pierogi - 9277 przepisów (strona:102/619)

Carskie pierogi z okrasą 307

farsz wyjdzie kleisty . Następnie , ciasto , które odpoczęło , rozwałkowujemy , okrągła formą lub szklanką , wycinamy kółka , na każde nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zaklejamy . Formując pierożki , uciskając brzeg widelcem . Gotowe pierogi , wrzucamy do gotującej się wody , jak wypłyną na wierzch , zazwyczaj są gotowe . Polecam odłowić jednego i sprawdzić " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Jak okrasa się zezłoci polewamy nią carskie pierogi i serwujemy domownikom…Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Kresowe, drożdżowe pierożki z soczewicą 114

Babcia, już po przygotowaniu farszu i ciasta, siadała przy stolnicy i...odrywała ciasto kawałek po kawałeczku, formowała w dłoni mały placuszek, nakładała farsz i zwinnymi palcami zlepiała fantazyjnie pierogi. Nie używała wałka - lepienie pierogów było dla Niej rytuałem i formą odpoczynku. I oczywiście piekła je w piecu chlebowym :)  Długo nie mogłam odtworzyć tego smaku, aż trafiłam(...)ogrzanym mlekiem. Mąkę posiekać z masłem i solą, wlać drożdże gdy tylko "ruszą". Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć szklanką krążki. Nałożyć farsz, zlepić pierogi formując ozdobny rant. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (funkcja góra - dół). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierogi i posmarować je roztrzepanym jajkiem (ja dodatkowo jedną partię

Nie tylko w kuchni
Pierogi z jagodami. 180

źle zapisałam ilość wody, także proszę ją wlewać stopniowo. Najprawdopodobniej ilość wody będzie mniejsza), szczypta soli ( 2 razy: raz do ciasta i raz do wody, w której będą gotowane pierogi), łyżka oleju, duża śmietana 18%, 6 łyżeczek cukru - można dać więcej lub mniej, w zależności jak słodką śmietanę kto lubi. Przygotowanie: Jagody umyć i odsączyć, wymieszać z dwoma łyżkami(...)wyrobić. Gdy będzie się lepiło do rąk dodawać mąkę. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i powycinać szklanką koła. Czubatą łyżeczkę jagód położyć na  wycięte koło i lepić pierogi. Z ilości podanych składników wyjdzie ok.45 pierogów. Zagotować wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Włożyć pierogi i od spodu delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu gotować ok.1-2min. Wyciągnąć

W kuchni u Moniki
Klasyczne pierogi z mięsem 153

Jeżeli chodzi o pierogi  - nie ma potrzeby ich reklamować ani zachęcać do jedzenia. Mogą być z różnym nadzieniem, dzisiaj  prezentuję klasyczne pierogi z mięsem. Problemy sprawia niekiedy  ciasto. W podanym przepisie ciasto jest dopracowane, dla mnie idealne ( ciasto według przepisu Małgosi ). Składniki: Ciasto 750 gram mąki 2 żółtka 2 łyżki oleju 1 ½ szklanki bardzo ciepłej(...)kółka np. szklanką. Na wycięte ciasto nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut od momentu wypłynięcia. Boczek wędzony i cebulę drobno kroimy, smażymy na patelni. Ugotowane pierogi podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulą.  Nadmiar pierogów, rozkładamy na wysypanej mąką tacy i mrozimy w takiej formie. Po zamrożeniu przekładamy do woreczka, dzięki takiemu mrożeniu będziemy

Smaki Ewy
Pierogi z jagodami z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 109

wolę posłodzić już na talerzu. Jeśli chcecie, żeby owoce były od razu posłodzone to w borówki wmieszajcie kilka łyżek cukru - tyle ile lubicie.    Dla kogo: dla kochających pierogi dla lubiących słodkie obiady dla chcących trochę urozmaicić smak pierogów z owocami Składniki: szklanka mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej (do 2,5) 1 szklanka mąki pełnoziarnistej(...)rozwałkować i wycinać koła za pomocą szklanki. Na środku każdego z kół umieścić łyżkę jagód i skleić. Ciasto złożyć na pół i sklejając tworzyć kształt księżyca - jak w tradycyjnych pierogach. Ciasto, którego w danej chwili nie używamy zostawić w misce i nakryć ściereczką by nie wyschło. W razie gdyby ciasto nie chciało się kleić - zbytnio wyschło -  można brzegi

