nieduża dynia typu hokkaido 250g białego sera chudego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku mąka pszenna olej, sól, pieprz boczek, masło papryka chilli, lubczyk Tym razem farsz do pierogów zrobiłam dzień wcześniej. Umytą dynię należy przekroić na pół i oczyścić miąższ z pestek i włókien, pozostałą cześć pokroić na kawałki ok 2cm.Dynię typu Hokkiado nie trzeba obierać(...)solą i pieprzem. Po przestudzeniu, dynię wraz z cebulą i czosnkiem zblenderować. Dodać pokruszony ser biały, i delikatnie wymieszać. Spróbować i w razie czego doprawić do smaku. Ciasto na pierogi standardowo robimy ze sprawdzonego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Dobrze wyrobione ciasto należy rozwałkować na cieknie ciasto. Wciąć krążki szklanką, nałożyć farsz, i lepić pieroga za pierogiem
MarciochaKucharzyuwielbia :) Sezonowe pierogi z truskawkami SKŁADNIKI: truskawki 200-300 g mąki pszennej gorąca woda łyżka oleju śmietana cukier liście mięty, gorzka czekolada sól Ciasto na pierogi wykonujemy ze sprawdzonego już przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi W międzyczasie można przygotować nadzienie i dodatki oraz wodę do gotowania pierogów. Truskawki pokroić(...)stolnicę i rozwałkowywać na cienki placek (około 2 - 3 mm). Szklanką wycinać kółka, na środek kłaść kawałek truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów. Do wrzącej wody, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc
MarciochaKucharzyPierogi leniwe ze szpinakiem Szpinakowa wersja pierogów leniwych. Uwielbiam je za prostotę przygotowania i smak, który przywodzi mi na myśl dzieciństwo i szkolną stołówkę. Kiedy zostanie ci trochę ziemniaków z obiadu, koniecznie wykorzystaj je do zrobienia leniwych! Zarówno tych klasycznych, polewanych roztopionym masłem i oprószonych cukrem i cynamonem, jak i tej szpinakowej wariacji. Mi wystarczyły(...)wyśmienitej włoskiej oliwie, którą dostałam w prezencie i oprószyłam tartym parmezanem. Można je również potraktować jako dodatek do jakiegoś apetycznego kawałka mięsa. Zobacz również inne wersje na ---- > pierogi leniwe i kopytka . Pierogi leniwe ze szpinakiem - przepis: ok. 600 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 2 jajka 450 g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki + mąka do podsypania
Moje Qulinariaczasu spotykałyśmy się ze znajomą i potrafiłyśmy pół nocy lepić właśnie ruskie w ilościach hurtowych - zawsze wychodziły nam ostre i przepyszne! :) Zbliżają się święta - u mnie na stole wigilijnym pierogi są zawsze. Nie są to ruskie pierogi, ale takie z kapustą i grzybami. Ale może przyda Wam się ten przepis? Może użyjecie przepisu na ciasto pierogowe? Zapraszam :) Składniki(...)dało się sklejać ciasto), składamy na pół i zlepiamy boki. U mnie w domu robiło się to zawsze widelcem, stąd ten ślad widoczny na zdjęciu ;) Tak przygotowane pierogi układamy na stolnicy lub blacie wysypanym mąką i przykrywamy ściereczka, żeby nie obsychały. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem oleju - dzięki temu nie będą się sklejały. Gotujemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zwyczajne pierogi ruskie. Uwielbiam domowe pierogi, a najbardziej te, które robi moja mama. Lubię także te przygotowane własnoręcznie, ale niestety robię je bardzo rzadko/ wiele miesięcy w roku spędzam poza domem/………………ale robię i nie chwaląc się wychodzą mi całkiem niezłe /tego się nie zapomina/. Do przygotowania ciasta używam thermomiksu. Ciasto(...)grubość ok.2 mm i wykroić szklanką krążki. Nałożyć farsz, złożyć na pół i mocni zlepić brzegi. W dużym rondlu zagotować wodę, lekko posolić. Do wrzącej wody wrzucać partiami pierogi, lekko wymieszać drewnianą łyżką. Od chwili zagotowania gotować na wolnym ogniu ok.3 min /pierogi powinny wypłynąć na wierzch/. Pierogi wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na półmisek, polać
Zakamarki mojej kuchnikochani :) Jako zapaleni pierogarze mieliśmy ochotę na nową wersję pierogów. Dumaliśmy, dumaliśmy i wyszło fajnie. Czy dla Was pierogi to też najlepsza potrawa ? My bez ruskich długo wytrzymać nie możemy hehehehe, a i inne wersje też bardzo lubimy :) Wracając do naszych pierogów pomyśleliśmy, że trzeba by zrobić je zupełnie inne wyglądem i smakiem. Zielone to nic zaskakującego(...)używa się do koloryzowania ciasta. Farsz też w nieco innym spojrzeniu i wyszło naprawdę niecodziennie. No to spójrzcie co nam wyszło, a może będziecie chcieli ich wypróbować. Zielone pierogi z selerowo-imbirowym żółtym sosem. (ok. 5 osób) Składniki farsz : 10 ziemniaków 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki krojonych migdałów curry, kmin rzymski, estragon, pasta
vegetanieprzyjdzie taki moment, że polubię szpinak, a właśnie tak się stało. Obiecałam, tym co lubią, że zrobię pierogi ze szpinakiem, więc musiałam słowa dotrzymać. Gdy nałożyłam ugotowane pierogi na talerz, dodałam cebulki, to poczułam się taka głodna, że nie mogłam się opanować, żeby nie zjeść.. Najpierw zniknął jeden.. drugi i kolejne.. Musiałam się przyznać sama(...)przed sobą, że wyszły wspaniałe. Z podanego przepisu wyszło mi ok 50 pierogów. Polecam nawet tym co nie lubią szpinaku :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku olej natka
Na słodko lub wytrawniez Truskawkami. Nie są tak smakowite jak te z jagodami, ale mimo wszystko są bardzo dobre. Ich przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu gdy wykorzystacie przyrząd do lepienia pierogów, który znajdziecie na targowiskach albo w sklepach internetowych. Jeżeli chcielibyście przygotować sobie ich trochę więcej na później, nic prostszego, wystarczy je zamrozić ;) Smakują później równie dobrze. Zapraszam!" Składniki(...)każde wycięte kółko nakładamy na środek około łyżeczki truskawek i zlepiamy. W szerokim garnku gotujemy wodę do której dodajemy trochę oliwy. Do wrzącej wody wrzucamy kilka sztuk ulepionych pierogów i gotujemy około 3 minut ( gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze około minutę ). Wyławiamy z wody, odcedzamy i zdobimy kleksem ze śmietany zmieszanej z cukrem. Smacznego! * Mrożenie Pierogów
Słodkie PrzyjemnościNigdy wcześniej takich nie robiłam, pewnie dlatego, że nie piekłam wcześniej całej gęsi, więc nie było mięsnych resztek. Jeżeli jednak zdarzy się, że zostanie trochę pieczonych resztek, warto takie pierogi zrobić. Dodatek gęsiego smalcu powoduje,że farsz nie jest suchy. Można też dodać mięso gotowane np z gęsiego wywaru. Moje pierogi mają cienkie ciasto, nie zawijam też(...)brzegach wymyślnych falbanek - lubię ciasto cienkie również na brzegu pierożka, a falbanki powodują, że jest jak dla mnie za grube. Polecam. składniki (ok 45 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz ok 300 g pieczonego mięsa gęsi 2 - 3 średnie cebule 5 - 6 ząbków czosnku pęczek natki pietruszki majeranek sól pieprz
Stare Garywręcz odstrasza. Jednak odpowiednio doprawiony, z dodatkiem sera białego s ma kuje wyśmienicie, a stanowiąc farsz na pierogi tworzy ciekawą i pożywną potrawę. Pierogi ze Szpinakiem - Składniki: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula 3 ząbki czosnku 300 g mrożonego szpinaku 300 g białego sera sól, pieprz(...)gałka muszkatołowa ok. 40 g masła mała cebula + masło (do okraszenia) Pierogi ze Szpinakiem - Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Studzimy. Ser mielimy (lub rozdrabniamy widelcem
Słodka Stronakoniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i wlewamy na jego środek najpierw 3/4 szklanki ciepłej wody, a kiedy w trakcie wyrabiania ciasta okaże się, że się nie klei- dodajemy(...)minut. Potem wałkujemy ciasto na podsypanym mąką blacie na grubość około 2-3 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środku kółka kładziemy łyżkę farszu i sklejamy pierogi. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Pierogi gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Do polania pierogów przygotowujemy masełko koperkowe. W garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego posiekany koperek
Smakowity Blog Kulinarnymuszę się uczyć lepienia idealnych pierogów, sklejając je w różne fantazyjne wzory. Raczej inni mogą się uczyć tego ode mnie. Natomiast jestem chłonna wiedzy dotyczącej przygotowywania ciasta na pierogi, czy też różnych farszy, do tego lubię spotykać się z ludźmi na wszelkiej maści warsztatach. Do dzisiejszego przepisu na pierogi z truskawkami, wykorzystałam ciasto, które przygotowałam z Piotrem(...)przez weekend , a wszystko za sprawą Moniki K, która prowadzi bloga PIN UP COOKING LOOKING zwerbowała nas i innych wielkopolskich blogerów do udziału w tym pierogowym przedsięwzięciu. SMAKFONIA przygotowuje pierogi wg tradycyjnych polskich receptur, urozmaica jednak smaki łacząc kulturę i kuchnię innych krajów. Propagują ręczne robienie pierogów z wysokiej jakości zdrowych, naturalnych produktów, pochodzących z ekologicznych gospodarstw. Oficjalna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierogi. Z mięsem. Pyyyszne :) Ja pierogi uwielbiam i to chyba z każdym, najdziwniejszym nawet nadzieniem. Dziś jednak klasyka gatunku. Pierogi z mięsem oraz takie z kapustą i grzybami to zdecydowanie moje ulubione. Te pierwsze zrobiłam sama drugi raz. Już za pierwszym podejściem przekonałam się, że będę je robić zdecydowanie częściej. Tym razem była do tego świetna okazja(...)niego zrobić. Ja specjalnie kupiłam tego mięska więcej, bo od początku wiedziałam, jak chcę je wykorzystać. To trochę taka ekonomia-gastronomia. Zupę gotujemy na mięsie, z którego później robimy pierogi. Nic się nie marnuje. Lubię takie rozwiązania. Lubię kiedy dzięki daniu z dnia poprzedniego, później mogę przyrządzić całkiem nową potrawę i to jeszcze jaką smaczną. Takie gotowanie daje
Ratunku obiadPierogi wigilijne z kapustą i grochem – w wielu regionach Polski to właśnie one tradycyjnie pojawią się na wieczerzy wigilijnej. A jak jest u was? Kapusta z grzybami czy kapusta z grochem ? Jeśli wolicie pierogi bezglutenowe to zajrzyjcie do tego przepisu . No i od razu powiedzcie czy wolicie pierogi z wody czy podsmażane? Ja zdecydowanie te drugie(...)PRZEPIS PIEROGI WIGILIJNE Z KAPUSTĄ I GROCHEM Składniki: ciasto: 2 szkl mąki łyżka oleju szczypta soli ok szkl wody farsz: 0,5 kg kapusty kiszonej 0,5 szkl suchego grochu 1 mała cebula 2 liście laurowe 8 szt ziela angielskiego łyżka oleju sól pieprz Jak zrobić pierogi wigilijne z kapustą i grochem: Groch zalewamy wodą i moczymy przez
Dorota Smakujereceptury sprawiają, że te potrawy są niepowtarzalne. Tradycyjny polski obiad często składa się z kilku dań, w tym zupy, dania głównego i deseru. Popularnymi daniami obiadowymi w Polsce są pierogi, schabowy, bigos, barszcz z uszkami i wiele innych. Każda z tych potraw ma swoje unikalne cechy smakowe i przygotowuje się je w różny sposób, w zależności od regionu Polski(...)polska przepisy Jeśli jesteś zainteresowany przygotowaniem tradycyjnych dań obiadowych z kuchni polskiej, to mamy dla Ciebie kilka prostych przepisów, które pozwolą Ci poczuć smak Polski w swoim własnym domu. Pierogi z mięsem Składniki: 300g mięsa mielonego 1 cebula 2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 szklanki wody Przyprawy: sól, pieprz Sposób przygotowania: Wymieszaj mąkę, jajko i wodę, aby uzyskać elastyczne
Ania i Marcin gotują