pierogi - 9067 przepisów (strona:93/605)

Leniwe ruskie (galicyjskie) 70

Termin leniwe pierogi został opracowany na potrzeby nazwania pewnej formy mącznego dania, które jest zrobione z tych samych składników co pierogi, ale jego produkcja jest znacznie uproszczona, gdyż zamiast bawić się w zawijanie wyrobionym wcześniej ciastem specjalnego farszu, miesza się składniki na farsz i ciasto co zaoszczędza sporo czasu, a w zamyśle ma smakować podobnie.  Postanowiłem zrobić(...)wersję pierogów ruskich, które są niby ruskie, ale nie rosyjskie jak się powszechnie sądzi, bo w Rosji nie są znane, a polskie, bo ich nazwa pochodzi od niegdysiejszego województwa ruskiego, stąd czasem określane są jako pierogi galicyjskie. Kiedyś przy okazji mojego Mukbang  odpowiadałem na pytanie gdzie nauczyłem się gotować. No i zapomniałem wtedy wspomnieć, przy okazji życia

Kryzysowa Książka Kucharska
MOJE KUCHENNE SPRYTNE PATENTY 54

wykładam też półki w kuchni, szczególnie te, w których przechowuję garnki i patelnie. Dzięki temu co jakiś czas wymieniam papier, a moje półki są nadal czyste.  Nadmiar pierogów zawsze zamrażam. Kładę je na surowo obok siebie na desce drewnianej, a kiedy się zamrożą, przekładam do woreczka śniadaniowego. I tu zawsze było jedno „ale”. Mianowicie na desce(...)mieściło się kilka sztuk pierogów, więc musiałam je zamrozić, przełożyć do woreczka, potem znów położyć na desce kolejne pierogi, znów mrozić i tak do wyczerpania moich zapasów pierogowych. Znalazłam na to prosty sposób. Kładę pierogi na desce, na wierzch kawałek papieru do pieczenia, a na nim kolejne pierogi. W ten sposób oszczędzam duuużo czasu! Mrożę też

Zrób to smacznie
Kiszona papryka chili 71

tylko ziemniaki, kapusta i buraki. To przede wszystkim bogactwo sezonowych warzyw przyrządzanych na setki sposobów, aromatycznych ziół, pożywnych zup, jak słynny na całym świecie barszcz, chleby na zakwasie, pierogi,wspaniałe ciasta i oczywiście mięsa i ryby. I właśnie takie  dania znajdziecie w tej książce. Spodobał Ci się przepis na kiszoną paprykę chili ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz

Cztery Fajery
LENIWE. U MNIE PIEROGI 90

Kluski, pierogi, albo zwyczajnie w skrócie: leniwe 😀 Nazwa jest różna. W moim domu mówiło się pierogi leniwe, i taką wersją będę się posługiwać 😉 W każdym razie leniwe to nic innego jak mięciutkie, puszyste pierogi przyrządzane z twarogu, mąki i jajek, gotowane w lekko osolonej wodzie. A po ugotowaniu ... no właśnie, i tu też wszystko zależy od naszego(...)tartą, inni ze śmietaną, a jeszcze inni polane roztopionym masłem i posypane cynamonem 😍  I właśnie tę ostatnią wersję ja lubię najbardziej (mniam, mniam).  Tak więc zapraszam na pierogi leniwe na słodko 😋 Składniki: 500 g półtłustego zmielonego twarogu 2 jajka około 3/4 szkl mąki pszennej szczypta soli dodatkowo: roztopione masło cukier cynamon Wykonanie: W misce mieszamy twaróg, żółtka

