pierogi - przepisów 6086

  1. ruskie pierogi z żytniej mąki...
    ruskie pierogi z żytniej mąki...

    obsypanej mąką stolnicy na cienkie ciasto - wycinać placki szklanką z większym otworem i nakładać odpowiednią porcję farszu - zlepiać pierogi woda gotująca ciut posolona z 2 łyżkami oleju - wrzucac pierogi i po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 4 minuty - im grubsze pierogi tym dłuższe gotowanie polać okrasą z podsmażonej cebuli - pierogi sa smaczne, syte...............SMACZNEGO!!! pierogi można zamrozić, najlepiej surowe, rozłożone na tacy potem je wsypać do woreczka

    Przepis pochodzi z bloga W Mojej Kuchni Lubię, prowadzonego przez Danuta Magda Slugocka.

  2. Tradycyjne ruskie pierogi
    Tradycyjne ruskie pierogi

    mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką. pierogi ruskie z cebulką farsz do ruskich pierogów wycinamy kółeczka zalepione pierogi gotowe to ugotowania

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  3. Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym
    Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym

    farsz z sosem beszamelowym. W wyniku czego wyszedł nam  gotowy farsz do pierogów. Musimy mieć w zapasie mąkę do rozwałkowywania ciasta żeby nie przylepiało się do stolnicy. Pierogi zaklejamy w taki sposób jak widać na fotografiach albo jak  tradycyjnie jak ruskie. Zalepione pierogi panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim oleju :) smażymy(...)natką pietruszki smażymy i wyrabiamy ciasto w garnku wyrabiamy ciasto na stolnicy ciasto rozwałkowujemy, kładziemy po 2 porcje mięsa i przykrywamy mięso ciastem wycinamy szklanką kołeczka i zalepiamy smażymy pierogi obtoczone w panierce gotowe pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  4. Pierogi ruskie z pikantnym farszem
    Pierogi ruskie z pikantnym farszem

    zdecydowana większość uwielbia pierogi ruskie, a czy ktoś jadł je z farszem pikantnym? Jeśli jeszcze nie, to nie ma się co zastanawiać, tylko zakasać rękawy i do roboty. Pierogi są pyszne. Przepis znalazłam u Peggi . Składniki: Ciasto: 500 g mąki 1 szklanka ciepłej wody sól do smaku Farsz: 500 g sera białego 500 g ugotowanych i przeciśniętych przez(...)siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do sera i ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą do smaku. 4. Na krążki ciasta nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy po wypłynięciu pierogów na wierzch. 5. Pierogi podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami jak topione masło, skwarki, zeszklona cebulka itp. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  5. Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną
    Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną

    Dziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór. Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 0,5kg mąki 1 jajko gorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej(...)szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz listonic_name = "Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5kg mąki 1 jajko gorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy

    Przepis pochodzi z bloga CoolinarniePL, prowadzonego przez Anna Dziedziul.

  6. Pierogi z mięsem i grzybami
    Pierogi z mięsem i grzybami

    context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Pierogi, pierogi, pierogi to ja zawsze i z czym si\u0119 da, tra la la. I tym skocznym akcentem, przejd\u017amy do opisu jak\u017ce zacnego dania, jakim s\u0105 pierogi z mi\u0119sem i grzybami. Grzyby ju\u017c si\u0119 pojawiaj\u0105 jak twierdzi m\u00f3j Tata - tyle, \u017ce(...)u00f3w grzyb\u00f3w, jak On. Ale skoro s\u0105 i mo\u017cna ju\u017c zbiera\u0107, to mu zaufam i wstawi\u0119 co\u015b pierwszego grzybowego na otwarcie sezonu. Pierogi s\u0105 pyszne, delikatne, aromatyczne, a przy okazji jak widzicie, zlepione niecodzienn\u0105 technik\u0105. Wykorzystana zosta\u0142a odkurzona rosyjska maszyna do pierog\u00f3w. Nie to nie maszyna raczej

    Przepis pochodzi z bloga Kosą po patelni, prowadzonego przez Kosą po patelni.

  7. Pierogi ruskie bez sera (wegańskie)
    Pierogi ruskie bez sera (wegańskie)

    Pierogi ruskie od zawsze były moimi ulubionymi. Tak naprawdę żadne inne pierogi mogłyby dla mnie nie istnieć. Na początku mojej przygody z dietą bezmleczną myślałam, że pierogi ruskie są dla mnie stracone. Jednak im dłużej eksperymentowałam w kuchni tym większego nabierałam przekonania, że mogę je zrobić w nowym, bezmlecznym wydaniu. I tak powstały moje autorskie pierogi ruskie bez sera. Całkowicie wegańskie. Sama nie spodziewałam się, że moje wegańskie pierogi będą niemal identyczne w smaku co klasyczne ruskie. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Składniki na farsz do pierogów ruskich bez sera: 4 duże ziemniaki 1 cebula 1 kostka tofu naturalnego

    Przepis pochodzi z bloga Dieta bez mleka, prowadzonego przez Dieta bez mleka.

  8. Pierogi z kaszanką gryczaną
    Pierogi z kaszanką gryczaną

    całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz: - 1,2kg kaszanki - 2 duże szalotki bananowe - majeranek - pieprz - olej Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Kaszankę pozbawiamy osłonek, kroimy w plasterki. Szalotki kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy kaszankę. Gdy kaszanka się rozpadnie doprawiamy według potrzeb i gustu – majerankiem, pieprzem (przed doprawieniem warto(...)wysychały w oczekiwaniu na ugotowanie. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze zrumienioną cebulką i boczkiem. Nadmiar pierogów warto zamrozić. Ugotowane i ostudzone rozkładamy na tacy i wkładamy do zamrażarki. Zamrożone przekładamy do woreczków na mrożonki i ponownie umieszczamy w zamrażarce. Pierogi z kaszanką gryczaną to bardzo

    Przepis pochodzi z bloga mojewypiekiinietylko, prowadzonego przez mojewypiekiinietylko.

  9. Pierogi na wigilię - moje propozycje
    Pierogi na wigilię - moje propozycje

    ważną rodzinną uroczystość. W rodzinnym domu jemy ruskie i z kapustą kuszoną z grzybami i twarogiem. Przez cały rok czekam na mamine potrawy, bo jak wiadomo u mamy najsmaczniej... Pierogi ruskie Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką(...)adzuki Pierogi ze szpinakiem i twarogiem Pierogi z dynią i twarogiem Pierogi z surowymi ziemniakami i borowikami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z surowymi ziemniakami Pirogi z kaszą gryczaną i twarogiem Pierogi z twarogiem i włoską kapustą Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem Pieczone pierogi z brokułami i fetą  Pieczone

    Przepis pochodzi z bloga Czerwień i błękit, prowadzonego przez Patrycja.

  10. Przepis na Przygotowanie Pierogów z Serem – Pierogi Ruskie
    Przepis na Przygotowanie Pierogów z Serem – Pierogi Ruskie

    Witam serdecznie Propozycja na pyszne pierogi z serem – pierogi ruskie , jeżeli ktoś jeszcze takich nie robił to warto spróbować :). Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 60 – 70 pierogów na farsz : 500 g białego sera – twarogowego 700 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków 2 cebule (150 g) sól , pieprz masło lub olej do podsmażenia cebuli na ciasto(...)łyżeczki farszu. Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku ) brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka .\ Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała. Pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Uwaga Babcia Gotuje, prowadzonego przez UwagaBabciaGotuje.

  11. Jesień... Pierogi z pieczoną dynią.
    Jesień... Pierogi z pieczoną dynią.

    Jesień kulinarnie kojarzy mi się m.in. z pieczonymi warzywami.  Dziś w ten szczególny, bo pierwszy dzień jesieni podałam na obiad pierogi z pieczoną dynią, marchewką i pietruszką. Pierogi z pieczoną dynią. Składniki dla 4 osób: Ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 łyżka oleju 1 jajko 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka soli Farsz: 1 mała dynia

    Przepis pochodzi z bloga Miksturownik, prowadzonego przez Miksturownik.

  12. Pierogi zapiekane ze szpinakiem i kurczakiem
    Pierogi zapiekane ze szpinakiem i kurczakiem

    zrobić pierogi z piekarnika, które nadziałem farszem ze szpinaku z kurczakiem i serem gorgonzolą. Bardzo lubię te połączenie składników, bo przede wszystkim jest zdrowe. Składniki na ciasto na pierogi: 2,5 szklanki Maki pszennej, 30 g drożdży, 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 jajka, Szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: 500 g szpinaku(...)najlepiej świeży, 1 filet z kurczaka , 150 g sera gorgonzola (ja użyłem piccante) 2 ząbki czosnku, Sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Przygotowanie ciasta na pierogi: W letnim mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka i dodajemy olej z oliwek,  mieszamy dokładnie. Dodajemy również nasz zaczyn i wyrabiamy

    Przepis pochodzi z bloga cookpl, prowadzonego przez cookpl.

  13. Pierogi z groszkiem i feta-tani obiad
    Pierogi z groszkiem i feta-tani obiad

    Pierogi chodziły za mną od dawna. Mówiąc szczerze to nie lubię robić pierogów ale lubię je jeść! Przepis na pierogi z groszkiem i serem feta jest bardzo prosty i tani. Co prawda prawdziwy owczy ser feta jest droższy od jakiegoś sałatkowej podróby ale z tej porcji ugotujecie i tak tani obiad dla całej rodziny. Warto więc postanowić(...)jakość. Sądzę, że każdy z Was ma swój ulubiony przepis na pierogi również na ciasto. Od kilku lat robię ciasto na pierogi z dodatkiem gorącej wody. Jest to sprawdzony przepis i zawsze go wykorzystuję do pierogów. Ciasto ma duże znaczenie, bo pierogi muszą być miękkie. Oczywiście nadzienie to przysłowiowa kropka nad „i”. Wybierzecie pierogi

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  14. Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą
    Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą

    kształt aniołka. Polecamy Wam nasz patent na lepienie wigilijnych pierogów. Czas: 1,5 godziny w tym pół godziny na leżakowanie ciasta Poziom trudności: Średnie „Św. Jacku z pierogami módl się do Boga za nami, żeby na stole zawsze pierogi były i nas od głodu chroniły” – modlitwa i legendy o św. Jacku Odrowążu to perełki naszej kultury(...)jeszcze jeden, podpatrzony u Chińczyków. Choć pieróg, to potrawa na wskroś nasza, polska, dość dobrze znana na świecie, to jednak chińskie dumpings, won-tony, i pierożki szturmem podbijają stoły. Jak wszystko co chińskie, chciałoby się powiedzieć z przekąsem, ale tu trzeba oddać sprawiedliwość, że chińska sztuka kulinarna, w tym związana z lepieniem pierogów to sztuka przez duże

    Przepis pochodzi z bloga Niedzielny kucharz, prowadzonego przez Agnieszka Jablonska-Twaróg.

  15. Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
    Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    Pierogi to kolejna potrawa z listy moich przysmaków. Jak do tej pory, by były zgodne z dietą rozdzielną musiałem ograniczyć się do pierogów z kapustą i grzybami...      Potem pojawiła się Agnieszka i miało być jak w raju! I byłoby gdyby były pierogi... Ok, ale opowiem wam po kolei od początku - Wyobraźcie sobie(...)początku był chaos! - no dobra przeskoczymy trochę... A potem były pierogi. Nie tak do końca potem, bo potem były negocjacje!  Dlaczego? Bo Agnieszka nie lubiła robić pierogów... - Ty wiesz jakie one są pracochłonne? - krzyczała - a podobno to ja jestem choleryk!? - Noooo... NIE wiem! - ciągnąłem spokojnie niczym flegmatyk, którym jest Agnieszka. - Jak na wigilię robiłyśmy z mamą

    Przepis pochodzi z bloga Dieta Rozdzielna i Zdrowie, prowadzonego przez Agnieszka Snoch.

Wybierz stronę :