Pierogi z jagodami to oprócz pierogów z bobem i botwinką letni must have. Jagody pojawiły się już w lesie i coraz częściej można je spotkać na lokalnych bazarkach. Z racji tego, że pochodzę z Kaszub gdzie zawsze chodziło się do lasu i zbierało jagody, nie jestem leniwa i sama je zieram. Teraz, kiedy mieszkam na Warmii nie znam(...)rodziców zatrzymuję się po drodze na kaszubach i zbieram jagody prosto z krzaczka. Pierszy tegoroczny wypad do lasu nie skończył się dużymi zbiorami, bo złapała nas ulewa. Na pierogi jednak wystarczyło:). Wykorzystałam przepis Andrzeja Polana na ciasto na pierogi – wyszły wyśmienite! Pierogi z jagodami Ciasto na pierogi 1 kg mąki 100 ml oleju
Pieguskowa Kuchniatłuszczu powoduje często, że potrawa staje się bardziej kaloryczna. Choć ociekające tłuszczem pierogi mają swoich amatorów, to myślę, że dzisiejszy sposób na przygotowanie równie pysznych a zdecydowanie zdrowszych pierogów, znajdzie grono odbiorców. W ten sposób możemy przygotować każdy rodzaj pierogów – nie ważne, czy będą to te z nadzieniem kapuściano-grzybowym, czy tradycyjnie polskie ruskie pierogi. Potrzebny będzie piekarnik i naczynie żaroodporne, bądź blaszka, jeśli przygotowujemy dużą ilość pierogów. W naczyniu układamy nasze pierożki. Pędzelkiem smarujemy je delikatnie olejem, oliwą lub roztopionym masłem. Możecie delikatnie wysmarować naczynie, rozprowadzając tłuszcz papierowym ręcznikiem – dzięki temu naczynie będzie wysmarowane, a ilość użytego tłuszczu minimalna. Tak przygotowane pierogi wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni
MarcinChefPierogi ruskie są ulubionymi pierogami mojego męża. Najbardziej oczywiście smakują mu opiekane na patelni na masełku:) Czas trwania: 45 min Ilość porcji: 60 pierogów Składniki: Ciasto: 450 g mąki ( 2 ½ szklanki ) 240 ml ciepłej wody (1 szklanka ) 1 łyżeczki soli Farsz: 400 g obranych ziemniaków 100 g sera białego 2 łyżki masła 1 duża(...)Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto farszem. Następnie sklecić pierogi i gotować 7-10 minuty w lekko osolonej wodzie. Krok po kroku: 1. Ugotować i ubić ziemniaki 2. Podsmażyć cebulkę 3. Wymieszać ziemniaki
KuchniaWeDwoje.plserem to kolejne danie obiadowe na słodko. Masa serowa, którą użyłam do przepisu na czekoladowe naleśniki postanowiłam wykorzystać również jako farsz do pierogów. Delikatne ciasto ze słodkim twarożkiem serowym to na pewno jeden ze sposobów umilenia sobie zimowego dnia:) Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 25 sztuk Składniki: Ciasto(...)Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto średniej grubości. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto masą serową. Następnie sklecić pierogi i gotować w wodzie przez 3 minuty od czasu wypłynięcia. Pierogi podawać polane śmietaną 12 % lub ubitą śmietaną kremówką i posypane startą czekoladą. Krok
KuchniaWeDwoje.pllepienie brak czasu i cierpliwości, więc wolałam zrobić pierogi. Od siebie dodałam w tym roku wędzone śliwki, które bardzo lubię i które dają zaskakujący smak i aromat pierogom. Składniki (na ok. 70 pierogów): Ciasto 500 g mąki pszennej 280 ml gorącej wody pół łyżeczki soli Farsz 300 g zielonej soczewicy 4-5 ząbków czosnku pół łyżeczki suszonego(...)Odlać wodę i od razu dodać tymianek. Wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Do soczewicy zetrzeć czosnek. Całość zmiksować (na gładką masę, gdy decydujemy się na uszka, na grudkowatą - gdy robimy pierogi). Do farszu dodać pokrojony na drobno miąższ z wędzonych śliwek. Doprawić solą. Dokładnie wymieszać i przykryć, by soczewica się nie zeschła. Mąkę wymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo
Weekendy w domu i ogrodziePierogi z suską sechlońską są wyzwaniem smakowym dla każdego wielbiciela pierogów. A święta to taki czas, kiedy ostatnie co chcemy to eksperymenty. Jednocześnie w święta robimy postanowienia. Ja zawsze obiecuje sobie, że poznam nowy smak. Ty sposobem kilka lat temu trafiłam na suskę sechlońską, genialną, wędzoną śliwkę i przepadłam. Suska sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka. To cudo(...)słodkiego, karmelowo-orzechowego smaku popularnych śliwek suszonych, to pierwszy kontakt z suską sechlońską może być szokujący. Jednak jeśli lubicie dymny aromat i nie jesteście wielbicielami delikatnych rozwiązań, to pierogi z suską będą dla was idealne. Jeśli nie znajdziecie suski sechlońskiej (można zamówić przez internet), to dostaniecie z pewnością śliwki wędzone, które są nieodłącznym składnikiem kompotu wigilijnego. Na ciasto
ladykitchenPierogi gotowane na parze to przysmak mojej rodziny. Robiłam już z różnymi nadzieniami jednak z dynią zrobiłam po raz pierwszy. Dodatek dyniowego puree nadał pierogom fantastycznego żółtego koloru i ciekawego smaku. ciasto: 270 g mąki pszennej 100 g puree z dyni 1 jajko 1 łyżka oleju z pestek winogron szczypta soli rozczyn: 1/2 szkl. ciepłego(...)gotowania na parze to należy włożyć do garnka,jeżeli nie to na garnek założyć ściereczkę i przymocować ją mocną gumką. Kiedy woda zacznie się gotować ułożyć po kilka pierogów,tak aby zachować między nimi odstęp. Pierogi będą rosnąć i zwiększą jeszcze objętość. Garnek z pierogami przykryć miską lub drugim garnkiem. Gotować 10 minut każdą porcję pierogów
Kolorowa kuchnia ElkiPierogi z kurkami to wyjątkowa smaczna wersja ich wersja i świetna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z grzybami leśnymi. Pierożki są idealną propozycją na codzienny, a nawet wykwintny obiad i z pewnością niejednej osobie przypadn ą do gustu. Pierogi z Kurkami - Składniki: ciasto: 45 0 g mąki 1 szklank a ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz(...)kurek duża cebula przyprawy: sól, pieprz ok. 2 łyżki masła cebula + masło (do okraszenia) Pierogi z Kurkami - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy drobno pokroj one kurki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto: Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy
Słodka StronaPierogi z brokułami i mozzarell ą to bardzo ciekawe połączenie i smaczna alternatywa dla tradycyjnych pierogów . Charakterystyczn y smak brokułów w połączeniu z ciągnącą się mozzare llą tworzą kuszące danie , któr e warto wypróbować w naszych domach. Pierożki są idealną propozycją na codzienny obiad - i ch smak jest interesujący i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Pierogi(...)duży brokuł ok. 500 g 200 g mozzarelli duża cebula przyprawy: bazylia , oregano , sól, pieprz ok. 2 łyżki masła cebula + masło (do okraszenia) Pierogi z Brokułami i Mozzarella - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez ok. 10 minut
Słodka StronaPierogi z jagodami - obowiązkowo do zrobienia latem :) Delikatne i pyszne. Ciasto jest elastyczne, sprężyste. Ciasto jest łatwe do wyrobienia i jędrne po ugotowaniu. Do pierogów używam zawsze niezawodna mieszankę Nutrifree Mix per pasta fresca - bez wątpienia to najlepsza maka do wszelkiego rodzaju pierogów, klusek, makaronów i naleśników. Pierogi z jagodami wyszły przepyszne - koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)mixu do makaronów i pierogów Nutri free (klik) 3 jajka 20 g oliwy z oliwek 40 g wody szczypta soli 1/2 kg umytych i osuszonych jagód Mix wymieszaj z jajkami, oliwą, solą i wyrabiaj ciasto by było jednolite i elastyczne. Odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkuj i wycinaj pierogi
Kuchnia bezglutenowaOczywiście jeżeli znajdę jakieś ciasto, które mnie zachwyci, podzielę się przepisem na łamach mojego bloga. To ciasto nadaje się tak samo dobrze do słonych jak i słodkich. Robiłam ostatnio pierogi z kurkami i wszystko wyszło super, a teraz planuję zrobić z jagodami. Klasycznie wyrabia się je najpierw łyżką (gdyż jest gorące) a następnie rękami, jednak ja tą pierwszą fazę(...)blenderze z odpowiednim mieszadłem lub za pomocą miksera z końcówką do ciast. Zaoszczędza to mnóstwo czasu i frustracji:) Zapraszam! Scroll down for recipe in English Podstawowe ciasto na pierogi (ciasto na 20-25 pierogów) Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj
karmelowyTakie pierogi są pyszne i spowodują uśmiech u każdego co je spróbuje. Początek lata to super pora na takie pierogi. Przygotowanie farszu – truskawki podusić widelcem. Durszlak położyć ma głębokiej misce, do durszlaka wrzucić zmiażdżone truskawki. Tak zostawić na jakiś czas. Nadmiar soku powinien wypłynąć. Twarożek dokładnie ugnieść na gładką masę. Dodać odsączone truskawki i dokładnie wymieszać. Doprawić(...)Ilość truskawek dodanych do twarogu możecie dawkować według uznania. Truskawki do polania – Truskawki lekko zmiażdżyć widelcem, dodać cukier do smaku. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Ciasto na pierogi – na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól. Zrobić dołek i wbić żółtka, wymieszać. Następnie dolewać do mąki gorącą wodę i cały czas mieszać rękoma, żeby woda połączyła się
Kuchnia Pokoleńtruskawkami. To pyszny i prosty sposób na letni obiad. Uwielbiam je polane śmietaną z cukrem... od razu przypominają się czasy dzieciństwa :) :) :) Składniki: * ciasto na pierogi (przepis tutaj) *mąka, woda, sól * truskawki * słodka śmietana * cukier * garnek+ woda do ugotowania pierogów Wykonanie: Truskawki oczyścić i umyć. Wyrobić ciasto na pierogi, wyłożyć(...)placek grubości 3-4 mm. Szklanką wykrawać z ciasta kółka, na środku każdego położyć kawałek truskawki. Składać każde kółeczko ciasta na pół i dokładnie sklejać brzegi pierogów. W garnku zagotować wodę. Do gotującej wody wkładać po kilka pierogów. Gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Gotowe pierogi wyjąć łyżką
Zrób to smaczniePierogi to kolejne danie, które uwielbiam! Moja babcia robi najwspanialsze pierogi na świecie, nigdzie nie jadłam lepszych. Od dawna obiecywałam sobie, że zrobię pierogi według przepisu babci i dzisiaj właśnie nadszedł ten dzień. Ciasto jest oryginalne według proporcji podanych przez babcię, ale farsz tym razem zmieniłam. Będą to pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem(...)Zapraszam! SKŁADNIKI: na ciasto (z podanych proporcji ciasta starcza na ok. 70 pierogów): 4 szklanki mąki 1 jajko 1,5 cm pasek masła (z dużej kostki) ciepła woda do zarobienia (mi wyszło ok. 250 ml) sól na farsz (z tej proporcji farszu starcza na ok. 30 pierogów): 0,5 opakowania wędzonego twarogu (ja kupuję go w lidlu
Kuchnia w biegu