Walijskie Pichcenie
Kotlety ruskie 89

push({}); Kotlety ruskie Kotlety ruskie, to nic innego jak kotleciki składające się z ziemniaków, białego sera i cebulki. Z czym Wam się kojarzą takie składniki? Oczywiście, że z tradycyjnymi pierogami ruskimi. A pierogi uwielbia chyba każdy? Na pewno kotlety ruskie także zachwycą Was swoim smakiem. Kotlety ruskie są bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze robi się(...)dużo szybciej niż tradycyjne pierogi . Wystarczy ugotować ziemniaki, można nawet użyć ziemniaków, z poprzedniego dnia. Następnie połączyć je z serem, cebulką, dodać jajko i bułkę i formować z powstałej masy kotlety. Kolejno panierować i podsmażyć. Brzmi banalnie prawda? Bo właśnie takie są kotlety ruskie. Proste, szybkie i smaczne. Domowe kotlety ruskie to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny

Przepiski.pl
Calzone z botwinką i fetą 62

Calzone jest daniem kuchni włoskiej, takim wielkim pierogiem. Wikipedia mówi że jest to rodzaj pizzy zawijane na kształt pieroga w którym znajduje się nadzienie. I tak upiekłam wielkiego pieroga z nadzieniem z botwinki i fety a rezultat był wspaniały. Takim jednym pierogiem z powodzeniem najedzą się dwie osoby. Zachęcam do zrobienia. Pieróg z botwinką i serem

Moje Małe Czarowanie
Pierogi wegańskie 72

Pierogi lubicie? Ja ostatnio popełniłam je z truskawkami w wegańskiej wersji i rodzina była tak nimi zachwycona, że chce ich więcej i częściej Polecam! Składniki (na około 50-60 pierogów): Ciasto: 2 szklanki (480 ml) zwykłej mąki pszennej 1/2 łyżeczki (2 ml) drobnej soli himalajskiej 4 łyżki (60 ml) oleju słonecznikowego lub rzepakowego 2/3 szklanki (160 ml) gorącej(...)silikonowej macie podsypanej mąką rozwałkowujemy kawałek ciasta (my lubimy cienkie, kilkumilimetrowe ciasto) i wykrawamy filiżanką kółka. Nakładamy farsz lub ulubione owoce, składamy na pół i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub macie silikonowej podsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Zagotowujemy dwa litry wody (możemy lekko ją posolić), wrzucamy przygotowane pierogi (najlepiej nie więcej niż 10 sztuk, żeby

Lamarida.pl
Pierogi z rybą i warzywami 85

Witam serdecznie, na ostatnie święta Bożego Narodzenia oprócz tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami zrobiłam pierogi z dorszem, lekkie i bardzo smaczne, polecam każdemu, kto gustuje w bardziej dietetycznych pierożkąch. Pierożki znalazły swoich zwolenników, delikatne dla żołądka nie obciążają nas. SKŁADNIKI: ciasto na pierogi: 0,5 kg. mąki + do podsypania 1 szkl. gorącej wody 2 żółtka(...)potrzeby siekamy nożem), dodajemy rozdrobnione warzywa, białka ubijamy na sztywno, dodajemy do farszu, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i gotowe, wycinamy krążki, na każdym krążku układamy sporo farszu, lepimy pierogi, zagotowujemy wodę z solą wkładamy ostrożnie pierogi, gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia, podajemy z sosem koperkowym, bądź jogurtem naturalnym

Kuchnia Beaty
Postna kapusta z grzybami 90

moim domu postna kapusta z grzybami była, oprócz farszu do wigilijnych pierogów, także samodzielnym dodatkiem do wigilijnego karpia. Jej niepowtarzalny zapach i aromat niezależnie od pory roku i pogody za oknem zawsze będzie mi się kojarzył z białymi świętami. Rodzinna receptura praktycznie się nie zmieniła, choć w zależności od pokolenia przyrządzana była nieco odmiennie. Babcia kapustę dodatkowo szatkowała(...)umieszczała w kapuście w całości. Mama robiła odwrotnie kapustę dodatkowo odciskając. Ja również przyrządzam ją po swojemu i w zależności od tego czy używam jej później jako farszu do pierogów dodatkowo ją mielę lub nie. Tradycyjny przepis na postną kapustę z grzybami, nazywaną czasem „wigilijnym bigosem”, jest prosty i krótki jak lista składników niezbędnych do jego przyrządzenia. Osoby ortodoksyjnie

Kulinarna Pokusa
Pierogi z serem i jarmużem 54

może nawet szybciej niż planuję. Jest zajebisty i tyle. Na zdjęciu może wyglądają na giganty, ale takimi nie były, talerz jest po prostu skromnych rozmiarów.  Składniki: ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki poznańskiej pół szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 300 g jarmużu 200 g białego sera (ja użyłam półtłustego) 3/4 szklanki wody(...)cebula 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 30 pierogów) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je ściereczką. Jarmuż myjemy, pozbywamy się twardych łodyg, drobno szatkujemy (polecam wspomóc się

Kardamonovy
Tradycyjne uszka z grzybami 108

Tradycyjne uszka z grzybami Wyobrażacie sobie święta bez tradycyjnych uszek z grzybami, pierogów, czerwonego barszczu i innych pysznych dań? Ja nie. I choć tegoroczne święta będą inne, to jednak pyszne domowe uszka z grzybami muszą być. Tym razem udały mi się wyjątkowo Farsz wyszedł przepyszny, ciasto idealne i jeszcze te urocze falbanki Jak zrobić takie falbanki na uszkach(...)wykrawacze do pierogów, stąd ta urocza falbanka. Dostałam je od kogoś z rodziny i ostatnio wygrzebałam z szafy Takie wykrawacze można kupić w sklepach internetowych. Są też fajne do ciastek Przepis na idealne ciasto do uszek Idealne ciasto do uszek lub pierogów. Ja mam dwie wersje Tym razem zrobiłam tradycyjne – mąka, olej i woda. Sprawdzone proporcje ( więcej

Słodkie okruszki
Pierogi ruskie 123

Pierogi ruskie – jedne z moich ulubionych, tuż po pierogach z kapustą i grzybami. Mięciutkie ciasto i wyrazisty farsz, to przepis na idealnie pierogi ruskie, które koniecznie musicie wypróbować! Gorąco polecam! Pierogi rusk The post Pierogi ruskie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pierogi z farszem meksykańskim 94

Pyszne pierogi z farszem meksykańskim. Wyśmienicie smakują zarówno w wersji łagodnej jak i pikantnej. Podawane z ulubioną okrasą w mig znikają z talerza :). Czasem warto poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie obiadu widząc tą radość w oczach bliskich. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 550 gram mąki pszennej ok 300 ml ciepłej wody szczypta soli 30 ml oleju Składniki(...)farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy oregano, bazylię i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy farsz do całkowitego ostygnięcia. W misce lub na stolnicy wyrabiamy ciasto na pierogi, przykrywamy miską lub talerzem aby chwilę odpoczęło. W międzyczasie gotujemy osoloną wodę na pierogi. Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie rozwałkowujemy cienko ciasto, wykrawamy szklanką koła, ciasto lekko

Blog kulinarny S9.PL
Pierogi z serem 102

Pierogi z serem, idealne na obiad czy podwieczorek. U mnie dzisiaj z borówkami i bitą śmietaną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki Ser – farsz 500 g sera białego śmietankowego lub półtłustego 2 łyżki cukru brązowego 50 ml śmietanki dodajemy jeśli ser jest zbyt suchy Dodatki: garść ulubionych owoców 100 ml śmietanki 30 % lub 36 % 2-3 łyżeczki cukru pudru(...)grubość, pamiętajcie, żeby nie podsypywać zbyt mocno strony, którą będziecie sklejać ponieważ mogą rozpadać się podczas gotowania. Wykrawamy szklanką i nakładamy ser ok. 1 łyżeczki w zależności od wielkości pierogów. Dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucamy je na wrzątek (około 4 minut od chwili wypłynięcia. Odcedzamy na sicie. Podajemy z bitą śmietaną i owocami

To co lubię - gotuję i polecam