pierogi - przepisów 5940

  1. ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE - PIECZONE ORAZ GOTOWANE
    ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE - PIECZONE ORAZ GOTOWANE

    masą makową w dwóch wersjach. Pierwsza to drożdżowe pierożki orkiszowe pieczone w piekarniku, smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno, polane białą czekoladą oraz druga wersja to tradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą.   Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami polecam odłożyć trochę masy makowej oraz ciasta(...)pierogi i ulepić pierogi z masą makową, a rodzina na pewno będzie mile zaskoczona. Gości zaś, w pierwszy lub drugi dzień świąt, można poczęstować pieczonymi pierożkami orkiszowymi z nadzieniem makowym, a z pewnością będą zachwyceni.  A Ty, które pierogi wybierasz? Składniki: Farsz: 1 szklanka maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia MagdaLeny, prowadzonego przez Kuchnia MagdaLeny.

  2. PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI
    PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI

    PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI Sezon bobowy rozpoczęty! Tak!!! Uwielbiam sezonowe warzywa, a co za tym idzie bób. Nawet w najprostszej postaci, po prostu ugotowany, jest pyszny. Nie mam pojęcia co mi strzeliło do głowy, ale naszło mnie na pierogi. Z bobem jeszcze nie jadłam, więc rachunek był prosty = pierogi z bobem. Z pierogami(...)placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Do gotującej się wody wrzucaj pierogi, nie za dużo na raz, żeby się nie posklejały. Gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Z pomocą łyżki cedzakowej wyjmij

    Przepis pochodzi z bloga Martyna Cooks, prowadzonego przez Martyna Cooks.

  3. PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI
    PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI

    PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI Sezon bobowy rozpoczęty! Tak!!! Uwielbiam sezonowe warzywa, a co za tym idzie bób. Nawet w najprostszej postaci, po prostu ugotowany, jest pyszny. Nie mam pojęcia co mi strzeliło do głowy, ale naszło mnie na pierogi. Z bobem jeszcze nie jadłam, więc rachunek był prosty = pierogi z bobem. Z pierogami(...)placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Do gotującej się wody wrzucaj pierogi, nie za dużo na raz, żeby się nie posklejały. Gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Z pomocą łyżki cedzakowej wyjmij

    Przepis pochodzi z bloga Martyna Cooks, prowadzonego przez Martyna Cooks.

  4. Domowe pierogi z kapustą i grzybami
    Domowe pierogi z kapustą i grzybami

    Rating: Domowe pierogi z kapustą i grzybami każdy z nas miał zapewne okazję(...)zjeść gdy zostały przygotowane przez mamę lub tatę lub kogoś bliskiego z rodziny. Każdy z nas ma swoje ulubione – przygotowane w jego domu. Ja tak jestem przyzwyczajona do pierogów przygotowywanych przez moją mamę, że mimo próbowania u innych to i tak […] The post Domowe pierogi z kapustą i grzybami appeared first on Magiczny Garnek

    Przepis pochodzi z bloga Magiczny Garnek, prowadzonego przez Magiczny Garnek.

  5. Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami
    Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami

    idealnie nadają się do podania podczas świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej(...)letniego mleka 40 ml oleju 30 g drożdży świeżych 1 jajko całe + żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru do pomalowania pierogów przed pieczeniem: 1 jajko do posypania: czarnuszka lub kminek Link do filmu z przygotowania: Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=P3k8jsbE1zI Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na pierogi: Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze

    Przepis pochodzi z bloga Uwaga Babcia Gotuje, prowadzonego przez UwagaBabciaGotuje.

  6. ciasto na pierogi
    ciasto na pierogi

    ciasto na pierogi Nie ma to jak pyszne pierogi. Jednak jak to się mówi: "diabeł tkwi w szczegółach", a w naszym wypadku, w cieście. Nie możne być ono za grube, ani za cienkie, a tym bardziej twarde, bo wtedy nasza cala praca idzie na marne. Niedobre ciasto psuje całego pieroga. Zapraszam wiec na przepis na ciasto(...)którego pierogi wychodzą bardzo smaczne. Składniki : 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki wody 1 jajko (opcjonalnie) * Ponieważ mąka mące nie jest równa tak wiec, w wypadku gdyby ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody. * Ja, do ciasta na pierogi, nie dodaj

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnie z Polką na Kresach, prowadzonego przez Polka na Kresach.

