Przepis na tradycyjne polskie pierogi z truskawkami, których nie może zabraknąć w letnim sezonie. Pokażę Wam jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi, idealnie cienkie, elastyczne, pełne pysznego nadzienia. Czas przygotowania: 60 min Czas gotowania: 2 min (jedna porcja) Składniki: (na ok. 25-30 szt.) 250 g mąki pszennej duża szczypta soli (ok. 1/4 łyżeczki(...)pół, jedną połowę przykryj lub owiń folią Drugą połowę spłaszcz i rozwałkuj na bardzo cienki placek (ok. 1 mm) Zacznij gotować lekko osoloną wodę (ok. 2 l na 10 pierogów) Wycinaj krążki ciasta za pomocą szklanki lub wykrawaczki Nadziewaj każdy krążek dużą ilością truskawek i dokładnie sklejaj brzegi Gotowe pierogi wrzucaj na gotującą się wodę Zamieszaj łyżką
Słodki BlogBardzo smaczne pierogi z białą, surową kiełbasą. Idealne na święta i nie tylko, polecam przepis. SKŁADNIKI : 1 kg mąki tortowej około 0,5 l ciepłej wody 5-6 łyżek oleju 1 jajko szczypta soli(...)białej kiełbasy zdejmujemy skórkę, przekładamy ją do miski łącznie z drobno pokrojoną cebulą, jajkiem i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na małe kawałki które rozwalkowujemy na kształt pieroga, nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut licząc czas po wypłynięciu pierogów na wierzch wody . Pierogi podajemy ciepłe z podpieczoną
Kulinarne Fantazje MarioliZapraszam na pierogi. Kto lubi? Ja bardzo i chyba właśnie ze szpinakiem lubię najbardziej. Do moich pierogów użyłam szpinaku mrożonego. Akurat miałam w zamrażalniku. Świeży oczywiście jest lepszy, ale mrożony jest wygodniejszy w użyciu i tak samo zachowuje właściwości odżywcze. Ciasto zawsze robię tak samo. Tylko mąka, gorącą woda i trochę oleju(...)część, zostawić pod przykryciem, a drugą cienko rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Z ciasta wykrajać szklanką koła. Na każde koło wyłożyć trochę farszu i zlepiać. Gotowe pierogi układać na ściereczce, lub blacie podsypanym mąką. Przykryć ściereczką, żeby nie obeschły. W garnku zagotować wodę z solą (ja dodaję też trochę oleju). Wrzucać pierogi
Agusiowe smakołykiczas go tutaj wstawić, a za drugim razem zapomniałam całkowicie że taki przepis mam. Przypomniałam sobie dopiero, gdy przed Wielkanocą przeglądałam zdjęcia. Wtedy jednak nijak mi te pierogi tutaj nie pasowały. W końcu jednak są. Nie zapomniałam i z przyjemnością się z Wami dzielę ;) Ja osobiście pierogi z wędzoną śliwką bardzo lubię i choćby minimalnie(...)mielonego maku ¼ szklanki płynnego miodu (do połączenia składników) Sos: ¼ szklanki wywaru z gotowania śliwek 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki kwaśnej śmietany ½ płaskiej łyżeczki cynamonu Dodatkowo masło do omaszczenia pierogów po ugotowaniu. Sposób przygotowania Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej. Zalewamy gorącą wodą i mieszamy łyżką, a następnie ręką do momentu uzyskania gładkiej kuli. Przekładamy
Kuchnia w czekoladzieKotleciki z farszu do pierogów ruskich to idealna alternatywa dla tradycyjnych pierogów. Do ich przygotowania można użyć ziemniaków, które zostały nam z obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Jeśli ich nie mamy, można także ugotować świeże ziemniaki. Kotlety ruskie w chrupiącej panierce to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Sekretem idealnych kotletów jest to, że należy(...)Pamiętajcie także, by dodawać do ziemniaków pozostałe składniki, gdy te będą już całkowicie zimne. W innym wypadku kotlety będą się rozwalać na patelni podczas smażenia. Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników pierogów i nie tylko na pyszne kotleciki ruskie, które są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA KOTLECIKI Z FARSZU DO PIEROGÓW
Alle Dobre!Ruskie pierogi z majerankiem. Kuchni kresowej mocno doprawione czosnkiem, aromatycznym majerankiem i odrobiną kminku. Pyszne i bardzo wyraziste w smaku sowicie doprawione solą i pieprzem. Pierogi smakują wspaniale, a jeśli podacie je ze złocistą cebulką lub kwaśną śmietaną, to będzie to uczta dla pierogożerców! Pierogi ruskie to jedne z najpopularniejszych pierogów w naszym kraju. Kochane(...)Read More Artykuł Ruskie pierogi z majerankiem pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plmacie, że czasami zostanie Wam mięso i warzywa z rosołu oraz garstka makaronu ? U mnie tak bywa. Zawsze robiłam pasztet, a tym razem wykorzystałam te składniki do farszu na pierogi. Pierogi jak to pierogi wyszły pyszne i nikt nawet nie zauważył, że był tam też makaron. Obiad zjedzony i jak zwykle usłyszałam tekst starszego syna(...)zrobię coś pysznego to czuć malizną. Cieszę się jak, domownikom jedzenie smakuje i nic się nie marnuje. Do rosołu a potem do farszu na pierogi użyłam makaronu Kluska rędzińska jajeczna . Polecam Wam te makarony, są pyszne Pierogi z farszem z rosołu
Ewa w kuchniPierogi z kozim serem i truskawkami. O Bosze szumiący, niech ten sezon truskawkowy się wreszcie skończy. Lubię truskawki, ale Królik (doświadczalny) przegina ze znoszeniem kolejnych kilogramów truskawków do chałupy. Przyniesie, a potem łazi za Tobą i wierci Ci dziurę w brzuchu, że jedzenia nie można wyrzucać i może wypadałby coś z tymi darami natury zrobić. Masz w takich chwilach(...)znęcanie się nad zwierzątkami jest karalne. Konefka więc westchnęła ciężko, zakasała rękawy i zabrała się za upłynnianie truskawków. Ostatnio robiła knedle serowe nadziewane truskawkami, więc teraz dla odmiany były pierogi. I nawet jak już Konefka sie nalepiła i spróbowała takiego pierożka, to w duchu pochwaliła Królika ( ale ręka, niga, mózg na ścianie jak któreś
Spice things upjagód mięta świeża Ser, jajko, jagody przekładam do pojemnika wysokiego i miksuję blenderem. Dodaję mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól. Mieszam łyżką. Mąki nie dodajemy za dużo bo pierogi będą twarde. Formuję wałek z ciasta. Nożem odkrawam kawałki. W garnku zagotowuję wodę z solą. Do wrzącej wkładam pierogi. Gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Pierogi podaję(...)jogurtem, jagodami,miętą. Moje pierogi są bez cukru ale oczywiście można posłodzić ciasto albo gotowe pierogi
wesoła kuchniaZupa pomidorowa przepis. Zupa pomidorowa i pierogi z mięsem. Zupa pomidorowa z pierogami to przepis na oryginalny obiad. Pyszna pomidorowa na rosole lub żeberkach z gęstego przecieru pomidorowego, zabielana śmietaną. W niektórych domach poniedziałek to dzień pomidorówki. Wiadomo był pyszny domowy rosół z makaronem, zostało trochę, a więc zróbmy pomidorową. Pomysł na zupę pomidorową z rosołu już jest(...)poza ryżem, makaronem czy innym popularnym dodatkiem doszły pierożki tortellini. Małe pierożki z mięsnym nadzieniem, z szpinakiem lub serem w zupie pomidorowej już nikogo nie dziwi. Jednak nasze tradycyjne pierogi z mięsem i zupa pomidorowa to rzadkość. A szkoda, bo to bardzo fajne i smaczne połącznie. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, szukasz pomysłu na pomidorową. Zastanawiasz się z czym
Dieta moja pasjaPierogi Lamberta Pierogi Lamberta, najmłodszego z wiedźminów należących do Szkoły Cechu Wilka z Kaer Morhen. Wiedźmini to nie tylko wyszkoleni zabójcy do walki z potworami, smokami czy też elfami. Dzięki swoim podróżom często jadają w karczmach, tawernach lub na królewskich bankietach. Więc zarówno proste jak i wykwintne jedzenie nie jest im obce. Ale czy wiedźmini(...)książkach czy grach. Wiedźmini muszą gotować sobie sami, na zmianę a poniższy cytat z książki „Krew Elfów” P. Andrzeja Sapkowskiego, jest dowodem tego i wyjaśnieniem, że pierogi Lamberta to w rzeczywistości… Szare kluski… „… Nie jestem zmęczony. Jestem głodny. Cholera, ja też. A dzisiejsza kolej Lamberta, a on nie potrafi ugotować niczego
RafalCookZnane i lubiane pierogi z farszem ziemniaczano-twarogowym. Z cienkim, delikatnym ciastem, które już na etapie wyrabiania jest plastyczne, dobrze się wałkuje, łatwo lepi i nie rozkleja podczas gotowania. Po ugotowaniu pierożki mają jasny, kremowy kolor i nie szarzeją po wystygnięciu. Po dodaniu do mąki gorącej wody z masłem i jajka, ciasto jest tak plastyczne, delikatne i do tego(...)ciepłe, że kilkuminutowe wyrabianie rękoma (początkowo widelcem lub łyżką) to sama przyjemność. Nie opłaca się nawet uruchamiać miksera :) Przygotowanie pierogów można rozłożyć w czasie. Dzień wcześnie ugotować ziemniaki (aby dobrze odparowały) lub od razu przygotować farsz i przechować go w lodówce do czasu użycia. Można także wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu. Nie bez znaczenia jest rodzaj ziemniaków jakich użyjemy
cool and minty