pierogi - 9067 przepisów (strona:67/605)

Keto ravioli z dynią (Paleo, LowCarb) 71

smakowały, postanowiłam więc odtworzyć ten smak. Całość wyszła wyśmienita, wspaniała i w ogóle ekstra. Wręcz brak słów by to opisać. Keto ravioli z nadzieniem dyniowo – serowym Ravioli czy pierogi – oto jest pytanie! Osoby przyzwyczajone do keto wyrobów na mące migdałowej mogą mieć pewne obiekcje. Ja jednak tak dawno nie miałam okazji jeść takich pierogowo – makaronowych dań, że byłam(...)wniebowzięta… A propos pierogów , to dokonałam jeszcze jednej modyfikacji wobec oryginalnego przepisu – przed usmażeniem keto ravioli z dynią lekko je podgotowałam. I wiecie co? Udało mi się przygotować mega rewelacyjne pierogi … Nie wiem więc jak smakowałyby one bez uprzedniego gotowania, może bardziej przypominałyby makaron. A może to kwestia braku tej mąki migdałowej …? Bądź co bądź, moje skojarzenia poszły

Modern Cave Girl
Pierogi z Republiki Zielonego Przylądka czyli Pastel Faceta w Kuchni 86

Moje pierwsze w życiu, pierogi, choć do końca nie są to tradycyjne wszystkim znane „ruskie” lub „z kapustą i grzybami”, ale technika wykonania jest identyczna, oprócz oczywiście gotowania. Zatem czym są owe pierogi. Pastel, który w języku portugalskim i hiszpańskim wymawia się jako „pach’tel” to nazwa nadana różnym chrupiącym lub smażonym potrawom z wielu krajów hiszpańsko(...)białą rybą. Pastele rybne są również bardzo popularne w Senegalu, Mali i Mauretanii.Na pierwszy rzut oka wszystkie rodzaje są do siebie podobni. Ten sam złoty kolor, ten sam kształt pieroga zamknięty z jednej strony i finezyjnie faliste brzegi. Różnią się one tylko wielkością i farszem w zależności od kraju, a można je znaleźć w Indiach, Pakistanie, Iranie, Madagaskarze, Turcji

RafalCook
Pierogi z kaszanką 84

Pierogi z dość niecodziennym farszem - pierogi z kaszanką. Z pewnością zachwycą miłośników i pierogów i kaszanki. Oprócz kaszanki z przysmażoną cebulką nadzienie wzbogaciłam dodatkiem wątróbki i jabłka. Muszę przyznać, że ciasto pierogowe wyjątkowo lubi się z kaszanką. Podobne pierogi pojawiły się już na blogu, z nieco odmienną kombinacją składników: kaszanka, ziemniaki i jabłko. Po przepis zapraszam(...)tutaj . Smak pierogów to głównie smak dobrej jakościowo kaszanki, dlatego warto zaopatrzyć się u dobrego masarza. Pierogi są pyszne, polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z mięsem z rosołu 88

przyjęciem modliliśmy się, żeby pierwsze danie to były flaki albo cokolwiek, byle nie rosół.... :D Tymczasem rosół często gości na naszym stole a mięso trzeba wykorzystać. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem i warzywami z rosołu. I sukces od razu osiągnięty! Mój Niejadek, który mięso je tylko pod postacią kotleta schabowego i wędliny (nie każdej), tym razem łyżką wyjadał(...)farsz z miski. A tam, w środku zmielone warzywa :D Serce matki od razu rośnie :)  Pierogi z mięsem z rosołu Składniki: Ciasto: 1)       400 g mąki pszennej 2)       220 ml gorącej wody 3)       80 g masła 4)       łyżeczka

Na kulinarnym poligonie
Pierogi z jagodami 123

Pierogi z jagodami w sezonie jagodowym to pewnego rodzaju tradycja i wręcz obowiązek. Zawsze pojawiały się w kuchni cioci (mama nie miała do nich cierpliwości ) A ja staram się podtrzymać tę pyszną tradycję i mały sentyment Składniki na ciasto na około 30 pierogów: 2 ¾ szklanki mąki pszennej (użyłam typ 500) 1 szklanka mocno ciepłej wody 1 żółtko(...)dzielę na pół, rozwałkowuję na grubość około 3 mm i wykrawam kółka szklanką lub kubkiem. Na każde kółko kładę łyżkę jagód, kółeczko składam i zlepiam boczki formując pierożek. Gotowe pierogi układam na desce oprószonej mąką. Następnie zagotowuję 5 litrów wody z 1 płaską łyżką soli i gotuję pierogi na średnim ogniu (muszą lekko się gotować, ale tak, żeby

Słodki sentyment
Pierogi z mięsem z pieczarkami 92

niedzielę w wielu polskich domach gotowany jest rosół, a później pytanie co zrobić z mięsem z tego rosołu. Najłatwiej zrobić po prostu pierogi z mięsem , pierogi z mięsem i kaszą gryczaną , różnego rodzaju paszteciki , pierogi ruskie , pasztet z makaronu włoskiego i wiele innych. Dzisiaj proponuję pierogi z mięsa z pieczarkami. nadzienie: 450 g mięsa wołowego gotowanego(...)cukru. Następnie dodać pieczarki i przesmażyć. Mięso zemleć razem z pieczarkami z cebulą. Zmielone mięso przełożyć na patelnię, wlać bulion, doprawić solą, pieprzem i poddusić. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 170ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło

królestwo garów
PIECZONE PIEROGI Z GRZYBAMI (ORKISZOWE) 104

jako np przekąska piknikowa Składniki (na ok 20 pierogów): ciasto: 3 dl mąki orkiszowej + do podsypania przy wałkowaniu 125g masła 100ml kefiru szczypta soli 1 jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem nadzienie: 15g suszonych grzybów 220g pieczarek 110g boczniaków 110g cebuli 25g masła pieprz sól woda zblenduj składniki ciasta (możesz też posiekać masło z mąką, dodać kefir(...)wytnij okrągłe dyski z ciasta, na każdy nałóż łyżeczkę masy, złóż dysk na pół dociskając dobrze brzegi ciasta, by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz układaj pierogi pionowo (łączeniem ku górze) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w miseczce rozbełtaj jajko i posmaruj nim pierogi piecz pierogi w 200ºC ok 20 minut aż będą rumiane Smacznego! (adsbygoogle

SandraFrej.com
Pierogi razowe z kapustą po komborsku – kuchnia podkarpacka 91

razowe z kapustą po komborsku - kuchnia podkarpacka Ciasto pierogowe przygotowane z pszennej mąki razowej z dodatkiem zwykłej mąki ma swój intensywny smak, dlatego nadaje się jedynie do przygotowania pierogów z farszem o zdecydowanym, mocnym smaku. Farsz z białej kapusty podsmażonej ze skwarkami i cebulką, doprawiony solą i pieprzem doskonale się w tej roli spełnia. Świeża kapusta jest warzywem(...)raczej neutralnym w smaku, jednak poddana odpowiedniemu procesowi obgotowywania i wysmażania nabiera pełnego smaku, dlatego często wykorzystuje się ją jako farsz do pierogów. Szczególne znaczenie ma tutaj smażenie podgotowanej wcześniej i zmielonej kapusty. Trzeba ją dobrze odparować na patelni, żeby zamiast wody przyjęła smak cebulki i skwarków. W wersji niskokalorycznej skwarki można zastąpić olejem i dodatkowa cebulą. Przepis

Trzeci talerz
Pierogi z indykiem, szpinakiem, pomidorami suszonymi i pinii 112

miękkie, nie za twarde. Farsz zaś z polędwiczek z indyka przygotowałam, które podsmażyłam, krótko zmiksowałam, potem z cebulką, szpinakiem, pomidorami połączyłam, ale jeszcze serek i pinii dołożyłam.  Pierogi wyszły pysznie, nietypowo, a z masłem rozmarynowym smakowały wyjątkowo. Skład n iki: ciasto ok 45 szt.: ok. 450 g mąki poznańskiej typ 500, 1 duża łyżka masła, 200 ml gorącej(...)łyżki orzeszków pinii, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego cząbru, ponadto: masło, świeży rozmaryn. Przygotowanie: ciasto na pierogi: 400 g mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Pozostała mąka przyda się na koniec do wyrobienia ciasta. Wodę gotujemy rozpuszczamy w niej masło, czekamy 2 min i wlewamy

Moniki Smakołyki
JOGURTOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 151

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie(...)pierogi mogą być świetną alternatywą dla pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 360 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g kiszonej kapusty z marchewką 50 g suszonych grzybów 1 cebula sól, pierz liść laurowy, 2 x ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Dodatkowo

Kuchnia MagdaLeny
JOGURTOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 151

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie(...)pierogi mogą być świetną alternatywą dla pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 360 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g kiszonej kapusty z marchewką 50 g suszonych grzybów 1 cebula sól, pierz liść laurowy, 2 x ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Dodatkowo

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi rusie 175

muszę przedstawiać...? Można je robić różne np. ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, ze szpinakiem, z ziemniakami i kapustą kiszona, z owocami oraz wiele wiele więcej... Ja zrobiłam pierogi ruskie, a podałam je ze śmietana i skwarkami.  Składniki na farsz:  500 g twarogu tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków obranych 250 g boczku pokrojonego w kosteczkę(...)rozciągać je troszkę w palcach i łyżeczką nakładać na środek farsz następnie złożyć je na pół i dokładnie zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć pierwszą porcję pierogów. Po zagotowaniu wody i wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze ok. 2 minut i wyciągnąć. Z następnymi porcjami pierogów tak samo postępować.   Podawać z skwarkami

Monka gotuje
Afarar- lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi 133

sposób zrobić kolejne pierogi. Smażyć Afarar na suchej, mocno rozgrzanej patelni z obu stron na bardzo małym ogniu. Po usmażeniu każdy pieróg smarować masłem. Afarar podawać z jogurtem naturalnym, adżyką lub ulubionym sosem. Smacznego Afarar- lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi Afarar- lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi Afarar- lezgińskie pierogi z dynią(...)orzechami włoskimi Artykuł Afarar- lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Pierogi z zielonym groszkiem i ziołami 113

bazie groszku, pachnącej bazylii, natki z pietruszki, chrupiących migdałów i wyrazistego czosnku, okraszone aromatyczną cebulką połączoną z polską kiełbaską to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Magia smaku pierogów sprawia, że szybko znikają z talerzy domowników. Składniki: Ciasto: 250g mąki 1 łyżka oleju około 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 270g zielonego groszku 15g liści bazylii 35g natki(...)Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm  wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około

Szalona Kuchnia Eweliny