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami 15

Pierogi wielbię, ruskie najbardziej. Ale z lepieniem mam mały problem, średnio przepadam. Chociaż przyznam się Wam, że dzisiejsze robienie pierogów było nawet przyjemne i dość sprawnie mi poszło. Naprawdę, pierwszy raz miałam ochotę to robić. Może to zasługa ciasta, które wyszło bardzo elastyczne, może zasługa farszu, który zrobiłam już wczoraj, więc dziś miałam mniej roboty. Nie wiem(...)może w końcu coś zaskoczyło i tak już zostanie. Pierogi wyszły idealne. Cienkie, nafaszerowane tak jak trzeba, dobrze doprawione. W ogóle przepis na pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami już dawno mi dudnił w głowie. Na blogu mam już pierogi z kapustą i grzybami , chciałam dorzucić w te święta coś innego. Stanęło więc na soczewicy

Kardamonovy
Pierogi podlaskie z boczkiem i ziemniakami 36

Ostatnio na wyjeździe zostałam poczęstowana tym regionalnym daniem , a były to pierogi podlaskie z boczkiem i ziemniakami. Zwane także szlachcicami. Okazały się wyjątkowo pyszne! Przyznam się szczerze, że to był mój pierwszy raz, kiedy spotkałam się z tego typu farszem w pierogach . Natomiast samo połączenie ziemniaków z boczkiem w tej postaci jest mi znane jako wileński placek(...)wileńskie ziemniaki. Po powrocie znalazłam przepis na te pierogi i zabrałam się do ich lepienia. 😎 Pierogi wyszły naprawdę pyszne. Przepis na ciasto jest klasyczny. Jeśli chodzi o farsz to jest z nim nieco zabawy, czyli w sumie jak z każdym nadzieniem do pierogów. Pierogi te są niewątpliwie połączeniem kilku kultur, ale za to jakim smacznym

Dieta moja pasja
Pierogi ze szpinakiem 21

Czas czytania: 2 min Pierogi ze szpinakiem Kilka przepisów na pierogi podałam już jakiś czas temu. Były to pierogi ruskie , pierogi z truskawkami , borówkami , soczewicą i grzybami, oraz z dynią i kilka innych propozycji. Przyszedł czas na pierogi ze szpinakiem i twarogiem. Szpinak w połączeniu z twarogiem oraz przypieczoną cebulą i czosnkiem daje wyśmienity smaku(...)Wszystko doprawiłam odrobiną gałki muszkatołowej, która idealnie pasuje do tego farszu, farsz taki nadaje się nie tylko do pierogów. Farsz wykorzystuję do nadziewania naleśników , które później obtaczam w rozbełtanym jajku i bułce, a następnie opiekam, powstają super krokiety. Pierogi można przygotować w większej ilości, ugotować i zamrozić, dobrze jest mieć coś na „czarną godzinę”. Z czym

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi ze szpinakiem II 23

farszu to szpinak mrożony, który kupicie bez problemu przez cały rok, ale oczywiście można użyć świeżego. Do farszu oraz do podania konieczny jest szczypiorek, który bardzo fajnie podkreśla smak pierogów. Zamiast twarogu użyłam delikatnej i bardzo lekkiej Ricotty co również wpływa na smak farszu, ale jeśli nie będziecie mogli kupić Ricotty, spokojnie możecie zastąpić ją zwykłym twarogiem. W przypadku(...)użycia twarogu rozgniećcie dokładnie go widelcem, aby nie było zbyt dużych grudek sera. Najważniejsze w przygotowaniu pierogów oczywiście poza dobrym ciastem jest odpowiednie doprawienie farszu, to farsz decyduje czy pierogi będą smaczne. Pierogi proponuję podać z klarowanym masłem, siekanym szczypiorkiem i odrobią tartego Parmezanu. Smacznego! Print Pierogi ze szpinakiem II .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z kurkami 31

Pierogi z kurkami to nowość w naszej kuchni i musimy od razu napisać, że bardzo smaczna nowość. Nowością jest także ciasto na pierogi, zrobione z dodatkiem kwaśnej śmietany, w ten sposób ciasto na pierogi przygotowuje Teściowa mojej Siostry. Zaskoczyło nas ono bardzo pozytywnie, było sprężyste, miękkie i bardzo delikatne, bez trudu się rozwałkowywało. Same plusy, więc(...)pewnością powtórzymy ten przepis np. do pierogów z owocami. Pierogi z kurkami także zaskoczyły nas pozytywnie swoim smakiem, delikatnością i aromatami. Farsz można przygotować dzień wcześniej, więc robienie pierogów z kurkami można skrócić do pół godziny. Udostępnij Składniki na pierogi z kurkami Ciasto na pierogi z kwaśną śmietaną: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kwaśnej

niecodziennikpary
Pierogi i uszka z pieczarkami i cebulką 39

wigilijnym stole i zajadam się domowym, czerwonym barszczem z uszkami z pieczarkowym farszem oraz drożdżowymi pasztecikami z kapustą i grzybami . Po nich będzie czas na pierogi ruskie i pierogi z pieczarkami. Moja babcia Krysia – autorka najlepszego ciasta na pierogi i uszka , co roku przygotowuje pierogi z pieczarkami i przyznam się szczerze, że nie wyobrażam sobie(...)nich świąt. Pieczarkowy farsz przebija na głowę farsz z kapusty i grzybów, mimo że też go uwielbiam. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji jeść pierogów lub uszek z takim farszem to koniecznie musicie to nadrobić! Może nawet przygotujecie je na te święta? Farsz starcza na około 60-70 uszek. Składniki: – 1/2 ciasta na pierogi i uszka z tego

Be Fit Be Strong
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 53

Pierogi z truskawkami fot. Moja Książka Kucharska Pierogi z truskawkami. Przepis na przepyszne pierogi z truskawkami z najlepszego ciasta na pierogi.  Do zrobienia pierożków można użyć całych truskawek, mniejszych lub większych pokrojonych na połówki. Przed lepieniem pierożków, truskawki można obsypać dwiema łyżkami cukru i wymieszać.  Poza sezonem można wykorzystać truskawki mrożone. Jak zrobić idealne(...)delikatne pierogi z truskawkami - przepis, składniki i przygotowanie. Pierogi z truskawkami fot. Moja Książka Kucharska Oto składniki i przyprawy na pierogi z truskawkami SKŁADNIKI: ok. 40 pierożków ok. 300g truskawek ciasto na pierogi >>> cukier do posypania jogurt grecki, naturalny lub śmietana listki świeżej mięty Przepis na pierogi z truskawkami. PRZYGOTOWANIE: Krok

Moja Książka Kucharska
Pierogi ruskie 80

Pierogi ruskie kojarzą się nam z pierogami z ciasta z mąki, wody i soli (czasem jeszcze jajka, masła) z nadzieniem ziemniaczano-serowym . Podobno nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Jednak w Polsce przed 1939 roku takie pierogi nie były znane(...)udało mi się znaleźć przepisu na takie pierogi w żadnej ze znanych mi książek kulinarnych z lat 1890 – 1939.  Natomiast w większości książek są przepisy na pieróg czy pierogi ruskie, które są pieczone. „ Ciasto na pierogi może być francuzkie, maślane lub też zwyczajne drożdżowe jak na bułki. Prawdziwe ruskie pierogi z takiego tylko robią(...) ” - Praktyczny

królestwo garów
PIEROGI LENIWE Z TWAROGIEM 333

Pierogi leniwe z białym serem i ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska. Przepis na pierogi leniwe z 500g twarogu. Najlepsze pierogi leniwe z twarogiem i ziemniakami. Leniwe są mięciutkie i zawsze się udają, najsmaczniejsze polane masełkiem lub zrumienioną bułką tartą. Idealne, klasyczne pierogi leniwe dla dzieci :) A może kluski leniwe? Różnie na nie mówimy, ale składniki zawsze(...)takie same. Jak zrobić pierogi leniwe z serem i ziemniakami- wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na pierogi leniwe. Pierogi leniwe z twarogiem i ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska ------------------------------------ Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 50 minut ------------------------------------ SKŁADNIKI na pierogi leniwe : 500g białego

Moja Książka Kucharska
Pierogi z kapustą kiszoną siostry Anastazji: Przepis, jak zrobić 610

Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami. Pyszne wigilijne pierogi z kapusty kiszonej i suszonymi grzybami siostry Anastazji. Tak samo można przygotować pierogi ze słodkiej kapusty. Jak zrobić tradycyjne, postne pierogi na święta - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy(...)pierogi z kiszoną kapustą: Na ciasto pierogowe: 0,5 kg mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania 1 jajko 1/2 płaskiej łyżeczki soli ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1/4 szklanki ciepłego mleka Farsz na pierogi z kapustą: 1 kg kiszonej kapusty 200g suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki masła sól i pieprz czarny lub ziołowy do smaku Pierogi

Moja Książka Kucharska
Pierogi po lwowsku 53

Pierogi po lwowsku to pyszne pierogi z farszem z kaszy gryczanej, ziemniaków i białego sera. Przypominają ruskie, choć dzięki dodatkowi kaszy gryczanej są wg mnie bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne. Są też wyjątkowo sycące i bardzo smaczne. Jeśli przygotujecie ich zbyt dużo, można je zamrozić na surowo, a potem tylko ugotować w wrzącej wodzie i obiad mamy(...)gotowy. Tradycyjne pierogi lwowskie przygotowuje się bez dodatku ziemniaków, jednak mnie bardziej przypadł do gustu przepis, który prezentuję poniżej. Zapraszam na wyjątkową ucztę! [embed]https://youtu.be/DCgaPdAhRAs[/embed] Składniki na około 60 pierogów po lwowsku: 700 g mąki pszennej 2 łyżki masła 400 ml mleka płaska łyżeczka soli Farsz: 100 g kaszy gryczanej 250 g białego sera

e-PrzepisyKulinarne