Mania Wypiekania
Pierogi śmietankowe z jagodami 179

danie na słodko, lub pyszny podwieczorek.  Dzieciaki, te duże i małe je uwielbiają.  Można polać stopionym masłem , lub podać z gęstą śmietaną. Obie wersje pyszniutkie ;) Ciasto na pierogi 70 dag mąki pszennej  2 jajka (L) 5 łyżek śmietany 18% ( gęsta)  3 pełne łyżki oleju 180 ml ciepłej wody Nadzienie ½ l jagód 3 łyżki cukru trzcinowego(...)Dodatki: śmietana cukier masło (polecam firmowe z KLIK ) Najpierw przygotowuję ciasto na pierogi, robi się je szybko, ciasto jest mięciutkie.  Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajka, dodaję olej, śmietanę i ciut soli. Mieszam całość łyżką i wlewam powoli ciepłą wodę i wyrabiam ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką.  Przygotowuję nadzienie, jagody przepłukuję, osuszam i mieszam z cukrem

Takie tam pichcenie
Pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem 239

szklanki mąki pszennej graham T1850 woda 1 łyżeczka oleju sól Farsz: 2-3 łyżki jagód 2 łyżki twarogu pełnotłustego  cukier trzcinowy Sposób przygotowania:  Dokładnie oczyszczone i umyte pierogi posypujemy cukrem i odstawiamy, aby puściły soki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, olej, sól i wodę. Mieszamy i formujemy dotąd, aż powstanie normalne ciasto na pierogi. Gotowe ciasto(...)ciasto na pierożki. Do jagód dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na ciasto i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania się nie rozwaliły. Do gotującej  i osolonej wody wrzucamy pierogi. Pierogi powinny się gotować jeszcze ok 2-3 od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierożki podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Orkiszowe pierogi z jagodami i lawendowym jogurtem 232

lipcowym menu nie może zabraknąć pierogów z jagodami. Lekki, pyszny i dzięki czarnym jagodom - super zdrowy obiad. Zazwyczaj pierogom towarzyszy na talerzu śmietana. Zastąpiłam śmietanę jogurtem greckim i dodatkowo wzbogaciłam go aromatem lawendy. Jogurt lawendowy zamiast cukrem dosłodziłam ksylitolem. Pierogi ulepiłam z mąki orkiszowej 700, ale myślę, że luksusowa mąka orkiszowa 550 (do kupienia w Polsce) byłaby(...)kółka. Na każdy placuszek nałożyć łyżeczkę jagód i dokładnie zlepić brzegi. Układać na ściereczce lub macie silikonowej. W międzyczasie  zagotować wodę z solą i 1 łyżką oleju. Wrzucać pierogi partiami i gotować 4-5 minut. Nie mogę napisać licząc czas od wypłynięcia pierogów, ponieważ te z jagodami są "niezatapialne" i cały czs unoszą się na powierzchni wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi ruskie 101

jedno z prostszych dań, długi czas naprawdę nie cierpiałam robić pierogów. Nie pasował mi ani smak, ani konsystencja ciasta, do momentu rodzinnego odkrycia poniższego przepisu. Z nim kleić pierogi z wszelkim nadzieniem mogłabym każdego dnia. :) W przypadku tego farszu jestem tradycjonalistką. Nie ma lepszych ruskich, niż te okraszone jedynie cebulą i majerankiem. Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej(...)dorzucamy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Majeranku powinno być naprawdę sporo, podobnie zresztą z pieprzem. Nie raz zdarzyło mi się trafić u kogoś na pierogi ruskie z mdłym nadzieniem, co dla mnie jest profanacją. Farsz powinien być wyrazisty, dość pikantny, z zaznaczeniem kwaskowości twarogu (ważne jest tutaj wymierzenie ilości ziemniaków). Ciasto rozwałkowujemy na blacie

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczone mini-pierogi z kapustą i grzybami 177

Pierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych świąt. Mimo, że teraz można je jeść cały rok i tak najlepiej smakują w Boże Narodzenie. Składniki Ciasto: 125 g mąki żytniej razowej 125 g mąki pszennej 150 ml bardzo ciepłej wody(...)wystygnięcia. Ciasto formujemy w wałek średnicy ok. 3 cm i po małym kawałku urywamy i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wykrajmy okręgi. Farsz nakładamy za pomocą łyżeczki i sklejamy pieroga. Brzegi dociskamy widelcem (użyłam deserowego). Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą sztukę smarujemy białkiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy pierogi

My Chcemy Jeść
Pierogi z wędzonym łososiem i kremowym serkiem 149

lubię pierogi pod każdą postacią - pewnie już wiecie :) Dlaczego by nie spróbować zrobić pierogów z wędzonym łososiem i kremowym serkiem? Zrobiłam i przepadłam! Są przepyszne! Delikatne, łososiowe i kremowe. Na naszym stole zagoszczą nie raz. 'pierogi z wędzonym łososiem' Składniki: (na ok.30szt małych pierożków) - ciasto na pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji) - 200g wędzonego łososia(...)serka i dokładnie wymieszać. Dopieprzyć do smaku i dodać 1 łyżeczkę koperku (jeżeli użyjecie świeżonego, to mniej). Ciasto przygotować wg przepisu , następnie rozwałkować i wycinać krążki (wielkości standardowej szklanki). Pierogi nadziać farszem (ok.1 czubata łyżeczka) i wrzucać na gotujący i osolony wrzątek. Od wypłynięcia gotować ok 3 minut. Przed podaniem pokropić cytryną i posypać koperkiem. Smacznego

CookYourself
Pieczone, drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem 177

chciał jeść coś ciepłego w takie upały ;)) jak i na zimno  (ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić do nich ulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem!   'pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem' Składniki: * ciasto: - 25g świeżych drożdży(...)smaku. Wystudzić. Dodać groszek i dokładnie wymieszać. Ciasto dość cienko rozwałkować. Wykrawać krążki i faszerować je kurczakiem z groszkiem. Na wierzch farszu wsypać trochę tartego parmezanu. Zalepiać jak pierogi i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia.  Pierogi posmarować rozkłóconym jajkiem z 2 łyżkami mleka. Posypać czarnuszką/sezamem lub gruboziarnistą solą. Piec

CookYourself
Pierogi z jagodami + film 114

Najsmaczniejszy letni obiad dla moich dzieci to pierogi z jagodami , które własnoręcznie zbierałam. Delikatne i pełne słodyczy danie, którego nie może zabraknąć na stole wakacyjnym. składniki na 15 pierogów 2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 litra jagód 200 g śmietany 18% 3 łyżeczki cukru szczypta soli przepis Z mąki, jajka i gorącej wody wyrabiamy(...)cienki placek i wycinamy szklanką lub kubkiem krążki . Na każdym krążku kładziemy łyżeczkę umytych i dobrze odsączonych jagód i dobrze zlepiamy brzegi ciasta najlepiej widelcem. Na osolony wrzątek wrzucamy pierogi i gotujemy około 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i dokładnie odsączamy. Do miseczki wlewamy śmietaną, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.Tak przygotowaną śmietaną

Smakowite Dania
Pierogi z suszonymi grzybami + film 164

znakomite na co dzień i od święta. Pysznie smakują podane ze zrumienioną bułką tartą lub czerwonym barszczem. Swoim niebanalnym smakiem zauroczą nie jedno podniebienie.  składniki na około 30 pierogów                            ciasto 2 szklanki mąki(...)mąką i dłońmi wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek a następnie szklanką wycinamy z niego krążki. Na każdym krążku układamy porcję nadzienia około łyżeczki i formujemy pierogi. Pierogi gotujemy w garnku z osolonym wrzątkiem około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową

Smakowite Dania
Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami 244

nich zrobić. Do głowy wpadł mi pomysł wykorzystania ich jako farszu na pierogi z dodatkiem kaszy jęczmiennej. To był strzał w 10 ponieważ pierogi wyszły wyśmienite. Ich smak podbił podniebienia moich domowników. Należy jednak pamiętać aby dobrze je doprawić aby nie wyszły mdłe w smaku. Z podanego przepisu wyszło(...)około 90 pierogów, które rozeszły się w mgnieniu oka. Nie pozostaje mi nic innego, jak podzielić się z wami tym pysznym przepisem Post Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania