pierogi - przepisów 6086

  1. Pierogi z tartymi ziemniakami. Przepis krok po kroku.
    Pierogi z tartymi ziemniakami. Przepis krok po kroku.

    Pierogi z tartymi ziemniakami Pierogi z tartymi ziemniakami Składniki:   Ciasto:   3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody   Farsz:   1 kg ziemniaków 2 cebule 150 g boczku wędzonego sól, pieprz   Sposób przygotowania:   Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce(...)mąką. Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki. W kolejnym kroku dodaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto na idealnie gładką masę. Gotowe ciasto na pierogi powinno idealnie odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie. Tak przygotowane ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut.   Rozwałkuj placek o grubości kilku milimetrów. Za pomocą szklanki

    Przepis pochodzi z bloga kuron.com.pl, prowadzonego przez Bogumiła Kuroń.

  2. Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą
    Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

    Wszyscy lubimy pierogi, wszak polska kuchnia z pierogów słynie. Każdy ma swój ulubiony farsz, bo lubimy je jeść, ale już lepić je niekoniecznie. Wystarczy jednak dobry przepis na ciasto, by lepienie pierogów sprawiło wiele frajdy. Dla mnie najlepszy przepis to mąka + woda. Początkującym proponuję zamienić wodę na mleko. Ciasto z mlekiem jest wyjątkowo plastyczne(...)wysycha zbyt szybko, dlatego pierogi świetnie się lepi i spokojnie można poeksperymentować np. z falbankami. Jak zrobić falbanki? Zapraszam na filmowy instruktaż  tutaj . Płyn, czy to woda, czy mleko musi być gorący. Zaparzona mąka daje bardziej elastyczne ciasto. Po zagnieceniu ciasta należy je pozostawić przynajmniej na 15 minut, by odpoczęło. Ten zabieg również wpływa na plastyczność ciasta

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  3. Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary
    Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary

    sosem pomidorowym – orientalne niebo w gębie! Pyszne, z idealnie doprawionym farszem i polane bardzo pikantnym (chyba że doprawicie go nieco delikatniej) sosem pomidorowym przypominającym drink Krwawa Mary. Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary nazywane są „mandu”. Przypominają nasze słowiańskie pierogi czy bliskie im pielmieni. Do Korei trafiły prawdopodobnie dzięki Mongołom w XIV wieku. Typowe(...)nich jest mięsne nadzienie i sposób przygotowania (najpierw lekko je podsmażamy, a potem krótko gotujemy). Niezależnie od ich historii, warto poświęcić na ich przygotowanie chwilkę, bo koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary czyli mandu, naprawdę są warte spróbowania. Sos z łatwością przygotujecie latem ze świeżych pomidorów, a zawsze możecie skorzystać z dobrej jakości soku pomidorowego Hortex. Składniki

    Przepis pochodzi z bloga Pociąg Do Kuchni, prowadzonego przez PociagDoKuchni.

  4. Pierogi z kaszanką i śliwkami kalifornijskimi
    Pierogi z kaszanką i śliwkami kalifornijskimi

    Pierogi w naszym domu jemy ze wszystkim – czasami to kombinacje znane, jak mięso z rosołu i kiszona kapusta. Klasyczne – jak pierogi ruskie, czy najszybsze – z truskawkami. I niecodzienne ale zachwycające – jak dzisiejsze pierogi z kaszanką, które wybitnie dobrze smakują po odsmażeniu i zrumienieniu. Kaszanka do tych pierogów musi być naprawdę smaczna – w końcu to ich główny(...)składnik. Nie może to być pierwsza lepsza kaszanka od rzeźnika – na pewno znajdziecie jakąś mało tłustą, dobrze przyprawioną, zbalansowaną. Zdecydowanie bardziej do pierogów polecam Wam kaszankę z kaszą jęczmienną niż tą z kaszą gryczaną. Na zachodzie Polski, we Wrocławiu, dosyć ciężko jest ją „upolować”, ale całkiem dobra jest paczkowana z Sokołowa. Obieramy kaszankę z flaka i kroimy w centymetrowe

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  5. Pierogi z jagodami + przepis na ciasto pierogowe bez jajek
    Pierogi z jagodami + przepis na ciasto pierogowe bez jajek

    wakacje to czas, kiedy pierogi z jagodami detronizują moje ulubione pierogi z mięsem. Nie ma się co dziwić. Są słodkie, ale bez dużej ilości cukru. Pachną wspaniale i jeszcze lepiej smakują…latem. Po przekrojeniu widelcem z wnętrza pieroga wytaczają się owoce i wylewa sok. Tak naprawdę w lecie mogą dla mnie być pierogi z jagodami(...)serem, malinami, truskawkami, jabłkami… chyba jeszcze z jakimiś owocami, o których właśnie zapomniałam, ale wybredna nie jestem Pierogi z owocami, zawsze smakują najlepiej te świeże, dopiero co zrobione lub już zimne, wystygnięte. Nigdy natomiast tak dobrze lata nie czuć w pierogach zamrożonych i jedzonych np zimą. Pierogi z owocami muszą być polane śmietaną z cukrem

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  6. PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze.
    PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze.

    ustach. Po drugie farsz - niezależnie od tego, czy jest to jego tradycyjna odmiana, czy chodzi o wersję mięsną, szpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być bardzo dobrze doprawiony!  Pierogi wywołują u nas tak wielką pokusę, że próbujemy ich zawsze, gdy tylko mamy okazję. Nigdy jednak, (i możemy to powiedzieć z całą pewnością, bez fałszywej skromności) nie udało nam się(...)odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze  PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! Tak więc Panie i Panowie, przepis na pierogi ruskie - na idealny pikantny

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  7. Pierogi z ziemniakami
    Pierogi z ziemniakami

    Pierogi z ziemniakami jadłam po raz pierwszy wiele lat temu na Słowacji. Bardzo mi wówczas zasmakowały. Byłam wręcz zaskoczona, że pierogi z ziemniakami mogą być takie dobre. Moim zdaniem są lepsze od pierogów ruskich, ale to jest, jak wiadomo, kwestia gustu :) Zapraszam na pyszne pierogi z ziemniakami.  Składniki na ciasto (na 70 cieniutkich pierogów(...)dodajemy majeranek i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy do momentu zeszklenia się cebuli. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do ziemniaków. Całość mieszamy, solimy do smaku i dość mocno pieprzymy. Wykonanie pierogów: Składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie lepić się do rąk. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy

    Przepis pochodzi z bloga Smak mojego domu, prowadzonego przez Agade.

  8. Smażone pierogi  z kapustą kiszoną i śliwką wędzoną razowe i zwykłe
    Smażone pierogi z kapustą kiszoną i śliwką wędzoną razowe i zwykłe

    Pyszne pierogi, któż ich nie lubi? Wkładamy do środka nasz ulubiony farsz i robimy ulubione ciasto a potem zajadamy i delektujemy się tym co lubimy najbardziej(...)może ich także zabraknąć na wigilijnym stole. Te moje zrobiłam część z mąki razowej a drugą część z mąki zwykłej. Farsz jest przepyszny z wędzoną śliwką która nadaje pierogom takiego smaczku wigilijnego. Zapraszam do lepienia. Mikołaj był dla mnie w tym roku bardzo łaskawy, a co znalazłam pod choinką znajdziecie na końcu posta. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

    Przepis pochodzi z bloga Moje Małe Czarowanie, prowadzonego przez Doowa.

  9. Pierogi z kaszą jaglaną i serem
    Pierogi z kaszą jaglaną i serem

    pierogi i nie mogłam się oprzeć :) I do tego ciasto na maśl ance...trochę się go ob awiałam, ale wyszło deli katne i miękkie : ) Ponoć są to pierogi ruskie po staropolsku , a co mogę potwierdzić, to to, że są pyszne! Skł ad niki: Ciasto: 500 g mąki pół łyżeczki soli maślanka - ile zabierze ciasto Farsz: 1 szklanka suchej

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  10. Leniwe pierogi ruskie
    Leniwe pierogi ruskie

    inna w e rsja pierogów ruskich bardzo mnie zachęciła przede wszystkim dlatego, że robi się je dość szybko. Składniki: 60 dag ugotowanych ziemniaków Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)doprawić solą i pieprzem do smaku. 3. Do masy d odać jajko i tyle mąki, by ciasto dało się formować w wałek, który następnie należy pokroić tak jak pierogi leniwe . 4. Kluski wrzu cić na osolony wrzątek i gotować , aż wypłyną na powierzchnię. 5. Podawać ze zrumienioną cebulką i siekanym szczypiorkiem. Smacznego!!! Źródło: Figowe smaki

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  11. Pierogi z czereśniami
    Pierogi z czereśniami

    roku to już moje trzecie sezonowe pierogi, robiłam już z truskawkami i borówkami , a teraz przyszedł na czereśnie. Widywałam je kiedyś w internecie, ale nie do końca byłam do nich przekonana. Dopiero niania mojego dziecka zachęciła mnie do spróbowania. Smakują naprawdę świetnie! Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki sól do smaku 1 jajko 1 niepełna szklanka ciepłej wody(...)podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, odstawiamy na kilka minut i przykrywamy ściereczką. 2. Wałkujemy po kawałku ciasta, wycinamy kółka, nakładamy 2-3 połówki czereśni i zlepiamy dokładnie. 3. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. 4. Podajemy z roztopionym masłem lub śmietaną i posypane cukrem. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  12. Pierogi mięsno-marchewkowe z kminkiem
    Pierogi mięsno-marchewkowe z kminkiem

    Wykorzystałam mięso z udka kurczaka i marchewkę na których gotowałam wywar na zupę ( oczywiście z innymi warzywami).Doprawiłam farsz kminkiem ( mielonym i całymi ziarnami) bo akurat

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  13. Panierowane pierogi z ciasta parzonego
    Panierowane pierogi z ciasta parzonego

    Usłyszałam ostatnio o przepisie na panierowane pierogi z ciasta parzonego i stwierdziłam, że muszę się podjąć tego tematu, choć pierogi wydają się być bardzo czasochłonnym przedsięwzięciem.  Smażone pierogi to wspaniała przekąska na ciepło jak i na zimno. Właśnie zajadam się zimnym, prosto z lodówki i smakuje równie wspaniale jak taki prosto z patelni. Te włoskie pierożki(...)ciasta parzonego noszą przepiękną nazwę Sofficini. Te małe panierowane pierożki można robić z różnymi farszami. Farsz na pierogi może być mięsny, ale równie dobrze można przygotować farsz wegetariański.  Mój farsz na pierogi z ciasta parzonego to w zasadzie kilka prostych składników, które poznacie poniżej.  Pierogi z ciasta parzonego można nadziać równie dobrze serem ze szpinakiem

    Przepis pochodzi z bloga MamaOskarka, prowadzonego przez Wioleta g-a.

  14. Orkiszowe pierogi z jagodami bez cukru i jajek – wegańskie razowe ciasto na pierogi
    Orkiszowe pierogi z jagodami bez cukru i jajek – wegańskie razowe ciasto na pierogi

    Pierogi z owocami to takie danie, które w lecie musi pojawić się w moim menu obiadowym, a w tym roku powstały orkiszowe pierogi z jagodami bez cukru i jajek Ten przepis na ciasto pierogowe jest moim ulubionym, bo odkąd spróbowałam go bez dodatku jajek, pierogi dużo lepiej się sklejają i można rozwałkować naprawdę bardzo cienkie ciasto. Oczywiście(...)bazą mojego ciasta jest pełnoziarnista mąka orkiszowa, która świetnie się sprawdza i dzięki niej danie jest zdrowsze, bo nie korzystam z białej, oczyszczonej mąki. Do tych pierogów z jagodami świetnie sprawdził się mój ulubiony ostatnio naturalny jogurt kokosowy z Lidla i chyba powstanie z nim kilka nowych przepisów Przepis na to proste wegańskie ciasto na pierogi możecie wykorzystać

    Przepis pochodzi z bloga Fitkot, prowadzonego przez Jud.

  15. Pierogi ze szpinakiem i łososiem
    Pierogi ze szpinakiem i łososiem

    Pierogi ze szpinakiem i łososiem będą dla Was ciekawą odmianą na stole wigilijnym. Jeżeli lubicie takie połączenie smaków, będziecie nimi zachwyceni. Przy okazji lepienia tradycyjnych, wigilijnych pierogów, zachęcam zostawić trochę ciasta i część pierogów zrobić właśnie z tym szpinakowo-łososiowym farszem. Te pierogi smakują najlepiej podane prosto “z wody”. Możecie dodatkowo je okrasić odrobiną(...)Optima Cardio. Pierogi będą komponować się także doskonale z sosem holenderskim . Przepis na pierogi przygotowałam w ramach kampanii Optymalne Święta. Chcemy pokazać, że święta mogą być smaczne i zdrowsze, stąd pomysł na poniższe danie. Wraz z innymi, 11 blogerami przygotowaliśmy dla Was pyszne, bożonarodzeniowe menu. Po resztę przepisów możecie zajrzeć na stronę Optima – zapraszam Każdego dnia

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Bazylii, prowadzonego przez Kasia Nowakowska.

Wybierz stronę :