ruskie.Cienkie elastyczne ciasto pierogowe wypełnione farszem z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem sera białego i podsmażonej cebuli :).Pyszne,smaczne,miękkie i domowe po prostu palce lizać :).Z tego przepisu pierogów wyjdzie dużo na 4 osoby . Polecam również wypróbować pierogi z farszem z białej kiełbasy - TUTAJ SKŁADNIKI Ciasto 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1/2 kostki masła(...)ręką :). Ciasto cienko wałkujemy wykrawamy krążki lub kwadraty.Na każdą część nakładamy farsz i zlepiamy. Następnie gotujemy w osolonej wodzie,Po wypłynięciu na wierzch gotujemy na małym ogniu ok.2 min.Wyjmujemy. Pierogi można podawać z masłem,podsmażoną cebulką,kiełbaską lub z jogurtem naturalnym czy śmietaną. Ja podałam pierogi z podsmażoną kiełbaską pokrojoną w drobną kosteczkę. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaSezonowe pierogi z jagodami i kefirem. Dodałam go do ciasta zamiast mąki. Bardzo lubię kefir szczególnie latem dlatego skusiłam się na takie połączenie. Pierogi polewam jogurtem naturalnym i posypuje kruszonką z migdałów. Dzięki temu są fajne chrupiące. składniki ciasta: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oleju 125 ml kefiru pozostałe: 30 dkg jagód 2 łyżki(...)zmielonych migdałów uprażonych mięta świeża 300 g jogurtu naturalnego Pierogi: Kefir podgrzewam w garnuszku ale nie zagotowuję. Wlewam do mąki, dodaję olej, sól i zarabiam ciasto rękoma. Rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką na cienki arkusz. Wycinam kwadraty, układam w foremce do lepienia pierogów dodaję łyżeczkę jagód i sklejam. W garnku gotuję dwa litry osolonej wody. Pierogi
wesoła kuchniaZapraszam dziś na klasyczny przepis na przepyszne pierogi z mięsem . Wstawiam przepis dlatego, że tego rodzaju pierogi przyrządzam trochę inaczej. Nie korzystam z mięsa z rosołu czy innego wygotowanego tylko przygotowuję sobie ekstra mięso, które wrzucam na wrzątek , tak by wszystkie smaki zostały w środku, nie wygotowane mięso rosołowe, które wszystkie swoje dobra oddaje do wywaru, tylko(...)dobro znalazło się w pierożku. Polecam Wam taki sposób i zapraszam do przepisu wraz z filmikiem :-) * * * Składniki na kilkadziesiąt pierogów: *Ciasto: 3 szklanki mąki ok. 1 szklanka wrzątku szczypta soli *Farsz: ok. 800 g surowego mięsa 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera (korzeń) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 5 liści laurowych 3 kulki ziela angielskiego sól
Kawa z mlekiemwiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi. I mam tutaj na myśli wszystkie możliwe sposoby podania, czyli gotowane, smażone, z masłem, bez dodatków itd. To samo dotyczy samych pierogów. Kocham równie bardzo te tradycyjne z kapustą i grzybami, mięsem mielonym, czy jagodami, jak i te wymyślne z ciasta szpinakowego z przeróżnym nadzieniem. Prawda jest taka, że domowe pierogi(...)Następnie szklanką lub specjalną foremką wykrawać w cieście kółka, na każde nałożyć niecałą łyżkę farszu i dobrze zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, dodać soli i wrzucać partiami pierogi. Przemieszać je, tak aby się nie przykleiły do dna. Po wypłynięciu gotować jeszcze chwilę, po czym wyłowić łyżką cedzakową. Pierogi można podawać ugotowane np. z masłem lub ugotowane
Passions hobbies lifepodprażyć na maśle, dopóki cukier się nie rozpuści. Dodać posiekane daktyle i podsmażyć jeszcze około 1 minuty. Lekko przestudzony farsz nakładać na środek każdego krążka i zlepiać tak jak pierogi. Smażyć na głębokim oleju lub we frytkownicy, aż nabiorą złocistego koloru lub piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 190 stopni (grzałka góra - dół). Arabskie pierożki(...)zapiekane w piekarniku będą mniej kaloryczne. Jak lepić pierogi trzy warianty lepienia arabskich pierożków z daktylami Ta wersja jest dokładnie tak jak w przypadku lepienia naszych tradycyjnych pierogów. Z ciasta wycinamy okręgi o średnicy około 7-8 cm, napełniamy je je farszem, składamy na pół i sklejamy brzegi dociskając je np. widelcem (żeby lepiej się skleiły można
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem - to moja kolejna, nietypowa propozycja na wigilijne pierogi. Połączenie kaszy, twarogu, chrupiącej cebulki z nutą czosnku niedźwiedziego, otulone krucho-drożdżowym ciastem, dało wspaniały efekt smakowy. Składniki na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem: 500 g mąki 20 dag masła 4 dag drożdży 2 jajka(...)mnie szalotki) olej do smażenia cebuli 1-2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków czarnuszka do posypania Przepis na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem Kaszę ugotować i ostudzić. Ser zemleć. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju, ostudzić. Składniki nadzienia wymieszać, przyprawić solą, pieprzem
Rodzinka w kuchnicebulką i boczkiem, które dodają im dodatkowego blasku. Robię je z wnuczkami, gdyż rodzina zjeżdża do nas w pierwszy dzień świąt, a one uwielbiają je robić. Polecam wypróbować :). Pierogi z kapustą i grzybami Ciasto: sól 1 kg mąki 2 łyżki masła woda ciepła Farsz: 80 dag kapusty kiszonej 15 dag grzybów (np. prawdziwki) 1 cebula sól(...)podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto należy rozwałkować na stolnicy, na kawałek ciasta wyłożyć trochę farszu, zwinąć i wyciąć szklanką lub wykrawaczką do pierogów- pieroga. Cebulkę poszatkować, podsmażyć z pokrojonym w drobną kostkę boczkiem na patelni. Zagotować wodę i wrzucić do niej pierogi. Kiedy wypłyną na wierzch, pogotować jeszcze
Gotuję TestujęPrzepis podany przez Jakuba Kuronia . Ciasto zrobiłam takie jak zawsze, ale jeżeli chcecie spróbować ciasta z jajkiem, zajrzyjcie do oryginalnego przepisu. Autor sugeruje, że najsmaczniejsze są takie pierogi odsmażone. Udało mi się kilka sztuk ocalić i faktycznie odsmażone były świetne. Ale i wyjęte prosto z wody, polane masłem z cebulką były znakomite. Bardzo, bardzo polecam! składniki(...)ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz : ok 550 g ziemniaków 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 średnia cebula (90 g) sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli
Stare Garymleka łyżeczka cukru sól (łyżeczka lub mniej) Składniki nadzienia: 1 kg kwaśnych jabłek 10-20 dag rodzynek ew. imbir lub cynamon 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania pierogów gruby cukier do posypania pierogów Przepis na pierogi pieczone nadziewane jabłkami i rodzynkami: Rodzynki zalać wrzątkiem, po chwili odlać i osuszyć. Jabłka obrać i pokroić w kostkę(...)Inne pieczone pierogi
Rodzinka w kuchniMagda Chrupiący, złocisty pieróg z ciasta do pizzy, wypełniony sosem i soczystym farszem oraz ciągnącym się serem to jest właśnie calzone. W tej wersji w środku znajdziemy niezłą kompozycję – pikantne, paprykowe salami, podkreślone świeżą, kolorową papryką oraz słodką od wina cebulą. Na tym się nie kończy, bo do tego najlepiej jest dodać sos ze świeżych pomidorów oraz wyrazisty(...)smaku ser. Gwarantuje, że na degustacji jednego pieroga się nie skończy – ten smak wciąga. Składniki (na 6 małych calzone): 300g mąki 15g świeżych drożdży 150ml letniego mleka 2 łyżki oliwy szczypta soli Na farsz: 100g pikantnego salami w plastrach pół czerwonej i pół żółtej papryki 1 mała cebula łyżka oleju pół szklanki tartego, wyraźnego w smaku sera
Smaczna Stronakurczaka, 2 litry bulionu, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 1 łyżka masła, majeranek, sól, pieprz. Dodatkowo: 2 białka (do sklejania brzegów pierogów) 2 żółtka (do smarowania pierogów z wierchu) sezam (do posypania) Kiedy mamy ochotę na pierogi, ale już przejadła nam się wersja w cieście gotowanym - polecam pierogi pieczone. Niezbyt skomplikowane w wykonaniu, a przepyszne(...)wycinać z niego kółka o średnicy około 10 cm. Na każdym placku nałożyć po 1 łyżce farszu mięsnego, brzegi posmarować roztrzepanym białkiem i dokładnie zlepić. Gotowe pierogi posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec na złoty kolor w 180°C przez około 35 - 45 minut. Idealnie smakują podawane z czerwonym barszczykiem :) linkwithin_text='Zobacz
Świat Domowej KuchniPierogi z kaszą i grzybami leśnymi Pierwsze grzyby w tym roku i pierwsze pierogi z kaszą i grzybami. Chyba każdy lubi pierogi i każdy ma swoje ulubione, moje ulubione to takie właśnie z kaszą i grzybami. Składniki: Ciasto 400 g mąki 250 ml wrzątku sól olej 2 łyżki Farsz: kasza jęczmienna - 100 g cebula(...)solą i pieprzem. Ciasto wałkować na placek, foremką lub szklanką wykrawać krążki, na każdym krążku nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać, gotować w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Wybierać pierogi na talerze, łyżką cedzakową. Podawać polane tłuszczem z cebulką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusiodparuje płyn (na początku duszenia kurki „puszczą wodę). Następnie dodać czereśnie i poddusić.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać orzechy, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy. Ulepione pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać drugą ściereczką, aby nie obeschły. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować 2 - 3 minuty(...)zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową. Można podawać z wody, lub podsmażone. Z tej porcji wyjdzie około 35 pierogów. zastawa
królestwo garówpełni, więc nie mogło się obejść bez pierogów z jagodami. Podane ze śmietaną, są smakiem z mojego dzieciństwa. Do tego naładowane słodko-cierpkimi jagodami - żyć nie umierać! Lubicie pierogi z jagodami? Składniki (na ok. 40 średnich pierogów) : * ciasto: - 3 szklanki mąki (przesianej) - 3/4-1 szklanka wrzątku - 1 jajko (rozmiar L) - 3/4 łyżeczki soli - 1 łyżka oleju * farsz(...)się nie poparzyć. Przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut. Jagody mieszamy z cukrem. Ciasto wałkujemy, minimalnie podsypując mąką, na grubość ok 2mm. Wycinamy krążki i nadziewamy jagodami, sklejamy pierogi. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem. Smacznego
CookYourselfsezonie takie pierogi są u mnie obowiązkowym daniem. My lubimy je posypane cukrem, ale można je polać masełkiem z bułką tartą lub śmietaną, jak kto lubi :) Ciasto na pierogi: 2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Nadzienie: ok 300g wiśni bez pestek cukier trzcinowy Ciasto: Mąkę przesiać(...)elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Na każdy kawałek ciasta nakładać po 2 wiśnie i posypać cukrem. Zlepić pierogi. W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli. Pierogi gotować ok 2 minuty od wypłynięcia. Pierogi podawać posypane cukrem trzcinowym lub polane śmietaną
Smakołyki Asi