pierogi - 9277 przepisów (strona:88/619)

Pierogi wigilijne 137

Uszka czy pierogi to stały element wigilijnego menu. Czy do barszczu czerwonego, czy grzybowego podaje się pierogi lub uszka , które przeważnie są z grzybami lub z kapusta i grzybami. Proponuję coś na odmianę, pierożki z fasolą i śliwką wędzoną (u mnie jaś tyczny wrzawski i śliwka wędzona - suska sechlońska). Z tej porcji , otrzymamy około 30 pierożków. Ciasto(...)pierogi: 270 ml mąki, 150 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanej fasoli (jaś), 100 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, olej do gotowania (20 -30 ml) Fasolę i śliwki zemleć. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę

królestwo garów
Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami 143

suszonego oregano 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól do smaku ponadto  czarnuszka do posypania 1 jajko do posmarowania pierogów 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Przygotowujemy farsz: umyte pieczarki, odsączone z zalewy oliwki, czosnek i suszone pomidory kroimy w kostkę. Do garnka Ambition Premium wlewamy na dno oliwę(...)pokruszone drożdże, sól i stopniowo, wyrabiając ciasto, wodę. Całość starannie wyrabiamy na stolnicy lub silikonowej macie. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, ale nie za cienko. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi układamy na patelni, wysmarowanej wcześniej oliwą z oliwek. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy z pierogów, posypujemy czarnuszką. Wkładamy do piekarnika, na 30 minut i pieczemy w temp

Moja smaczna kuchnia
Pierożki z jagodami i waniliową śmietanką 128

lata. Super prosty farsz z dodatkiem bułki tartej z przepisu mojej babci i pewnie jeszcze prababci, aby wchłaniała sok jagodowy podczas gotowania. Po prostu pierogi idealne – mięciutkie, delikatne, nie za kwaśne, nie za słodkie… Pychota! Składniki: Ciasto • 1/2 szklanki gorącej wody • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju • 1 jajko(...)Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Zagotować wodę

To co kocham
Pierogi smażone 145

Dawno nie było u mnie pierogów..te co prawda też robiłam jakiś czas temu..tylko przepisu nie wstawiłam..przy okazji tychże pierogów robiłam chruściki z ciasta pierogowego...pyszne były..polecam..Wróćmy do pierogów..miały być tradycyjnie gotowane, ale w ostatniej chwili córki namyśliły się na smażone..mniam..także pyszne..nadzienie do pierogów może być dowolne(...)początkowo nożem, następnie wyrobić ręką. Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na około 15 minut, aby „odpoczęło”.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów wycinać krążki , na każdym położyć dowolne nadzienie i zlepiać pierogi.Smażyć na gorącym oleju.Osuszyć na papierowym ręczniku

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z jagnięciną 160

Pierogi z jagnięciny niezbyt często pojawiają się na naszych stołach, a szkoda. Na pierogi nie trzeba kupować najlepszego mięsa, mogą być okrawki z łopatki i inne resztki, a jak będą tłuste, to nawet lepiej.  farsz: 600 g mięsa jagnięcego (łopatka, karkówka), 3-4 fileciki anchois, 3-4 ząbki czosnku(...)Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują

królestwo garów
PIEROGI DYNIOWE Z SEREM W MAŚLE KARMELOWO-POMARAŃCZOWYM 156

Dawno nie było tutaj żadnych pierogów , więc pora nadrobić zaległości. Dziś będzie tak jesiennie, nastrojowo, a zarazem mega pysznie jak zawsze. Zapraszam Was na pyszne pierogi dyniowe z serem białym i kandyzowaną skórką pomarańczową. Podane z masłem o słodkim karmelowo-pomarańczowym smaku tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze. Gwarantuję, że zarówno dorośli, jak i dzieci(...)przyjemnością będą wołać o dokładkę! Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna Lubella / do pierogów – 270 g * masło – 1 pełna łyżeczka * przecier / puree z dyni – 3 czubate łyżki ( 0,5 szkl ) * sól – 1 szczypta * ciepła woda – 3 łyżki NADZIENIE: * ser biały – 350 g * kandyzowana skórka pomarańczowa – 1 garść * cukier – do smaku * żółtko

Ostra na Słodko
Pierogi z mięsem i kapustą 141

goszczą raczej we wszystkich naszych domach. Preferencje smakowe również są rozbieżne jednak wszystkim świetnie znane. Czy dzisiaj u nas klasyka ? Trudne pytanie. W moim domu zazwyczaj jadało się pierogi ruskie jednak moja córeczka jest stanowczą mięsożercą i właśnie te mięsne z kapustą są dla niej numerem jedne. Dzisiaj pyszne domowe pierogi, które smakują prosto z wody(...)jako zarumienione na patelni.   Pierogi z mięsem i kapustą Składniki : ciasto: 1/2 kg mąki 1 żółtko szczypta soli około 200 ml ciepłej wody  farsz: 1 kg łopatki  300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 jajko 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Farsz: Mięso myjemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierogi ze śliwkami 180

śliwki więc obowiązkowo na obiad musiały być pierogi :) Nie wiem jak Wy ale my bardzo je lubimy. Nawet moja córka, która nie przepada za śliwkami zajada te pierogi ze smakiem ;) Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Nadzienie: ok 400g śliwek domowy cukier waniliowy Dodatkowo: kilka(...)ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Pokroić na połówki. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty (łatwiej będzie zlepiać pierogi z większymi kawałkami śliwek). Nakładać połówkę śliwki, posypać odrobiną cukru i zlepiać pierogi. Pierogi gotować ok 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Podawać polane śmietaną i posypane

Smakołyki Asi
Pierogi z jagodami / borówkami z serem 123

Pierogi z jagodami lub borówkami... kto ich nie lubi... ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju rzepakowego, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, nadzienie: 400 jagód/ borówek 2 łyżki cukru trzcinowego, 150 g twarogu półtłustego, Twaróg rozgnieść widelcem. Wymieszać z jagodami i cukrem. Proponuję pierogi(...)być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, niezbyt cienko. Z ciasta wycinak koła – na przykład szklanką. Na środku układać trochę nadzienia, zlepić pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, 3-4 minuty od zagotowania. Podawać ze śmietaną. Można podać na ciepło lub na zimo. zastawa

królestwo garów
Pierogi z jagodami 148

samym kolorze. Z niespieralnymi plamami na letnich sukienkach, z sokiem jagodowym wypływającym na śmietanę, wylizywaniem (tak, tak!) talerza po jedzeniu! Też macie takie wspomnienia? Jak wiadomo - najlepsze pierogi są od mamy, dlatego nieco leniwie i bez chęci podchodzę do samodzielnego ich lepienia. Zwykle wpraszam się na nie do rodziców :) Ale czasem robię wyjątki(...)końcu, chciałabym żeby moje dzieci też wielbiły pierogi swojej mamy! A zatem dziś pierogi! Moje, ale według przepisu mojej mamy. Składniki: 350 g mąki pszennej 1 jajko ok. 1/3-1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli 150 - 200 g jagód (świeżych lub mrożonych) 2 łyżeczki cukru Do podania: gęsta śmietana

Kulinarne Inspiracje
Pierogi z jagodami 147

spora, ale warto właśnie taką zrobić, bo pierogi są przepyszne! Nadmiar można zamrozić lub zjeść na kolację ;-) Przepis pochodzi z bloga Olgi Smile LINK . SKŁADNIKI Na ciasto do pierogów: 1 kg mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 120 ml oleju rzepakowego około 400 ml bardzo gorącej wody Na nadzienie: 250 g jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo(...)poparzyć). Ciasto należy zagniatać około 7 minut. Gotowe odstawić na 15 minut żeby odetchnęło. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich. Ciasto na pierogi rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać okręgi. Na środku każdego z nich nakładać jagody, po czym złożyć na pół i zlepić dobrze palcami.  W dużym garnku

Passions hobbies life
Wegańskie pierogi z jarmużem. 181

jakie znamy. Jest niesamowicie bogaty w witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty. To trochę taki "must have" każdego zdrowomaniaka.   WEGAŃSKIE PIEROGI Z JARMUŻEM Ciasto (ok. 80 cienkich, małych pierogów): 300 g mąki pszennej (zwykłej, białej) + trochę do podsypywania 200 ml wrzątku 25 g oleju kokosowego szczypta soli łyżka nasion chia (można pominąć lub zastąpić siemieniem lnianym) Farsz(...)kilka minut, aż będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wystygnięcia.  3. W tym czasie przygotuj farsz - wszystkie składniki zmiksuj blenderem, dopraw do smaku. 4. Podziel ciasto na pierogi na kilka części. Wysyp odrobinę mąki na stolnicę, następnie rozwałkuj jedną partię ciasta maksymalnie cienko, tak żeby była lekko przezroczysta. Czekające na swoją kolej ciasto przykryj ściereczką, żeby

Powiedz dietom nie
pyszne pierogi z jagodami... 190

minut, podzielić na 3 części, na podsypanej mąką stolnicy wałkować cienkie ciasto, wycinać szklanką kółka na każde kółko na środku nakładać opłukane i obsuszone jagody, zlepiać dokładnie pierogi pierogi odkładać na podsypaną cienko mąką tacę i gotowe porcje nakryć ręcznikiem kuchennym wodę zagotować, wsypać sól, wlac olej rzepakowy i wkładać do wrzątku partiami po 12-15 pierogów, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty, wyjmować cedzakiem i krótko zimną wodą z kranu przelać, odkładać na talerz podawać pierogi posypane cukrem z gęstą śmietaną lub jogurtem - pierogi są pyszniutkie i można je jeść i jeść............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Leniwe szybkie, wrzucane bezpośrednio do wrządku 140

Favorite Czasami brak czasu, warto wtedy zrobić właśnie takie pierogi. Nie trzeba formować ciasta, wrzucamy ciasto łyżką bezpośrednio do garnka. Nie ma bałaganu, a to super Przepis na pierogi z thermomix na dole Twaróg zagnieść widelem, tuczkiem lub blenderem na gładką masę. Dodać jajka, sół, mąkę. Wymieszać dokładnie. Zagotować wodę w garnku, osolić do smaku. Na gotującą wodę

Kuchnia Pokoleń
Drożdżowe pierogi z truskawkami. 138

dużo. Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć a w tym czasie umyć i  przebrać owoce. Jeśli są duże to je pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zależy od wielkości pierogów. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 5mm i szklanką lub większym kubkiem wykrawać koła. Na środek wkładamy odrobinę cukru który można wymieszać z odrobiną mąki i owoc. Zlepiamy jak tradycyjne(...)pierogi. Następnie wrzucać na osolony wrzątek i gotować po około 6-7 min od momentu wypłynięcia. Do garnka wrzucamy kilka pierogów ( 5-6 szt. jeśli są duże to jeszcze mniej) ponieważ podczas gotowania pierogi rosną. Podajemy ze śmietaną wymieszaną z cukrem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania