pierogi - 9277 przepisów (strona:89/619)

Ravioli ze szparagami 143

ognia. Białe szparagi umyć, obrać , włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, odsączyć. Do szparagów dodać ser, twaróg i białko. Zmiksować. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto(...)Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Jaki kształt im nadamy to już zależy tylko on nas. (Ja wycinałam dwa kółka, na jednym kładłam farsz, przykrywałam drugim, sklejałam i wycinałam okrągłe ravioli.) Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oliwy

królestwo garów
Tortellini ze szparagów z łososiem 111

ognia. Farsz: b iałe szparagi umyć, obrać , włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, odsączyć. Do szparagów dodać łososia i białko. Zmiksować. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać(...)ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Jaki kształt im nadamy to już zależy tylko on nas. Ja wycinałam kółka, na środku kładłam farsz, składałam na pół, zlepiałam i zawijałam brzeg sklejając końce). Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oliwy

królestwo garów
Pierogi z burakiem i kozim serem 318

muszą być jednak tylko z kapustą i grzybami, mięsem, czy ruskie. Raz na jakiś czas warto zdecydować się na inne nadzienie, które to tradycyjne danie uczynią wykwintnym! Do przygotowania pierogów z burakiem i kozim serem potrzebujemy: 500g. mąki do pierogów (Poznańska typ 500) 250ml. maślanki Duży burak Dwie gruszki Kozi ser Jałowiec Oliwa z białej trufli Olej Sól(...)dwóch łyżkach oliwy z białej trufli na małym ogniu. Czekamy, aż gruszka nieco odparuje i zgęstnieje. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Wykrawamy krążki jak na tradycyjne pierogi. Na każdym krążku układamy plaster z buraka, nieco musu z gruszki, kawałek koziego sera i posypujemy jałowcem. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez

MarcinChef
Pierogi serowo- kokosowe 169

Pierogi to jedna z najpopularniejszych polskich potraw. Mogą być wypełnione przeróżnymi nadzieniami. Ja przygotowałam tradycyjne pierogi z serem z dodatkiem wiórków kokosowych. Wyszły przepyszne. Warto je przygotować.  SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1,5 łyżki oleju, woda, Farsz: 200g sera białego, 2 łyżki wiórków kokosowych,  2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki(...)miski i ugniatam widelcem na jednolitą masę. 3. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środek krążków nakładam porcję farszu. Krążki składam na pół, brzegi dokładnie sklejam. Pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut. Pierogi odcedzam i wykładam na talerz. 4. Masło rumienię w garnuszku. Masełkiem okraszam pierogi. Wierzch posypuję cukrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierogi z truskawkami i serem 137

chodziłam z fioletowymi kolanami wysmarowanymi gencjaną,a dziś to tylko wspomnienie rowerowej wyprawy po truskawki i fioletowych kolan,z których do tej pory z siostrami się śmiejemy. Wracając do pierogów zwykle robię je z  samymi truskawkami,więc tym razem dokonałam małej zmiany. Połączyłam truskawki i  ser,nic odkrywczego,ale wyszło pysznie. PIEROGI z TRUSKAWKAMI i SEREM(...)niego cukier i pokrojone na ćwiartki truskawki. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,4 cm. Z ciasta wycinamy krążki, na które nakładamy farsz, zawijamy i zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, podajemy ze śmietanką

Bon appetit mon amie
Pierogi z soczewicą 125

bardzo smaczną i zdrową soczewicą. Farsz z zielonej soczewicy i pieczarek do złudzenia przypomina wyglądem farsz mięsny, więc łatwo oszukać warzywnych niejadków. Jeśli chcecie zrobić jeszcze zdrowszą wersję tych pierogów proponuję zamiast mąki białej użyć np. owsianej. Może i wymagają trochę nakładu pracy, ale myślę, że warto go od czasu do czasu poświęcić i zjeść coś tak dobrego. PIEROGI(...)podsmażone pieczarki miksujemy blenderem, a następnie doprawiamy trochę sola i pieprzem.  Ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy kółka na środku każdego układamy kulkę z soczewicowego farszu i zawijamy sklejając brzegi pieroga. Gotujemy.  Pierogi można podawać gotowane lub przed podaniem podsmażone na rumiany kolor (takie lubię najbardziej

Bon appetit mon amie
Pierogi bez glutenu i bez jajek 101

Pierogi bez glutenu i bez jajek Składniki na pierogi: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki ryżowej + ok 0,5 szklanki do podsypania 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 5 łyżek oleju 1,5 szklanki przegotowanej wody 0,5 łyżeczki soli Siemie lniane zalałam wrzątkiem i odstawiłam, tak by utworzył się glut. Mąki przesypałam(...)kolei ciasto się nie klei, należy dodać wody. Nastawiłam lekko posoloną wodę w wysokim garnku. W międzyczasie rozwałkowałam ciasto, podsypując mąka gryczaną. Wykroiłam kółka, nałożyłam farsz i sklejałam pierogi, zagniatając na brzegach. Tak przygotowane pierogi wrzuciłam do wrzątku i gotowałam ok. 3 minut od wypłynięcia do góry. Ugotowane pierogi smakują bardzo dobrze. Można też urozmaicić smak

nietadieta
soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone z olejem rzepakowym w pierogach ukryte.. 142

masło, ciepłą wodę i wyrobić hakiem sprężyste ciasto, wody dolewać tyle ile mąka wchłonie, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować dość cienkie ciasto, szklanką wykrawać krążki i nakładać farsz, zlepiać pierogi pierogi wrzucać na wrzątek z olejem i solą, po wypłynięciu gotować z 2-3 minuty na średnim ogniu, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą opłukać, kłaść do miski(...)oleju zeszklić cebulę, ząbki czosnku z cukrem, kucharkiem, pieprzem na złocisty kolor pierogi podawać z okrasą cebulową - farsz jest wyjątkowo smaczny i w pierogach smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 133

którymś z pism i od razu chciałam je wypróbować. (Oczywiście lekko modyfikując i dodając majeranek.) Jest przepyszne i ku mojemu zdziwieniu - posmakowało mojej rodzinie, która woli raczej klasyczne pierogi. Te zniknęły - ekspresem! Oprócz pierogów - z tych samych składników - zrobiłam roladę , pyszną roladę ..  (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody(...)twarogu. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby dosypać mąki) i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu. Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Podawać polane skwarkami.   (Pierogi dodatkowo zarumieniam na patelni

Di gotuje
Pierogi z kaszanką 239

użyłam pysznej kaszanki domowej roboty ( sami ją zrobiliśmy na warsztatach ) i naszej domowej kapusty kiszonej. Jeżeli nie wykorzystacie całego ciasta, z reszty warto zrobić makaron. Bardzo polecam, warto takie pierogi zrobić :)  składniki ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz ok 200 g kaszanki 1 średnie cebula 80 g kapusty kiszonej 5 - 6 ząbków(...)solą. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi. Ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości

Stare Gary
Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi 135

wszystkie przygotowane składniki. Doprawić posiekanym tymiankiem i sosem sojowym Kikkoman. Aby farsz był bardziej zwarty można dodać kaszę mannę. Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi . Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej. Podawać skropione olejem lnianym . Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej, grzybów, tymianku....warto spróbować. Takie pierogi z kaszą gryczaną(...)grzybami, orzechami laskowymi, tymiankiem i oczywiście sosem sojowy Kikkoman ugotowaliśmy pod okiem Sebastiana Gołębiewskiego, podczas warsztatów zorganizowanych przez zgrany duet: Kikkoman i Tabasco . Oprócz pierogów ugotowaliśmy również świąteczną zupę z orzechów włoskich śledzia w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu

królestwo garów
Zupa cebulowa i pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą (Onion soup and yeast dumplings with spinach and feta cheese) 246

gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie zupę możemy zblendować i dodać jogurt naturalny. Dla smaku można dodać również kilka kropli oliwy czosnkowej, odrobinę świeżego rozmarynu. Pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą Ciasto drożdżowe 500g mąki 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz 400g świeżego szpinaku 100g sera(...)szpinaku dodać pokruszoną fetę i wymieszać. Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość około 5mm. Wykroić okręgi o średnicy około 10cm. Na środek każdego okręgu nałożyć łyżkę farszu. Zalepić jak tradycyjne pierogi, dociskając brzegi ząbkami widelca. Na wysmarowanej masłem blaszce ułożyć pierogi. Posmarować je rozkłóconym jajkiem i piec w temperaturze 220 stopni do ich zrumienienia (około 15-20 minut

Jacob Tastes
Pierogi z suszonymi śliwkami 191

pierogi z suszonymi śliwkami. Przyznam, że w moim domu to nowość, którą dopiero wprowadzam na nasz wigilijny stół. Pierożki są bardzo smaczne i na pewno warte wypróbowania. Pierogi z suszonymi śliwkami Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, woda, sól, 200 g suszonych śliwek, masło, śmietana 18%, cukier. Wykonanie: Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą(...)szklanki wycinamy koło na które nakładamy po jednej suszonej śliwce i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy polane roztopionym masłem i słodką śmietanką. Smacznego

paapilotkaa
Pierogi z kapustą i grzybami 130

Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem pierogów można sobie pomóc widelcem. Gotowe pierogi układamy na tacy, tak aby się nie skleiły. Pierogi gotujemy w gorącej i lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną(...)wierzch. Ugotowane pierogi układamy na talerzu lub tacy tak aby się nie skleiły. Podajemy podsmażone lub ugotowane i okraszone cebulką.   Smacznego

Passion of Cooking
Pierogi z dynią na słodko 170

Pierogi to jeden z wielu smakołyków, które znają pokolenia. Dają nam wiele możliwości nie tylko w sposobie sklejania ale z doborem farszu czy też dodatkami. Ja dziś proponuję pierogi z dynią na słodko. Cudownie delikatne, zaskakujące smakiem i z całą pewnością zapadające w pamięć :) Zapraszam! Pierogi z dynią na słodko.  Składniki: -ciasto na pierogi(...)ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm.  Szklanką wycinamy porcje ciasta. Nakładamy farsz i sklejamy pierożki. Podajemy z sklarowanym masłem lub z bitą śmietaną. Smacznego! Jeśli wolicie pierogi w wersji bardziej wytrawnej polecam ze szpinakiem a przepis znajdziecie  tutaj. pozdrawiam ciepło

Tagebuch po polsku

Proponowane wyszukiwania