pierogi - 6534 przepisów (strona:15/436)

Pierogi ruskie – przepis 205

Przepis na najpyszniejsze, klasyczne pierogi ruskie, z delikatnym, mięciutkim ciastem i idealnie dobranym farszem. Najlepsze pierogi, jak u mamy Składniki: Ciasto na pierogi ruskie: 600g mąki pszennej 300ml wrzątku 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz na pierogi ruskie: 500g ziemniaków 500g twarogu 1 duża cebula świeżo zmielony pieprz i sól Przygotowanie: Farsz na pierogi ruskie(...)kostkę, podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku. Mieszamy całość dokładnie do połączenia się farszu w jednolitą masę ( najlepiej zrobić to ręką ). Farsz na pierogi można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Ciasto na pierogi ruskie i ich lepienie: Mąką z solą wsypujemy do miski, dodajemy olej i wrzątek. Mieszamy początkowo łyżką

NiePieprz.pl
Pierogi ruskie 38

Pierogi ruskie to jedna z moich ulubionych tradycyjnych potraw staropolskich. Bardzo proste w przygotowaniu i zarazem wyśmienite w smaku. Pierogi ruskie są idealnym pomysłem na smaczny obiad dla całej rodziny. Z poniższego przepisu można ulepić około 100 pierogów (kwestia jak duże będziemy lepić). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pierogi ruskie: 600g mąki pszennej 1kg ziemniaków 400g(...)twarogu (2 kostki) 400ml ciepłej przygotowanej wody 2 cebule masło olej sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Instrukcja przyrządzenia/przygotowania pierogów ruskich Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle lub oleju do momentu aż się zeszkli. Ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem i mieszamy z twarogiem oraz z podsmażoną cebulką. Tak przygotowany

Blog kulinarny S9.PL
Pierogi bezglutenowe z borówkami 4

może pierogi? Lubicie z borówkami? Dla mnie to smak dzieciństwa. Pamiętam, jak babcia rozpoczynała robienie pierogów w południe i lepiła, lepiła. Potrafiła zrobić ponad 100 pierogów w jeden dzień! A ja siedząc razem z nią, kleiłam je.  Pierogi w Polsce uważane są za danie regionalne. Chociaż prawdopodobnie przywędrowały do nas z Chin przez Ruś(...)rozpowszechniły się w Europie. Klasyczne ciasto na pierogi powinno być ze zwyklej mąki pszennej. Jednak ja i zapewne pewne grono osób po zjedzeniu kilku tradycyjnych pierogów nie czuje się najlepiej0. Dlatego rozwiązaniem jest mąka bezglutenowa! Od tego momentu robienie i jedzenie pierogów to prawdziwa przyjemność! Pierogi mogą być na słodko (z owocami, konfiturą i masłem kakaowym

www.veganchives.pl
Pierogi bezglutenowe z borówkami 26

może pierogi? Lubicie z borówkami? Dla mnie to smak dzieciństwa. Pamiętam, jak babcia rozpoczynała robienie pierogów w południe i lepiła, lepiła. Potrafiła zrobić ponad 100 pierogów w jeden dzień! A ja siedząc razem z nią, kleiłam je.  Pierogi w Polsce uważane są za danie regionalne. Chociaż prawdopodobnie przywędrowały do nas z Chin przez Ruś(...)rozpowszechniły się w Europie. Klasyczne ciasto na pierogi powinno być ze zwyklej mąki pszennej. Jednak ja i zapewne pewne grono osób po zjedzeniu kilku tradycyjnych pierogów nie czuje się najlepiej0. Dlatego rozwiązaniem jest mąka bezglutenowa! Od tego momentu robienie i jedzenie pierogów to prawdziwa przyjemność! Pierogi mogą być na słodko (z owocami, konfiturą i masłem kakaowym

Veganchives
Pierogi z mozzarellą, mascarpone i suszonymi pomidorami. Najlepsze! Warsztaty Kamis #wystarczydlawszystkich 28

kremowego typu philadelphia oraz z suszonych pomidorów. Całość doprawiona została ziołami prowansalskimi Kamis, które są teraz w dużych opakowaniach , solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jakby tego było mało… Pierogi po ugotowaniu zostały zapieczone w domowym sosie pomidorowym. Całość smakowała obłędnie dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem. Na pewno przypadnie Wam do gustu. W dalszej części wpisu(...)przyprawy Kamis są teraz w większych opakowaniach i wystarczają na więcej. Spotkaliśmy się właśnie z tej okazji w dużym gronie – blogerzy zaprosili swoich najbliższych do wspólnego lepienia pierogów. Ulepiliśmy ich naprawdę sporo, wszystkie były pyszne! Wszystkie też zniknęły ze stołu w mgnieniu oka. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej duża, czubata łyżka masła w temperaturze pokojowej

Moja pasja smaku
PIEROGI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI 40

...moja miłość. Lubię wszystkie, ale najbardziej ruskie. Najlepsze robiła moja babcia, a teraz robi moja mama. Niestety mama mieszka bardzo daleko ode mnie, wiec jak miałam ochotę na pierogi to je kupowałam. Nigdy wcześniej jakoś nie rwałam się do robienia pierogów, gdyż uważałam, że to trudne i dużo z tym roboty.  Tym razem zachciało mi się(...)pierogów na słodko i postanowiłam spróbować swoich sił. To było moje drugie podejście do pierogów, za pierwszym razem ( około rok temu) wylądowały w koszu, gdyż ciasto było twarde, a pierogi niezjadliwe. Tym razem było inaczej...przyłożyłam się do tego i ciasto wyszło idealne, a moje pierogi nawet zachwyciły mojego męża 😊 Początkowo pierogi miały być

Kuchnia MagdaLeny
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 206

Jesień i zima to czas, kiedy pierogi goszczą na naszym stole dość często. A pierogi z kapustą, jeszcze te odsmażane… ciężko o lepsze danie po powrocie z długiego spaceru, kiedy za oknem śnieg a my wracamy przemarznięci. Wtedy szybko podgrzewamy czerwony barszcz, wrzucamy na patelnię pierogi i mamy rozgrzewające jedzenie w oka mgnieniu. Pierogi z kapustą i grzybami to też obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Zachęcam do ich samodzielnego zrobienia, bo ciężko kupić dobre pierogi z kapustą i grzybami. Nie wiem, czy wynika to z dość wysokiej ceny grzybów suszonych czy z wyniesionych z domu smaków. Zawsze w kupnych pierogach mi czegoś brakuje. Za wzorcowe uważam te robione przez mojego tatę

Mieszam w Garnku
Pierogi leniwe z ziemniakami 95

Pierogi leniwe z ziemniakami to danie mojego dzieciństwa. Pewnie część z Was oburzy się, że pierogi to tylko te, które mają farsz w środku. Pamiętajcie o tym, że "co kraj to obyczaj", dlatego u mnie w domu właśnie pierogi na szybko to nie kluski, a leniwe ;)  Poniższe pierogi są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne(...)Ugotowane leniwe pierogi należy obowiązkowo polać podsmażoną na maśle bułką tartą oraz posypać cukrem.  Składniki na porcje dla 4 osób: 0,5 kg twarogu półtłustego około 250 g obranych ziemniaków, np. z dnia poprzedniego 1 szklanka mąki pszennej + trochę do posypania  1 duże jajko szczypta soli do polania 3 łyżki masła trochę bułki tartej cukier

Ugotować
Najlepsze pierogi, z farszem z białej kiełbasy, super ciasto :-) 185

Kochani Dziś przychodzę do Was z przepisem na najlepsze pierogi pod słońcem :-) Przepis zarówno na ciasto jak i farsz są godne polecenia i wypróbowania.  Do przygotowania takich pierogów natchnął mnie jeden z odcinków kuchennych rewolucji gdzie Pani Magda Gessler robiła podobne pierogi dla jednej z restauracji.  Postanowiłam zrobić i są to od tej pory moje(...)ulubione pierogi, oczywiście oprócz tych z serem i jagodami :-) Ciasto zagniata jest rewelacyjnie, jest mięciutkie i super się z nim pracuje. Farsz -czyli biała kiełbasa z dodatkiem czosnku, masła i cebulki- jednym słowem mniam :-) Także zaczynamy :-) SKŁADNIKI CIASTO -3 szklanki mąki pszennej tortowej -1,5 szklanki gorącej wody -płaska łyżeczka soli -7 łyżek oleju  FARSZ -3 laski białej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierogi ruskie 39

Pierogi ruskie Dzisiaj postanowiłam zrobić na obiad pierogi ruskie  Zawsze pierogi robiłam z ciasta do którego dolewałam wody ale tym razem postanowiłam zrobić je na mleku, jaki efekt? Ciasto w smaku aksamitne, delikatne po prostu przepyszne, koniecznie musicie spróbować. Jedyny mankament to ten, że w Danii nie dostanę normalnego twarogu więc do farszu użyłam coś podobnego(...)serka wiejskiego (zobaczcie na poniższym  zdjęciu).  Z podanych składników wyszło mi 76 pierogów.  Przepis:  Składniki :  ciasto:  750 g mąki 450 ml mleka 150 g masła 3,5 łyżeczki soli farsz: 4 cebule 600 g obranych ziemniaków 400 g sera białego  sól i pieprz do smaku dodatkowo

Mój pomysł na
Ruskie pierogi pszenno-żytnie 60

Uwielbiamy ruskie pierogi . Ale ciasto do dzisiejszych ruskich pierogów zostało przygotowane z mieszanki mąki żytniej i pszennej. Mają dużo ciemniejszy kolor niż te tradycyjne ruskie pierogi. Zamiast wody wykorzystane zostało wrzące mleko, które powoduje, że ciasto jest delikatniejsze i bardziej elastyczne podczas lepienia. Ruskie pierogi pszenno-żytnie podsmażane podane zostały z dodatkiem cebulki. Przepis(...)Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę wraz z twarogiem, dodajemy podsmażoną cebulkę i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz ruski, zlepiamy i formujemy pierogi. Ostrożnie wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy na małym ogniu, aż pierogi wypłyną. Pierogi podajemy gorące, polane wcześniej przygotowaną okrasą z cebulki. Tym razem pierogi zostały

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Russskieeee... (pierogi) 33

czego słynie Polska? Oprócz schabowego z kapustą oczywiście z pierogów.. a więc przedstawiam polską dumę czyli PIEROGI ruskie :) U mnie w domu się ich nie jadało, królowały za to pierogi z owocami. Ten rodzaj poznałam gdy wyprowadziłam się od mamy:) I jak to młoda studentka żywiłam się w barze mlecznym...a tam robili najlepsze pierogi(...)składam w połowie, dociskam delikatnie do farszu a następnie wykrawam pierogi. Karbowany brzeg lejka sprawia, że pieróg jest idealnie sklejony i podczas gotowania nie rozwarstwia się.  Osoloną wodę w dużym garze zagotowujemy. Garnek musi być na tyle pojemny, że wrzucone pierogi będą w nim swobodnie pływać. Jeżeli jest to nie możliwe, gotujmy w kilku porcjach. Gotujemy około

kawawszklance
Krokiety a la ruskie pierogi 32

Składniki na 20 – 22 naleśniki: 1 kg mąki, pół łyżeczki soli, 2 – 3 łyżki oleju,  ok. 1  l mleka,  1 l wody mineralnej

kulinarnajamka.blogspot.com
Pierogi z mięsem 55

wydaje mi się, że zlepiłam już z tysiąc i zostanie spora porcja do zamrożenia, a pod koniec dnia nie ma ani jednego... Ale tak to już jest, że wielbicieli pierogów jest więcej, niż chętnych do ich przyrządzenia. ;) Jeśli się zdecydujecie na lepienie, nie pożałujecie. Pierogi wychodzą pyszne. Z Waszych komentarzy przy pierogach z serem wiem, że niektórym(...)osobom przy tych samych proporcjach ciasta wychodzi ok. 40 pierogów. Mi z tych proporcji wychodzi mi ok. 70 pierogów (ostatnio dokładnie policzyłam i było 69), ale my lubimy naprawdę cieniutkie. Wycinam wykrawaczką o średnicy 7 cm. Jeżeli wolicie grubsze ciasto, 500 g mięsa powinno wystarczyć. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka klarowanego

Pełny talerz
Gruzińskie pierogi chinkali 257

Niedawno byłam w gruzińskiej restauracji wypróbować te znane pierożki metodą prób i błędów powstał ten o to przepis: Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ciepłej

Tanio szybko zdrowo
Lubicie farsz ruski , pierogi , naleśniki? Ja zaproponuję kopytka , są na prawdę przepyszne :) 97

Ruskie kopytka Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 200 g sera białego 1 duża cebula 1 jajko 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do posypania

Szczyptachili
Leniwe pierogi z karmelizowanymi śliwkami 53

Juz dluzszy czas "chodzily" za mna leniwe pierogi.Rzadko je robie,bo za bardzo nie wiadomo,czy to deser czy pozycja obiadowa.Gdy jednak ujrzalam w telewizji kucharza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami 69

jest gorzej…. Jest to dla mnie bardziej konieczność niż przyjemność, no cóż…. nikt nie jest doskonały Ale kiedy znalazłam u Natalii ( http://www.poezja-smaku.pl/pieczone-pierogi-z-kapusta-i-grzybami/ ) przepis na pieczone pierogi postanowiłam że muszę je wypróbować, bo u mnie w domu robiło się tylko tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Okazało się, że ciasto na te pierogi lepi(...)jest również mniej bałaganu przy ich przygotowaniu, bo tylko wstawia się je do piekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja :)! Może całkowicie nie zastąpi tradycyjnych pierogów ale na pewno na stałe zagości na naszym stole :)! Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli

UgotujmyTo.pl
Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą 244

Cabbage rolls Składniki. 37,5 dag mąki 2 jaja 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła 6 łyżek wody 2 dag grzybów suszonych 1 cebula 25 dag

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi z jagodami 55

Pierogi z jagodami... Idealnie miękkie i puszyste ciasto. Soczyste jagody otulone cukrem. Całość oblana śmietaną i oprószona cukrem. Niebo w gębie! Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g świeżych jagód; 5 łyżek białego cukru(...)przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz (jagody z cukrem) i formułować palacami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane śmietaną

Gospodyni Miejska
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą 106

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą... Miękkie, delikatne ciasto i aksamitny farsz. Kremowy smak serka, utłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebulki. Pycha! Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g ziemniaków; 300 g serka topionego(...)gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i formułować palacami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ciepłe, ewentulanie

Gospodyni Miejska
Pszenno-gryczane pierogi z wędzonym tofu i dynią 75

Po raz pierwszy wykorzystałam mąkę gryczaną i wędzone tofu. Wszystko spisało się idealnie! Nie spodziewałam się takiego wynalazku, a jednak trzeba ryzykować i poznawać nowe smaki

Truskawkowa Fiesta
Stara kucharka dała nam przepis na pyszne pierogi ruskie. Lepszych nie jedliśmy 1221

przysługi pysznymi pierogami ruskimi. Sama o sobie mówiła, że jest “starą kucharką”. Z radością podzieliła się też swoim przepisem, a dziś my przekazujemy go wam. Najlepsze pierogi ruskie dla wszystkich! Przepis na bardzo dobre ciasto na pierogi już mogliście u nas znaleźć. Dzisiaj tylko go przypomnimy. Sekretnym składnikiem jest masło, nadające ciastu wyjątkowej delikatności. Skupimy(...)się na farszu – tu całą robotę robi cebulka zrumieniona z odrobiną słoninki. Tak, tak, zapominamy o liczeniu kalorii, przekonacie się jednak, że dla tych pierogów warto zgrzeszyć! Przepis na pierogi ruskie (około 3-4 porcji) FARSZ Składniki: około pół kilograma ziemniaków, 200 gramów twarogu półtłustego, 3 cebule, około 100 gramów słoniny, sól, dużo świeżo zmielonego pieprzu. Zrób

Kulinarna Polska
Drożdżowe pierogi z żółtym serem, cebulą i wędliną 10

Drożdżowe pierogi z żółtym serem, cebulą i wędliną. Dziś zapraszam Was na pyszne drożdżowe pierogi, które wspaniale sprawdzą się na przyjęciu lub w formie obiadu. Ja podaję je i tak i tak. Dziś były naszym drugim daniem Do tak przygotowanych drożdżowych pieczonych pierogów najlepiej pasuje domowy sos czosnkowy. Przygotowanie tego dania nie zajmie Wam zbyt wiele czasu(...)lekko w dłoniach, nakładamy farsz i zlepiamy palcami brzegi tworząc pieroga. Pierogi układamy na blaszce (dużej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy. Każdy pieróg smarujemy rozmąconym jajkiem. Pierogi pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut. Ja przeważnie pierwsze 15 minut piekę bez termoobiegu, a następnie go włączam. Pierogi pieczemy na łady złoto-brązowy

Słodkie okruszki
Pierogi ruskie 136

Tradycyjne, ruskie pierogi, okraszone boczkiem z cebulką. Delikatne i smaczne. Składniki na ciasto (na około 50 pierogów): 500 g mąki 3 łyżki oleju około 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 0,5 kg obranych ziemniaków 250 g półtłustego sera białego 1 duża cebula olej do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: olej(...)oleju do  zeszklenia. Łączymy ser, ziemniaki i zeszkloną cebulę. Farsz solimy i dość mocno pieprzymy. Całość ponownie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aż do momentu połączenia się składników. Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być sprężyste i mięciutkie. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką

Smak mojego domu
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 12

znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych ziemniaków, cebuli, wędzonki i przypraw. Amatorom ziemniaczanych smaków szczególnie polecam. A tym, którzy są na diecie, od razu radzę skończyć czytanie. Już sama lektura(...)przepisu zatyka arterie Czemu szlachcice? Mimo iż pierogi z ziemiankami na pierwszy rzut oka są tanim, wiejskim daniem, do zrobienia i podania szlachcicy używało się dużo, dużo tłuszczu – bogata omasta to już domena pańskiego, a nie chłopskiego stołu. Gotowane, prosto z wody, są bardzo dobre. Koniecznie polane zrumienioną na wytopionej słoninie cebulą i rumianymi, chrupiącymi skwarkami. Ale ja najbardziej

Karo in the Kitchen
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 24

znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych ziemniaków, cebuli, wędzonki i przypraw. Amatorom ziemniaczanych smaków szczególnie polecam. A tym, którzy są na diecie, od razu radzę skończyć czytanie. Już sama lektura(...)przepisu zatyka arterie Czemu szlachcice? Mimo iż pierogi z ziemiankami na pierwszy rzut oka są tanim, wiejskim daniem, do zrobienia i podania szlachcicy używało się dużo, dużo tłuszczu – bogata omasta to już domena pańskiego, a nie chłopskiego stołu. Gotowane, prosto z wody, są bardzo dobre. Koniecznie polane zrumienioną na wytopionej słoninie cebulą i rumianymi, chrupiącymi skwarkami. Ale ja najbardziej

Karo in the Kitchen
Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) 42

Wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami to doskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Takie pierogi możemy podać dziecku, które skończyło 1. rok życia. Z podanych proporcji możemy przygotować około 60 średniej wielkości pierogów. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Jako(...)farsz do pierogów dla dzieci możecie wykorzystać kapustę wigilijną z pieczarkami . Gotową, wystudzoną kapustę szatkujemy drobno i odkładamy na sito, by odsączyć płyn. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą i wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną

Dieta bez mleka
Pierogi z kapustą, przepis pochodzi z Krakowa 61

znajomego. Ciągle chwalił jakie są rewelacyjne. Musiałam je zrobić i są cudne. Podziękuj Rafał swojej mamie. Są pycha i będą już u mnie zawsze na wigilię razem z innymi pierogami. Przepis na pierogi ten co zawsze, ponieważ dla mnie jest najlepszy. Patrz tu http://kuchniapokolen.pl/pierogi-z-jagodami-przepis-od-babuni/ Przygotowanie farszu – kapustę poszatkować i włożyć do garnka, zalać wodą. Doprawić(...)tłuszcz. Dokładnie wymieszać, dodać jajka. Wszystko lekko zmiksować blenderem, ale nie na papkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać maggi. Farsz musi być wyrazisty i mocno doprawiony. Formowanie pierogów – ciasto na pierogi rozwałkować i wycinać okrągłe kółka. Na każdym krążku położyć farsz i zlepić pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. Ugotować pierogi, wyjąć

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z bananami i czekoladą 56

Pierogi z bananami i czekoladą Na blogu było już kilka przepisów na wytrawne pierogi, w tym moje ulubione pierogi z zieloną soczewicą , których koniecznie powinniście spróbować! Tym razem przychodzę do Was ze słodkim wsadem. Nie chciałem robić pierogów z malinami lub truskawkami, bo takich przepisów w sezonie jest ogrom. Chodziły za mną jednak słodkie smaki(...)więc postawiłem na pierogi z bananami. Myślę, że w szczególności dla dzieci może być to atrakcyjne danie… pewnie dlatego mi pasowało, bo jak wiadomo, mężczyźni nigdy do końca nie dorastają. Moim pierwszym skojarzeniem po zrobieniu i skosztowaniu pierogów było bananowe sushi. Banalne wykonanie i połączenie smaków, ale jednocześnie takie, przy którym buzia sama się uśmiecha. Do tych

Blendman
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI NA MACE ORKISZOWEJ 63

Świąt. Niewątpliwą zaletą jest idealne, bardzo elastyczne ciasto pierogowe. Kapustę z grzybami większość z nas przygotowuje tradycyjnie na Święta. Warto pójść krok dalej i przygotować z nią pyszne, domowe pierogi. U nas w Święta pierogi będą na pewno i to w dużej ilości..., bo w ubiegłym roku 25-ego było dorabianie ciasta i klejenie pierogów. Wszystkim(...)zasmakowały, że w pierwszy dzień Świąt nie było po nich śladu, za to wszyscy mieli na nie apetyt. Tak więc w nasze Święta obok karpia królują pierogi. na szczęście przygotowanie ich to czysta przyjemność. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750        (pszennej ok.500g choć osobiście nie przygotowywałam) - 315g (ml) gorącej wody - 1/2 łyżeczki soli, daję himalajską

Smaczne Zdrowe
Pierogi z truskawkami! Najlepsze na dzień dziecka! 43

Pierogi z truskawkami to mój smak dzieciństwa! Uwielbiam ten smak, słodko-kwaśny. Pierogi z nadzieniem z truskawek i białego sera, polane śmietanką i posypane cukrem to zdecydowanie smak, jaki pamiętam z kuchni mojej mamy. Mama często przygotowywała obiady z produktów sezonowym, a truskawki królowały na talerzu dobrze ponad miesiąc. W różnej postaci, a to naleśniki, pierogi(...)swoje truskawki, pamiętam to pielenie, którego jako dziecko nie znosiłam. Ale lubiłam wszelakie prace w ogrodzie czy na działce. Dzisiaj, z okazji dnia dziecka postanowiłam przygotować własnie takie mamuśkowe pierogi z truskawkami i białym serem.  Życzę Wam smacznego!  SKŁADNIKI: - około 600 g mąki pszennej plus do zagniatania - 3 żółtka - 1 jajo - 1 łyżka oleju - woda lub mleko

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania