pierogi - 9277 przepisów (strona:109/619)

Pierogi z kapustą,grzybami i kaszą gryczaną 194

Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa potrawa na nasz wigilijny stół. W tym roku postanowiłam wzbogacić je kaszą gryczaną.  Do pierogów użyłam kaszy gryczanej prażonej Kupiec ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów leśnych listek laurowy kilka kulek czarnego(...)smażyć chwilę często mieszając. Gotowy farsz wystudzić. Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta. Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.  Pierogi podawać na ciepło,polane roztopionym masłem z zezłoconą cebulką lub lekko przysmażone

Kolorowa kuchnia Elki
Pielmienie(pierogi z surowym mięsem) 141

gustu nadzienie z mięsa surowego i to za sprawą koleżanki. Pewnego dnia Asia wyciągnęła mnie do knajpki kuchni wschodniej i tam po raz pierwszy jadłam pielmienie , czyli… pierogi z mięsem wieprzowo-wołowym z dodatkiem cebuli i czosnku. Bardzo mi posmakowały! Są specjalnością kuchni rosyjskiej. Najczęściej bywają podawane z gęstą śmietaną lub w bulionie i… w obu tych(...)wersjach są bardzo smaczne Zrobienie ciasta i ulepienie pierogów jest trochę pracochłonne, ale zapewniam, że warto – efekt końcowy jest pyszny   Składniki: 500 g mąki pszennej (poznańskiej) 250 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli   500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz   W głębokiej misce wymieszaj

Kulinarne S.O.S.
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI + FILMIK 146

podpiekamy pokrojoną cebulę, na oleju z solą i pieprzem. Do miski przekładamy kapustę, grzyby, podpieczoną cebulę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. CIASTO - Składniki ciasta na pierogi zagniatam, przekładamy na deseczkę posypaną mąką i odkładamy na 10 minut aby odpoczęło. Na stolnicy porcjujemy ciasto. Ja robię wałeczek i kroję go na małe kopytka, następnie rozwałkowuję(...)placki. Na każdy placek nakładam po łyżeczkę farszu i zlepiam pierogi. Układamy na posypanej mąką desce. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty, licząc czas do wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Ostrożnie wyjmujemy, płuczemy zimną wodą i przekładamy do miski lub na talerze. Polewamy odrobiną oleju aby się nie skleiły. Podajemy okraszone cebulką i tłuszczykiem. Smacznego. Pierożki

Kulinarne Fantazje Marioli
Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami 182

Zresztą tyle teraz wszelkich medykamentów, że nie ma się co bać! Jeśli będzie trzeba, Espumisan Max pomoże :) W tym roku skusiłam się więc na próbę i całkiem niedawno przygotowałam pierogi na słodko, ale właśnie z makiem i bakaliami. Z czystej ciekawości jak smakują, ale że ja ogólnie pierogi mogłabym jeść codziennie, to i te trafiły w moje gusta(...)dylemat, czy nadal pozostać wierną tradycji i na stole postawić makowca, którego wszyscy i tak zjedzą dopiero na dzień drugi, czy może zrobić- choćby symbolicznie po 2-3 pierogi na osobę i zjeść jak pozostałe obowiązkowe potrawy...? Koniecznie muszę to przedyskutować z Rodziną! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z dynią i szałwią w sosie z wodnichy późnej 116

smaczne i idealnie nadają się na sosy czy jako farsz do pierogów. Jeśli nie macie grzybów leśnych zróbcie sos z pieczarek, będzie ok. Farsz do dzisiejszych pierogów zrobiłam z dyni jaką dostałam od znajomych, nie wiem jak się nazywa, jednak piżmowa lub hokkaido będą ok. Zabieramy się za pierogi. Dyniowe pierogi z szałwią w sosie

Moje Małe Czarowanie
Pierogi ze szpinakiem i fetą 148

być mięciutkie i gładkie. Podsypałam go mąką i zostawiłam na stolnicy. 3. Ciasto podzieliłam na kilka porcji. Każdą musimy rozwałkować, szklanką wycinamy krążki na które nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.  4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą możemy troszkę posolić. Partiami wrzucamy pierogi do gotującej się wody, jak nam wypłynął na wierzch to od tego momentu gotujemy(...)jaszcze około 2 - 3 minuty.  Ja w rondelku roztopiłam troszkę masła na którym podsmażyłam cebulkę z którą podałam pierogi :-) Smacznego

kruche babeczki
Pierogi z soczewicą 176

Pewnie już wspominałam, że uwielbiam pierogi. Tak, lubię robić i jeść pierogi :) Lubię też eksperymentować z nowymi farszami. Ostatnio zrobiłam właśnie z farszem z zielonej soczewicy i gorąco polecam, bo są naprawdę smaczne. Przepis na ciasto pierogowe znalazłam kiedyś na blogu  Olga Smile  i dla mnie jest to najlepszy przepis jaki kiedykolwiek wypróbowałam.  Składniki ciasta(...)jajkiem. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kólka np. szklanką. Na każde kółko nakładać łyżeczkę farszu i dokładnie sklejać brzegi pierogów. Pierogi z soczewicą bardzo dobrze smakują posypane posiekanym szczypiorkiem

kuchnia doski
Pierogi orkiszowe z wiśniami 144

Pierogi orkiszowe z wiśniami Pierożki polecam dla osób, które są na diecie, bo są zrobione z mąki orkiszowej, która zawiera sporo błonnika. Przepis zaczerpnięty z bloga Składniki : Ciasto: mąka orkiszowa – 260 g (2 szklanki) olej  –2 łyżki sól szczypta gorąca woda - 1,5 szkl Farsz: wiśnie  - 300 g mak mielony - 80 g miód -2 łyżki Dodatkowo : miód(...)rondla, dodać miód i na wolnym ogniu, chwilę przesmażyć. Jak byłoby za dużo soku, odlać. Do przesmażonych wiśni, dodać mak mielony, dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, foremką do pierogów, wykrawać krążki, nakładać na każdy krążek porcję wiśni, dobrze zlepiać ciasto. Gotować pierogi w osolonej wodzie przez około 4 minut. Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze, polać miodem

Kuchnia Danusi
Pierogi z mięsem mielonym 144

temu... :)  Przez ostatnie lata dużo się działo i nie było za bardzo czasu na lepienie. Teraz wykorzystałam okazję, że mam go trochę więcej, zakasałam rękawy i zrobiłam pierogi z mięsem mielonym. Pycha, zajadaliśmy się aż nam się uszy trzęsły :D  Składniki na ok. 30 sporych sztuk:   Ciasto: 370 g mąki 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka(...)krążki. Napełnić każdy krążek farszem, dobrze zlepić brzegi.     W dużym garnku zagotować wodę, z solą (1-2 łyżeczki) i olejem (2-3 łyżki). Gdy zacznie wrzeć, wrzucić pierogi i zmniejszyć gaz. Gdy pierogi wypłyną gotować je jeszcze ok. 6-10 min. w zależności od ich wielkości (ja gotowałam 10 min.), od czasu do czasu przemieszać. Podawać

Simply Food
Pokrzywowe pierogi z tuńczykiem 157

z pokrzywą młodą i tuńczykiem w roli głównej. Tuńczyk jest bardzo dobrą rybą nie tylko do sałatek ale także do farszów. W połączeniu z ryżem świetnie pasuje do pierogów. Podałam je z pysznym sosem holenderskim. Tuńczyk Princes jest idealny do tego bo ma fajne duże kawałki, a ja właśnie takie lubię. #MasterTuńczyk   ciasto: 20 dkg mąki pszennej(...)ryżu sól, pieprz 1 pęczek natki pietruszki mały 2 łyżki oliwy sos holenderki: 2 żółtka sol, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła papryczka chili, natka pietruszki Pierogi: Pokrzywy zbieram z dala od spalin najlepiej na łące, i tylko główki. Obieram z listków, płuczę je i wrzucam do wrzącej wody na minutę. Odcedzam na sitku, przekładam

wesoła kuchnia
Pierogi czosnkowe z ziemniakami 149

porządnie wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na ~30 min. -- Następnie ciasto dzielimy na części, wałkujemy na ~3mm i wycinamy krążki,  które faszerujemy wcześniej przygotowaną masą, dokładnie sklejając brzegi. -- Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, od czasu wypłynięcia na wierzch. Oczywiście każdorazowo pierogi wrzucamy na gotującą się wodę. Potem ugotowane wyławiamy cedzakiem i hartujemy chwilę(...)zimnej wodzie. Jeżeli od razu nie serwujemy, to wrzucamy do durszlaka żeby obciekły. Jak zostanie nam farsz, to smażymy kotlety ziemniaczane. Najlepiej smakują pierogi odsmażane. Smacznego

chleba naszego
Gryczane pierogi z serem 123

mogę je jeść dosłownie garściami. Jestem pierogomaniaczką.😆 Będąc na redukcji staram się bazować głownie na gryce, ale oczywiście nie pomijając ulubionych potraw. Dzisiaj padło na jedne z moich ulubionych-pierogi z serem i cebulką. Nie mieszałam różnych rodzajów mąk, z samej gryczanej ciasto wyszło mi dobre. Żeby nie przekroczyć kalorii 😜 dałam najpierw mniej do całości, aby potem podbierać sobie(...)sklejania, bo po tej mące ciasto będzie dość klejące i bez mąki na palcach nie uda się ładnie posklejać brzegów pieroga.  Dodatkowo w celu uzupełnienia tłuszczy po ugotowaniu, podaje sobie je polane skwareczkami z cebulką. Tak, to jest redukcja, fit i zdrowe. 😏 Pamiętajcie, że tajemnica tkwi w ilości a nie składnikach (pamiętając, że mają być one zdrowe

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pierogi z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami 264

pieczarek 1 garść suszonych grzybów leśnych 50 g śliwek suszonych 1 łyżka miodu prawdziwego płynnego sól pieprz czarny majeranek olej rzepakowy Sem Co olej rydzowy Sem Co CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka oleju rzepakowego Sem Co szczypta soli Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie(...)ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm. Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nakładać na każdy krążek porcję nadzienia i zlepiać pierogi. Gotować w dużym garnku ok 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawać gorące polane np olejem rydzowym lub rzepakowym. Smacznego :)   Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania wegetariańskie , Dania z grzybami , Obiad

https:KKuchniaMniam
Pierogi z kapustą, grzybami i soczewicą 127

podgrzybki) 1 nieubita szklanka kiszonej kapusty 1 mała cebula biała Ok 130g soczewicy gotowanej na parze Sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła Dodatkowo: Olej rydzowy Semco do omaszczenia pierogów Sposób przygotowania Farsz: Dzień przed przygotowaniem pierogów namaczamy grzyby. Zalewamy je wodą i pod przykryciem pozostawiamy w chłodnym miejscu. Nazajutrz grzyby dobrze odciskamy z nadmiaru wody i drobniutko(...)łatwo odchodziło od rąk. Pozostawiamy w szklanej misce pod przykryciem na ok 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 4mm, wycinamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy przez 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzone polewamy olejem rydzowym

Kuchnia w czekoladzie
Leniwe pierogi lub kopytka (bezglutenowe) 155

wersję leniwych pierogów bezglutenowych. Ze względu na ziemniaki można je też określić kopytkami, ale w wersji bezglutenowej składnik ziemniaczany jest niezbędny, ponieważ służy jako spoiwo, także można te pierogi nazwać leniwymi albo kopytkami. Nie są łatwe, trzeba się natrudzić niestety, ale jak zawsze przy potrawach bezglutenowych - warto. Po takich pierożkach vel kopytkach nie ma uczucia ciężkości(...)gniecie w żołądku, nic nie skleja jelit. Jest pysznie, a zachwyty mojej rodziny zajadającej się tymi pierożkami są najlepszą rekomendacją :-). Z podanych proporcji wychodzi tyle pierogów, że może się najeść 4-osobowa rodzina (dwóch dorosłych i dwoje dzieci). Nasza rodzina to trzy osoby, więc część pierożków zamroziłam na zaś :-). Zapraszam :-) Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 300 g twarogu

Kawa z mlekiem

Proponowane wyszukiwania