pierogi - 9424 przepisów (strona:41/629)

Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne. 339

Ostatnio dzieliłam się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Dziś kolejna obowiązkowa potrawa na świąteczny stół – pierogi z kapustą i grzybami. Takie świąteczne pierogi co prawda wymagają czasu spędzonego w kuchni, ale w rzeczywistości nie są trudne do przygotowania. A smak wynagrodzi Wam spędzony czas na lepieniu. Ja ulepiłam ich naprawdę pokaźną ilość(...)księgarni internetowej BookMaster, gdzie znajdziecie tą i wiele innych ciekawych książek. Ach rozpisałam się, to dlatego że tak lubię książki kucharskie Teraz zapraszam Was na mój przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty (u mnie już z marchewką) 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki) 8 małych pieczarek 2 czerwone

Słodkie okruszki
Pierogi z kaszą, podsmażane 203

Pierogi to coś co my Polacy bardzo lubimy. Tym razem zrobiłam z kaszą. Pycha Ciasto na pierogi znajdziecie tutaj – Pierogi z jagodami przepis od babuni Ciasto to jest rewelacyjne, nie ma co szukać innego Nadzienie – woreczek kaszy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kaszę wyjąć z woreczka i ostudzić. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tylko tyle(...)być wyrazisty i lekko ostry. Wszystko zmiksować przez maszynkę do mielenia mięsa, ale z dużymi dziurkami. Nie jest to konieczne, ale farsz się lepiej nakłada. Wykonanie – ciasto na pierogi rozwałkować na mocno podsypanej mąką stolnicę. Wycinać kółka, nałożyć farsz i dokładnie zakleić Do gotującej się wody wrzucać pierogi i gotować 2 minuty. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z kapustą i grzybami 251

Pierogi z grzybami, to danie, które obok kapusty z grzybami plasuje się u mnie w czołówce dań wigilijnych. Staram się w ciągu całego roku nie robić takich pierogów, aby smakowały naprawdę odświętnie w ten jeden wieczór w roku. Chociaż to danie naprawdę jest pyszne, przez to, że jemy je tylko raz do roku, wydaje się, jakby smakowało jeszcze(...)lepiej. A w pierwszy dzień Świąt podsmażam na patelni te pierogi, które zostały z wigilii i wtedy dopiero jest uczta! Zawsze specjalnie robię ich dużo, żeby mieć pewność, że zostaną i będzie co odsmażać :) Farsz najlepiej ugotować dzień wcześniej, ponieważ powinien być zimny w momencie robienia pierogów. Pierogi bardzo dobrze się mrożą. Można je przygotować na kilka

Posadzone i zjedzone
Idealne ciasto na pierogi 347

Kiedy robię pierogi zastanawiam nad wyborem ciasta, które będzie najlepsze do danego farszu. Inne ciasto robię do słodkich pierogów tutaj i tutaj inne do pozostałych, np.   tutaj Ale, ostatnio zrobiłam naprawdę wspaniałe pierogi, ponieważ  zrobiłam je z idealnego ciasta. Ciasto nadaje się  do każdego farszu. Jest elastyczne, miękkie. Zawsze się udaje(...)trzeba podsypywać mąką. Jednym słowem... idealne.          Składniki (na około 60 szt. pierogów): 500 g mąki pszennej (np. poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko ok. 250 ml wody 1 łyżeczka soli           Wykonanie: Mąkę przesiałam na deskę.   Wyłożyłam masło i posiekałam siekaczem.   Można

Kuchnia u Krysi
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 200

takiego jak to . To sama przyjemność.   A farsz? ? To już zależy na co macie ochotę. Ja miałam ochotę na farsz z kaszy gryczanej i dodałam trochę białego sera. Pierogi z tym farszem   to mój debiut, dlatego kiedy zrobiłam zdjęcie składników a potem zabrałam się za mieszanie, próbowanie, doszłam do wniosku, że trzeba dodać np. cebulę, olej(...)mleka 300 g sera białego półtłustego 1 duża cebula (brak na zdjęciu) sól ½ łyżeczki pieprzu   ziołowego (brak na zdjęciu) ¼ łyżeczki cukru olej (brak na zdjęciu) ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej (poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody (zimnej) 1 łyżeczka soli     Wykonanie: Ciasto na pierogi

Kuchnia u Krysi
Pierogi leniwe tradycyjne 262

Pierogi leniwe. Kluski leniwe. Nazywa się je potocznie leniwe. To kluski z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie. Zawsze zastanawiałam się, czemu nazwano je pierogami, przecież nie mają farszu, bardziej wyglądem przypominają kopytka . Niezależnie od nazwy i tak są pyszne, chyba każdy pamięta ich smak z dzieciństwa. W zależności od wykonawcy polewane są masłem(...)posypywane są: cukrem, bułką tartą, cynamonem itp. Leniwe są bardzo proste w przygotowaniu. Ten przepis na pierogi jest mojej mamy, która rozdrabniała twaróg widelcem, ubijała osobno białka z odrobiną soli, a potem ucierała w makutrze żółtka z twarogiem. Mieszała te składniki z mąką, na końcu dodawała ubite białka, robiła wałek z ciasta i kroiła na romby i gotowała

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z Kiełbasą 247

zaskoczy niejedną osobę. Na pozór banalne składniki tworzą ciekaw ą i bardzo smaczną potrawę. To zaskakujące połączenie okazuję się naprawdę apetycznym i sycącym daniem, które z pewnością warto wypróbować . Pierogi z kiełbas ą to niezłą a lternatywa dla tradycyjnych pierogów - są idealną propozycją na codzienny, szybki i prosty obiad . Pierogi z Kiełbasą - Składniki: ciasto: 600 g mąki(...)oleju szczypta soli farsz: ok. 70 0 g  dobrej jakości kiełbas y 2 duż e cebul e   ok. 2 łyżki masła  pieprz cebula + masło (do okraszenia) Pierogi z Kiełbasą - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Na osobnej patelce podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę kiełbasę. Następnie d o zeszklonej

Słodka Strona
Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 340

Chińczycy wierzą, że to oni wynaleźli pierogi, i od nich sztuki lepienia pierogów nauczyły się ludy stepów, które wiedzę tę rozniosły po szerokim świecie. Pierogi są jednym z ulubionych dań Chińczyków oraz tradycyjną potrawą spożywaną podczas Chińskiego Nowego Roku (szczególnie w północnej części kraju). Lepienie chińskich pierogów, podobnie jak naszych polskich, to praca wymagająca zamiłowania, cierpliwości(...)praktyki. Pierożki Jiaozi , choć proste w przyrządzeniu, mają zupełnie inny smak od polskich pierogów z mięsem, mimo że w przypadku jednych i drugich używa się niemal tego samego ciasta z mąki pszennej i farszu (najczęściej z mięsa wieprzowo-wolowego). I nie chodzi tu nawet o gotowanie na parze, w Chinach nazywane zheng . Chińskie pierożki są znacznie bardziej wyraziste

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z pieczarkami 224

dzisiejszy obiad polecam pyszne pierogi z farszem pieczarkowym. Farsz doprawiłam do smaku przyprawą do pierogów, którą otrzymałam od firmy RAFEX . SKŁADNIKI: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 łyżki oleju 1 jajko woda Farsz: 25 dag pieczarek 1 cebula 4 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki przyprawy do pierogów RAFEX , sól pieprz Dodatkowo: 1/2 cebuli 5 łyżek oleju PRZYGOTOWANIE(...)Farsz: Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam około 10 minut na oliwie. Doprawiam do smaku przyprawą do pierogów, solą oraz pieprzem. 2. Z mąki, jajka, oleju oraz odrobiny wody zagniatam ciasto. Powinno być elastyczne. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierogi z czereśniami 218

Dzisiaj zapraszam Was na kolejną wariację na temat nadzienia do pierogów. Ostatnio pokazywałam przepis na pierogi twarogowo-jagodowe ,a  dzisiaj z nadzieniem czereśniowym. Niestety, poniższe pierogi lepi się z lekkim utrudnieniem, ponieważ czereśnie puszczają sok. Pomimo tego, pierogi wyszły pyszne :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli czereśnie(...)cynamon 2 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Czereśnie umyć

Ugotować
Pierogi z twarogiem i jagodami 222

Pierogi z twarogiem i jagodami to przepis idealny na letni obiad. Lepienie pierogów jest niestety trochę czasochłonne, jednak ich smak wszystko wynagradza. Jagody warto lekko zmrozić, aby podczas lepienia pierogów nie tryskały sokiem. Jeżeli macie ochotę na inne owocowe dania obiadowe to zachęcam do przygotowania chłodnika owocowego lub truskawkowego .  Składniki na około 60 pierogów(...)pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli 0,5 kg twarogu 300 g jagód 4 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić

Ugotować
Żytnie/razowe pierogi ze śliwkami 216

ponieważ ciasto żytnie wyrabia, wałkuje oraz klei się o wiele gorzej niż pszenne, kruszy się, pęka, dlatego trzeba opanowania żeby nie rzucić ciastem;p zawsze miałam problemy ze sklejaniem pierogów dlatego zakupiłam sobie specjalny sprzęt, który o wiele ułatwia sprawę, w innym wypadku w ogóle bym się za to nie brała, bo moja ostatni przygoda(...)lepieniem pierogów skończyła się obietnica NIGDY WIĘCEJ dlatego polecam osobą, które również jak ja nie są stworzone do lepienia pierogów jeśli zdecydują się na wykonanie tego przepisu, żeby zakupiły sobie prezentowany poniżej przyrząd, dodam jeszcze, że z przepisu wyszło około 30 pierogów Składniki: 2 szklanki mąki żytniej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 208

Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna jest gorąca woda, oliwa i mąka. Nie da sie ustalić ile dokładnie wody na jaką ilość mąki. Dlatego wodę należy dodawać(...)sprężyste. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy wodą. Ciasto nie powinno sie lepić do stolnicy ani do rąk, nie kruszyć się. Ma stanowić gładka zbitą kulkę. Farsz do pierogów Na farsz zużyłam 2 kg kapusty kiszonej (wyszło 100 pierogów), litrowy słoik grzybów suszonych i 3 duże cebule. Grzyby należy przepłukać i zagotować a potem gotować na wolnym

Kulinarna Patilogia
Pierogi smażone w głębokim tłuszczu 257

Słowo „ pierogi ” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. Niedawno były pierogi z truskawkami , a teraz – z tego samego ciasta, ale z innym farszem – pierogi smażone w głębokim tłuszczu.   Składniki na farsz (na ok. 60 pierogów): - 750 g ziemniaków przeciśniętych(...)różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju Składniki na ciasto: - 500g mąki tortowej - 2 żółtka - 1 jajko - 50g miękkiego masła - 250ml gorącej wody - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - olej do smażenia pierogów - sos na bazie jogurtu (lub salsa) Ciasto na pierogi możemy sobie przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce (ja tak właśnie zrobiłam). Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło

mojewypiekiinietylko
Pierogi z mięsem 241

margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przygotowanie pierogów ręcznie Sól rozpuszczamy we wrzącej wodzie Bardzo powoli wlewamy wodę z solą cały czas mieszając. Kiedy woda zostanie wchłonięta do ciasta również powoli dodajemy rozbełtane jajko i olej(...)minut Następnie dzielimy ciasto na części, wałkujemy na cienkie placki grubości 2-3 mm i wykrawamy maszynką albo szklanką krążki. Napełniamy je ostudzonym nadzieniem i zaklejamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Przygotowanie pierogów w automacie Sól rozpuścić we wrzącej wodzie. Mąkę zalać wrzącą osoloną wodą i rozmieszać. Kiedy trochę przestygnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata