pierogi - 8073 przepisów (strona:10/539)

Pierogi z serem na słono 11

Pierogi z serem na słono. Przepis na pierogi z białym serem na słono. Składniki na ciasto pierogowe: ok. 300g mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania 1 jajko szczypta soli 2 łyżki stopionego masła około 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli Nadzienie do pierogów z serem: 500g białego sera twarogowego 2 jajka 1 - 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku(...)świeżej mięty pieprzowej sól do smaku Pierogi z serem. Przepis na pierogi z serem na słono. Krok 1. Z podanych składników przygotować ciasto pierogowe: do miski przesiać mąkę pszenną; następnie zrobić na środku dołek do którego wbić jajka, wlać wodę oraz stopione masło, oprószyć solą i za pomocą widelca wstępnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie dłonią zagnieść ciasto, dolewając

Moja Książka Kucharska
Pierogi z botwiną i fetą 50

takie że talerz po nich nie wstydzę się wylizać;)  Zrobiłam je podobnie jak te ze szpinakiem, dusząc botwinę z czosnkiem, a następnie dodając pokrojony w kostkę ser feta. Pierogi z botwiną i fetą najlepiej nam smakowały ugotowane i polane palonym masłem z chrupiącymi listkami szałwii. Ale kleks kwaśnej śmietany również do nich pasuje;) Polecam również inne przepisy(...)pierogi Pierogi z boćwiną, szpinakiem i fetą Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi z kapustą i pieczarkami Pierogi z gęsiną i śliwkami Pierogi z mięsem Pierogi z czerwoną soczewicą Pełnoziarniste pierogi z truskawkami Pierogi ze szpinakiem  Pierogi z botwiną i fetą Składniki

Obiad gotowy
Pierogi z jabłkami – kuchnia podkarpacka 49

fenomen, który nasze dzisiaj na chwilę zamienia w nasze wczoraj. I wcale nie stoi to w opozycji do faktu, że poszukując dawnych smaków nigdy nie osiągamy ideału – pierogi nigdy nie są takie, jak u mamy, chleb nigdy taki, jaki piekła babcia. Warto jednak szukać smaków przeszłości, żeby próbując niemal zapomnianych potraw choć na chwilę przenieść się do innego czasu(...)chwil bliskich sercu. We wsi Staniszewskie na północy Podkarpacia (gmina Raniżów) często gotowało się niegdyś pierogi z jabłkami. Znam je z dzieciństwa, kiedy moja babcia gotując pierogi ruskie lubiła na koniec ugotować trochę pierogów z owocami – z truskawkami, z jagodami, a zimą najczęściej właśnie z jabłkami. Wybierała niewielkie karłowate jabłka, których nikt latem nie chciał jeść

Trzeci talerz
Pierogi z groszkiem i feta-tani obiad 79

Pierogi chodziły za mną od dawna. Mówiąc szczerze to nie lubię robić pierogów ale lubię je jeść! Przepis na pierogi z groszkiem i serem feta jest bardzo prosty i tani. Co prawda prawdziwy owczy ser feta jest droższy od jakiegoś sałatkowej podróby ale z tej porcji ugotujecie i tak tani obiad dla całej rodziny. Warto więc postanowić(...)jakość. Sądzę, że każdy z Was ma swój ulubiony przepis na pierogi również na ciasto. Od kilku lat robię ciasto na pierogi z dodatkiem gorącej wody. Jest to sprawdzony przepis i zawsze go wykorzystuję do pierogów. Ciasto ma duże znaczenie, bo pierogi muszą być miękkie. Oczywiście nadzienie to przysłowiowa kropka nad „i”. Wybierzecie pierogi

codojedzenia
Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą 76

kształt aniołka. Polecamy Wam nasz patent na lepienie wigilijnych pierogów. Czas: 1,5 godziny w tym pół godziny na leżakowanie ciasta Poziom trudności: Średnie „Św. Jacku z pierogami módl się do Boga za nami, żeby na stole zawsze pierogi były i nas od głodu chroniły” – modlitwa i legendy o św. Jacku Odrowążu to perełki naszej kultury(...)jeszcze jeden, podpatrzony u Chińczyków. Choć pieróg, to potrawa na wskroś nasza, polska, dość dobrze znana na świecie, to jednak chińskie dumpings, won-tony, i pierożki szturmem podbijają stoły. Jak wszystko co chińskie, chciałoby się powiedzieć z przekąsem, ale tu trzeba oddać sprawiedliwość, że chińska sztuka kulinarna, w tym związana z lepieniem pierogów to sztuka przez duże

Niedzielny kucharz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami 98

Pierogi to kolejna potrawa z listy moich przysmaków. Jak do tej pory, by były zgodne z dietą rozdzielną musiałem ograniczyć się do pierogów z kapustą i grzybami...      Potem pojawiła się Agnieszka i miało być jak w raju! I byłoby gdyby były pierogi... Ok, ale opowiem wam po kolei od początku - Wyobraźcie sobie(...)początku był chaos! - no dobra przeskoczymy trochę... A potem były pierogi. Nie tak do końca potem, bo potem były negocjacje!  Dlaczego? Bo Agnieszka nie lubiła robić pierogów... - Ty wiesz jakie one są pracochłonne? - krzyczała - a podobno to ja jestem choleryk!? - Noooo... NIE wiem! - ciągnąłem spokojnie niczym flegmatyk, którym jest Agnieszka. - Jak na wigilię robiłyśmy z mamą

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wegańskie pierogi z ziemniaczano-grzybowym farszem 70

Wegańskie pierogi z ziemniaczano-grzybowym farszem – pyszne! Podane z kapustą kiszoną i kremem z nerkowców. Te pierogi to jedne z lepszych jakie do tej pory jadłam. To przepis, który przypadnie do gustu i usatysfakcjonuje każdego! Pierogi to jedno z dań, któremu nie potrafię się oprzeć. Miałam od nich sporą przerwę na studiach, bo nie gotowałam wtedy(...)dużo jak teraz i nie odważyłabym się w ogóle ich zrobić (myślałam, że są cholernie ciężkie do przygotowania). Oczywiście kiedy tylko miałam okazję to pierogi jadłam, ale wszystko zaczęło się chyba od wizyty w Mandu (pierogarnia w Gdańsku), gdzie spróbowałam najlepszych pierogów ever. W tedy postanowiłam, że muszę je zrobić w domu. Odważyłam się i robię pierogi

rabarbarowo
Pierogi Leniwe – Prosty i Pyszny Obiad 724

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne pierogi leniwe . Jeżeli ktoś nie lubi lepić tradycyjnych pierogów  lub gdy nie ma czasu, to koniecznie musi wypróbować ten przepis na pierogi leniwe . W smaku są takie same jak pierogi z serem (ruskie), bardzo łatwo je się robi, są smaczne od razu po ugotowaniu lub odgrzewane na patelni(...)Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pierogów leniwych będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 60 pierogów leniwych 1 kg ugotowanych ziemniaków 500 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) 200 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej (około 60 g) 2 jajka 1 cebula (około 120 g) do smaku sól, pieprz olej do smażenia tłuszcz do polania ugotowanych pierogów

Uwaga Babcia Gotuje
Pierogi z jagodami jak u babci! 277

LATO, LATO LATO CZEKA!!! ;-)))) Najsmaczniejsze na świecie pierogi! Pierogi z jagodami! Polane śmietanką z cukrem! Czy czegoś więcej nam trzeba? Mi zdecydowanie nie! Jestem już w niebie, jagodowym niebie z fioletowymi ustami ;-))) I tak mi dobrze i niech już tak zostanie! Pierogi z jagodami, to obiad który musicie, po prostu musicie zjeść w lato. Nie wyobrażam sobie(...)wszystko lądowało w brzuchu. Jedna mama dawała rade uzbierać jakieś pół kubka, które rozcierała z cukrem. O tak wyglądały nasze zbiory heheh. Zbiory do brzucha, wiadomo najlepsze! ;-)))) Jak zrobić pierogi w domu? Powiem Wam, że to nic trudnego, i kompletnie nie wiem czemu przygotowanie pierogów obrosłą jakąś legendą w ich robieniu. To w gruncie rzeczy chyba najprostsze polskie

SMYKWKUCHNI
Złociste pierogi z kapustą i grzybami 68

świąt był taki nawał pracy w kuchni, że nie miałam wystarczająco dużo czasu, by uzupełnić wpisy na blogu, więc czynię to dopiero teraz :) ale całe szczęście, że pierogami można zajadać się cały rok :) Mnie najbardziej smakują smażone i ....zimne z lodówki :-P  Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko(...)mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać podsmażone na masełku.  zalepione pierogi czekają na ugotowanie smażone pierogi

Bon Appetit Małgorzaty
Poradnik. W jaki sposób najlepiej mrozić pierogi? 12

Pierogi zjadamy bardzo chętnie i często przyrządzamy je samodzielnie w domu. Kojarzą nam się przede wszystkim z tradycyjnym daniem wigilijnym, kiedy króluje ciasto z kapustą i grzybami. Ale nie tylko w Wigilię możemy cieszyć się ich smakiem. Dobrze przygotowane pierogi to pomysł na pyszny obiad czy kolację, dzięki którym poskromimy nawet największy głód. Istnieje wiele przepisów i pomysłów(...)farsz – pierogi z mięsem, z grzybami, z kapustą czy ruskie (z serem i ziemniakami). Każda gospodyni ma swój własny przepis na ciasto, często tradycyjny i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nie zawsze jednak uda nam się zjeść wszystko na raz. Czasem zdarzy się przygotować zdecydowanie więcej niż możemy i chcemy zjeść. Zapobiegliwi zaś często przygotowują pierogi

ProstePesto.pl
Pierogi z białym serem na słodko 42

Pierogi z białym serem na słodko. To danie to bez wątpienia klasyka polskiej kuchni, czyli pierogi z białym serem na słodko. Pierogi to kolejna potrawa, która zapewne zawsze będzie nam się kojarzyć z domem. Każdy zapewne ma swoje ulubione: pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z owocami, pierogi ruskie(...)nasza dzisiejsza propozycja, czy klasyczne pierogi z serem. Moje ulubione, to bez dwóch zdań pierogi z dudkami , a potem długo, długo nic. Przepis też niebawem na blogu. Swojskie przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, pozwalają nam podtrzymywać smak tradycji . Wiadomo, że lepsze często wrogiem dobrego, więc klasyczny i sprawdzony przepis to dobro nie tylko pojedynczego człowieka

Kuchnia Na Wypasie
Pierogi z mięsem – przepis 40

Pierogi z mięsem to kolejna klasyczna polska potrawa , na którą przepis podajemy na przeSmacznie.pl. Znane na całym świecie polskie pierogi mają swoje tajemnice. Ich prawdziwym sekretem jest cienkie ciasto. Dziś opisujemy jak w prosty sposób przygotować przepyszny farsz z upieczonej cielęciny oraz ciasto, które nie rozpadnie się podczas gotowania nawet gdy cienko je rozwałkujesz. Składniki na pierogi z mięsem Ciasto na pierogi 350 g mąki pszennej 1 jajko 125 ml letniej wody sól Farsz do pierogów 400 g upieczonej cielęciny 1 cebula 100 g tłuszczu od szynki lub słoniny 3 łyżki sosu z pieczenia cielęciny 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz Przepis na pierogi z mięsem Zacznijmy farszu na pierogi Tłuszcz

Przesmacznie
Pierogi z farszem z mięsa i wątróbki 121

Takie pierogi zawsze powinny być w naszych zamrażarkach, są super. Dzięki babuni mojej synowej już nie szukam innego przepisu na pierogi. Ten który dostałam od niej jest super. Natomiast co do farszu jest to bardzo stara receptura. Uwielbiamy pierogi, zawsze jak robię je to wszystkie znikają w mgnieniu oka. Są pyszne, polecam Można je przygotować wcześniej(...)będą już gotowe na Święta Bożego Narodzenia. Nie wyobrażam sobie tych świąt bez pierogów. Ciasto na pierogi – wykonanie tak samo jak na pierogi z jagodami które są na moim blogu. Zawsze już robię z tego przepisu ponieważ uważam że są najlepsze. Mam ten przepis od babuni mojej synowej. Patrz tu Pierogi z jagodami przepis

Kuchnia Pokoleń
Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską 8

Pierogi chińskie. Pierogi chińskie     Klasyczne pierogi chińskie z soczystym nadzieniem z wieprzowiną i kapustą pekińską w bardzo delikatnym i mięciutkim cieście z mąki pszennej - łatwe do zrobienia i smakują fantastycznie.  Wszystko czego potrzeba do nadzienia na pierożki chińskie to: mielona wieprzowina, najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu kapusta pekińska, bardzo drobno ręcznie posiekana. Kapustę dodajemy(...)przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść i odstawić na następne 60 minut, aby odpoczęło. Krok 2. W tym czasie przygotować farsz na pierogi chińskie: bardzo drobno posiekaną kapustę pekińską nasolić, odstawić aby puściła sok, przelać wodą i bardzo starannie odcisnąć. Mięso mielone włożyć do miski, dodać posiekaną dymkę wraz ze szczypiorkiem, przyprawy

Moja Książka Kucharska
Pierogi z bobem / Broad beans pierogi 19

postaci, po prostu ugotowany, jest pyszny. Nie mam pojęcia co mi strzeliło do głowy, ale naszło mnie na pierogi. Z bobem jeszcze nie jadłam, więc rachunek był prosty = pierogi z bobem. Z pierogami, nie ma co się oszukiwać, jest trochę roboty, ale efekt jest oszałamiający. Zawsze. Cierpliwości i miłego gotowania! Season fo broad beans is open(...)placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Do gotującej się wody wrzucaj pierogi, nie za dużo na raz, żeby się nie posklejały. Gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Z pomocą łyżki cedzakowej wyjmij

Martyna Cooks
Pierogi ruskie z mąki orkiszowej 18

Jestem ogromną fanką ruskich pierogów. Gdy w dzieciństwie pojechałam na rodzinne wakacje do Krakowa, w każdej restauracji czy barze, gdzie jedliśmy obiad, zamawiałam właśnie te pierogi - zostałam wtedy ochrzczona rodzinnym ekspertem od krakowskich pierogów 😄 Pierogi uwielbiam do dziś - na studiach zawsze miałam trochę pierogów w zamrażarce na czarną godzinę 😃 Wiele osób śmieje się, że pierogi z farszem twarogowo-ziemniaczanym pochodzą z Rosji, jak ryba po grecku z Grecji. Sęk w tym, że nazwa pierogi ruskie wcale nie wzięła się od Rosji, a od Rusi - a konkretniej województwa ruskiego Korony Królestwa Polskiego, później Rzeczpospolitej. Dlatego też czasem nazywane są pierogami galicyjskimi. Nazwa jest więc jak najbardziej adekwatna i w Rosji rzeczywiście tych pierogów

Z notatnika dietetyka
Pierogi z truskawkami 23

Lubicie pierogi na słodko czy na słono? Dzisiaj coś dla wielbicieli kluchów w wersji na słodko. Pierogi z owocami podczas sezonu wiosenno-letniego czy nawet jesiennego to must have w moim domu. Późną wiosną i latem przygotowuję pierogi z truskawkami, latem z jagodami czy malinami , a jesienią nie może zabraknąć ze śliwkami - zimą posiłkuję się suszonymi śliwkami(...)farszu lub mrożonymi owocami, które zamrażam latem. Wszystkie wersje pierogów na słodko uwielbiam! Ba! Uwielbiam je zarówno w wersji słodkiej, słonej czy nawet wytrawnej! Dzisiaj zapraszam Was na pierogi z truskawkami. Koniecznie musicie przygotować, bo sezon na truskawki niedługo się kończy. Ja przygotowuję dość sporą ilość pierogów - część zjadamy na jednym posiedzeniu, a część mrożę w wersji

Kuchnia na Obcasach
Pierogi z kapustą kiszoną, słodką białą i pieczarkami. Doskonałe również jako delikatna wersja pierogów na danie wigilijne 50

Przepis na te pierogi mam od mojej Mamy. Na Święta robiła dwie wersje pierogów z kapustą. Pierwszą wersję znacie, bo pokazałam je w tym przepisie . To pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami. Dzisiaj proponuję zrobić pierogi w drugiej wersji, czyli z kapustą kiszoną, kapustą słodką białą i z pieczarkami. Te pierogi są delikatniejsze(...)białej, słodkiej kapusty 1 łyżeczka kminku 600  pieczarek 2 – 3 cebule sól i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na ciasto (na około 50 szt. pierogów): 500 g mąki pszennej (np. poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko ok. 200 - 250 ml zimnej wody 1 łyżeczka soli Wykonanie: Kapustę kiszoną zalałam

Kuchnia u Krysi
Ciasto na pierogi 39

Ciasto na pierogi - miękkie, elastyczne i bardzo smaczne Ciasto na pierogi - najlepszy przepis, wielokrotnie sprawdzony. Na tym przepisie nigdy się nie zawiodłam, pomimo że robiłam pierogi z mąki pszennej różnych typów i od różnych producentów. Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi z olejem i jajkiem jest wyjątkowo smaczne i zarazem proste do zrobienia. Dzięki zachowaniu odpowiednich(...)zrobić ręcznie, mikserem lub w automacie do chleba. Ciasto pierogowe zaparzane z tego przepisu przygotowuję także wtedy, kiedy robię samosy - pierożki indyjskie , które później smażymy.  Ciasto na pierogi - przepis podstawowy Ciasto na pierogi - składniki proporcje na około 45-50 niewielkich pierogów 500 g mąki pszennej lub tortowej 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi gryczane z kapustą kiszoną 85

Pierogi gryczane z kapustą kiszoną Dla części osób pierogi (zwłaszcza z kapustą) to danie odświętne. Dla mnie jednak pierogi to cud natury. Dlaczego? Bo jak głosi popularny mem – „pierogi nie pytają, pierogi rozumieją” . Oczywiście do wszystkiego należy podejść z pewnym dystansem, dlatego postanowiłem zamiast tradycyjnych pierogów ulepić sobie na kolację (już(...)wigilijną) pierogi z mąki gryczanej . To, że nie jestem glutenofobem lub osobą chorą nie oznacza, że nie lubię eksperymentować i smakować nowych rzeczy. Jeśli również jesteś kulinarnie ciekawy świata, to koniecznie zrób pierogi gryczane i podziel się wrażeniami w komentarzu. Gryka jest niesłychanie wdzięcznym składnikiem w mojej kuchni. Naleśniki gryczane czy chleb z kaszy gryczanej zawsze wychodzą idealnie

Blendman
Pieczone pierogi z mięsem 81

Pieczone pierogi robi się nieco szybciej niż tradycyjne gotowane. Wystarczy zagnieść ciasto, przygotować farsz, ulepić pierogi, a następnie piecze się wszystkie pierogi jednocześnie. Zachęcam do przygotowania pieczonych pierogów, które smakowały całej rodzinie. Ciasto wg tego przepisu, po upieczeniu jest bardzo delikatne i kruche, a na etapie przygotowania pierogów z łatwością można je rozwałkować.  Przygotowując(...)pierogi w domu, mamy pewność co do jakości użytych składników, szczególnie mięsa. Do farszu można użyć mięsa i warzyw z rosołu i tak będą lepsze niż kupne. Klasyczne, gotowane pierogi przygotowuję w dużych ilościach i część mrożę. Pierogi pieczone mają tak delikatne ciasto, że nie nadają się do mrożenia.  Problem nadmiaru pierogów jednak nie zaistniał

Codziennik Kuchenny
Na pierogi tylko do Sopockiego Młyna! 115

współpracę z dostawcami i producentami ekologicznej żywności . [czytaj więcej na: Trojmiasto.pl ] Źródło: Sopocki Młyn Do mnie osobiście bardzo przemówiło specjalne stanowisko , gdzie na oczach gości kucharze misternie lepili pieróg za pierogiem. Praca tam wrzała, a ręce pierogowych specjalistów niemalże furczały w powietrzu, by nadążyć za kolejnym zamówieniem. Uszanowanie się należy! Ale co ja tu będę się rozpisywać.  Niech(...)piętrze . Kącik Młodocianego Gościa cieszył się powodzeniem Zachwycił mnie prosty, ale z pomysłem i mocnym efektem WOW, wystrój okien S tanowisko gdzie na oczach gości kucharze misternie lepili pieróg za pierogiem R ęce pierogowych specjalistów furczały w powietrzu, by nadążyć za kolejnym zamówieniem Kucharze z uśmiechem na twarzy znosili dzielnie natarczywego fotografa :P Ale niech ja w końcu przejdę

Grunt to przepis!
Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ? 71

Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ? Pierogi ruskie, znakomite ulubione.       Pierogi ruskie, za nie u nas w domu odpowiedzialny ;) jest Jacek i te też robił on.  W sumie niby pierogi to danie, które robi się długo. Trzeba przygotować ziemniaki najlepiej je ugotować dzień wcześniej, żeby przestygły. Pierogi ruskie Ciasto na pierogi  0,5 kg mąki  1 jajko  1 niepełna szklanka ciepłej wody  szczypta soli  Nadzienie do pierogów 0,5 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 0.5 kg twarogu półtłustego szczypta soli 5 niedużych cebul  15 dkg boczku wędzonego ( pokrojonego w kostkę)  1 łyżeczka pieprzu  2 łyżki oleju  Dodatki: 2 cebule

Kuchnia na wzgórzu
Pierogi z kapustą i grzybami 363

kapustą i grzybami to w mojej rodzinie najbardziej pożądane danie wigilijne. O ile Wigilia pewnie mogłaby się obyć bez karpia, czy śledzia, bez makowca, czy sernika, o tyle bez pierogów - nie. Kiedyś nawet padł postulat, żeby na Wigilię mama zrobiła same pierogi ;) Oczywiście - ile domów i rodzin, tyle przepisów na pierogi. Gdyby ktoś Was zapytał - kto robi(...)najlepsze pierogi wigilijne na świecie, pewnie większość odpowiedziałaby, że mama albo babcia. U nas też tak jest - ja uwielbiam pierogi mojej mamy, moim zdaniem nie mają sobie równych! Zgodzą się ze mną mój tata i moje siostry:) Mój mąż docenia je, choć ma zastrzeżenia do ich wielkości - nic dziwnego, w kwestii wielkości pierogów jego mama daje czadu

Kulinarne Inspiracje
Pierogi z kapustą i pieczarkami 95

Pierogi to proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i pieczarkami. Pierogi z kapustą i pieczarkami są idealną alternatywą dla wykonanych w ten sam sposób pierogów z grzybami leśnymi. W tym roku susza spowodowała, że jesienią grzybów w wielu rejonach Polski nie było. Dlatego zachęcam do robienia pierogów z kapustą(...)pieczarkami  :) Składniki na ciasto (wyszło 80 cieniutkich pierogów): 500 g mąki 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku oliwa do podsmażenia cebuli i do duszenia pieczarek sól do smaku pieprz Okrasa: oliwa 2 cebule sól do smaku Przygotowanie farszu: Pieczarki drobno

Smak mojego domu
Pierogi ze szpinakiem 69

partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym. Pierogi ze szpinakiem

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania