pierogi - 9277 przepisów (strona:18/619)

Jak szybko ulepić pierogi 311

Pierogi to dobre danie. Łatwe do przygotowania, smaczne oraz zdrowe. Lepienie pierogów to zadanie dość łatwe. Krok po kroku jak przygotować pierogi Krok 1 Najpierw z wody, mąki i jajek przygotowuje się ciasto, które należy rozwałkować na stolnicy. Krok 2 Następnie wykrawa się szklanką pierogi, składa się je na pół, nadziewa farszem i skleja się mocno(...)brzegi. Brzmi łatwo, ale nie każdemu wychodzą dobre pierogi. Ważne jest dociśnięcie brzegów, aby pierogi dobrze się skleiły. Krok 3 Farszu powinno być dużo, ale nie tyle, aby wypływał brzegami, powinien zostać w środku pierogów. Najlepiej nakładać kulki farszu, na wyczucie, nie za małe i nie za duże. Krok 4 Po sklejeniu pierogów ich końce najlepiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z bobem 87

Pierogi z bobem robiłam jeszcze w zeszłym roku, ale zanim się zebrałam z publikacją, było już po sezonie. Dlatego teraz spieszę od razu podzielić się nim od razu, póki bób dopiero wchodzi na salony, wróć - na stoły:)  Polecam również inne przepisy na pierogi Pierogi z boćwiną, szpinakiem i fetą    Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi z kapustą i pieczarkami Pierogi z gęsiną i śliwkami Pierogi z mięsem Pierogi z czerwoną soczewicą Pełnoziarniste pierogi z truskawkami Pierogi ze szpinakiem   Pierogi z botwiną i fetą   Pierogi z bobem Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki + do podsypywania 2/3 szklanki

Obiad gotowy
Pierogi pieczone z Milczy – kuchnia podkarpacka 70

Pierogi pieczone z Milczy – kuchnia podkarpacka Pierogi pieczone według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Milczy (gmina Rymanów), mimo że wyglądają zwyczajnie, zaskakują smakiem. Zwykle dzieje się tak za sprawą ciekawego farszu, jednak w tym przypadku powodów jest więcej – począwszy od ciasta, przez lepienie pierogów, farsz, kończąc na maszczeniu pierogów. Pierogi pieczone z Milczy to pierogi z kapustą i białym serem. Zwykle farsz z kapusty przygotowuje się gotując ją lub smażąc, albo kolejno – gotując i smażąc. Farsz w tradycyjnych pierogach z Milczy to surowa kapusta, która poddana odpowiednim zabiegom mięknie pod wpływem soli, a swój finalny smak uzyskuje po upieczeniu pierożków. Ciasto na pierogi z Milczy również jest nietypowe. Głównym jego składnikiem jest

Trzeci talerz
Już niedługo… 99

Święta już za niedługo, działacie? U mnie dzisiaj drożdżowe pierogi z kapustą. Pracuję do środy przed wigilią, więc muszę się sprężyć w weekend aby zdążyć ze wszystkim na czas. Najwięcej czasu zajmują mi pierogi z kapustą, więc gotuję je wcześniej i mrożę. Zostało mi trochę farszu z kapusty i grzybów, więc pomyślałam, że upiekę drożdżowe pierogi z kapustą. To danie ma wiele nazw. Ja po prostu nazywam je drożdżowymi pierogami z kapustą. Uwielbiam farsz na pierogi. Zawsze przyrządzam go z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Lubię kiedy jest kwaśny, więc zbytnio nie płuczę kapusty. Wystarczy, że ją obgotuję i odcisnę z wody, dodam grzyby i cebulę, trochę przypraw i farsz jest gotowy. Ciasto

codojedzenia
Pierogi z Kapustą i Grzybami 571

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi z kapustą i grzybami to jedno spośród 12 tradycyjnych dań na Wigilijnym stole. Domowe pierogi z poniższego przepisu są naprawdę smaczne i jesteśmy pewni, że udadzą się każdemu. Poniżej znajdziecie pyszny przepis na pierogi z kapustą i grzybami . Te tradycyjne polskie danie, zazwyczaj przygotowywane na Wigilię można także podawać w zwykły dzień(...)lubi domowych pierogów z kapustą i dodatkiem grzybów? Wbrew pozorom pierogi z kapustą i grzybami wcale nie są trudne w przygotowaniu. Każdy z Was, nawet będąc osobą początkującą w tego typu potrawach, z pewnością poradzi sobie z ich wykonaniem. Farsz do pierogów składa się z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz marchewki i pietruszki. Są to ręcznie zbierane

