Pierogi z kapustą i grzybami 79Musicie mi uwierzyć na słowo, na zdjęciu są pierogi z kapustą. Były pyszne, w to też musicie mi uwierzyć. Róbcie więc na potęgę, nie tylko na święta. Miary objętości na blogu: szklanka 250 ml , łyżeczka 5 ml , łyżka 15 ml . Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej) 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju(...)kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz (przepis na około 60 pierogów) Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto tak długo
Kardamonovy
Pierogi z Karelii 89moim niemieckim blogu często uczestniczę w akcji kulinarna podróż po świecie. W kwietniu tematem byly Teigtaschen- czyli pierogi, empanadas, pogacze, koperty, pelmeni i wszystkie inne. Tutaj akurat nie miałam wątpliwości i przygotowałam Karjalanpiirakka, czyli pierogi z Karelii. Moja ulubiona przekąska w Finlandii, którą dostaniemy w każdym supermarkecie lub kawiarni. Karelskie pierożki są pieczone z mąki żytniej, często razowej(...)mąki kartoflanej to już 80 g. A żytniej 55g. Dlatego warto się zaopatrzyć w specjalną miarkę, która przyda się również do przepisów amerykańskich. Karelskie pierogi mogą na początku nie cakiem przypaść Ci do gustu. Razowa mąka, lekko słone pieczywo, ryż na mleku. To nie są moje smaki- piszą moje niemieckie koleżanki. A ja Ci powiem szczerze, karelskie pierogi
dolcevitainmykitchen
Kluski ruskie ze skwarkami 224Kluski ruskie. Bardzo łatwo zrobisz je z farszu na pierogi. Podane ze skwarkami z boczku i cebulki są bardzo smaczne, podobnie jak ruskie pierogi. Farsz do pierogów ruskich to tradycyjnie twaróg, ugotowane ziemniaki, zrumieniona cebulka, sól i czarny pieprz do smaku, ja zawsze przedobrzę z ilością farszu i mi trochę tego farszu zostaje, nie wyrzucam tylko mrożę(...)koleje danie z serii zero waste, które dla was przygotowałam. Przepis na kluski ruskie Składniki na ruskie kluski, ja zrobiłam z farszu, który miałam po ostatniej produkcji ruskich pierogów: 500 g, akurat na porcję dla Piotra, 1/4 wyjmujemy z miski, uzupełniamy mąką pszenną i ziemniaczaną (po ok. 3 łyżki) w tych samych proporcjach. Z tej ilości wyszło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi ze szpinakiem i serem feta. Są przepyszne z sosem pomidorowym. PRZEPIS 135pierogi z sosem pomidorowym? Owszem, jeśli kryją w sobie farsz ze szpinakiem i serem feta. Wyjątkowo pyszne i zaskakujące połączenie. Przepis na pierogi ze szpinakiem i sosem feta Składniki: Porcja ciasta pierogowego zrobionego według tego przepisu , 450 gramów szpinaku mrożonego w listkach, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 100 ml śmietanki kremówki, 200 gramów sera feta, puszka pomidorów krojonych(...)zalewie, oliwa, sól, pieprz. Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i serem feta? Na patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, smaż do zrumienienia. Dodaj szpinak, przykryj, gdy się rozmrozi, dokładnie wymieszaj, duś przez 5 minut. Czosnek drobno posiekaj, dodaj do szpinaku, wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem kolejne 5 minut, odkryj, duś do czasu aż wyparuje
Kulinarna Polska
Kluseczki serowe z twarogu 162Kluseczki serowe, czyli inaczej pierogi leniwe to błyskawiczne kluski twarogowe z zaledwie 3 składników. Możesz je zajadać zarówno na słodko jak z owocami, jak i na słono ze śmietaną i szczypiorkiem. W każdej wersji smakują dobrze. Przygotujesz je szybko i bezproblemowo, gwarantuję że będą miękkie i przepyszne. Ostatnio coraz więcej u mnie przepisów na posiłki dla całej rodziny, czyli(...)wspólnie to samo. Kluseczki twarogowe możesz podać zarówno na śniadanie, przekąskę, obiad czy kolację, są posiłkiem uniwersalnym w zależności od tego jakimi dodatkami go wzbogacisz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierogi leniwe z 3 składników przepis BLW 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Śniadanie Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość około 20 sztuk Przygotowanie
ProstePesto.pl
Jak przygotować pierogi wigilijne w wersji fit? 104tych, którzy dbają o swoją linię. A jeśli sam pilnujesz swojej sylwetki, sprawa jest bardzo prosta – musisz odchudzić wszystkie wigilijne dania, zanim zaserwujesz je na stole. Zacznij od pierogów. Akurat bez nich chyba nikt nie wyobraża sobie wieczerzy wigilijnej. Pierogi to fantastyczna potrawa, która smakuje każdemu, a równie fajne jest w nich to, że można je przygotować(...)wiele sposobów. Oczywiście na wigilii podajemy wyłącznie dania jarskie, tak więc pierogów nie wypełniamy żadnych mięsem, a jedynie grzybami lub ewentualnie ziemniaczaną masą. Różnego rodzaju pierogi ogólnie rzecz biorąc można uznać za dość zdrowe potrawy wigilijne, zwłaszcza w porównaniu do innych. Jeżeli jednak chcesz, by te twoje pierożki były jeszcze zdrowsze, spróbuj przygotować je z mąki razowej
Marcepanowa kuchnia
Kotleciki z farszu do pierogów ruskich 109Kotleciki z farszu do pierogów ruskich. Jak wykorzystać nadmiar farszu do pierogów ruskich. Kotleciki z farszu do pierogów ruskich Na pewno zdarzyło się Wam, że zrobiliście bardzo dużo farszu do pierogów ruskich i ten farsz Wam został. Jest sposób na to, aby dać mu drugie życie. Kotleciki będą idealne! Jeśli już macie farsz, to właściwie wszystko(...)jest już gotowe. Jak zrobić kotlety z farszu do pierogów? Składniki: - farsz pozostały po ruskich pierogach - bułka tarta - olej rzepakowy do smażenia - parmezan lub pecorino - jajka - sól i pieprz do smaku - opcjonalnie siekana drobno natka pietruszki Kotleciki z farszu do pierogów ruskich Uformuj z farszu kulki o jednakowej wielkości, możesz dołożyć parmezanu, siekanej pietruszki, jak wolisz
Z Kuchni Do Kuchni
Pielmieni w rosole 154zjeść wprost wyjęte z wody, albo podać w rosole. Czas : 50 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji: 2 duże Przepis jest prosty. Każdy kto potrafi ulepić pierogi powinien zrobić pielmieni, bo to szczególny rodzaj pierogów, Ja sam zdecydowałem się zrobić pielmieni, dlatego że niedawno byliśmy w Suwałkach, w słynnej Kuchni Tatarskiej Alika. Agnieszka chciała zamówić pielmieni(...)Pierożki są małe, zgrabne, w sam raz do zjedzenia. Jak je zrobić? Ciasto na pielmieni powinno być elastyczne, żeby łatwo zawinąć w nie nadzienie. Dlatego proponuję przygotować ciasto na pierogi według poniższej receptury, z użyciem bardzo gorącej wody. Ciasto jest gładkie i elastyczne. Jeśli chodzi o farsz do pielmieni, to opcji jest tu całe mnóstwo. Przede wszystkim trzeba użyć
Niedzielny kucharz
Manty – tatarskie pierogi z wołowiną 140Pyszne pierogi z mięsem wołowym, zupełnie inne od tych, które znasz. Mięso jest surowe. Podczas gotowania aromatyzuje pierożki, zrobione z bardzo cienkiego ciasta. Czas : Godzina Poziom trudności : Średnie Licz ba porcji : 2 Są piero gi rus kie, z mięse m, leniwe, z serem i milion innych odmian, które każdy Polak zna z własnego domu. Szkoda, że tylko nielicz(...)dodają do tej listy manty. Manti po turecku znaczy po prostu pierogi. Jest to danie znane we wszystkich krajach azjatyckich i europejskich przez które przeciągnęły wojska Czyngis chana i tatars kie ord y: od Chin, przez Uzbekistan, Turcję, Bałkany. I Polskę. Manty stanowią ważny składnik dziedzictwa kulturowego polskich Tatarów i wpisują się w piękną i bogatą tradycję kuchni Podlasia
Niedzielny kucharz
Calzone nadziewana pizza w kształcie pieroga 144Calzone to uroczo wyglądające gigantyczne pierogi wykonane z drożdżowego ciasta pizzowego, nadziane ulubionymi składnikami. To jeden z tych przepisów, do którego możesz wykorzystać wszystko co tylko znajdziesz w lodówce: plasterki szynki, mięso mielone, ser, paprykę, sos pomidorowy. Do nafaszerowania wnętrza calzone sprawdzi się prawie wszystko, możesz wykorzystać do tego resztki z lodówki unikając tym samym marnowania żywności. Przygotowanie calzone(...)jest prawie tam samo banalnie proste, jak przygotowanie pizzy, różnica polega na tym że farsz zamykasz wewnątrz okręgów ciasta tworząc coś w rodzaju wielkich pierogów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Calzone gigantyczny pieróg z ciasta pizzowego 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Pizza Kuchnia: Włoska Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie
ProstePesto.pl
Najlepsze ciasto na pierogi 159Najlepsze ciasto na pierogi. Czyli jakie? Z jajkiem, czy bez? Z zimną wodą, czy zaparzane? Każdy ma swój sprawdzony przepis. Ale dla tych, którzy nigdy jeszcze nie próbowali robić domowych pierogów, mamy prosty i szybki przepis na pierogowe ciasto. Nie zawiera w sobie jajka, ponieważ to mogłoby sprawić, że stanie się twarde. Nie traci kształtu w gotowaniu(...)się i doskonale sprawdza się do każdego rodzaju nadzienia. Składniki: 250 g mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki soli 140 ml gorącej wody Najlepsze ciasto na pierogi – przepis Ciasto na pierogi najlepiej przygotować w mikserze planetarnym. Oczywiście możesz je też zrobić ręcznie. Pamiętaj, żeby woda była bardzo ciepła lub gorąca, ale nie wrząca
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Idealne ciasto do pierogów 125Wiadomo że kluczem do przygotowania pysznych pierogów jest nie tylko farsz ale i ciasto. Dobre ciasto na pierogi powinno być elastyczne, lepkie, gładkie oraz bardzo miękkie. Ciasto na pierogi powinno się dobrze formować oraz nie stwarzać problemów przy sklejaniu pierogów. Idealne proporcje między mąka a woda powinny zagwarantować , że ciasto nie rozpłynie się i nie rozklei(...)wodą, gdy miska będzie już ciepła przykryć nią ciasto i pozostawić aby „odpoczęło” do momentu aż miska będzie zimna. Z tak przygotowanego ciasta wyjdą nam na pewno pyszne pierogi z dowolnym nadzieniem. Artykuł Idealne ciasto do pierogów pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchnia
Pierogi z serem i wanilią na Walentynki 128Pierogi z serem na Walentynki Orkiszowe pierogi w kształcie serduszek nadziane twarogiem z cukrem i wanilią. Zadowolą i dorosłych i dzieci, bo są pyszne a do tego bardzo ładnie się prezentują. Troszkę pracy z nimi jest, jak to z pierogami ale efekt wart poświęconego czasu. Ciasto i farsz przygotowujemy klasycznie. Cienko rozwałkowane ciasto wycinamy za pomocą foremki(...)ciastek o kształcie serca. Na jednym serduszku kładziemy na środku łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim i zlepiamy brzegi. PRZEPIS PIEROGI Z SEREM NA WALENTYNKI Składniki: ciasto: 2 szkl mąki orkiszowej typ 650 łyżka masła szczypta soli ok szkl wody farsz: pół kg twarogu półtłustego lub tłustego cukier brzozowy, trzcinowy czy biały do smaku łyżeczka ekstraktu waniliowego żółtko lub całe jajko
Dorota Smakuje
Kluski Leniwe 244adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski leniwe , w smaku przypominające tradycyjne pierogi, bo właśnie od tego dania pochodzi ich nazwa. Kluski leniwe to tak zwane leniwe pierogi, w których skład wchodzi mąka jajka i ser. To danie w wielu regionach naszego kraju jest bardzo różnie nazywane. Możecie spotkać się z nazwami takimi jak: kluski leniwe, leniwe, leniwe z serem, pierogi(...)mega smaczne. Wystarczy zagnieść ciasto, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Następnie zrobić z ciasta rulonik, pokroić na kawałki i ugotować. Są one dużo szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne pierogi, a smakują rewelacyjnie. Kluski leniwe przygotowuję bardzo często, nasza rodzina je uwielbia. Jeśli nie mam czasu na tradycyjne pierogi, kluski leniwe są idealnym i szybszym rozwiązaniem. Zazwyczaj podaję
Przepiski.pl