Pieczone pierogi z farszem z botwinki i cykorii przygotowane według przepisu z greckiej wyspy Kreta. PIEROGI WEGAŃSKIE SKŁADNIKI 500 gramów liści botwinki 500 gramów liści cykorii 200 gramów mąki pszennej pół łyżeczki suchych drożdży oliwa z oliwek sól, pieprz przepis na pierogi wegańskie z Krety Artykuł Pierogi wegańskie przepis z Krety pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaWyjątkowy dzięki trikom przepis na słynne pierogi ruskie, czyli takie z twarogiem i ziemniakami. PIEROGI RUSKIE SKŁADNIKI 400 gramów mąki pszennej; 1 jajko; 2 łyżki oliwy z oliwek; pół łyżeczki soli; 800 gramów mączystych ziemniaków; 500 gramów tłustego twarogu; 1-2 cebule; masło; sól, pieprz; przepis na pierogi ruskie Artykuł Pierogi ruskie lepsze pd tych babcinych
Kuchnia TomkaPrzygotuj chrupiące pierogi ze słonecznej greckiej wyspy Kreta. Dzisiaj w wersji ze szpinakiem i bryndzą. PIEROGI KALITSOUNIA SKŁADNIKI 300 gramów mąki pszennej; 200 gramów sera owczego mizithra; kieliszek raki lub wódki; duży pęczek świeżych ziół (natka fenkułu, natka pietruszki, szpinak, mięta); oliwa z oliwek; sól; przepis na kalitsounia pierogi z Krety Artykuł Kalitsounia pierogi z Krety
Kuchnia TomkaPIEROGI ZE SZPINAKIEM SKŁADNIKI CIASTO NA PIEROGI 200 gramów mąki pszennej 200 gramów mąki pełnoziarnistej szklanka ciepłej wody oliwa extra vergine 1 żółtko jajka szczypta soli FARSZ SZPINAKOWY 400 gramów świeżego szpinaku 100 gramów sera natka pietruszki dymka świeży koperek świeża mięta przepis na pierogi ze szpinakiem Artykuł Pierogi ze szpinakiem inne niż wszystkie pochodzi
Kuchnia TomkaPierogi z kapustą i grzybami bez których nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Możemy je przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Przyznam że to moje ulubione pierogi nie tylko od święta. Ciasto 500 g mąki pszennej używam tortowej 1 małe jajko lub samo żółtko duża szczypta soli 3-4 łyżki roztopionego masła ew. oleju około 300 ml. gorącej(...)przykryciem. Ciasto podzielić na dwie części każdą rozwałkować na cienki placek, wycinać kółka o średnicy około 8 cm. Za pomocą łyżeczki nakładać farsz, brzegi starannie zlepić. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy od momentu ponownego zagotowania wody około 2-3 minuty. Podajemy z usmażoną cebulką. Pierogi można zamrozić surowe układając je obok siebie
Andzia PichciCiasto na pierogi powinno być elastyczne. Składniki na około 60 pierogów : 65 dkg mąki pszennej 1 całe jajko 1/3 łyżeczki soli niejodowanej około 300 ml letniej wody szczypta mielonej kurkumy ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : M ąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę lub do większej miski. Dodajemy sól, jajko i około 4 /5 wody. Wyrabiamy ręką(...)ciasto. W razie potrzeby wlewamy resztę wody. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie mieć jednolitą elastyczną konsystencję . Nie powinno być zbyt twarde, bo będzie nam ciężko zlepiać pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 2 mm. Kroimy na kawałki lub wykrawamy kółka. Skrawki ciasta które nam zostały ponownie zagniatamy i wałkujemy. Ważne jest, aby mąka na ciasto
Przepisy i porady kulinarneBardzo smaczny przepis na pierogi z jagodami oraz doskonały przepis na ciasto do pierogów z owocami. Posmakuje Ci! Artykuł Pierogi z jagodami pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąLeniwe pierogi - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Białoboki, gmina Gać, powiat przeworski Leniwe pierogi nazywane są też kluskami leniwymi, albo po prostu leniwymi. Są to duże kluski z ciasta, które przygotowuje się z białego sera (twarogu), gotowanych ziemniaków, mąki pszennej i żółtek. Kluski gotuje się w lekko solonej wodzi i podaje polane masłem, zrumienioną bułką lub śmietaną. Znacznie rzadziej(...)zapewne macie swoje proporcje. Jeśli nie, zapraszam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich Białoboki. Pochodzi on z publikacji wydanej przez Powiat Przeworski pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”. Leniwe pierogi - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g białego sera 6 ugotowanych ziemniaków 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka pszennej mąki (tortowa lub poznańska) duża szczypta soli Ser i ugotowane
Trzeci talerzJakiś czas temu robiąc z synową na obiad pierogi, jakoś tak wyszło, że zrobiłam za mało farszu. Długo się nie zastanawiając, zajrzałam do lodówki i do szafek i znalazłam pieczarki, które miały być do pizzy, cukinię, marchewkę (prawie zawsze jest w domu) i wygrzebałam z szafki kuchennej kuskus. Raz, dwa i zrobiłam farsz. I wiecie co? Po raz kolejny(...)utwierdzam się w przekonaniu, że takie dziwne farsze są najlepsze. Do pierogów zrobiłam surówkę z kapusty i był pyszny obiad. Tak więc warto odejść od tradycji i zaszaleć z farszami na pierogi. Pierogi z kuskusem, pieczarkami, cukinią, marchewką i cebulą
Ewa w kuchniPysznych pierogów nigdy dość. Na stole świątecznym muszą być koniecznie, nawet jak świąt nie obchodzicie to świecka tradycja mówi że pierogi muszą być. Tym rzazem polecam pierogi z kapustą i grzybami gotowane a potem obsmażane. Spróbujcie koniecznie, są przepyszne. Ich sekret polega na długim gotowaniu farszu grzybowo - kapuścianego. Pierogi obsmażane. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienadmiar po niedzielnym rosole. Uwielbiam je takie prosto z wody okraszone przesmażoną cebulką bądź kiełbaską. Jednak można je też odsmażyć. Do ich przygotowania użyłam "pierożnicy", czyli foremki do małych pierogów bądź uszek. Dzięki temu gadżetowi ulepienie 85 mini pierożków zajęło mi niespełna 30 minut. Pyszny i tani obiad z wykorzystaniem tego co pozostaje z poprzedniego dnia :) Mini pierożki(...)mięsem z rosołu - składniki na około 85 sztuki: Ciasto na pierogi: * 500 g mąki pszennej * 300 ml ciepłej wody * 1 żółtko * około pół łyżeczki soli Farsz z mięsa z rosołu: * około 600 g mięsa drobiowego z rosołu (bez kości) * 3 łyżeczki prażonej cebulki * pół łyżeczki soli * 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego * pół szklanki rosołu (w ostateczności wody) Wykonanie
Zrób to smacznieubiegłym tygodniu spotkałam sąsiadkę, która zachwalała pierogi z borówką amerykańską. Zaintrygowała mnie - u mnie w domu rodzinnym robiliśmy zawsze z leśnymi jagodami. Więc wypróbowałam z amerykańskimi - i wyszło rewelacyjnie! Pierogi w tej wersji będę robić częściej. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 500g borówki amerykańskiej mąka ziemniaczana Sposób(...)amerykańskiej dodać trochę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Nie zmieni ona smaku borówki, ale dzięki niej ciasto nie przemoknie. 3. Kawałek ciasta rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć borówki i zlepić pierogi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną i cukrem. Smacznego
Kuchnia domowa AniSezon na czereśnie nie jest zbyt długi, mrożonych czereśni nie kupimy, więc teraz jest czas na pierogi z czereśniami . Ciasto : 500 ml mąki (ok. 350 g), 230 – 280 ml gorącej wody, 2 łyżki roztopionego masła, szczypta soli, mąka do podsypywania podczas wałkowania, 800 g czereśni, Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować, przekroić na pół. Ciasto na pierogi : mąkę przesiać(...)folią lub pokrywką i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, niezbyt cienko. Z ciasta wycinać koła – na przykład szklanką. Na środku układać 4 połówki czereśni, zlepić pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, 3-4 minuty od zagotowania. Podawać ze śmietaną z cukrem. zastawa
królestwo garówPyszne pierogi z truskawkami, owinięte w delikatne ciasto i podane ze śmietaną i cukrem. Polecam przygotować takie pierogi. SKŁADNIKI : 1 kg mąki pszennej 2 szklanki ciepłej wody ( 250 ml 1 szklanka ) olej, około 1/4 szklanki(...)następnie przekładamy na durszlak, posypujemy cukrem pozostawiamy aż zaczną puszczać sok, sok powinien być odsączony. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka, nakaładamy porcję truskawek, bez soku i zlepiamy pierogi. Gotujemy je na osolonym wrzątku około 5-7 minut od zagotowania się wody. Pierogi odcedzamy, polewamy zimną wodą i nakładamy na talerze. Podajemy z gęstą śmietaną
Kulinarne Fantazje Marioli