pierogi - 9327 przepisów (strona:103/622)

Pierogi z serem 230

lyzki oliwy  szczypta soli  Make przesiewamy na stolnice  Wybijamy jajko i powoli lejemy wode Laczymy wszystko potem dodajemy sol i oliwe  Ugniatamy ciasto  Pierogi: Masa serowa  Ciasto na pierogi  Ciasto dzielimy na dwie czesci  Rozwalkowujemy cienki placek  Wycinamy w nim kolka  Na kazde kolko nakladamy farszu ( ok jednej(...)lyzki) i zlepiamy razem ( ja sobie pomagalam zlepiaczem do pierogow) I tak ciagle az nam sie nie skonczy ciasto  Zlepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie 6 minut od mometu wyplyniecia pierogow na wierzch  Pierogi ugotowane nakladamy na talerze. Polewamy je roztopionym maslem i posypujemy cukrem  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Pierogi w wersji letniej 194

słodko z owocami. Korzystając jeszcze z dobroci obecnej pory roku mamy możliwość rozkoszowania się ich lepszą, świeżą wersją, więc warto zaserwować sobie taką lekką, obiadową ucztę. Do przygotowania pierogów z dzisiejszego przepisu użyłam mąki żytniej razowej- osobiście bardzo lubię jej smak, lecz jeśli za nim nie przepadacie możecie użyć jakiegoś "lżejszego" typu pełnoziarnistego. Ta opcja to zdecydowanie jeden(...)moich ulubionych letnich obiadów. Pierogi polane jogurtem zmiksowanym z jagodami SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ-5 PIEROGÓW: 75g mąki żytniej razowej(typ 2000) + mąka do posypania 4-5 gorącej łyżek wody około 50g owoców- malin, jagód, borówek lub truskawek + owoce do dekoracji 100g jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Mąkę wsypać do miski, dodać wodę- koniecznie musi być gorąca

peanutbuttermonster
Ruskie pierogi, czy na pewno? 197

wypowiedzi profesora, nazwa ruskie ,  wywodzi się z Rusi Czerwonej  ( Grody Czerwieńskie , a przymiotnik ruski oznaczał  wtedy- pochodzący z byłych kresów wschodnich. Tak więc przepis na  pierogi z nadzieniem ziemniaczano - mięsnym, powstał na kresach wschodnich i zagościł na  stałe w naszym menu. Kto chciałbym więcej poczytać na temat etymologii słowa ruskie , odsyłam(...)strony.  A u mnie dzisiaj przepis na moje pierogi ruskie, bowiem smak farszu , zależy od proporcji  jakie zastosujemy. Podobno te, które robię są pyszne , tak twierdzą ci , którzy je  jedzą. Czego potrzebujemy: Ciasto robimy z 1 kg. maki , oczywiście można więcej, 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi z truskawkami 168

pierogów. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka ciepłej wody Szczypta soli 400 g truskawek 1 łyżeczka oleju Jogurt naturalny (ok. 50 g na jedną porcję pierogów)  2 łyżeczki cukru marcepanowego SKWORCU (na jedną porcję pierogów) Przepis: Na stolnicy umieszczamy mąkę ze szczyptą soli i dodajemy wodę. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasta(...)formujemy z niego kulę i odstawiamy. Przechodzimy do truskawek, które myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze części. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na pierogi aż do wyczerpania ciasta. Następnie nakładamy do ciasta kilka cząstek truskawek i zaklejamy mocno brzegi pierogów. Po sklejeniu wszystkich pierogów wrzucamy je do wrzącej wody z dodatkiem oleju

Emcia Pichci
65. A harcerz taki gapa,że aż..: czyli pierogi żytnie z farszem na bazie pokrzywy! 222

Jeśli tak to mamy równie podobnie. Dzisiaj znajdziecie u nas propozycję na obiad, szczególnie dla fanów delikatnego ciasta pierogowego jak  i pierogów w rzeczy samej. Tym razem pierogi napełniłyśmy farszem na bazie pokrzyw. Inspiracja narodziła się podczas lektury nowego wydania "Filiżanki smaków" i artykułu o mniej znanych ziołach.. Smak pokrzywy znałam tylko z naparu, często była(...)mówić, bo jej subtelnie ziołowy smak jest fenomenalny.. Moja parząca przygoda zaczęła się od tego, iż tata przywiózł mi calusieńki worek liści pokrzyw i postanowiłam ją wypróbować na pierogach.. Sporządzając do nich farsz spodziewałam się czegoś w rodzaju szpinaku bądź lebiodki (komosy białej, której smak poznałam równie niedawno), ale okazał się on zupełnie inny, delikatniejszy

Symfonia Smaków
5 SANTE znaczy zdrowie - Pierogi z kaszą jaglaną 168

Kolejna moja propozycja to pierogi z kaszą jaglaną z dodatkiem suszonych grzybów i cebuli. Polecam dla odmiany zrobić coś innego niż tradycyjne pierogi. Zapraszam na przepis. pierogi z kaszą jaglaną Składniki : Ciasto : * szklanka mąki pszennej * szczypta różowej soli himalajskiej Sante   * 1/3 szklanki wrzątku Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski , posolić. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć(...)blat, zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Farsz do pierogów : * szklanka kaszy jaglanej * garść suszonych grzybów * cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego  * różowa sól himalajska Sante , pieprz  Przygotowanie : Kaszę dokładnie opłukać pod zimną wodą. Grzyby

Magiczne Życie Marty
Pieróg calzone 163

Jedno z ulubionych dań moje męża. Z podanych składników wychodzą dwa duże sycące pierogi. Składniki:      30g drożdży      1 łyżeczka cukru      1 łyżeczka soli      1 nie pełna szklanka ciepłej wody      ok. 400g mąki      3 łyżki oliwy(...)nich rozwałkowujemy , smarujemy sosem (brzegów nie smarujemy sosem) i kładziemy składniki. Formujemy pieroga. Brzegi lekko zawijamy aby podczas pieczenia pieróg nie otworzył się. Smarujemy lekko oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy na złoty kolor. Pieroga podaję z sosem czosnkowym.       Gdy robię jednego pieroga to pozostałą część ciasta drożdżowego zamrażam wcześniej

Amatorka kuchenna
Pierogi z łososiem pełne ziół i miłości 44

kęs pierożków z łososiem to czysta miłość opatulona delikatnym ciastem w kolorze miłego uczucia. Pamiętajcie koniecznie, by karmić się miłością codziennie, bo tylko tak będziecie mogli posłać ją dalej ♥ Pierogi z łososiem, szpinakiem i ziołami na ok. 30 szt Potrzebujesz: Ciasto: 300g mąki pszennej + do podsypania 100ml oleju 2 szczypty soli 160ml ciepłej wody 1 łyżka buraka startego(...)gładkie i elastyczne - odłóż ciasto do odpoczynku na 30min. 4. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok.2mm. 5. Wycinaj koła (np. szklanką), nadziewaj łyżeczką farszu i zlepiaj pierogi według upodobania, lub wykrawaj kształt serduszek nadziewaj 1 łyżeczką farszu i przykryj drugim serduszkiem, zlepiając brzegi z każdej strony.  6. Gotuj w osolonej wodzie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Świąteczne Jedzenie – co przyrządzić na bożonarodzeniowy stół? 51

dań, które mają swoje stałe miejsce na polskich stołach. Jeśli zastanawiasz się, co przyrządzić w tym roku, oto kilka klasyków, które z pewnością zachwycą Twoich bliskich. Świąteczne menu – pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami Pierogi to klasyka polskiej kuchni, a te z kapustą i grzybami są obowiązkowym punktem wigilijnego menu. Cienkie ciasto, aromatyczny farsz z kiszonej(...)kapusty i leśnych grzybów – to połączenie, które zawsze smakuje wyjątkowo. Nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez tego specjału. Świąteczne menu, w którego skład wchodzą pierogi, to spełnienie kulinarnych marzeń każdego miłośnika tradycyjnych smaków. Te małe, ręcznie lepione kieszonki wypełnione aromatycznym farszem z kapusty i grzybów są symbolem polskiej Wigilii i stanowią nieodłączny element świątecznego stołu. Trzy rodzaje śledzi Śledzie

codojedzenia
Potrawy wigilijne z różnych regionów Polski 49

który podkreśla świąteczną atmosferę. Warto też wspomnieć o śledziach, które w Wielkopolsce przyrządzane są na wiele różnych sposobów, na przykład w śmietanie lub z cebulką. Tradycyjnie nie brakuje także pierogów z kapustą i grzybami, których smak oddaje wielkopolską prostotę i przywiązanie do natury. Na zakończenie wieczerzy, mieszkańcy Wielkopolski raczą się kompotem z suszonych owoców, który symbolizuje domowe ciepło(...)zarówno przez mieszkańców, jak i gości tego regionu. Zupa grzybowa z suszonymi borowikami jest jednym z nieodłącznych elementów małopolskiego stołu, która urzeka głębokim smakiem lasu. Kolejnym charakterystycznym daniem są pierogi z kapustą i grzybami, podawane z cebulką smażoną na maśle, co dodaje im delikatności i aromatu. W Małopolsce popularny jest także karp smażony lub pieczony, który przyrządzany jest

CityTaste
Pierogi z serem polane musem truskawkowym 52

teraz mega wjazd na stół! Przepis, na te cudeńka, dostałem od koleżanki z pracy, Sylwii. Niestety, pierogi są już wspomnieniem, do którego z pewnością niebawem wrócę. Jedyny minus to taki, że za szybko się skończyła ta kulinarna ekstaza. A te truskawki! Ach! co za zapach <3 śmiem nawet twierdzić, że były lepsze niż w sezonie. Nie były kupowane(...)może być mąka ziemniaczana)         Przygotowanie:   Farsz:   Twaróg wyrabiamy z budyniami i cukrami na jednolitą masę. Przekładamy do lodówki, dzięki czemu będzie łatwiej lepić pierogi.   Mus:   Truskawki przekładamy do rondla, podgrzewamy na małym płomieniu. Jak już się odmrożą, dodajemy cukier i cynamon, blendujemy. Mąkę mieszamy ze zblendowanymi truskawkami, dodajemy do całości. Zagotowujemy

R'n'G Kitchen
Pierogi z jagodami 70

Pierogi z jagodami - przyszny letni obiad. Delikatnie ciasto, które bardzo dobrze się wyrabia i pełne soczystych owoców nadzienie. Składniki: na ok 45 sztuk: 500 g mąki pszennej + do podsypania przy wałkowaniu, ok 700 ml gorącej wody, 20 g masła, duża szczypta soli + do osolenia wody, 500 g jagód, łyżka cukru, łyżka skrobi   śmietana, cukier, cynamon Przygotowanie: Do mąki(...)czasie, ciasto dzielimy na 3 części. Miejsce gdzie będziemy rozwałkowywać ciasto podsypujemy mąką. Każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość ok 2-3 mm. Wycinamy za pomocą szklanki lub przyrządu do pierogów okrągłe placki. Jagody dokładnie myjemy, muszą ocieknąć z nadmiaru wody na durszlaku. Przekładamy do miski, posypujemy cukrem oraz skrobią - mieszamy. Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżeczce jagód, sklejamy

Lena Gotuje
Pierogi z różą i borówkami 78

Mogą być obiadem, mogą też być deserem, te pierogi są znakomite. Mięciutkie ciasto i aromatyczne, dżemowe wnętrze są znakomite. Podsmażone smakują wybornie, pewnie nie tylko my kochamy podsmażane pierogi. A jak wiadomo pierogi smakują o każdej porze dnia i roku 💗 Ja tutaj użyłam konfitury z dzikiej róży, użyjcie taką jaką macie. Zaczynamy? Pierogi z różą

Moje Małe Czarowanie
PIEROGI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 76

Bardzo smaczne pierogi z młodą kapustą i pieczarkami idealne na letni obiad, polecam przepis.          SKŁADNIKI :  1 i 1/2 główka młodej kapusty lub 2 sztuki  1 szklanka wody  2 łyżki suszonych warzyw sól, pieprz tylko do smaku  500 g pieczarek 2 cebule  olej do podsmażenia        CIASTO(...)płyny i drobno kroimy. Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, podsmażamy na oleju na patelni z przyprawami, dodajemy również kapustę. Kiedy płyny odparóją farsz jest gotowy.  Przygotowujemy ciasto na pierogi i lepimy, pierogi średniej wielkości.  Gotujemy je w osolonym wrzątku około 5 minut licząc czas od wypłynięcia pierogów na wierzch wody.  Podajemy je okraszaone cebulką

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi z truskawkami 75

Pierogi z truskawkami to sezonowa propozycja, która pojawia się na polskich stołach zwykle w okresie letnim, kiedy truskawki są w pełni sezonu. Warto jednak pamiętać, że można je przygotować również z mrożonych truskawek, co pozwala na cieszenie się nimi przez cały rok. Pierogi z truskawkami to idealna propozycja na słodki obiad lub deser

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!