Co zrobić z jedzeniem po świętach? Można je przerobić na pyszny obiad lub kolację! 98pyszny obiad lub kolację! Zostały Wam w lodówce zalegające mięsa, warzywa, sery i wędliny po świętach na które nie możecie już patrzeć? Żaden problem, przeróbcie je na smakowite pierogi, zapiekankę, zupę, krokiety, pizze albo pasztet. Takie danie na pewno cała rodzinka zje ze smakiem i nawet nie zauważą, że zostało ono zrobione z poświątecznych resztek. Zapraszam po przepisy(...)się również do mrożenia, wystarczy zawinąć je szczelnie w woreczek lub folię spożywczą i zamrozić. Głównym składnikiem farszu może być mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe lub mieszane, wedle uznania. Pierogi bulgur Przepis tutaj (KLIK) Jeśli jednak nie przepadacie za krokietami, możecie z takim samym farszem wykonać wyborne pierogi. Te domowe pierogi są naprawdę pyszne. Świetnie przyprawiony farsz
Blog z Apetytem
Pełnoziarniste pierogi z jagoda kamczacką 131lipcu nie może zabraknąć pierogów z jagodami. Przyznam, że w lesie jeszcze nie byłam, ale za to samozbiory jagody kamczackiej zaliczyłam już trzykrotnie i za każdym razem miałam na nie pomysł. Ugotowałam dżem, zrobiłam koktajl, zamroziłam, zrobiłam pierogi... Właściwie pierogi z jagodą kamczacką w ciągu 2 tygodni lepiłam już kilka razy i ciągle mam niedosyt! Oprócz pierogów(...)nazbierać;) Jagoda kamczacka to niezwykle zdrowy owoc. Można długo rozpisywać o jej dobroczynnych właściwościach, ale jagody są przede wszystkim bardzo smaczne! Więc żeby nie umniejszać im walorów zdrowotnych, ulepiłam pierogi z mąki pełnoziarnistej. A to, że robiłam je już kilka razy, niech będzie dodatkową zachętą dla Was! Pełnoziarniste pierogi z jagoda kamczacką Składniki
Obiad gotowy
Pierogi z truskawkami 143Pierogi z truskawkami – aż mi się wierzyć nie chce! Prowadzę tego bloga już 15 rok, opublikowałam tu ponad 5 tysięcy przepisów i do tej pory nie znalazł się ten! Przecież pierogi z truskawkami to totalna klasyka polskiej kuchni a my robimy je rok rocznie w sezonie! Naprawiam więc dziś szybko to niedopatrzenie i publikuję ten pyszny przepis(...)letni obiad na słodko. Lubicie pierogi z owocami? Zapraszam was też po inne przepisy z truskawkami PRZEPIS NA PIEROGI Z TRUSKAWKAMI Składniki: truskawki cukier 500g mąki 1 łyżeczka płaska soli 5 łyżek oleju lub oliwy 1 szklanka 250ml wrzątku Jak zrobić pierogi z truskawkami: Truskawki myjemy (zobacz jak) , pozbawiamy szypułek, osuszamy i kroimy w drobne kawałki
Dorota Smakuje
Gruzińskie Chinkali 99Gruzińskie Chinkali to pomysł na obiad w dobrym stylu. Jest to jeden z obowiązkowych punktów programu, jeśli planujecie odwiedzić Gruzję. Chinkali to tradycyjny gruziński pieróg, który może być wypełniony wołowiną, wieprzowiną lub jagnięciną. Ja swoje pierożki przygotowałem na bazie miesa wieprzowego. Jest to bardzo popularne danie w Gruzji i można je znaleźć w wielu restauracjach. Słowo „chiinkali” pochodzi(...)gruzińskiego słowa oznaczającego „pieróg” i jest uważane za jedno z najpopularniejszych dań w Gruzji. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie jest trudne. Składa się z przepisu na ciasto pierogowe, tylko w trochę inny sposób zawiniętego. Najlepsze pierogi chinkali to takie, gdzie w środku mamy odrobinę rosołu, albo bulionu i mięso nie jest aż tak suche. Na moim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Manty 100stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Czym są manty? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta: manty to bowiem nic innego jak duże pierogi, które jada się w krajach wschodnich, a zwłaszcza na Kaukazie i w środkowej Azji. W ich środku najczęściej znajdziecie farsz mięsny, a to jaki rodzaj mięsa zostanie wybrany zależy(...)rodzaju krzyżyka. W bardziej zaawansowanej wersji sklejamy je tak, aby na wierzchu powstała ósemka. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby manty uformować w sposób podobny do naszych polskich pierogów – elegancki kłosek załatwi sprawę. Pamiętaj jedynie, aby w czasie gotowania, miejsce sklejenia ciasta było u góry pierożków. Z czym podawać manty? Bogaty, mięsny farsz nie wymaga zbyt wielu
okolicepalnika.pl
Pierogi z opieńkami wg Aleex 116naprawdę bardzo dużo. Niektórzy nie zbierają opieniek, nie jedzą ich. Niech żałują, ponieważ opieńki znakomicie sprawdzają się nie tylko w marynacie, ale także jako farsz do zapiekanek lub do pierogów właśnie. Gorąco Wam polecam te pierogi. Wczoraj zrobiłam je po pracy, a Dario zjadł ich nieprzyzwoitą ilość. Były pyszne. Dajcie się namówić i zróbcie je w swoich kuchniach(...)masła • szczypta soli Farsz: • 50 dag oczyszczonych opieniek • 1 duża cebula • sól, pieprz • olej Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto na pierogi według przepisu na Ciasto na pierogi wg Aleex. 2. Przygotować farsz: opieńki dokładnie wypłukać. Włożyć do garna, zalać wodą i zagotować. Grzyby odcedzić, ponownie wypłukać i znów włożyć
W mojej kuchni
Pierogi z kaszanką, cebulką i ogórkiem kiszonym. Coś dla prawdziwych smakoszy. PRZEPIS 381bardzo nietypowy farsz na bazie kaszanki, z dodatkiem rumianej cebulki i ogórka kiszonego. Jeśli lubisz takie smaki, te pierogi cię zachwycą. W dodatku robi się je bardzo prosto. Przepis na pierogi z kaszanką i ogórkiem Składniki: Porcja ciasta pierogowego zrobionego według tego przepisu , 400 gramów dobrej kaszanki, 3 większe cebule, 3 średnie ogórki kiszone, olej. Jak zrobić pierogi(...)kaszankę, aż lekko się zrumieni. Farsz pozostaw do przestygnięcia. Ciasto rozwałkuj cienko (na około 2 mm), przy pomocy szklanki wycinaj krążki. Na każdy krążek połóż łyżeczkę farszu, dokładnie zlep. Pierogi kładź na gotującą się osoloną wodę z odrobiną oleju. Gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia. Pierogi są gotowe po wyjęciu z wody. Z tym farszem najlepsze są jednak
Kulinarna Polska
Sprawdzony przepis na domowe pierogi z grzybami i prażoną cebulką 215Dziś mam dla Was pomysł na niedrogi obiad pełen smaków jesieni. Jeśli kochacie pierogi, to warto wykorzystać sezon na grzyby i stworzyć z nich pyszny, sycący i przy tym tani obiad. Pierogi są zaskakująco proste w przygotowaniu. Wiem, że te u mamy czy u babci smakują najlepiej, ale wbrew pozorom ten smak da się bardzo łatwo osiągnąć. Ilość(...)pracy też nie jest tak duża, jakby się wydawało. Ja sama byłam bardzo zaskoczona, jak szybko się z nimi uporałam. Pierogi z grzybami świetnie smakują z prażona cebulką – warto jej zrobić ciut więcej i obficie posypać nią pierogi. Pierogi to również świetne danie wegańskie lub postne, które nasyci nas na dłużej. *Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie
Eat me! Fit me!
Pierogi z powidłem i serem – kuchnia podkarpacka 162Pierogi z powidłem i serem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Góra Ropczycka, gmina Sędziszów Małopolski, powiat ropczycko-sędziszowski W niektórych zakątkach Podkarpacia śliwki pełniły szczególną rolę – sadzono dużo owocujących śliw, a zebrane owoce przerabiano na większą skalę i różne sposoby. W sezonie wykorzystywano świeże śliwki, ale na zimę suszono je albo smażono z nich powidło. W Górze Ropczyckiej smażenie powidła było(...)powidło. W Górze Ropczyckiej powidło śliwkowe jedzono na chlebie, w rogalikach, drożdżówkach i w kruchym placku. Gotowano z nich zupę powidlankę, którą podawano z ziemniakami. Lokalnym specjałem są również pierogi z powidłem i białym serem. Proste danie, które smakuje wyjątkowo i zasługuje na to, by o nim pamiętać. Przepis i informacje o śliwkowych tradycjach w Górze Ropczyckiej przekazała
Trzeci talerz
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 115Bardzo lubię połączenie sera feta i szpinaku – postanowiłam wykorzystać oba te składniki i przygotować pierogi ze szpinakiem i serem. Pierogi mają bardzo lekkie – mają cienkie ciasto, a dzięki temu smak farszu jest doskonale wyczuwalny. Można je jeść i jeść:) Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 3 (21 sztuk) Składniki: Ciasto: 150 g mąki 100 ml wody(...)doprawić całość. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i cienko rozwałkować ciasto. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto farszem. Następnie sklecić pierogi i gotować w lekko osolonej wodzie do czasu wypłynięcia. Dodatkowo pierogi można posypać startym serem żółtym i dodać odrobinę masła. Krok po kroku: 1. Zagnieść ciasto na pierogi
KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z kozim serem i prażoną cebulką 223Tradycyjne ruskie pierogi troszkę zmodyfikowałam ;) Postawiłam na kozi twaróg, a zamiast podsmażonej cebulki dodałam cebulkę prażoną. Wyszło pysznie! Coś dla prawdziwych fanów koziego sera :) A może spróbujesz tych pierogów? RAVIOLI Z PIECZARKAMI, PODGRZYBKAMI I RICOTTĄ PIEROGI Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I SEZAMEM PIEROGI Z PĘCZAKIEM I GRZYBAMI SEZAMOWE PIEROŻKI Z LEŚNYM FARSZEM TORTELLINI Z BOBEM W SOSIE(...)OGÓRKOWO-CYTRYNOWYM PIEROGI Z SEREM I SOSEM MALINOWO-ROZMARYNOWYM Składniki (około 25 sztuk): Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżka oleju 1/2 szkl. ciepłej przegotowanej wody Farsz: 3 średnie ziemniaki 200 g. twarogu koziego Danmis 4 łyżki prażonej cebulki sól, pieprz Oraz: 2-3 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki prażonej cebulki do posypania Ziemniaki wyszoruj i ugotuj
Delicious Place
Wytrawne pierogi z dynią, żurawiną i orzechami 148bardzo podchodzą tradycyjne smaki wigilijnych potraw. Dlatego też moją kolejną propozycją, którą możecie wykorzystać w świątecznym czasie są nietradycyjne, choć wciąż całkiem świąteczne, a już na pewno zimowe pierogi. Aż trudno mnie samej uwierzyć, że pierogów na tym blogu jeszcze nie było ale i faktem jest, że lepiłam je może dopiero trzeci raz w życiu...;) Przejdźmy zatem(...)równoważy delikatnie słodkawe nadzienie i zaczepnie szczypie w język :) Jeżeli zatem macie ochotę na pierogową ciekawostkę na świątecznym stole lub na pyszny, sycący zimowy obiad, serdecznie Wam polecam makowe pierogi z dynią, żurawiną i orzechami! A jeśli wolicie słodką wersję, pomińcie w nadzieniu zioła, cebulę oraz czasnek i doprawcie dynię z żurawiną odrobiną cynamonu i miodu - podawajcie ze śmietaną
Kuchnia w Słońcu Skąpana