pierogi - 9067 przepisów (strona:14/605)

Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską 70

Pierogi chińskie. Pierogi chińskie     Klasyczne pierogi chińskie z soczystym nadzieniem z wieprzowiną i kapustą pekińską w bardzo delikatnym i mięciutkim cieście z mąki pszennej - łatwe do zrobienia i smakują fantastycznie.  Wszystko czego potrzeba do nadzienia na pierożki chińskie to: mielona wieprzowina, najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu kapusta pekińska, bardzo drobno ręcznie posiekana. Kapustę dodajemy(...)przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść i odstawić na następne 60 minut, aby odpoczęło. Krok 2. W tym czasie przygotować farsz na pierogi chińskie: bardzo drobno posiekaną kapustę pekińską nasolić, odstawić aby puściła sok, przelać wodą i bardzo starannie odcisnąć. Mięso mielone włożyć do miski, dodać posiekaną dymkę wraz ze szczypiorkiem, przyprawy

Moja Książka Kucharska
Pierogi z bobem / Broad beans pierogi 74

postaci, po prostu ugotowany, jest pyszny. Nie mam pojęcia co mi strzeliło do głowy, ale naszło mnie na pierogi. Z bobem jeszcze nie jadłam, więc rachunek był prosty = pierogi z bobem. Z pierogami, nie ma co się oszukiwać, jest trochę roboty, ale efekt jest oszałamiający. Zawsze. Cierpliwości i miłego gotowania! Season fo broad beans is open(...)placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Do gotującej się wody wrzucaj pierogi, nie za dużo na raz, żeby się nie posklejały. Gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Z pomocą łyżki cedzakowej wyjmij

Martyna Cooks
Pierogi ruskie z mąki orkiszowej 90

Jestem ogromną fanką ruskich pierogów. Gdy w dzieciństwie pojechałam na rodzinne wakacje do Krakowa, w każdej restauracji czy barze, gdzie jedliśmy obiad, zamawiałam właśnie te pierogi - zostałam wtedy ochrzczona rodzinnym ekspertem od krakowskich pierogów 😄 Pierogi uwielbiam do dziś - na studiach zawsze miałam trochę pierogów w zamrażarce na czarną godzinę 😃 Wiele osób śmieje się, że pierogi z farszem twarogowo-ziemniaczanym pochodzą z Rosji, jak ryba po grecku z Grecji. Sęk w tym, że nazwa pierogi ruskie wcale nie wzięła się od Rosji, a od Rusi - a konkretniej województwa ruskiego Korony Królestwa Polskiego, później Rzeczpospolitej. Dlatego też czasem nazywane są pierogami galicyjskimi. Nazwa jest więc jak najbardziej adekwatna i w Rosji rzeczywiście tych pierogów

Z notatnika dietetyka
Pierogi z kapustą kiszoną, słodką białą i pieczarkami. Doskonałe również jako delikatna wersja pierogów na danie wigilijne 165

Przepis na te pierogi mam od mojej Mamy. Na Święta robiła dwie wersje pierogów z kapustą. Pierwszą wersję znacie, bo pokazałam je w tym przepisie . To pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami. Dzisiaj proponuję zrobić pierogi w drugiej wersji, czyli z kapustą kiszoną, kapustą słodką białą i z pieczarkami. Te pierogi są delikatniejsze(...)białej, słodkiej kapusty 1 łyżeczka kminku 600  pieczarek 2 – 3 cebule sól i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na ciasto (na około 50 szt. pierogów): 500 g mąki pszennej (np. poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko ok. 200 - 250 ml zimnej wody 1 łyżeczka soli Wykonanie: Kapustę kiszoną zalałam