Przepiski.pl
Pierogi z gęsiną 101

Pierogi z gęsiną to nasza druga propozycja tej jesieni na pierogi z pieczonym mięsem gęsi . Tym razem są one bardziej tradycyjna, albowiem w farszu połączyliśmy mięso z gęsi z natką pietruszki i zeszkloną cebulką. Do tego dobrze komponujące się zioła i danie mamy gotowe. Oczywiście, jak to przy pierogach, zrobienie ich zajęło nam trochę czasu, ale dobra(...)organizacja pracy i sprawiedliwy podział zadań znacznie przyspieszyły cały proces przygotowywania pierogów z gęsiną . Składniki na pierogi z gęsiną Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 4 szklanki gorącej wody Nadzienie: 500 g mięsa z upieczonej gęsi 4 łyżki smalcu z pieczenia gęsi 1 / 2 pęczka natki

niecodziennikpary
Pyszne pierogi wg Aleex 193

Odkąd pamiętam pierogi w naszej rodzinie robiła babcia, potem mama. Nikt inny nie miał patentu na to, żeby były pyszne, mięciutkie, idealne w smaku. W moim domu rodzinnym pierogi pojawiały się dość często i wyłącznie w dwóch wersjach: z mięsem oraz z kapustą i grzybami. Gdy dorosłam, rzadko robiłam pierogi – wciąż była to domena mamy. Mama zawsze(...)przygotowywała ich ogromną ilość, a potem dzieliła między mnie i siostrę, sobie pozostawiając niewiele. Dobrze wiedziała, że nasze dzieci uwielbiają jej pierogi i pochłaniają ich mnóstwo. I tak właśnie było. Młody i Gwiazdeczka nie tylko uwielbiali jeść pierogi babci, ale często zabierali je ze sobą na zapas. W kryzysowych momentach życia studenckiego zawsze mogli sięgnąć do zamrożonych zapasów

W mojej kuchni
Pierogi z tartymi ziemniakami. Przepis krok po kroku. 108

Pierogi z tartymi ziemniakami Pierogi z tartymi ziemniakami Składniki:   Ciasto:   3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody   Farsz:   1 kg ziemniaków 2 cebule 150 g boczku wędzonego sól, pieprz   Sposób przygotowania:   Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce(...)mąką. Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki. W kolejnym kroku dodaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto na idealnie gładką masę. Gotowe ciasto na pierogi powinno idealnie odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie. Tak przygotowane ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut.   Rozwałkuj placek o grubości kilku milimetrów. Za pomocą szklanki

kuron.com.pl
Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą 1259

Wszyscy lubimy pierogi, wszak polska kuchnia z pierogów słynie. Każdy ma swój ulubiony farsz, bo lubimy je jeść, ale już lepić je niekoniecznie. Wystarczy jednak dobry przepis na ciasto, by lepienie pierogów sprawiło wiele frajdy. Dla mnie najlepszy przepis to mąka + woda. Początkującym proponuję zamienić wodę na mleko. Ciasto z mlekiem jest wyjątkowo plastyczne(...)wysycha zbyt szybko, dlatego pierogi świetnie się lepi i spokojnie można poeksperymentować np. z falbankami. Jak zrobić falbanki? Zapraszam na filmowy instruktaż  tutaj . Płyn, czy to woda, czy mleko musi być gorący. Zaparzona mąka daje bardziej elastyczne ciasto. Po zagnieceniu ciasta należy je pozostawić przynajmniej na 15 minut, by odpoczęło. Ten zabieg również wpływa na plastyczność ciasta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary 152

sosem pomidorowym – orientalne niebo w gębie! Pyszne, z idealnie doprawionym farszem i polane bardzo pikantnym (chyba że doprawicie go nieco delikatniej) sosem pomidorowym przypominającym drink Krwawa Mary. Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary nazywane są „mandu”. Przypominają nasze słowiańskie pierogi czy bliskie im pielmieni. Do Korei trafiły prawdopodobnie dzięki Mongołom w XIV wieku. Typowe(...)nich jest mięsne nadzienie i sposób przygotowania (najpierw lekko je podsmażamy, a potem krótko gotujemy). Niezależnie od ich historii, warto poświęcić na ich przygotowanie chwilkę, bo koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary czyli mandu, naprawdę są warte spróbowania. Sos z łatwością przygotujecie latem ze świeżych pomidorów, a zawsze możecie skorzystać z dobrej jakości soku pomidorowego Hortex. Składniki

Pociąg Do Kuchni
Pierogi z kaszanką i śliwkami kalifornijskimi 190

Pierogi w naszym domu jemy ze wszystkim – czasami to kombinacje znane, jak mięso z rosołu i kiszona kapusta. Klasyczne – jak pierogi ruskie, czy najszybsze – z truskawkami. I niecodzienne ale zachwycające – jak dzisiejsze pierogi z kaszanką, które wybitnie dobrze smakują po odsmażeniu i zrumienieniu. Kaszanka do tych pierogów musi być naprawdę smaczna – w końcu to ich główny(...)składnik. Nie może to być pierwsza lepsza kaszanka od rzeźnika – na pewno znajdziecie jakąś mało tłustą, dobrze przyprawioną, zbalansowaną. Zdecydowanie bardziej do pierogów polecam Wam kaszankę z kaszą jęczmienną niż tą z kaszą gryczaną. Na zachodzie Polski, we Wrocławiu, dosyć ciężko jest ją „upolować”, ale całkiem dobra jest paczkowana z Sokołowa. Obieramy kaszankę z flaka i kroimy w centymetrowe

Karo in the Kitchen
Pierogi z jagodami + przepis na ciasto pierogowe bez jajek 165

wakacje to czas, kiedy pierogi z jagodami detronizują moje ulubione pierogi z mięsem. Nie ma się co dziwić. Są słodkie, ale bez dużej ilości cukru. Pachną wspaniale i jeszcze lepiej smakują…latem. Po przekrojeniu widelcem z wnętrza pieroga wytaczają się owoce i wylewa sok. Tak naprawdę w lecie mogą dla mnie być pierogi z jagodami(...)serem, malinami, truskawkami, jabłkami… chyba jeszcze z jakimiś owocami, o których właśnie zapomniałam, ale wybredna nie jestem Pierogi z owocami, zawsze smakują najlepiej te świeże, dopiero co zrobione lub już zimne, wystygnięte. Nigdy natomiast tak dobrze lata nie czuć w pierogach zamrożonych i jedzonych np zimą. Pierogi z owocami muszą być polane śmietaną z cukrem

Mieszam w Garnku
PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze. 181

ustach. Po drugie farsz - niezależnie od tego, czy jest to jego tradycyjna odmiana, czy chodzi o wersję mięsną, szpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być bardzo dobrze doprawiony!  Pierogi wywołują u nas tak wielką pokusę, że próbujemy ich zawsze, gdy tylko mamy okazję. Nigdy jednak, (i możemy to powiedzieć z całą pewnością, bez fałszywej skromności) nie udało nam się(...)odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze  PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! Tak więc Panie i Panowie, przepis na pierogi ruskie - na idealny pikantny

Wypisz Wymaluj
Pierogi z ziemniakami 175

Pierogi z ziemniakami jadłam po raz pierwszy wiele lat temu na Słowacji. Bardzo mi wówczas zasmakowały. Byłam wręcz zaskoczona, że pierogi z ziemniakami mogą być takie dobre. Moim zdaniem są lepsze od pierogów ruskich, ale to jest, jak wiadomo, kwestia gustu :) Zapraszam na pyszne pierogi z ziemniakami.  Składniki na ciasto (na 70 cieniutkich pierogów(...)dodajemy majeranek i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy do momentu zeszklenia się cebuli. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do ziemniaków. Całość mieszamy, solimy do smaku i dość mocno pieprzymy. Wykonanie pierogów: Składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie lepić się do rąk. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy

Smak mojego domu
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 178

pierogi i nie mogłam się oprzeć :) I do tego ciasto na maśl ance...trochę się go ob awiałam, ale wyszło deli katne i miękkie : ) Ponoć są to pierogi ruskie po staropolsku , a co mogę potwierdzić, to to, że są pyszne! Skł ad niki: Ciasto: 500 g mąki pół łyżeczki soli maślanka - ile zabierze ciasto Farsz: 1 szklanka suchej

Kuchnia domowa Ani
Leniwe pierogi ruskie 214

inna w e rsja pierogów ruskich bardzo mnie zachęciła przede wszystkim dlatego, że robi się je dość szybko. Składniki: 60 dag ugotowanych ziemniaków Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)doprawić solą i pieprzem do smaku. 3. Do masy d odać jajko i tyle mąki, by ciasto dało się formować w wałek, który następnie należy pokroić tak jak pierogi leniwe . 4. Kluski wrzu cić na osolony wrzątek i gotować , aż wypłyną na powierzchnię. 5. Podawać ze zrumienioną cebulką i siekanym szczypiorkiem. Smacznego!!! Źródło: Figowe smaki

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z czereśniami 188

roku to już moje trzecie sezonowe pierogi, robiłam już z truskawkami i borówkami , a teraz przyszedł na czereśnie. Widywałam je kiedyś w internecie, ale nie do końca byłam do nich przekonana. Dopiero niania mojego dziecka zachęciła mnie do spróbowania. Smakują naprawdę świetnie! Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki sól do smaku 1 jajko 1 niepełna szklanka ciepłej wody(...)podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, odstawiamy na kilka minut i przykrywamy ściereczką. 2. Wałkujemy po kawałku ciasta, wycinamy kółka, nakładamy 2-3 połówki czereśni i zlepiamy dokładnie. 3. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. 4. Podajemy z roztopionym masłem lub śmietaną i posypane cukrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pierogi mięsno-marchewkowe z kminkiem 152

Wykorzystałam mięso z udka kurczaka i marchewkę na których gotowałam wywar na zupę ( oczywiście z innymi warzywami).Doprawiłam farsz kminkiem ( mielonym i całymi ziarnami) bo akurat

Buniabaje w kuchni
NAJLEPSZY FARSZ GRZYBOWY DO USZEK I PIEROGÓW 40

NAJLEPSZY FARSZ GRZYBOWY DO USZEK I PIEROGÓW . Farsz do uszek może być z suszonych grzybów, z pieczarek, z grzybów mieszanych, czy grzybów z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu czerwonego i uszek, a jak uszka to muszą być koniecznie z grzybowym farszem. Grzyby na farsz oczywiście sami zbieramy w lesie i potem suszymy. Farszem grzybowym(...)można faszerować uszka, pierogi, krokiety, kulebiaki, paszteciki, rogaliki, które podamy do barszczu . Doskonale sprawdzi się jako wigilijne krokiety z kapustą i grzybami , mini Krokiecikach z grzybami , ale najlepszy jest do uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego. , kruche kapuśniaczki z kapustą i grzybami lub rogaliki , Jak ktoś nie lubi grzybów to proponuję przygotować grosz ek ptysiowy, albo inne dodatki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi dim sum z gotowymi pierogami Konspol 57

Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce. Zajadają się ludzie w różnym wieku, szczególnie lubią je dzieci. Można je znaleźć w wielu domach oraz restauracjach w całym kraju. Niezależnie od tego, czy szukasz szybkiej przekąski, czy pełnowartościowego posiłku, dania te mogą zapewnić pyszne i satysfakcjonujące doświadczenie kulinarne. Dlaczego kochamy pierogi? Pierogi są uwielbianą potrawą na całym(...)które można spożywać jako przystawkę, dodatek lub danie główne. Są ważną częścią nie tylko polskiej kuchni. Niezależnie od tego, czy są wypełnione mięsem, owocami, warzywami czy kombinacją tych składników, pierogi mają unikalny smak i aromat. Mogą być gotowane, smażone i pieczone. Wiele z nich przygotowuje się na parze, np. pierogi dim sum. Te wyjątkowe sakiewki są niezwykle popularne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z truskawkami oraz serem i mascarpone 78

Dawno nie robiliśmy pierogów, a ostatnie z myślą o stronie już ponad rok temu. Nie powinno więc Was zdziwić, gdy napiszemy, że w tę niedzielę z radością przystąpiliśmy do lepienia pierogów na słodko. Zdecydowaliśmy się na pierogi z truskawkami oraz serem i mascarpone , był to dobry pomysł, a efekt bardzo smaczny. Dodatek serka mascarpone sprawił, że pierogi nabrały śmietankowego smaku, który przypadł nam do gustu. Polecamy. Pierogi z truskawkami oraz serem i mascarpone – składniki Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 80 g masła 200 ml gorącej wody 1 / 2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g truskawek 1 łyżka kaszy manny 500 g białego sera 250 g mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru

niecodziennikpary
Pierogi na słodko z serem w pomarańczowym karmelu! 60

Pyszny pomysł na pierogi na Wigilię, ale nie tylko, to jedne z moich ulubionych pierogów, tuż po pierogach z jagodami oczywiście ;-), robię je z innego ciasta niż pierogi z kapustą i grzybami czy ruskie z prostego powodu farsz do tych pierogów robię z sera białego tłustego i jaj, jest dość luźny i musi się chwilę(...)dłużej gotować taki pieróg, zatem ciasto musi być bardziej ciastem przypominającym ciasto na ravioli niż na pierogi. Określiłabym je gdzieś w połowie drogi ;-). FARSZ DO PIEROGÓW Z SEREM NA SŁODKO - 400 g białego sera lub ricotty - 3 żółtka - 2 białka - można też dodać łyżkę tłustej śmietany - od 2 do 5 łyżek cukru,  Całość zmiksuj blenderem na gładką

SMYKWKUCHNI
Pierogi z borówkami 65

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi z borówkami Domowe pierogi to jedno z najsmaczniejszych dań obiadowych polskiej kuchni. Trzeba poświęcić kilka godzin na ich przygotowanie, jednak ich smak jest wart każdej poświęconej minuty. Tradycyjne pierogi przygotowujemy z farszem ziemniaczano-serowym z dodatkiem podsmażanej cebulki. W sezonie letnim bardzo często w wielu domach pojawiają się pierogi z owocami, które są równie smaczne. Są szczególnie uwielbiane przez dzieci. Do przygotowania takich pierogów możemy wybrać ulubione owoce, moim zdaniem najlepsze są z truskawkami i borówkami. Domowe pierogi z borówkami pojawiają się w naszym domu bardzo często. Każdy je uwielbia. Zazwyczaj serwuję je z tradycyjną śmietaną z dodatkiem cukru. Takie pamiętam z dzieciństwa i właśnie takie

Przepiski.pl
Ciasto na pierogi – Jak zrobić ciasto na pierogi 78

Każdy kucharz ma swój sekret na idealne ciasto pierogowe. Ja od lat robię w ten sam sposób i jest idealne zarówno do pierogów na słodko jak i wytrawnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto na pierogi – Jak zrobić ciasto na pierogi Składniki 500 g mąki pszennej (typ 480) 2 żółtka 1 łyżka oleju około 300 ml mocno(...)będziecie sklejać ponieważ mogą rozpadać się podczas gotowania. Pozostałe ciasto cały czas trzymamy przykryte żeby nie obeschło. Z pozostałych białek możecie upiec pyszne mini beziki. Zobacz także przepisy na pierogi: Ciasto na pierogi z dodatkiem masła Pierogi z mięsem (z rosołu) Pierogi z serem Pierogi z łososiem i szpinakiem Pierogi z soczewicą i pieczarkami

To co lubię - gotuję i polecam
Przepis na Pierogi Ruskie 1528

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi ruskie to nic innego jak kawałki elastycznego, cieniutko rozwałkowanego ciasta z dodatkiem farszu ziemniaczano-serowego. To bardzo popularne u nas w Polsce danie, które większość z nas uwielbia. Najważniejsze w pierogach jest fakt, aby przygotować dobre ciasto. Powinno być delikatne, mięciutka, wręcz rozpływające się w ustach. Poniżej znajdziecie mój ulubiony przepis na tradycyjne pierogi ruskie, które są naprawdę przepyszne. Składniki na ciasto na pierogi: 500 g mąki (typu 500) 250 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 50 ml oleju Składniki na farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 300 g sera twarogowego 2 średniej wielkości cebule 2 łyżeczki masła sól pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie farszu: Farsz na pierogi należy przygotować

Przepiski.pl
Pierogi z borówkami 73

Czas czytania: 3 min Pierogi z borówkami są bardzo podobne w smaku do pierogów z jagodami z niewielką tylko różnicą. Pierogi z borówkami są o wiele słodsze w smaku i delikatniejsze od tych nadzianych jagodami z lasu. Nadzienie jest najprostsze, jakie może być, czyli borówki, cukier i odrobina cynamonu. Pierogi te są jednymi z ulubionych pierogów(...)dlaczego. Te małe buzie wyjadają prosto z miseczki borówki z cukrem…, a ja w związku z tym potrzebuję dwa razy więcej borówek niż podaję to w przepisie 🙂 Plusem pierogów z borówkami poza smakiem, to czyste ręce. Borówka jest trwalszą jagodą i nie rozmiażdża się tak jak jagoda leśna:) Pierogi z borówkami podaję ze słodką śmietaną

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z soczewicą i grzybami 69

mąki gryczanej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej. Farsz przygotowany z grzybów z dodatkiem aromatycznej cebulki i czosnku. To jest wprost bajeczne połączenie, a soczewica i szczypiorek, mniam pyszności! Jeśli lubicie pierogi i do tej pory nie mieliście okazji spróbować ich w takiej wersji, to koniecznie nadróbcie to. Pierogi można podać na trzy sposoby. Pierwszy sposób to bezpośrednio po ugotowaniu(...)czyli z wody polane odrobinką tłuszczu ze smażoną cebulką oraz kwaśną śmietaną. Drugi sposób to pierogi odsmażane na patelni, rumiane z przypieczoną skórką. Trzecia wersja jest z piekarnika pierogi, zamiast gotować, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 10 do 15 minut do uzyskania złotego koloru. Tak przygotowane pierogi są złociste i chrupiące świetne

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi bezglutenowe 93

Czas czytania: 2 min Mam nadzieję, że przepis na pierogi bezglutenowe przyda się tym, którzy mają uczulenie na gluten. Wiele osób na takiej diecie często rezygnuje z pierogów przygotowywanych z gotowej mieszanki mąk bezglutenowych, ponieważ nie smakują one zbyt dobrze. Być może pierogi przygotowane z mąki z ciecierzycy oraz mąki ryżowej będą strzałem w dziesiątkę? Ciasto jest(...)elastyczne i miękkie, świetnie się klei, ale trzeba pamiętać, że jest to jednak ciasto bezglutenowe. Ciasto bezglutenowe nie ma takiej elastyczności jak klasyczne ciasto! Rozwałkowując placek na pierogi, pamiętajcie, że musi być odrobinę grubszy od klasycznego w przeciwnym razie, ciasto będzie się rozpadało i pękało. Sklejone surowe pierogi przykryjcie ściereczka, aby nie obsychały przed ugotowaniem. Ugotowanie już pierogi

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z serem i polewą ze skórką pomarańczy 104

Magda W tym roku, oprócz oczywiście najpyszniejszych wytrawnych pierogów mojej teściowej, pojawią się pierogi w słodkiej wersji. Te z przepisu mojej babci są najlepsze i najprostsze. To smak mojego dzieciństwa, delikatne ciasto z dużą ilością farszu, z nutą wanilii. Standardowo podaje pierogi na słodko ze złocistą bułką, ale na święta chciałam, aby okrasa była bardziej w świątecznym(...)klimacie. A nic tak bardzo nie przywołuje na myśl świąt jak zapach i smak pomarańczy. Dlatego moje tradycyjne serowe pierogi dostały niecodzienną, odświętną, maślano-pomarańczową polewę – istna bomba smakowa. Składniki (na około 20 pierogów): szklanka mąki 100ml ciepłej wody szczypta soli Na farsz: 500g chudego twarogu 1 żółtko 4 łyżki cukru łyżeczka pasty waniliowej Na polewę

Smaczna Strona
Pierogi z jagodami i serem na słodko + jak zrobić ciasto na pierogi czekoladowe i klasyczne 174

Witam serdecznie, tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne pierogi z jagodami, oraz przepisem na ciasto czekoladowe na pierogi. Polecam wypróbować przepis, bo pierogi są bardzo smaczne. Z podanej porcji wyjdzie około 25-30 pierogów 200 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) 2 łyżki kakao ciemnego bez cukru 1 łyżka cukru pudru(...)jedną porcję ciasta: około 300 g twarogu (chudego, półtłustego, tłustego) szklanka jagód cukier do smaku (użyłam około 2 łyżek cukru trzcinowego) Z podanej porcji wyjdzie około 25-30 pierogów 200 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) 100 ml wrzątku (100 g) 1 łyżki oleju (około 15 ml) szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem

Uwaga Babcia Gotuje
Panierowane pierogi z ciasta parzonego 134

Usłyszałam ostatnio o przepisie na panierowane pierogi z ciasta parzonego i stwierdziłam, że muszę się podjąć tego tematu, choć pierogi wydają się być bardzo czasochłonnym przedsięwzięciem.  Smażone pierogi to wspaniała przekąska na ciepło jak i na zimno. Właśnie zajadam się zimnym, prosto z lodówki i smakuje równie wspaniale jak taki prosto z patelni. Te włoskie pierożki(...)ciasta parzonego noszą przepiękną nazwę Sofficini. Te małe panierowane pierożki można robić z różnymi farszami. Farsz na pierogi może być mięsny, ale równie dobrze można przygotować farsz wegetariański.  Mój farsz na pierogi z ciasta parzonego to w zasadzie kilka prostych składników, które poznacie poniżej.  Pierogi z ciasta parzonego można nadziać równie dobrze serem ze szpinakiem

MamaOskarka
Pierogi ze szpinakiem i łososiem 154

Pierogi ze szpinakiem i łososiem będą dla Was ciekawą odmianą na stole wigilijnym. Jeżeli lubicie takie połączenie smaków, będziecie nimi zachwyceni. Przy okazji lepienia tradycyjnych, wigilijnych pierogów, zachęcam zostawić trochę ciasta i część pierogów zrobić właśnie z tym szpinakowo-łososiowym farszem. Te pierogi smakują najlepiej podane prosto “z wody”. Możecie dodatkowo je okrasić odrobiną(...)Optima Cardio. Pierogi będą komponować się także doskonale z sosem holenderskim . Przepis na pierogi przygotowałam w ramach kampanii Optymalne Święta. Chcemy pokazać, że święta mogą być smaczne i zdrowsze, stąd pomysł na poniższe danie. Wraz z innymi, 11 blogerami przygotowaliśmy dla Was pyszne, bożonarodzeniowe menu. Po resztę przepisów możecie zajrzeć na stronę Optima – zapraszam Każdego dnia

Kuchnia Bazylii
JAK MROZIĆ PIEROGI? 185

Mrożenie pierogów to niby prosta sprawa, jednak wiele osób ma z tym problem. Należę do kilku grup kulinarnych i bardzo często pada tam pytanie- jak mrozić pierogi? Surowe, podgotowane czy zupełnie ugotowane. Dziś opiszę Wam w kilku zdaniach jaki jest mój sposób na mrożenie pierogówPierogi to danie nie tylko Wigilijne, ale także doskonały obiad(...)każdej porze roku. Kiedy już lepimy pierogi zazwyczaj robimy ich więcej, w zapasie. I tu nasuwa się pytanie... jak mrozić? Mój sposób jest taki: mrożę pierogi surowe. Najpierw podczas lepienia trzeba je dobrze skleić. Kolejno układam pierogi na tacce podsypanej dość solidnie mąką w odstępach, aby podczas mrożenia się ze sobą nie sklejały. Następnie tackę wkładam

Zrób to smacznie
Pierogi z serem i rodzynkami 250

Niedawno na blogu pojawił się przepis na pierogi z bryndzą i kurkami , a dziś przenosimy się w czasy dzieciństwa, gdzie na stole królowały pierogi z serem i rodzynkami. Jako dzieciak nie lubiłam rodzynek i konsumpcja tychże pierogów poprzedzona była zawziętym wydłubywaniem uschniętych winogronek. Czasy się zmieniły, ja też nieco wydoroślałam i dojrzałam kulinarnie. Rodzynki już(...)straszne jak mi się kiedyś wydawało. A Wy jaki macie przepis na pierogi z serem? :) SKŁADNIKI: Mnie wyszło około 50 pierogów. Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli ciepła woda Farsz: 400 g białego sera 1 żółtko słodka śmietanka 50 g rodzynek cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto na pierogi

