pierogi - przepisów 6226

  1. Panierowane pierogi z ciasta parzonego
    Panierowane pierogi z ciasta parzonego

    Usłyszałam ostatnio o przepisie na panierowane pierogi z ciasta parzonego i stwierdziłam, że muszę się podjąć tego tematu, choć pierogi wydają się być bardzo czasochłonnym przedsięwzięciem.  Smażone pierogi to wspaniała przekąska na ciepło jak i na zimno. Właśnie zajadam się zimnym, prosto z lodówki i smakuje równie wspaniale jak taki prosto z patelni. Te włoskie pierożki(...)ciasta parzonego noszą przepiękną nazwę Sofficini. Te małe panierowane pierożki można robić z różnymi farszami. Farsz na pierogi może być mięsny, ale równie dobrze można przygotować farsz wegetariański.  Mój farsz na pierogi z ciasta parzonego to w zasadzie kilka prostych składników, które poznacie poniżej.  Pierogi z ciasta parzonego można nadziać równie dobrze serem ze szpinakiem

    Przepis pochodzi z bloga MamaOskarka, prowadzonego przez Wioleta g-a.

  2. Orkiszowe pierogi z jagodami bez cukru i jajek – wegańskie razowe ciasto na pierogi
    Orkiszowe pierogi z jagodami bez cukru i jajek – wegańskie razowe ciasto na pierogi

    Pierogi z owocami to takie danie, które w lecie musi pojawić się w moim menu obiadowym, a w tym roku powstały orkiszowe pierogi z jagodami bez cukru i jajek Ten przepis na ciasto pierogowe jest moim ulubionym, bo odkąd spróbowałam go bez dodatku jajek, pierogi dużo lepiej się sklejają i można rozwałkować naprawdę bardzo cienkie ciasto. Oczywiście(...)bazą mojego ciasta jest pełnoziarnista mąka orkiszowa, która świetnie się sprawdza i dzięki niej danie jest zdrowsze, bo nie korzystam z białej, oczyszczonej mąki. Do tych pierogów z jagodami świetnie sprawdził się mój ulubiony ostatnio naturalny jogurt kokosowy z Lidla i chyba powstanie z nim kilka nowych przepisów Przepis na to proste wegańskie ciasto na pierogi możecie wykorzystać

    Przepis pochodzi z bloga Fitkot, prowadzonego przez Jud.

  3. Pierogi ze szpinakiem i łososiem
    Pierogi ze szpinakiem i łososiem

    Pierogi ze szpinakiem i łososiem będą dla Was ciekawą odmianą na stole wigilijnym. Jeżeli lubicie takie połączenie smaków, będziecie nimi zachwyceni. Przy okazji lepienia tradycyjnych, wigilijnych pierogów, zachęcam zostawić trochę ciasta i część pierogów zrobić właśnie z tym szpinakowo-łososiowym farszem. Te pierogi smakują najlepiej podane prosto “z wody”. Możecie dodatkowo je okrasić odrobiną(...)Optima Cardio. Pierogi będą komponować się także doskonale z sosem holenderskim . Przepis na pierogi przygotowałam w ramach kampanii Optymalne Święta. Chcemy pokazać, że święta mogą być smaczne i zdrowsze, stąd pomysł na poniższe danie. Wraz z innymi, 11 blogerami przygotowaliśmy dla Was pyszne, bożonarodzeniowe menu. Po resztę przepisów możecie zajrzeć na stronę Optima – zapraszam Każdego dnia

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Bazylii, prowadzonego przez Kasia Nowakowska.

  4. JAK MROZIĆ PIEROGI?
    JAK MROZIĆ PIEROGI?

    Mrożenie pierogów to niby prosta sprawa, jednak wiele osób ma z tym problem. Należę do kilku grup kulinarnych i bardzo często pada tam pytanie- jak mrozić pierogi? Surowe, podgotowane czy zupełnie ugotowane. Dziś opiszę Wam w kilku zdaniach jaki jest mój sposób na mrożenie pierogówPierogi to danie nie tylko Wigilijne, ale także doskonały obiad(...)każdej porze roku. Kiedy już lepimy pierogi zazwyczaj robimy ich więcej, w zapasie. I tu nasuwa się pytanie... jak mrozić? Mój sposób jest taki: mrożę pierogi surowe. Najpierw podczas lepienia trzeba je dobrze skleić. Kolejno układam pierogi na tacce podsypanej dość solidnie mąką w odstępach, aby podczas mrożenia się ze sobą nie sklejały. Następnie tackę wkładam

    Przepis pochodzi z bloga Zrób to smacznie, prowadzonego przez Zrób to Smacznie.

  5. Pierogi z serem i rodzynkami
    Pierogi z serem i rodzynkami

    Niedawno na blogu pojawił się przepis na pierogi z bryndzą i kurkami , a dziś przenosimy się w czasy dzieciństwa, gdzie na stole królowały pierogi z serem i rodzynkami. Jako dzieciak nie lubiłam rodzynek i konsumpcja tychże pierogów poprzedzona była zawziętym wydłubywaniem uschniętych winogronek. Czasy się zmieniły, ja też nieco wydoroślałam i dojrzałam kulinarnie. Rodzynki już(...)straszne jak mi się kiedyś wydawało. A Wy jaki macie przepis na pierogi z serem? :) SKŁADNIKI: Mnie wyszło około 50 pierogów. Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli ciepła woda Farsz: 400 g białego sera 1 żółtko słodka śmietanka 50 g rodzynek cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto na pierogi

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Katie, prowadzonego przez wkuchnikatie.

  6. Pierogi z mięsem – świąteczne resztki
    Pierogi z mięsem – świąteczne resztki

    Pierogi z mięsem to sposób na wykorzystanie świątecznych resztek. Została mi niezła porcja mięsa, trochę jarmużu…W sam raz na farsz do pierogów. Bardzo lubię jeść pierożki ale muszę przyznać, że nie lubię ich robić. Pierogi są pracochłonne ale efekt końcowy w pełni rekompesuje czas przyrządzania. Pierogi z mięsem są bardzo popularne w moim domu(...)Robię je często w dużych porcjach i mrożę. Najsmaczniejsze pierożki to te odgrzane na patelni i polane masłem. Pierogi z mięsem Składniki: na około 60 pierogów Ciasto na pierogi , tutaj przepis Farsz z mięsa ½ kg ugotowanego lub smażonego mięsa 1 cebula 4 liście jarmużu sól i pieprz do smaku Przepuść mięso przez maszynkę do mięsa. Pokrój cebulę

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  7. Pierogi z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką
    Pierogi z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką

    Przy okazji mojego pichcenia postanowiłam wypróbować nowy przepis na pierogi. Skoro potrafię robić już pyszne ciasto to czemu by nie zaszaleć z farszem! Znane nam są dobrze pierogi z mięsem, te ruskie i te z twarogiem na słodko, z kapustą i grzybami oraz z przeróżnymi owocami. Przyzwyczajeni jesteśmy do takich smaków i rzadko zdarza się byśmy eksperymentowali(...)głowie zainspirowały mnie po latach do tworzenia. Z pewnością w przyszłości postaram się odtworzyć tamten przepis specjalnie dla Was. Dziś jednak przychodzę do Was z czymś nowym. Smak pierogów z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką jest świeży. Jest delikatny, lekko słodki lecz zdecydowany. Z pewnością pieczona papryka i dymka grają tu pierwsze skrzypce. Kurczak jest dopełnieniem a ricotta

    Przepis pochodzi z bloga Mango Papaja, prowadzonego przez mangopapaja.

  8. Pierogi ze szpinakiem i feta czyli Maly Lakomczuch w Kuchni powraca
    Pierogi ze szpinakiem i feta czyli Maly Lakomczuch w Kuchni powraca

    planach już od czwartku miałam pierogi. Do szpinaku wciąż przekonać się jakoś nie mogę ale jest jedna forma w jakiej go uwielbiam. Farsz z fetą, szpinakiem i czosnkiem! Pierogi lepiły trzy pary rąk, dzieciaki pomagały mi a ja pomagałam im, najpierw w wykrawaniu kółek, potem w sklejaniu, a na koniec w krojeniu

    Przepis pochodzi z bloga Dzieje kuchennej Wiewióry, prowadzonego przez Wiewióra.

  9. Pierogi z bialym serem i jagodami czyli Slodki Czwartek odc.55
    Pierogi z bialym serem i jagodami czyli Slodki Czwartek odc.55

    pierogi z jagodami, a gdy zobaczyłam pewną wariację na ich temat u Panny Malwinny wiedziałam, że zrobię je już teraz :) pyszne! idealne na obiad ale i na podwieczorek :) Pierogi z białym serem i jagodami na około 30 sztuk: ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szkl. gorącej wody 1 łyżka oleju nadzienie: 250 g białego sera 2 żółtka

    Przepis pochodzi z bloga Dzieje kuchennej Wiewióry, prowadzonego przez Wiewióra.

  10. Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem i chorizo :-P
    Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem i chorizo :-P

    Zawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :) Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  ½ szklanki mleka  1 łyżka oleju  ¼ szklanki gorącej wody  szczypta soli Farsz 500g ugotowanych ziemniaków 250g twarogu chudego 1 cebula ząbek czosnku sól i pieprz ok. 5 łyżek(...)mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z podsmażoną kiełbaską chorizo i ze świeżym tymiankiem. ruskie z ketchupem

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  11. Drożdżowe pierogi z kaczką
    Drożdżowe pierogi z kaczką

    odpocznę to planuję poszaleć w Krakowie ;) Dlatego zależy mi, żeby opublikować jeden z moich setnych zaległych przepisów :-P Zdecydowanie więcej gotuję niż spisuję receptury :)  Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc(...)wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypujemy tymiankiem. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia pod serwetką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 25-30 minut.  pieczone pierogi z kaczką

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  12. Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami
    Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

    z kiszoną kapustą i pieczarkami... Miękkie, delikatne ciasto i lekko kwaśny farsz. Wyczuwalny smak masła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek. Okraszone podsmażoną cebulą. Pycha!   Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty(...)gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać małą szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, a następnie zlepiać ich brzegi  Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  13. Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem
    Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

    Pierogi, które smakują(...)ruskie, tyle że zamiast ziemniaków użyłam tartej dyni. Dla dodania pikantności, oprócz cebuli, dodałam również podsmażony boczek, dużo soli i pieprzu oraz majeranek. O dziwo, pomimo uprzedzeń do dyni, pierogi zostały zjedzone z apetytem... Nadzienie: 2 szklanki dyni st artej na grubych oczkach 300 g twarogu 1 duża cebula (lub 2 małe), 3-4 plastry wędzonego boczku

    Przepis pochodzi z bloga Czerwień i błękit, prowadzonego przez Patrycja.

  14. Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym
    Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym

    U mnie dzisiaj truskawkowo. Pyszne letnie danie, proste i jakie dobre:) składniki:  ciasto 350 g mąki pszennej 200 ml wrzącej wody 2 łyżki margaryny 1

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  15. Pierogi z kurkami, serem mascarpone i chipsami z szałwii
    Pierogi z kurkami, serem mascarpone i chipsami z szałwii

    który delikatnie doprawiłem rozmarynem, czosnkiem i czarnym pieprzem. Następnie przygotowałem pierogowe ciasto ze swojego sprawdzonego przepisu — wychodzi ono miękkie oraz elastyczne i bardzo dobrze się z nim pracuje. Gotowe pierogi przybrałem usmażonymi na maśle listkami szałwii, dzięki czemu są chrupiące niczym chipsy i podałem z dodatkową porcją kurek. Pycha! Uważam, że te pierogi wprost trzeba ulepić w sezonie(...)kurki! Spróbujcie i Wy! * SKŁADNIKI na ok. 40 pierogów z kurkami i mascarpone Ciasto na pierogi: 300 g mąki + trochę do podsypywania 1 jajko ok. 150 ml  ciepłej  wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 200 g kurek garść lisktów świeżej szałwii 50 g parmezanu 2-3 łyżki masła klarowanego Farsz: 300 g kurek

    Przepis pochodzi z bloga Food Square, prowadzonego przez foodsquare.

  16. Pierogi z kapustą świeżą i kiszoną (wegańskie)
    Pierogi z kapustą świeżą i kiszoną (wegańskie)

    kapustą, mimo, że są trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi połowa kapusty. Według mnie najlepsze pierogi wychodzą wtedy, kiedy do kapusty świeżej dodamy trochę kiszonej. I właśnie taki przepis mam dzisiaj dla Was, zapraszam Pierogi z kapustą moniczka Uwielbiam pierogi z kapustą, mimo(...)trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi połowa kapusty. Według mnie najlepsze pierogi wychodzą… Drukuj Proporcje na: 3 porcje Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki Farsz: 1/2 średniej główki kapusty (po ugotowaniu ok. 400 g) 100 g kapusty kiszonej 1 – 2 cebule 3 pieczarki olej

    Przepis pochodzi z bloga Via Gusto, prowadzonego przez Monika Jerzak.

  17. Pierogi z kiszoną kapustą
    Pierogi z kiszoną kapustą

    pierogach już nieraz wypowiadałam się bardzo ciepło, nic dziwnego, mogłabym je jeść codziennie. Naprawdę! Uwielbiam czytać przepisy na rozmaite farsze, którymi faszeruję nie tylko pierogi, także krokiety, cepeliny, ravioli, kołduny, pielmieni, gruzińskie chinkali, czy wszelakie kluski. Najlepsze pierogi lepiłam w duecie z Babcią, były najlepsze, z sercem i rodzinną miłością, nie do podrobienia. Dziś lepię pierogi sama lub w odwiedzinach z Mamą, wychodzą nam całkiem całkiem, do tego spore jak na dużą rodzinę przystało ilości;) Ostatnio u Mamy powstały pierogi z własnoręcznie zbieranymi jagodami, lecz zbyt szybko zniknęły ;( nie zdążyłam zrobić sesji, więc innym razem się pochwalimy Najlepiej przygotowywać je w towarzystwie, czas szybciej płynie a i jakoś więcej pierogów i szybciej

    Przepis pochodzi z bloga Zasmakuj Kuchni, prowadzonego przez AnKa blog.

  18. Pierogi z kiszoną kapustą
    Pierogi z kiszoną kapustą

    pierogach już nieraz wypowiadałam się bardzo ciepło, nic dziwnego, mogłabym je jeść codziennie. Naprawdę! Uwielbiam czytać przepisy na rozmaite farsze, którymi faszeruję nie tylko pierogi, także krokiety, cepeliny, ravioli, kołduny, pielmieni, gruzińskie chinkali, czy wszelakie kluski. Najlepsze pierogi lepiłam w duecie z Babcią, były najlepsze, z sercem i rodzinną miłością, nie do podrobienia. Dziś lepię pierogi sama lub w odwiedzinach z Mamą, wychodzą nam całkiem całkiem, do tego spore jak na dużą rodzinę przystało ilości;) Ostatnio u Mamy powstały pierogi z własnoręcznie zbieranymi jagodami, lecz zbyt szybko zniknęły ;( nie zdążyłam zrobić sesji, więc innym razem się pochwalimy Najlepiej przygotowywać je w towarzystwie, czas szybciej płynie a i jakoś więcej pierogów i szybciej

    Przepis pochodzi z bloga Zasmakuj Kuchni, prowadzonego przez AnKa blog.

  19. Pierogi z bobem – kuchnia podkarpacka
    Pierogi z bobem – kuchnia podkarpacka

    połączeniu z kapustą, czy ziemniakami, ale zaradne gospodynie znajdowały dla nich również mniej konwencjonalne zastosowania, jak choćby tort na bazie gotowanej fasoli. Na północy Podkarpacia popularne były również pierogi z farszem przygotowanym z roślin strączkowych. Na blogu znajdziecie wcześniejszy przepis na kupieńskie pierogi z farszem z fasoli , ale dzisiaj proponuję Wam przepis na pierogi z bobu. Jest(...)tyle wyjątkowy, że pierogi przygotowane według podanej receptury zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Aby lokalny specjał mógł na nią trafić, wnioskodawca musi udokumentować wielopokoleniowy związek dania z lokalną kuchnią. Jednocześnie w zamian przepis i nazwa stają się znakiem chronionym i nie mogą być wykorzystywane w celach handlowych przez innych. Ma to swoje zalety i wady. Moim zdaniem

    Przepis pochodzi z bloga Trzeci talerz, prowadzonego przez Trzeci Talerz.

  20. Pierogi z mięsem
    Pierogi z mięsem

    zostaje nam mięso, nie da się ukryć że zupa na wywrze mięsnym jest smaczniejsza. Później niestety zostaje mięso i nie wiadomo co zrobić z mięsem, można zrobić pierogi. Przyznam się że ciężko mi się dzisiaj pisze ten wpis, ponieważ nie mogę podać konkretnych gramatur poszczególnych składników. Dopiero teraz sobie uświadomiłam, że nie wiem(...)nawet jaki napisać przepis na ciasto pierogowe, gdyż robiłam też inne pierogi. Robienie ciasta na pierogi jest dla mnie tak prosta rzeczą, że nawet nie zwracam uwagi ile czego daje, po prostu wiem jakiej konsystencji ma być ciasto. Ale mam mądre książki kucharskie i znalazłam gramaturę. Pierogi z mięsem   Składniki na farsz

    Przepis pochodzi z bloga Pomysłowa kuchnia, prowadzonego przez ELA.M.

  21. Pierogi z kurczakiem z rosołu – wilgotne i dobrze doprawione
    Pierogi z kurczakiem z rosołu – wilgotne i dobrze doprawione

    paszteciki albo krokiety. Kurczak wymaga nawilżenia, żeby zmielone mięso nie było suche i dobrego doprawienia, żeby farsz nie był mdły. Jak to robię? To moje najbardziej sprawdzone ciasto na pierogi i wypycham je każdym możliwym farszem. Brak w nim jajka, więc szykując swoje ulubione pierogi możecie je bez problemu przygotować również z połowy podanej ilości składników i zrobić(...)rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki, staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  22. Pierogi z kaszą gryczaną i serem – przepis
    Pierogi z kaszą gryczaną i serem – przepis

    naszych stołach są pierogi, bez których wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwej polskiej kuchni i prawdziwych rodzimych obiadów. Czasami, obok tych najbardziej znanych przepisów, jak te na pierogi z mięsem, serem, czy kapustą i grzybami, warto wypróbować równie ciekawe, jak choćby na pierogi z kaszą gryczaną i serem, które zachwycą niejednego smakosza mącznych potraw.   Pierogi(...)dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.   Składniki ciasto: 1 szklanka ciepłej wody (ok 200ml) 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 Łyżka oliwy   Pierogi z kaszą gryczaną i serem Przygotowanie: Do miski wlewamy szklankę ciepłej wody dodajemy sól, oliwę i stopniowo mąkę mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przekładamy na stolnicę

    Przepis pochodzi z bloga Księga-Smaku, prowadzonego przez baqster.

  23. Pierogi z borówkami
    Pierogi z borówkami

    wszyscy znają z okresu dziecięcego pierogi z borówkami. Trwa odwieczna wojna czy mówimy jagody, czy borówki. U mnie, na Podhalu, zbieraliśmy borówki i babcia z mamą robiły najlepsze pierogi z borówkami i koniec! Z pierogów to ja najbardziej ruskie lubię, ale w okresie lata kocham pierogi z borówkami i kwaśną śmietaną. Nie ważne, że zawsze(...)zawsze uświnię się po czubek głowy, że tryśnie mi sok i będę wyglądać, jakbym kogoś zeżarła. To wszystko jest mało istotne – jestem brudna, ale nażarta i szczęśliwa. Przygotowanie pierogów jest proste. Owszem, wymaga trochę pracy, robi lekki bajzel w kuchni i wizja sprzątania może pozbawić entuzjazmu, ale wierzcie mi, żadna mrożonka nie jest w stanie zastąpić delikatnego smaku

    Przepis pochodzi z bloga ladykitchen, prowadzonego przez Lady Kitchen.

  24. Wigilijne pierogi z makiem
    Wigilijne pierogi z makiem

    Jakie pierogi kojarzą Wam się z Wigilią? Mi z kapustą i grzybami, koniecznie odsmażane Ale mojemu mężowi już niekoniecznie. U niego na północy, często jadało się pierogi z makiem, polane śmietaną. W naszym domu, mak na wigilijnym stole występował raczej w postaci makowców. Ponieważ jednak mak symbolizuje obfitość, przemilczę to jak jest smaczny ;), musiał zostać wprowadzony do naszego(...)wigilijnego menu. Tak pojawiły się również u nas pierogi z makiem ale i z nadzieniem z suszonej śliwki z orzechami. O pierogach ze śliwką będzie przy innej okazji, ale my wróćmy do pierogów z makiem. Można je zrobić dużo wcześniej i zamrozić, a w Wigilię jedynie wrzucić na wrzątek. Jeśli jesteś nie z makowego domu, to takie

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  25. Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina.
    Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina.

    entuzjazmem przygotowuję potrawy z niej.  Na moim blogu znajdziecie przepisy na Pieczoną pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami  i Kwaśnicę na gęsinie  i Chutney z czerwonej cebuli . Pierogów z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli próbowałam w gdańskiej pierogarni Mandu . Zrobiły na mnie duże wrażenie, więc gdy dostałam świeżą gęsinę, zrobiłam takie pierogi w domu. Jeśli(...)zdecydujecie się zrobić te pierogi, to proponuję podwoić ilość składników, ponieważ z tych podanych w przepisie wychodzą 4 spore porcje. A to zdecydowanie za mało, aby nacieszyć się ich smakiem;) Pierogi z gęsiną są dosyć pracochłonne, ale warte wysiłku. Dodatkowo powstaje garnek pysznego gęsiego rosołu, który można wykorzystać do przygotowania innych zup. Składniki farszu do pierogów

    Przepis pochodzi z bloga Codziennik Kuchenny, prowadzonego przez Renata Karon-Slomczynska.

  26. Pierogi ruskie... pyszne
    Pierogi ruskie... pyszne

    razu miałam na nie ochotę. Postanowiłam więc przejść do czynu i je zrobić. Wówczas zorientowałam się, że do tej pory nie podałam przepisu na ruskie pierogi na moim blogu. Nie wiem jak to się stało... Nie każdą potrawę, którą przygotowuję w domu fotografuję, bo nie mam na to czasu. A jak zauważyliście,   u mnie przepis jest(...)szczegółowy i zawiera zdjęć dużo, więc muszę się do tego odpowiednio przygotować. Dlatego do dzisiejszego przepisu na pierogi też się przygotowałam. Postanowiłam cały proces tworzenia i lepienia pierogów rozdzielić na dwa posty. W pierwszym poście pokazałam (nowy) przepis na idealne ciasto na pierogi , który można wykorzystać z różnymi farszami. Drugi post to już przepis na pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia u Krysi, prowadzonego przez Krystyna Boner.

  27. Pierogi z kaszą razy dwa i pieczarkami
    Pierogi z kaszą razy dwa i pieczarkami

    pierogi nie zacząć od pieśni pochwalnej na temat samego ciasta :) I wiem już, że do tego ciasta przekonała się niejedna osoba. Jest elastyczne, mięciutkie i po ugotowaniu pierogi się nie sklejają.  Pierogi bardzo lubię! Tylko nie jem ich teraz tyle, ile jadłam kiedyś :) Kocham ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami. Uwielbiam z owocami! Truskawki, wiśnie(...)śliwki, jabłka - to wszystko można upchać w cieście pierogowym. Nie przepadam za pierogami ze szpinakiem, ale chyba na dobre jeszcze nie trafiłam, a sama jeszcze nie próbowałam zrobić. Zainspirowały mnie pierogi z soczewicą, na pewno kiedyś zrobię! I jak kiedyś potrafiłam usiąść i zjeść michę jak dla drwala, tak teraz wystarczą mi 3-4 sztuki, żeby zaspokoić pierogową

    Przepis pochodzi z bloga bistro mama, prowadzonego przez bistro mama.

  28. Pierogi  z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi
    Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi

    cudnie miękkie i nadzienie, które świetnie zastępuje mięso – zieloną soczewicę. To moje najbardziej sprawdzone ciasto i wypycham je każdym możliwym farszem. Brak w nim jajka, więc szykując swoje ulubione pierogi możecie je bez problemu przygotować również z połowy składników. Jest miękkie i łatwe do wałkowania, bardzo elastyczne.   Mąkę przesiewamy (ja ciasto mieszam w misce, dopiero później wykładam(...)rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki, staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka. Zawijamy

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  29. Pierogi ze słodką kapustą
    Pierogi ze słodką kapustą

    razem smażymy i doprawiamy solą  i pieprzem. 3. Z podanych skłądników zagniatamy ciasto, odstawiamy na 15 minut. Wałkujemy, wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i dobrze zlepiamy. 4. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku. 5. Podajemy wedle uznania, np,. z roztopionym masłem lub odsmażane. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  30. Pierogi z kapustą i grzybami
    Pierogi z kapustą i grzybami

    Pierogi z kapustą i grzybami – to tradycyne danie wigilijne , jednak tak bardzo je lubię, że jem je nawet kilka razy w miesiącu. Pierogi z kapustą i grzybami – Składniki: Na farsz do pierogów : Kapusta kiszona – 900g Suszone grzyby – 60g (nalepiej suszone samemu, bo te sklepowe bywają czasami niezbyt smaczne) Cebula – 2 duże sztuki(...)Olej – do smażenia Sól – do smaku Pieprz – do smaku Liście laurowe – 2 sztuki Na ciasto na pierogi : Mąka pszenna – 4 szklanki Jajka – 2 Kwaśna śmietana gęsta 18% – 5 łyżek Olej – 3 łyżki Sól – szczypta Woda letnia – 3/4 szklanki Pierogi z kapustą i grzybami – Wykonanie: Przygotować farsz do pierogów : Grzyby zalać wrzątkiem, przykryć

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje, prowadzonego przez Paulinka.

  31. PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO.
    PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO.

    pierogowym temacie kombinujemy jak koń pod górę - tworzymy całkiem nowe smaki lub urozmaicamy te w których doszłyśmy już do czegoś na wzór perfekcji. Dziś na tapetę poszły pierogi z mięsem. Typowe dla nas połączenie indyka, kaczki i warzyw + dużej ilości przypraw postanowiłyśmy lekko wzbogacić by wydobyć inną głębię smaku.  Od wielu lat pierogi mięsne robimy(...)kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. - Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie) DODATKOWO: - Mieszanka Bezglutenowa "EUFORIA" - Mieszanka - Pomidory z Czarnuszką i Czosnkiem Niedźwiedzim. - tarty ser żółty MIESZANKA EUFORIA OD ZIARENKOWO: Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne - PRODUKT BEZGLUTENOWY: "to prawdziwa

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

Wybierz stronę :