  7. ruskie pierogi z żytniej mąki...
    ruskie pierogi z żytniej mąki...

    obsypanej mąką stolnicy na cienkie ciasto - wycinać placki szklanką z większym otworem i nakładać odpowiednią porcję farszu - zlepiać pierogi woda gotująca ciut posolona z 2 łyżkami oleju - wrzucac pierogi i po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 4 minuty - im grubsze pierogi tym dłuższe gotowanie polać okrasą z podsmażonej cebuli - pierogi sa smaczne, syte...............SMACZNEGO!!! pierogi można zamrozić, najlepiej surowe, rozłożone na tacy potem je wsypać do woreczka

    Przepis pochodzi z bloga W Mojej Kuchni Lubię, prowadzonego przez Danuta Magda Slugocka.

  8. Tradycyjne ruskie pierogi
    Tradycyjne ruskie pierogi

    mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką. pierogi ruskie z cebulką farsz do ruskich pierogów wycinamy kółeczka zalepione pierogi gotowe to ugotowania

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  9. Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym
    Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym

    farsz z sosem beszamelowym. W wyniku czego wyszedł nam  gotowy farsz do pierogów. Musimy mieć w zapasie mąkę do rozwałkowywania ciasta żeby nie przylepiało się do stolnicy. Pierogi zaklejamy w taki sposób jak widać na fotografiach albo jak  tradycyjnie jak ruskie. Zalepione pierogi panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim oleju :) smażymy(...)natką pietruszki smażymy i wyrabiamy ciasto w garnku wyrabiamy ciasto na stolnicy ciasto rozwałkowujemy, kładziemy po 2 porcje mięsa i przykrywamy mięso ciastem wycinamy szklanką kołeczka i zalepiamy smażymy pierogi obtoczone w panierce gotowe pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  10. Pierogi ruskie z pikantnym farszem
    Pierogi ruskie z pikantnym farszem

    zdecydowana większość uwielbia pierogi ruskie, a czy ktoś jadł je z farszem pikantnym? Jeśli jeszcze nie, to nie ma się co zastanawiać, tylko zakasać rękawy i do roboty. Pierogi są pyszne. Przepis znalazłam u Peggi . Składniki: Ciasto: 500 g mąki 1 szklanka ciepłej wody sól do smaku Farsz: 500 g sera białego 500 g ugotowanych i przeciśniętych przez(...)siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do sera i ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą do smaku. 4. Na krążki ciasta nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy po wypłynięciu pierogów na wierzch. 5. Pierogi podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami jak topione masło, skwarki, zeszklona cebulka itp. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  11. Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną
    Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną

    Dziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór. Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 0,5kg mąki 1 jajko gorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej(...)szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz listonic_name = "Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5kg mąki 1 jajko gorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy

    Przepis pochodzi z bloga CoolinarniePL, prowadzonego przez Anna Dziedziul.

  12. Pierogi z mięsem i grzybami
    Pierogi z mięsem i grzybami

    context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Pierogi, pierogi, pierogi to ja zawsze i z czym si\u0119 da, tra la la. I tym skocznym akcentem, przejd\u017amy do opisu jak\u017ce zacnego dania, jakim s\u0105 pierogi z mi\u0119sem i grzybami. Grzyby ju\u017c si\u0119 pojawiaj\u0105 jak twierdzi m\u00f3j Tata - tyle, \u017ce(...)u00f3w grzyb\u00f3w, jak On. Ale skoro s\u0105 i mo\u017cna ju\u017c zbiera\u0107, to mu zaufam i wstawi\u0119 co\u015b pierwszego grzybowego na otwarcie sezonu. Pierogi s\u0105 pyszne, delikatne, aromatyczne, a przy okazji jak widzicie, zlepione niecodzienn\u0105 technik\u0105. Wykorzystana zosta\u0142a odkurzona rosyjska maszyna do pierog\u00f3w. Nie to nie maszyna raczej

    Przepis pochodzi z bloga Kosą po patelni, prowadzonego przez Kosą po patelni.

  13. Pierogi ruskie bez sera (wegańskie)
    Pierogi ruskie bez sera (wegańskie)

    Pierogi ruskie od zawsze były moimi ulubionymi. Tak naprawdę żadne inne pierogi mogłyby dla mnie nie istnieć. Na początku mojej przygody z dietą bezmleczną myślałam, że pierogi ruskie są dla mnie stracone. Jednak im dłużej eksperymentowałam w kuchni tym większego nabierałam przekonania, że mogę je zrobić w nowym, bezmlecznym wydaniu. I tak powstały moje autorskie pierogi ruskie bez sera. Całkowicie wegańskie. Sama nie spodziewałam się, że moje wegańskie pierogi będą niemal identyczne w smaku co klasyczne ruskie. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Składniki na farsz do pierogów ruskich bez sera: 4 duże ziemniaki 1 cebula 1 kostka tofu naturalnego

    Przepis pochodzi z bloga Dieta bez mleka, prowadzonego przez Dieta bez mleka.

  14. Pierogi z kaszanką gryczaną
    Pierogi z kaszanką gryczaną

    całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz: - 1,2kg kaszanki - 2 duże szalotki bananowe - majeranek - pieprz - olej Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Kaszankę pozbawiamy osłonek, kroimy w plasterki. Szalotki kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy kaszankę. Gdy kaszanka się rozpadnie doprawiamy według potrzeb i gustu – majerankiem, pieprzem (przed doprawieniem warto(...)wysychały w oczekiwaniu na ugotowanie. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze zrumienioną cebulką i boczkiem. Nadmiar pierogów warto zamrozić. Ugotowane i ostudzone rozkładamy na tacy i wkładamy do zamrażarki. Zamrożone przekładamy do woreczków na mrożonki i ponownie umieszczamy w zamrażarce. Pierogi z kaszanką gryczaną to bardzo

    Przepis pochodzi z bloga mojewypiekiinietylko, prowadzonego przez mojewypiekiinietylko.

  15. Pierogi na wigilię - moje propozycje
    Pierogi na wigilię - moje propozycje

    ważną rodzinną uroczystość. W rodzinnym domu jemy ruskie i z kapustą kuszoną z grzybami i twarogiem. Przez cały rok czekam na mamine potrawy, bo jak wiadomo u mamy najsmaczniej... Pierogi ruskie Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką(...)adzuki Pierogi ze szpinakiem i twarogiem Pierogi z dynią i twarogiem Pierogi z surowymi ziemniakami i borowikami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z surowymi ziemniakami Pirogi z kaszą gryczaną i twarogiem Pierogi z twarogiem i włoską kapustą Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem Pieczone pierogi z brokułami i fetą  Pieczone

    Przepis pochodzi z bloga Czerwień i błękit, prowadzonego przez Patrycja.

  16. Przepis na Przygotowanie Pierogów z Serem – Pierogi Ruskie
    Przepis na Przygotowanie Pierogów z Serem – Pierogi Ruskie

    Witam serdecznie Propozycja na pyszne pierogi z serem – pierogi ruskie , jeżeli ktoś jeszcze takich nie robił to warto spróbować :). Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 60 – 70 pierogów na farsz : 500 g białego sera – twarogowego 700 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków 2 cebule (150 g) sól , pieprz masło lub olej do podsmażenia cebuli na ciasto(...)łyżeczki farszu. Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku ) brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka .\ Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała. Pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Uwaga Babcia Gotuje, prowadzonego przez UwagaBabciaGotuje.

  17. Jesień... Pierogi z pieczoną dynią.
    Jesień... Pierogi z pieczoną dynią.

    Jesień kulinarnie kojarzy mi się m.in. z pieczonymi warzywami.  Dziś w ten szczególny, bo pierwszy dzień jesieni podałam na obiad pierogi z pieczoną dynią, marchewką i pietruszką. Pierogi z pieczoną dynią. Składniki dla 4 osób: Ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 łyżka oleju 1 jajko 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka soli Farsz: 1 mała dynia

    Przepis pochodzi z bloga Miksturownik, prowadzonego przez Miksturownik.

  18. Pierogi zapiekane ze szpinakiem i kurczakiem
    Pierogi zapiekane ze szpinakiem i kurczakiem

    zrobić pierogi z piekarnika, które nadziałem farszem ze szpinaku z kurczakiem i serem gorgonzolą. Bardzo lubię te połączenie składników, bo przede wszystkim jest zdrowe. Składniki na ciasto na pierogi: 2,5 szklanki Maki pszennej, 30 g drożdży, 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 jajka, Szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: 500 g szpinaku(...)najlepiej świeży, 1 filet z kurczaka , 150 g sera gorgonzola (ja użyłem piccante) 2 ząbki czosnku, Sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Przygotowanie ciasta na pierogi: W letnim mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka i dodajemy olej z oliwek,  mieszamy dokładnie. Dodajemy również nasz zaczyn i wyrabiamy

    Przepis pochodzi z bloga cookpl, prowadzonego przez cookpl.

  19. Pierogi z groszkiem i feta-tani obiad
    Pierogi z groszkiem i feta-tani obiad

    Pierogi chodziły za mną od dawna. Mówiąc szczerze to nie lubię robić pierogów ale lubię je jeść! Przepis na pierogi z groszkiem i serem feta jest bardzo prosty i tani. Co prawda prawdziwy owczy ser feta jest droższy od jakiegoś sałatkowej podróby ale z tej porcji ugotujecie i tak tani obiad dla całej rodziny. Warto więc postanowić(...)jakość. Sądzę, że każdy z Was ma swój ulubiony przepis na pierogi również na ciasto. Od kilku lat robię ciasto na pierogi z dodatkiem gorącej wody. Jest to sprawdzony przepis i zawsze go wykorzystuję do pierogów. Ciasto ma duże znaczenie, bo pierogi muszą być miękkie. Oczywiście nadzienie to przysłowiowa kropka nad „i”. Wybierzecie pierogi

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  20. Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą
    Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą

    kształt aniołka. Polecamy Wam nasz patent na lepienie wigilijnych pierogów. Czas: 1,5 godziny w tym pół godziny na leżakowanie ciasta Poziom trudności: Średnie „Św. Jacku z pierogami módl się do Boga za nami, żeby na stole zawsze pierogi były i nas od głodu chroniły” – modlitwa i legendy o św. Jacku Odrowążu to perełki naszej kultury(...)jeszcze jeden, podpatrzony u Chińczyków. Choć pieróg, to potrawa na wskroś nasza, polska, dość dobrze znana na świecie, to jednak chińskie dumpings, won-tony, i pierożki szturmem podbijają stoły. Jak wszystko co chińskie, chciałoby się powiedzieć z przekąsem, ale tu trzeba oddać sprawiedliwość, że chińska sztuka kulinarna, w tym związana z lepieniem pierogów to sztuka przez duże

    Przepis pochodzi z bloga Niedzielny kucharz, prowadzonego przez Agnieszka Jablonska-Twaróg.

  21. Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
    Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    Pierogi to kolejna potrawa z listy moich przysmaków. Jak do tej pory, by były zgodne z dietą rozdzielną musiałem ograniczyć się do pierogów z kapustą i grzybami...      Potem pojawiła się Agnieszka i miało być jak w raju! I byłoby gdyby były pierogi... Ok, ale opowiem wam po kolei od początku - Wyobraźcie sobie(...)początku był chaos! - no dobra przeskoczymy trochę... A potem były pierogi. Nie tak do końca potem, bo potem były negocjacje!  Dlaczego? Bo Agnieszka nie lubiła robić pierogów... - Ty wiesz jakie one są pracochłonne? - krzyczała - a podobno to ja jestem choleryk!? - Noooo... NIE wiem! - ciągnąłem spokojnie niczym flegmatyk, którym jest Agnieszka. - Jak na wigilię robiłyśmy z mamą

    Przepis pochodzi z bloga Dieta Rozdzielna i Zdrowie, prowadzonego przez Agnieszka Snoch.

  22. Wegańskie pierogi z ziemniaczano-grzybowym farszem
    Wegańskie pierogi z ziemniaczano-grzybowym farszem

    Wegańskie pierogi z ziemniaczano-grzybowym farszem – pyszne! Podane z kapustą kiszoną i kremem z nerkowców. Te pierogi to jedne z lepszych jakie do tej pory jadłam. To przepis, który przypadnie do gustu i usatysfakcjonuje każdego! Pierogi to jedno z dań, któremu nie potrafię się oprzeć. Miałam od nich sporą przerwę na studiach, bo nie gotowałam wtedy(...)dużo jak teraz i nie odważyłabym się w ogóle ich zrobić (myślałam, że są cholernie ciężkie do przygotowania). Oczywiście kiedy tylko miałam okazję to pierogi jadłam, ale wszystko zaczęło się chyba od wizyty w Mandu (pierogarnia w Gdańsku), gdzie spróbowałam najlepszych pierogów ever. W tedy postanowiłam, że muszę je zrobić w domu. Odważyłam się i robię pierogi

    Przepis pochodzi z bloga rabarbarowo, prowadzonego przez rabarbarowo.

  23. Pierogi Leniwe – Prosty i Pyszny Obiad
    Pierogi Leniwe – Prosty i Pyszny Obiad

    Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne pierogi leniwe . Jeżeli ktoś nie lubi lepić tradycyjnych pierogów  lub gdy nie ma czasu, to koniecznie musi wypróbować ten przepis na pierogi leniwe . W smaku są takie same jak pierogi z serem (ruskie), bardzo łatwo je się robi, są smaczne od razu po ugotowaniu lub odgrzewane na patelni(...)Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pierogów leniwych będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 60 pierogów leniwych 1 kg ugotowanych ziemniaków 500 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) 200 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej (około 60 g) 2 jajka 1 cebula (około 120 g) do smaku sól, pieprz olej do smażenia tłuszcz do polania ugotowanych pierogów

    Przepis pochodzi z bloga Uwaga Babcia Gotuje, prowadzonego przez UwagaBabciaGotuje.

  24. Pierogi z jagodami jak u babci!
    Pierogi z jagodami jak u babci!

    LATO, LATO LATO CZEKA!!! ;-)))) Najsmaczniejsze na świecie pierogi! Pierogi z jagodami! Polane śmietanką z cukrem! Czy czegoś więcej nam trzeba? Mi zdecydowanie nie! Jestem już w niebie, jagodowym niebie z fioletowymi ustami ;-))) I tak mi dobrze i niech już tak zostanie! Pierogi z jagodami, to obiad który musicie, po prostu musicie zjeść w lato. Nie wyobrażam sobie(...)wszystko lądowało w brzuchu. Jedna mama dawała rade uzbierać jakieś pół kubka, które rozcierała z cukrem. O tak wyglądały nasze zbiory heheh. Zbiory do brzucha, wiadomo najlepsze! ;-)))) Jak zrobić pierogi w domu? Powiem Wam, że to nic trudnego, i kompletnie nie wiem czemu przygotowanie pierogów obrosłą jakąś legendą w ich robieniu. To w gruncie rzeczy chyba najprostsze polskie

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  25. Złociste pierogi z kapustą i grzybami
    Złociste pierogi z kapustą i grzybami

    świąt był taki nawał pracy w kuchni, że nie miałam wystarczająco dużo czasu, by uzupełnić wpisy na blogu, więc czynię to dopiero teraz :) ale całe szczęście, że pierogami można zajadać się cały rok :) Mnie najbardziej smakują smażone i ....zimne z lodówki :-P  Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko(...)mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać podsmażone na masełku.  zalepione pierogi czekają na ugotowanie smażone pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

Wybierz stronę :