Kuchnia u Krysi
Ciasto na pierogi 108

Ciasto na pierogi - miękkie, elastyczne i bardzo smaczne Ciasto na pierogi - najlepszy przepis, wielokrotnie sprawdzony. Na tym przepisie nigdy się nie zawiodłam, pomimo że robiłam pierogi z mąki pszennej różnych typów i od różnych producentów. Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi z olejem i jajkiem jest wyjątkowo smaczne i zarazem proste do zrobienia. Dzięki zachowaniu odpowiednich(...)zrobić ręcznie, mikserem lub w automacie do chleba. Ciasto pierogowe zaparzane z tego przepisu przygotowuję także wtedy, kiedy robię samosy - pierożki indyjskie , które później smażymy.  Ciasto na pierogi - przepis podstawowy Ciasto na pierogi - składniki proporcje na około 45-50 niewielkich pierogów 500 g mąki pszennej lub tortowej 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi gryczane z kapustą kiszoną 157

Pierogi gryczane z kapustą kiszoną Dla części osób pierogi (zwłaszcza z kapustą) to danie odświętne. Dla mnie jednak pierogi to cud natury. Dlaczego? Bo jak głosi popularny mem – „pierogi nie pytają, pierogi rozumieją” . Oczywiście do wszystkiego należy podejść z pewnym dystansem, dlatego postanowiłem zamiast tradycyjnych pierogów ulepić sobie na kolację (już(...)wigilijną) pierogi z mąki gryczanej . To, że nie jestem glutenofobem lub osobą chorą nie oznacza, że nie lubię eksperymentować i smakować nowych rzeczy. Jeśli również jesteś kulinarnie ciekawy świata, to koniecznie zrób pierogi gryczane i podziel się wrażeniami w komentarzu. Gryka jest niesłychanie wdzięcznym składnikiem w mojej kuchni. Naleśniki gryczane czy chleb z kaszy gryczanej zawsze wychodzą idealnie

Blendman
Pieczone pierogi z mięsem 178

Pieczone pierogi robi się nieco szybciej niż tradycyjne gotowane. Wystarczy zagnieść ciasto, przygotować farsz, ulepić pierogi, a następnie piecze się wszystkie pierogi jednocześnie. Zachęcam do przygotowania pieczonych pierogów, które smakowały całej rodzinie. Ciasto wg tego przepisu, po upieczeniu jest bardzo delikatne i kruche, a na etapie przygotowania pierogów z łatwością można je rozwałkować.  Przygotowując(...)pierogi w domu, mamy pewność co do jakości użytych składników, szczególnie mięsa. Do farszu można użyć mięsa i warzyw z rosołu i tak będą lepsze niż kupne. Klasyczne, gotowane pierogi przygotowuję w dużych ilościach i część mrożę. Pierogi pieczone mają tak delikatne ciasto, że nie nadają się do mrożenia.  Problem nadmiaru pierogów jednak nie zaistniał

Codziennik Kuchenny
Na pierogi tylko do Sopockiego Młyna! 209

współpracę z dostawcami i producentami ekologicznej żywności . [czytaj więcej na: Trojmiasto.pl ] Źródło: Sopocki Młyn Do mnie osobiście bardzo przemówiło specjalne stanowisko , gdzie na oczach gości kucharze misternie lepili pieróg za pierogiem. Praca tam wrzała, a ręce pierogowych specjalistów niemalże furczały w powietrzu, by nadążyć za kolejnym zamówieniem. Uszanowanie się należy! Ale co ja tu będę się rozpisywać.  Niech(...)piętrze . Kącik Młodocianego Gościa cieszył się powodzeniem Zachwycił mnie prosty, ale z pomysłem i mocnym efektem WOW, wystrój okien S tanowisko gdzie na oczach gości kucharze misternie lepili pieróg za pierogiem R ęce pierogowych specjalistów furczały w powietrzu, by nadążyć za kolejnym zamówieniem Kucharze z uśmiechem na twarzy znosili dzielnie natarczywego fotografa :P Ale niech ja w końcu przejdę

Grunt to przepis!
Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ? 131

Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ? Pierogi ruskie, znakomite ulubione.       Pierogi ruskie, za nie u nas w domu odpowiedzialny ;) jest Jacek i te też robił on.  W sumie niby pierogi to danie, które robi się długo. Trzeba przygotować ziemniaki najlepiej je ugotować dzień wcześniej, żeby przestygły. Pierogi ruskie Ciasto na pierogi  0,5 kg mąki  1 jajko  1 niepełna szklanka ciepłej wody  szczypta soli  Nadzienie do pierogów 0,5 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 0.5 kg twarogu półtłustego szczypta soli 5 niedużych cebul  15 dkg boczku wędzonego ( pokrojonego w kostkę)  1 łyżeczka pieprzu  2 łyżki oleju  Dodatki: 2 cebule

Kuchnia na wzgórzu
Pierogi z kapustą i grzybami 447

kapustą i grzybami to w mojej rodzinie najbardziej pożądane danie wigilijne. O ile Wigilia pewnie mogłaby się obyć bez karpia, czy śledzia, bez makowca, czy sernika, o tyle bez pierogów - nie. Kiedyś nawet padł postulat, żeby na Wigilię mama zrobiła same pierogi ;) Oczywiście - ile domów i rodzin, tyle przepisów na pierogi. Gdyby ktoś Was zapytał - kto robi(...)najlepsze pierogi wigilijne na świecie, pewnie większość odpowiedziałaby, że mama albo babcia. U nas też tak jest - ja uwielbiam pierogi mojej mamy, moim zdaniem nie mają sobie równych! Zgodzą się ze mną mój tata i moje siostry:) Mój mąż docenia je, choć ma zastrzeżenia do ich wielkości - nic dziwnego, w kwestii wielkości pierogów jego mama daje czadu

Kulinarne Inspiracje
Pierogi z kapustą i pieczarkami 183

Pierogi to proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i pieczarkami. Pierogi z kapustą i pieczarkami są idealną alternatywą dla wykonanych w ten sam sposób pierogów z grzybami leśnymi. W tym roku susza spowodowała, że jesienią grzybów w wielu rejonach Polski nie było. Dlatego zachęcam do robienia pierogów z kapustą(...)pieczarkami  :) Składniki na ciasto (wyszło 80 cieniutkich pierogów): 500 g mąki 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku oliwa do podsmażenia cebuli i do duszenia pieczarek sól do smaku pieprz Okrasa: oliwa 2 cebule sól do smaku Przygotowanie farszu: Pieczarki drobno

Smak mojego domu
Pierogi ze szpinakiem 143

partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym. Pierogi ze szpinakiem

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi ruskie z BOTWINĄ! :D 170

Przepis dla wielbicieli ruskich pierogów a zarazem ciekawych botwiny :) Idealne połączenie smaków! Zakochacie się w nich :) zdjęcia robiłam na grządkach z botwiną :-P poświęcenie musi być! Na fotkach widać nawet trochę ziemi na talerzu, którą potem i tak zjadłam ze smakiem :-P Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  ½ szklanki mleka  1 łyżka oleju(...)mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką. Proste? Proste i smaczne! :) pierogi ruskie z botwiną

Bon Appetit Małgorzaty
NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe) 272

ustach. Po drugie farsz - niezależnie od tego, czy jest to jego tradycyjna odmiana, czy chodzi o wersję mięsną, szpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być bardzo dobrze doprawiony!  Pierogi wywołują u nas tak wielką pokusę, że próbujemy ich zawsze gdy tylko mamy okazję (oczywiście oprócz Wiktora - jego dieta jest ścisła). Nigdy jednak, (i możemy to powiedzieć z całą pewnością(...)fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy!  Jakie są więc nasze PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! REWELACJA! :) - jeśli je spróbujecie, to przyznacie

Wypisz Wymaluj
Drożdżowe pierogi z indykiem 214

dużą  szklanką, w środek wkładamy łyżkę farszu i trochę sera,  formujemy pierogi.   Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez ok 15-20 minut, aż pierogi zarumienią się na złoty kolor. Przed pieczeniem możecie pierogi posmarować zbełtanym jajkiem :) Smacznego! Prymat   dostarcza nam przyprawy

Niezły Młynek