dzisiejszy obiad polecam pyszne pierogi z farszem pieczarkowym. Farsz doprawiłam do smaku przyprawą do pierogów, którą otrzymałam od firmy RAFEX . SKŁADNIKI: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 łyżki oleju 1 jajko woda Farsz: 25 dag pieczarek 1 cebula 4 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki przyprawy do pierogów RAFEX , sól pieprz Dodatkowo: 1/2 cebuli 5 łyżek oleju PRZYGOTOWANIE(...)Farsz: Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam około 10 minut na oliwie. Doprawiam do smaku przyprawą do pierogów, solą oraz pieprzem. 2. Z mąki, jajka, oleju oraz odrobiny wody zagniatam ciasto. Powinno być elastyczne. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj zapraszam Was na kolejną wariację na temat nadzienia do pierogów. Ostatnio pokazywałam przepis na pierogi twarogowo-jagodowe ,a dzisiaj z nadzieniem czereśniowym. Niestety, poniższe pierogi lepi się z lekkim utrudnieniem, ponieważ czereśnie puszczają sok. Pomimo tego, pierogi wyszły pyszne :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli czereśnie(...)cynamon 2 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Czereśnie umyć
UgotowaćPierogi z twarogiem i jagodami to przepis idealny na letni obiad. Lepienie pierogów jest niestety trochę czasochłonne, jednak ich smak wszystko wynagradza. Jagody warto lekko zmrozić, aby podczas lepienia pierogów nie tryskały sokiem. Jeżeli macie ochotę na inne owocowe dania obiadowe to zachęcam do przygotowania chłodnika owocowego lub truskawkowego . Składniki na około 60 pierogów(...)pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli 0,5 kg twarogu 300 g jagód 4 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić
Ugotowaćponieważ ciasto żytnie wyrabia, wałkuje oraz klei się o wiele gorzej niż pszenne, kruszy się, pęka, dlatego trzeba opanowania żeby nie rzucić ciastem;p zawsze miałam problemy ze sklejaniem pierogów dlatego zakupiłam sobie specjalny sprzęt, który o wiele ułatwia sprawę, w innym wypadku w ogóle bym się za to nie brała, bo moja ostatni przygoda(...)lepieniem pierogów skończyła się obietnica NIGDY WIĘCEJ dlatego polecam osobą, które również jak ja nie są stworzone do lepienia pierogów jeśli zdecydują się na wykonanie tego przepisu, żeby zakupiły sobie prezentowany poniżej przyrząd, dodam jeszcze, że z przepisu wyszło około 30 pierogów Składniki: 2 szklanki mąki żytniej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna jest gorąca woda, oliwa i mąka. Nie da sie ustalić ile dokładnie wody na jaką ilość mąki. Dlatego wodę należy dodawać(...)sprężyste. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy wodą. Ciasto nie powinno sie lepić do stolnicy ani do rąk, nie kruszyć się. Ma stanowić gładka zbitą kulkę. Farsz do pierogów Na farsz zużyłam 2 kg kapusty kiszonej (wyszło 100 pierogów), litrowy słoik grzybów suszonych i 3 duże cebule. Grzyby należy przepłukać i zagotować a potem gotować na wolnym
Kulinarna PatilogiaSłowo „ pierogi ” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. Niedawno były pierogi z truskawkami , a teraz – z tego samego ciasta, ale z innym farszem – pierogi smażone w głębokim tłuszczu. Składniki na farsz (na ok. 60 pierogów): - 750 g ziemniaków przeciśniętych(...)różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju Składniki na ciasto: - 500g mąki tortowej - 2 żółtka - 1 jajko - 50g miękkiego masła - 250ml gorącej wody - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - olej do smażenia pierogów - sos na bazie jogurtu (lub salsa) Ciasto na pierogi możemy sobie przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce (ja tak właśnie zrobiłam). Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło
mojewypiekiinietylkomargin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przygotowanie pierogów ręcznie Sól rozpuszczamy we wrzącej wodzie Bardzo powoli wlewamy wodę z solą cały czas mieszając. Kiedy woda zostanie wchłonięta do ciasta również powoli dodajemy rozbełtane jajko i olej(...)minut Następnie dzielimy ciasto na części, wałkujemy na cienkie placki grubości 2-3 mm i wykrawamy maszynką albo szklanką krążki. Napełniamy je ostudzonym nadzieniem i zaklejamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Przygotowanie pierogów w automacie Sól rozpuścić we wrzącej wodzie. Mąkę zalać wrzącą osoloną wodą i rozmieszać. Kiedy trochę przestygnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacieniutki placek. Jeżeli ciasto delikatnie przykleja się do blatu/stolnicy , podsyp mąką. Bierzemy coś w kształcie koła o średnicy (8-11cm) , może to być maszynka do robienia pierogów, kubek , kufel , pucharek , szklanka itp. I dalej robimy tak jak na obrazku poniżej : Rób etapowo : 10 krążków , potem dodaj farsz i uformuj pieroga i odstaw na talerz pod ściereczką(...)umiesz palcami stworzyć jakiegoś wzorku , weź widelec i zagniataj delikatnie brzegi "widełkami" . Każdy wie jak wygląda pieróg (jak nie to patrz na zdjęcia) , i każdy na pewno stworzy coś pięknego i apetycznego ;) . 6. Gdy już ulepimy te 100-120 pierogów , możemy sobie odetchnąć i być z siebie dumnym ;) . Mnie to odpręża a Was ;) ? Nastawiamy w dużym garnku
Gotuj Z Muzykąmoim domu wszyscy uwielbiamy pierogi, ale najlepiej nam smakują z grzybami i owocami. Do takich pierogów nie dodaję kapusty, bo smaczniejsze są z samymi grzybami Pierogi z leśnymi grzybami SKŁADNIKI: CIASTO 1 szt jajko 1/2 kg mąka 2 łyżki olej 1 szkl woda ciepła sól Nadzienie: grzyby leśne - 500 g cebula - 2 szt sól i pieprz tłuszcz(...)PRZYGOTOWANIE: Nadzienie: Grzyby obrać, opłukać, osączyć na cedzaku, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu, odłożyć trochę cebulki z tłuszczem do polania pierogów. Posiekane grzyby dodać do cebuli, smażyć przez kilka minut, doprawić grzyby do smaku solą i pieprzem, ostudzić. CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać
Kuchnia Danusivotes ) Pierogi ukraińskie Pierogi ukraińskie , bardzo przypominają pierogi ruskie . Nie wiem czy są wpisane we wszystkie zakątki Ukrainy , bo jedliśmy je tylko raz w trakcie pobytu w tym pięknym i niedocenianym turystycznie kraju Były na tyle dobre ,że postarałam się ,żeby nasz przewodnik wydębił przepis . Na szczęście nie było to trudne , gdyż niezwykłym zbiegiem okoliczności , kucharzem była(...)jego żona Pani była sympatyczna i wyjaśniła ,że w jej rodzinie ,robi się te pierogi zamiast ruskich , które obecnie, kojarzą im się dość nieprzyjemnie… . Zamiast z Rusią to z Rosją , do której mają osobiste urazy . Nie będę Was męczyć, ich tragicznymi ,osobistymi przejściami , bo to blog o gotowaniu , a nie o polityce . Dość ,że pierogi wymiatają
Ogrodnik w podróżyPierogi zbójnickie – przepyszne! Ten farsz to prawdziwa petarda! Pierożki najlepiej smakują podsmażone na masełku, rumiane i chrupiące. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Farsz: 20 dkg boczku wędzonego 1 duża cebula ok 0,5 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków (mogą być(...)wczorajszego obiadu) 2-3 łyżki posiekanej zieleniny (u mnie pietruszka i koperek) Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra 1 łyżka masła Dodatkowo: masło do podsmażenia pierogów *** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści *** *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy *** *** Następnie mąkę
Blog z ApetytemPierogi z mięsem i kapustą kiszoną ze starego przepisu są sycące i bardzo pyszne, zasmakują każdemu, bez wyjątku. Świetnie sprawdzą się na swojski, domowy obiad. Są co prawda czasochłonne do zrobienia, ale można przygotować od razu większą ilość i zamrozić po ugotowaniu. Odsmażone na patelni lub odgrzane na parze będą równie smaczne jak świeże. Pierogi z farszem(...)golonki i kapusty w smaku są nie do podrobienia i z pewnością zachwycą twoje kubki smakowe. Do ich przygotowania możesz wykorzystać zasmażaną kapustę pozostałą z obiadu. Składniki na pierogi z mięsem i kapustą kiszoną (około 55 sztuk): Ciasto: 550 g mąki pszennej (typ 450) 350 ml gorącej wody łyżka oleju płaska łyżeczka soli Farsz: około 1,5 golonki
e-PrzepisyKulinarnePierogi z białą kiełbasą i chrzanem Te pierogi to prawdziwa eksplozja smaku! Delikatne i mięciutkie ciasto wypełnione pysznym i aromatycznym farszem. Przed podaniem możemy je posypać zeszkloną cebulką albo podsmażonym wędzonym boczkiem. Palce lizać. Składniki: Składniki na ciasto: 200 ml wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli(...)wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów *** *** Odrywamy kawałek ciasta i bardzo cienko rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub stolnicy *** *** Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta kółka *** *** Na każdym kółko układamy porcję farszu *** *** Kółka składamy
Blog z ApetytemPierogi bulgur Te domowe pierogi są naprawdę pyszne, a zrobicie je wykorzystując mięso, które zostało Wam z obiadu (może być gotowane, pieczone lub smażone). Świetnie przyprawiony farsz, z niebanalnymi dodatkami oraz delikatne i leciutkie ciasto, to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Danie palce lizać! Składniki: Ciasto: 200 ml wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka(...)wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto *** *** Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów *** *** Odkrawamy kawałek ciasta i cieniutko rozwałkowujemy *** *** Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka *** *** Na każdym kółku kładziemy łyżeczkę nadzienia *** *** Składamy na pół i zaklejamy brzegi. Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką
Blog z ApetytemBezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami Tradycyjne wigilijne pierogi, ale w odsłonie nowej, takiej która będzie dobra dla osób na dietach bezglutenowych lub unikających glutenu. Jest ot też wersja wegańska. Podaje się u was pierogi podczas wigilii? Takie z wody czy takie podsmażane? Ja muszę przyznać, że moją ulubioną wersja jest ta podsmażona na oleju z lekko(...)chrupiącym miejscami ciastem. Pyszności! PRZEPIS BEZGLUTENOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: ciasto: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej albo z tapioki 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju ok 1 szklanka gorącej wody 1 łyżeczka mielonej babki lub gumy guar farsz: pół kg kiszonej kapusty 20 g suszonych grzybów
Dorota Smakuje