pierogi - 9277 przepisów (strona:114/619)

Czekoladowe pierogi z truskawkami i twarożkowym sosem 150

rodziny :) Składniki: Na 10 sztuk Ciasto: 1 szklanka mąki + do podsypywania 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego 100ml mocno ciepłego mleka 10 truskawek (lub tyle ile wyszło nam pierogów) Sos twarożkowy: 1/2 opakowania śmietankowego serka typu Almette (ok. 65g) 1/3 czekolady mlecznej jagodowo-poziomkowej 1 łyżeczka mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego kilka truskawek kilka listków mięty Sposób przygotowania(...)cukrem waniliowym. Powoli łączymy z gorącym mlekiem, siekamy i zagniatamy. Ciasto wałkujemy na grubość ok 4mm i wykrawamy kubkiem lub szklanką. Mi z tej ilości wyszło 10sztuk. Na każdym pierogu nakładamy truskawkę i dokładnie sklejamy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Przecedzamy i przelewamy delikatnie zimną wodą.   2. Czekoladę roztapiamy z łyżeczką mleka. Serek łączymy

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z kurczakiem i marchewką ( z rosołu) 316

kurczaka.  Warto jednak urozmaicić kolejny dzień i zrobić pyszne mięsne pierogi z dużą ilością kurczaka, marchewki i ziół.  Praktykując ten przepis zawsze robię większą ilość pierogów, ponieważ idą jak świeże bułeczki, a w połączeniu z jogurtem naturalnym i dość ostro przyprawionym farszem są po prostu pyszne :) Spróbujcie :) Składniki: 3 duże udka 3 duże marchewki duża cebula(...)podsmażyć do miękkości. Wszystkie składniki włożyć do wysokiej miski i zblendować. Doprawić do smaku. Ciasto ugnieść (zagniatać ok 15 minut) i rozwałkować. Wyciąć koła szklanką i nałożyć farsz. Uformować pierogi, tak aby farsz nie mógł z nich wyciec podczas gotowania.Gotować przez ok 5 minut w osolonej, wrzącej wodzie ( pierogi muszą pływać na powierzchni).  Podawać z jogurtem

ChilliJemy
Pierogi- bułka z masłem? 174

dzisiejszym przepisie proponuję coś tradycyjnego- pierogi, coś zielonego- szpinak oraz coś zdrowego- pierogi ze szpinakiem i serem :) Nic dodać- nic ująć. Kto jeszcze nie próbował serdecznie polecam to połączenie! Propozycja podania. Składniki: 400 g mąki  250 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody  1 jajko szczypta soli  250 g mrożonego szpinaku 1 mała cebulka 5 łyżek(...)odparuje.  Do gorącego szpinaku dodać około 5 łyżek białego sera. Lekko przesmażyć.  Mocno przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.  Ostudzony farsz jest gotowy na nakładanie do pierogów. Przygotowanie ciasta: Usypać kopiec z mąki z szczyptą soli, zrobić w nim małe wgłębienie do którego wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - przekładając cały czas mąkę do środka

Tagebuch po polsku
Pierogi z indykiem i kaszą kuskus 270

Sposób na wykorzystanie mięsa, na którym gotował się rosół. Pierogi z takim farszem są delikatne i bardzo smaczne. Wystarczy polać masełkiem i można się zajadać :) CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki oleju FARSZ: 1 gotowana golonka z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki(...)minut. Rozwałkować na grubość ok 2mm i wyciąć koła o średnicy ok 5 cm. Nakładać porcję farszu i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie 3minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi polać rozpuszczonym masłem lub omaścić skwarkami :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: bulion , golonka , kuskus

https:KKuchniaMniam
Pierogi z kaszą jęczmienną 282

dodać wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 10min. Rozwałkować na grubość ok 3mm. Wycinać krążki z ciasta i kładąc łyżeczką porcję kaszy zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć wytapiając tłuszcz. Porcję pierogów przekładać na patelnię z boczkiem i chwilę obsmażyć. Podawać(...)skwarkami z boczku. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: kasza jęczmienna , kurczak

https:KKuchniaMniam
Pierogi z ziemniakami i cebulką 150

Pomysł na piątkowy obiad - pierogi nadziane ziemniakami i cebulką. Danie idealne dla osób będących na diecie wegetariańskiej jak i wegańskiej. Wbrew pozorom ziemniaczany farsz świetnie pasuje do nadziewania pierogów.   Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej wody 1 kg ugotowanych ziemniaków 4-5 małych cebul sól pieprz, np. pikantny olej  Najpierw przygotować ciasto na pierogi(...)przyprawić ją solą oraz pieprzem. Przesmażoną cebulę (trochę pozostawić do dekoracji!) wymieszać z ziemniakami. Przygotowany farsz posmakować i doprawić. Blat oprószyć odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części i nieużywane fragmenty ciasta przechowywać w zamkniętym woreczku). Ciasto nie może być za grube (jeśli będzie grube to po ugotowaniu może być twarde

Ugotować
Pierogi z kapustą i grzybami 126

wbić jajko, dodać sól i olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne należy przykryć je ściereczką żeby się nie zeschło.  Wykonanie pierogów:  Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wyciąć z ciasta krążki, układać na nich farsz a następnie skleić. Do gotującej osolonej wody wkładać pierogi. Gotować(...)wypłynięcia. Warto do wody dodać łyżkę oleju - pierogi wtedy nie sklejają się

Darcia w kuchni
z mielonym kotletem pierogi żytnio pszenne... 148

Składniki: FARSZ: kotlet mielony 5 sztuk, kapusta kiszona 20 dag, ziemniaki ugotowane 4 sztuki, bułka tarta 1 łyżka PIEROGI: mąka pszenna typ 2000 2 szklanki, mąka pszenna 3 szklanki, gorąca woda 1,5 szklanki, masło miękkie 1 łyżka, sól 3/4 łyżeczki OKRASA: cebula 5 sztuk, masło klarowane 3 łyżki, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony(...)stolnicy, ciasto z mąką żytnią jest dość klejące i nie da się całkiem cienko rozwałkować, szklanką do koktaili /ma większy otwór/ wycinać kółka, nakładać czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi, wkładać do ciut posolonego wrzątku z łyżeczką oleju, po wypłynięciu na mniejszym ogniu gotować z 2 minuty, składniki okrasy usmażyć na patelni i polać pierogi na talerzu - pierogi

W Mojej Kuchni Lubię
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM 142

został mi kawałek ciasta na pierogi.Hurra! Zmiana planów ;-) Zielone w środku zostało -  tylko, że z pierogami. Przepis i zdjęcia na ciasto podaję z posta, kiedy robiłam pierogi ruskie CIASTO: 0,5 kg. mąki pszennej łyżka masła gorąca woda około 1 szklanki szczypta soli FARSZ: paczka szpinaku 4 ząbki czosnku (może być więcej zależy od smaku(...)roquefort 2 łyżki śmietany 18% sól,pieprz Paczkę szpinaku odparowałam w garnku, dopóki nabrał gęstej i suchej konsystencji. Czym mniej wodnisty tym łatwiej będzie można nakładać farsz do pierogów. Dodałam starte ząbki czosnku,rozkruszony ser,pieprz i sól z  którą uważajcie ponieważ ser  sam w sobie jest jest słony. Na koniec wymieszałam farsz ze śmietaną. Wsypałam

potrawyregionalne
Pierogi z dynią 179

czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć farsz po czym złożyć na pół i skleić pieroga W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3 minuty. Wyjąć łyżką(...)cedzakową. Polać masełkiem z bułką tartą Smacznego! pierogi z dynią

O kuchni z uczuciem
Trylogia pierogowa: Pierogi ruskie 192

Rosją nic wspólnego nie mają. Nie zmienia to jednak faktu, że są pyszne, choć musiałam do nich dorosnąć (więc może jednak mąż ma słuszność, że i Tosia do pierogów dorośnie?). Moja propozycja jest jednak nieco odmienna od standardowej, mam nadzieję, że wam się spodoba i posmakuje. Pierogi ruskie 250g mozzarelli 250g fety 2 duże ziamniaki 1kg mąki ~600ml(...)mniej więcej, wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie mąka. Dlatego wodę dobrze dolewać stopniowo, zaczynając od wlania 400ml. Ciasto lubi z wierzchu wysychać, dlatego polecam w czasie lepienia pierogów włożyć je pod miskę. Odkrawać po kawałku (mniej więcej 1/5 na raz), rozwałkować rękami na grubszy wałek i pokroić go w prostokąty długości ~7cm. Prostokąciki rozgnieść w dłoni

Przepysznik - BLW i nie tylko
Trylogia pierogowa: pierogi z serem na słodko 198

piszę tylko jak podawała mi je mama w dzieciństwie ;) ). Ja swojej córze zaserwowałam je z odrobiną śmietany i domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście zjadła tylko dżem i zlizała śmietanę, zostawiając pieroga dla "ał ał". Cynamon był w siódmym niebie... Pierogi z serem na słodko 1kg białego twarogu 2 żółtka miód/cukier/ syrop klonowy do smaku cynamon 1kg mąki ~600ml(...)mniej więcej, wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie mąka. Dlatego wodę dobrze dolewać stopniowo, zaczynając od wlania 400ml. Ciasto lubi z wierzchu wysychać, dlatego polecam w czasie lepienia pierogów włożyć je pod miskę. Odkrawać po kawałku (mniej więcej 1/5 na raz), rozwałkować rękami na grubszy wałek i pokroić go w prostokąty długości ~7cm. Prostokąciki rozgnieść w dłoni

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi z jagodami. 128

Mnie a także członków mojej rodziny podczas zdrowotnych niedyspozycji... Wiadomo o co chodzi ;-) Pozatym wymieszane z cukrem i śmietaną smakują idealnie. Ale dziś podzielę się z Wami przepisem na pierogi, przepisem na ciasto które gości w mojej rodzinie od lat. Niby żadna filozofia, ale czasami spotykam ludzi którzy nie potrafią go zrobić. Tak więc dziś przepis na idealne ciasto(...)wałkuje na cienki placek około 3-4 mm. Szklanką lub kubkiem wykrawam kółka. Na srodek każdego nakładam łyżeczke jagód i zalepiam brzegi. Z podanej porcji wychodzi około 50 pierogów. Wode gotuje, wcześniej sole i na wrzątek wrzucam pierogi. Zmniejszam płomien aby woda nie "szalała" ponieważ pierogi się mogą rozwalić. Gotuje je kilka minut

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi ruskie ze skwarkami 144

zabraknie pierogów, placków, mięska i oczywiście deserów :)  A może podpowiecie, co chcielibyście jeszcze znaleźć w tym dziale?  Z przyjemnością podejmę się wyzwania :) Na pierwszy rzut idą pierogi ruskie, nie każdy lubi, ale dla mnie to chyba numer jeden jeśli chodzi o Mamine przysmaki...  Składniki na ok. 80 pierogów Ciasto: 4 szklanki mąki (1 szklanka(...)ciasta ponownie wyrabiamy aż do zakończenia. Na każdym kawałku/ krążku kładziemy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Obtaczamy w mące, raz jeszcze zlepiamy boki i odkładamy na tacę. 6. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, mieszamy od czasu do czasu delikatnie, by się nie posklejały i od momentu wypłynięcia ich na wierzch gotujemy ok 2 minuty. Polewamy omastą

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi ruskie z pieczarkami 134

Uwielbiam pierogi ruskie. Nie pogardzę też pieczarkami- w każdej postaci. Dlatego postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i stworzyć całość :) Polecam, są bardzo smaczne! Składniki: Na ok 80 pierogów: Ciasto: 4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu 1 płaska łyżka soli 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 4 duże ziemniaki 400g sera białego(...)resztę ciasta ponownie wyrabiamy aż do zakończenia. Na każdym kawałku/ krążku kładziemy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Obtaczamy w mące, raz jeszcze zlepiamy boki i odkładamy na tacę. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, mieszamy od czasu do czasu delikatnie, by się nie posklejały i od momentu wypłynięcia ich na wierzch gotujemy ok 2 minuty

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania