pierogi - 7880 przepisów (strona:9/526)

Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! 73

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wydaje ci się, że ciasto na pierogi jest banalnie proste i nie da się go zrobić źle? Nic bardziej mylnego! Idealne ciasto na pierogi zależy w dużej mierze od kilku drobiazgów, o których często zapominamy a czynią pierogi delikatne i przepyszne. W poście zawarto 10 rad, dzięki którym pierogi już zawsze będą najlepsze(...)najsmaczniejsze. Rezygnacja z podstawowego przepisu Podstawy przepis na pierogi to połączenie mąki, wody i soli. Niestety ten przepis ma swoje wady. Przepis ten nie daje gwarancji, że ciasto będzie cienkie, delikatnie a dodatkowo elastyczne i zawsze idealnie ugotowane. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na idealne ciasto na pierogi 200 g mąki 100 ml letniej wody 1 jajko pół łyżeczki

To Musisz Wiedzieć
Pierogi z mięsem i grzybami 82

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Pierogi, pierogi, pierogi to ja zawsze i z czym si\u0119 da, tra la la. I tym skocznym akcentem, przejd\u017amy do opisu jak\u017ce zacnego dania, jakim s\u0105 pierogi z mi\u0119sem i grzybami. Grzyby ju\u017c si\u0119 pojawiaj\u0105 jak twierdzi m\u00f3j Tata - tyle, \u017ce(...)u00f3w grzyb\u00f3w, jak On. Ale skoro s\u0105 i mo\u017cna ju\u017c zbiera\u0107, to mu zaufam i wstawi\u0119 co\u015b pierwszego grzybowego na otwarcie sezonu. Pierogi s\u0105 pyszne, delikatne, aromatyczne, a przy okazji jak widzicie, zlepione niecodzienn\u0105 technik\u0105. Wykorzystana zosta\u0142a odkurzona rosyjska maszyna do pierog\u00f3w. Nie to nie maszyna raczej

Kosą po patelni
Pierogi ruskie bez sera (wegańskie) 113

Pierogi ruskie od zawsze były moimi ulubionymi. Tak naprawdę żadne inne pierogi mogłyby dla mnie nie istnieć. Na początku mojej przygody z dietą bezmleczną myślałam, że pierogi ruskie są dla mnie stracone. Jednak im dłużej eksperymentowałam w kuchni tym większego nabierałam przekonania, że mogę je zrobić w nowym, bezmlecznym wydaniu. I tak powstały moje autorskie pierogi ruskie bez sera. Całkowicie wegańskie. Sama nie spodziewałam się, że moje wegańskie pierogi będą niemal identyczne w smaku co klasyczne ruskie. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Składniki na farsz do pierogów ruskich bez sera: 4 duże ziemniaki 1 cebula 1 kostka tofu naturalnego

Dieta bez mleka
Pierogi z kaszanką gryczaną 100

całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz: - 1,2kg kaszanki - 2 duże szalotki bananowe - majeranek - pieprz - olej Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Kaszankę pozbawiamy osłonek, kroimy w plasterki. Szalotki kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy kaszankę. Gdy kaszanka się rozpadnie doprawiamy według potrzeb i gustu – majerankiem, pieprzem (przed doprawieniem warto(...)wysychały w oczekiwaniu na ugotowanie. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze zrumienioną cebulką i boczkiem. Nadmiar pierogów warto zamrozić. Ugotowane i ostudzone rozkładamy na tacy i wkładamy do zamrażarki. Zamrożone przekładamy do woreczków na mrożonki i ponownie umieszczamy w zamrażarce. Pierogi z kaszanką gryczaną to bardzo

mojewypiekiinietylko
Przepis na Przygotowanie Pierogów z Serem – Pierogi Ruskie 107

Witam serdecznie Propozycja na pyszne pierogi z serem – pierogi ruskie , jeżeli ktoś jeszcze takich nie robił to warto spróbować :). Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 60 – 70 pierogów na farsz : 500 g białego sera – twarogowego 700 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków 2 cebule (150 g) sól , pieprz masło lub olej do podsmażenia cebuli na ciasto(...)łyżeczki farszu. Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku ) brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka .\ Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała. Pierogi

Uwaga Babcia Gotuje
Jesień... Pierogi z pieczoną dynią. 145

Jesień kulinarnie kojarzy mi się m.in. z pieczonymi warzywami.  Dziś w ten szczególny, bo pierwszy dzień jesieni podałam na obiad pierogi z pieczoną dynią, marchewką i pietruszką. Pierogi z pieczoną dynią. Składniki dla 4 osób: Ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 łyżka oleju 1 jajko 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka soli Farsz: 1 mała dynia

Miksturownik
Pierogi zapiekane ze szpinakiem i kurczakiem 182

zrobić pierogi z piekarnika, które nadziałem farszem ze szpinaku z kurczakiem i serem gorgonzolą. Bardzo lubię te połączenie składników, bo przede wszystkim jest zdrowe. Składniki na ciasto na pierogi: 2,5 szklanki Maki pszennej, 30 g drożdży, 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 jajka, Szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: 500 g szpinaku(...)najlepiej świeży, 1 filet z kurczaka , 150 g sera gorgonzola (ja użyłem piccante) 2 ząbki czosnku, Sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Przygotowanie ciasta na pierogi: W letnim mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka i dodajemy olej z oliwek,  mieszamy dokładnie. Dodajemy również nasz zaczyn i wyrabiamy

cookpl
Pierogi z serem na słono 7

Pierogi z serem na słono. Przepis na pierogi z białym serem na słono. Składniki na ciasto pierogowe: ok. 300g mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania 1 jajko szczypta soli 2 łyżki stopionego masła około 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli Nadzienie do pierogów z serem: 500g białego sera twarogowego 2 jajka 1 - 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku(...)świeżej mięty pieprzowej sól do smaku Pierogi z serem. Przepis na pierogi z serem na słono. Krok 1. Z podanych składników przygotować ciasto pierogowe: do miski przesiać mąkę pszenną; następnie zrobić na środku dołek do którego wbić jajka, wlać wodę oraz stopione masło, oprószyć solą i za pomocą widelca wstępnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie dłonią zagnieść ciasto, dolewając

Moja Książka Kucharska
Pierogi z botwiną i fetą 41

takie że talerz po nich nie wstydzę się wylizać;)  Zrobiłam je podobnie jak te ze szpinakiem, dusząc botwinę z czosnkiem, a następnie dodając pokrojony w kostkę ser feta. Pierogi z botwiną i fetą najlepiej nam smakowały ugotowane i polane palonym masłem z chrupiącymi listkami szałwii. Ale kleks kwaśnej śmietany również do nich pasuje;) Polecam również inne przepisy(...)pierogi Pierogi z boćwiną, szpinakiem i fetą Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi z kapustą i pieczarkami Pierogi z gęsiną i śliwkami Pierogi z mięsem Pierogi z czerwoną soczewicą Pełnoziarniste pierogi z truskawkami Pierogi ze szpinakiem  Pierogi z botwiną i fetą Składniki

Obiad gotowy
Pierogi z jabłkami – kuchnia podkarpacka 40

fenomen, który nasze dzisiaj na chwilę zamienia w nasze wczoraj. I wcale nie stoi to w opozycji do faktu, że poszukując dawnych smaków nigdy nie osiągamy ideału – pierogi nigdy nie są takie, jak u mamy, chleb nigdy taki, jaki piekła babcia. Warto jednak szukać smaków przeszłości, żeby próbując niemal zapomnianych potraw choć na chwilę przenieść się do innego czasu(...)chwil bliskich sercu. We wsi Staniszewskie na północy Podkarpacia (gmina Raniżów) często gotowało się niegdyś pierogi z jabłkami. Znam je z dzieciństwa, kiedy moja babcia gotując pierogi ruskie lubiła na koniec ugotować trochę pierogów z owocami – z truskawkami, z jagodami, a zimą najczęściej właśnie z jabłkami. Wybierała niewielkie karłowate jabłka, których nikt latem nie chciał jeść

Trzeci talerz
Pierogi z groszkiem i feta-tani obiad 74

Pierogi chodziły za mną od dawna. Mówiąc szczerze to nie lubię robić pierogów ale lubię je jeść! Przepis na pierogi z groszkiem i serem feta jest bardzo prosty i tani. Co prawda prawdziwy owczy ser feta jest droższy od jakiegoś sałatkowej podróby ale z tej porcji ugotujecie i tak tani obiad dla całej rodziny. Warto więc postanowić(...)jakość. Sądzę, że każdy z Was ma swój ulubiony przepis na pierogi również na ciasto. Od kilku lat robię ciasto na pierogi z dodatkiem gorącej wody. Jest to sprawdzony przepis i zawsze go wykorzystuję do pierogów. Ciasto ma duże znaczenie, bo pierogi muszą być miękkie. Oczywiście nadzienie to przysłowiowa kropka nad „i”. Wybierzecie pierogi

codojedzenia
Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą 68

kształt aniołka. Polecamy Wam nasz patent na lepienie wigilijnych pierogów. Czas: 1,5 godziny w tym pół godziny na leżakowanie ciasta Poziom trudności: Średnie „Św. Jacku z pierogami módl się do Boga za nami, żeby na stole zawsze pierogi były i nas od głodu chroniły” – modlitwa i legendy o św. Jacku Odrowążu to perełki naszej kultury(...)jeszcze jeden, podpatrzony u Chińczyków. Choć pieróg, to potrawa na wskroś nasza, polska, dość dobrze znana na świecie, to jednak chińskie dumpings, won-tony, i pierożki szturmem podbijają stoły. Jak wszystko co chińskie, chciałoby się powiedzieć z przekąsem, ale tu trzeba oddać sprawiedliwość, że chińska sztuka kulinarna, w tym związana z lepieniem pierogów to sztuka przez duże

Niedzielny kucharz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami 90

Pierogi to kolejna potrawa z listy moich przysmaków. Jak do tej pory, by były zgodne z dietą rozdzielną musiałem ograniczyć się do pierogów z kapustą i grzybami...      Potem pojawiła się Agnieszka i miało być jak w raju! I byłoby gdyby były pierogi... Ok, ale opowiem wam po kolei od początku - Wyobraźcie sobie(...)początku był chaos! - no dobra przeskoczymy trochę... A potem były pierogi. Nie tak do końca potem, bo potem były negocjacje!  Dlaczego? Bo Agnieszka nie lubiła robić pierogów... - Ty wiesz jakie one są pracochłonne? - krzyczała - a podobno to ja jestem choleryk!? - Noooo... NIE wiem! - ciągnąłem spokojnie niczym flegmatyk, którym jest Agnieszka. - Jak na wigilię robiłyśmy z mamą

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wegańskie pierogi z ziemniaczano-grzybowym farszem 66

Wegańskie pierogi z ziemniaczano-grzybowym farszem – pyszne! Podane z kapustą kiszoną i kremem z nerkowców. Te pierogi to jedne z lepszych jakie do tej pory jadłam. To przepis, który przypadnie do gustu i usatysfakcjonuje każdego! Pierogi to jedno z dań, któremu nie potrafię się oprzeć. Miałam od nich sporą przerwę na studiach, bo nie gotowałam wtedy(...)dużo jak teraz i nie odważyłabym się w ogóle ich zrobić (myślałam, że są cholernie ciężkie do przygotowania). Oczywiście kiedy tylko miałam okazję to pierogi jadłam, ale wszystko zaczęło się chyba od wizyty w Mandu (pierogarnia w Gdańsku), gdzie spróbowałam najlepszych pierogów ever. W tedy postanowiłam, że muszę je zrobić w domu. Odważyłam się i robię pierogi

rabarbarowo