W kuchni Katie
Pierogi z mięsem – świąteczne resztki 196

Pierogi z mięsem to sposób na wykorzystanie świątecznych resztek. Została mi niezła porcja mięsa, trochę jarmużu…W sam raz na farsz do pierogów. Bardzo lubię jeść pierożki ale muszę przyznać, że nie lubię ich robić. Pierogi są pracochłonne ale efekt końcowy w pełni rekompesuje czas przyrządzania. Pierogi z mięsem są bardzo popularne w moim domu(...)Robię je często w dużych porcjach i mrożę. Najsmaczniejsze pierożki to te odgrzane na patelni i polane masłem. Pierogi z mięsem Składniki: na około 60 pierogów Ciasto na pierogi , tutaj przepis Farsz z mięsa ½ kg ugotowanego lub smażonego mięsa 1 cebula 4 liście jarmużu sól i pieprz do smaku Przepuść mięso przez maszynkę do mięsa. Pokrój cebulę

codojedzenia
Pierogi z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką 143

Przy okazji mojego pichcenia postanowiłam wypróbować nowy przepis na pierogi. Skoro potrafię robić już pyszne ciasto to czemu by nie zaszaleć z farszem! Znane nam są dobrze pierogi z mięsem, te ruskie i te z twarogiem na słodko, z kapustą i grzybami oraz z przeróżnymi owocami. Przyzwyczajeni jesteśmy do takich smaków i rzadko zdarza się byśmy eksperymentowali(...)głowie zainspirowały mnie po latach do tworzenia. Z pewnością w przyszłości postaram się odtworzyć tamten przepis specjalnie dla Was. Dziś jednak przychodzę do Was z czymś nowym. Smak pierogów z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką jest świeży. Jest delikatny, lekko słodki lecz zdecydowany. Z pewnością pieczona papryka i dymka grają tu pierwsze skrzypce. Kurczak jest dopełnieniem a ricotta

Mango Papaja
Pierogi ze szpinakiem i feta czyli Maly Lakomczuch w Kuchni powraca 135

planach już od czwartku miałam pierogi. Do szpinaku wciąż przekonać się jakoś nie mogę ale jest jedna forma w jakiej go uwielbiam. Farsz z fetą, szpinakiem i czosnkiem! Pierogi lepiły trzy pary rąk, dzieciaki pomagały mi a ja pomagałam im, najpierw w wykrawaniu kółek, potem w sklejaniu, a na koniec w krojeniu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z bialym serem i jagodami czyli Slodki Czwartek odc.55 191

pierogi z jagodami, a gdy zobaczyłam pewną wariację na ich temat u Panny Malwinny wiedziałam, że zrobię je już teraz :) pyszne! idealne na obiad ale i na podwieczorek :) Pierogi z białym serem i jagodami na około 30 sztuk: ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szkl. gorącej wody 1 łyżka oleju nadzienie: 250 g białego sera 2 żółtka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem i chorizo :-P 148

Zawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :) Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  ½ szklanki mleka  1 łyżka oleju  ¼ szklanki gorącej wody  szczypta soli Farsz 500g ugotowanych ziemniaków 250g twarogu chudego 1 cebula ząbek czosnku sól i pieprz ok. 5 łyżek(...)mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z podsmażoną kiełbaską chorizo i ze świeżym tymiankiem. ruskie z ketchupem

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe pierogi z kaczką 153

odpocznę to planuję poszaleć w Krakowie ;) Dlatego zależy mi, żeby opublikować jeden z moich setnych zaległych przepisów :-P Zdecydowanie więcej gotuję niż spisuję receptury :)  Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc(...)wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypujemy tymiankiem. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia pod serwetką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 25-30 minut.  pieczone pierogi z kaczką

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 226

z kiszoną kapustą i pieczarkami... Miękkie, delikatne ciasto i lekko kwaśny farsz. Wyczuwalny smak masła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek. Okraszone podsmażoną cebulą. Pycha!   Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty(...)gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać małą szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, a następnie zlepiać ich brzegi  Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty

Gospodyni Miejska
Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem 202

Pierogi, które smakują(...)ruskie, tyle że zamiast ziemniaków użyłam tartej dyni. Dla dodania pikantności, oprócz cebuli, dodałam również podsmażony boczek, dużo soli i pieprzu oraz majeranek. O dziwo, pomimo uprzedzeń do dyni, pierogi zostały zjedzone z apetytem... Nadzienie: 2 szklanki dyni st artej na grubych oczkach 300 g twarogu 1 duża cebula (lub 2 małe), 3-4 plastry wędzonego boczku

Czerwień i błękit