pierogi - 9277 przepisów (strona:113/619)

pierogi z ruskim nadzieniem... 157

luźne, obsypać mąką i schować do woreczka na 30 minut na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować cienko porcje ciasta i wykrawać krążki, na każdy nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać pierogi wrzucać na osolony wrzątek z łyżką oleju rzepakowego, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu 4 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną woda krótko opłukać cebulę podsmażyć na oleju z masłem(...)smaku doprawić pieprzem, kucharkiem, podawać pierogi polane okrasą cebulkową - pierogi są syte, smaczne...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Żytnie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 146

Pierogi z kaszy i sera robiłam pierwszy raz, wyszły bardzo smaczne, muszę je częściej przyrządzać. Ostatnio coraz częściej przyrządzam pierogi z mąki żytniej, bardzo mi smakują. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma żytniej mąki jasnej Młynomag 1 szklanka letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Szczypta soli Mąka do podsypania Farsz: 2 torebki kaszy gryczanej 400 gram sera(...)jajkiem, wszystko łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy cienko, metalową obręczą lub szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz, pierogi składamy na pół, zlepiamy brzegi tworząc falbankę. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch

Bajeczna Kuchnia
pyszne pierogi rozmarynowe z soczewicą po rusku.... 181

części i każdą cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka, na każde kłaść czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi wrząca woda z z łyżeczką oleju rzepakowego i soli - wrzucać pierogi i po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 4 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą krótko opłukać, kłaść do miski cebulę podsmażyć na oleju z masłem, do farszu dać(...)łyżki, resztę cebuli dodawać partiami na pierogi w misce, nie będą się sklejać i można je np. później podsmażyć pierogi są pyszne z takim farszem.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi ruskie. 122

ciekawe, kiedyś nazywane były polskimi. Dopiero po II wojnie światowej i zmianie granic, z polskich stały się ruskimi. Spotkać się można z różnymi przepisami na farsz do tych pierogów. Niektórzy wolą, gdy jest bardziej twarogowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zmodyfikować proporcje. Świetnie smakują odgrzewane na patelni następnego dnia. Polecam. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej(...)wodzie. Przestudzić Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.  Ziemniaki, twaróg i cebulę utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Z podanej porcji wyszło ok. 30 pierogów

zadanie-gotowanie
Pierogi z nadzieniem mandarynkowym i orange curd. 159

mały włos, a zjadłabym samo nadzienie zanim jeszcze ulepiłam pierogi. Pycha. To był bardzo dobry pomysł, aby do pierogów zrobić słodkie nadzienie z kaszy manny i mandarynek. A jeszcze lepszym pomysłem jest polanie ich orange curd. Poezja :) Słodki środek z aromatyczną wanilią i lekko kwaśny sos pomarańczowy, to bardzo harmonijne połączenie. Jeśli lubicie pierogi, a do tego(...)czas mieszając. Ostudzić. Mandarynki umyć, obrać ze skóry, podzielić na cząstki i dokładnie obrać z białych błonek.  Mandarynki dodać do kaszy i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia

zadanie-gotowanie
Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą i młodym jęczmieniem 158

miałam w domu. Znów dodałam młody jęczmień, bo pasował mi kolorem ;) ale i smakiem (bo smak ten polubiłam), a dodatkowo jest zdrowy, więc uznałam, że warto (szczególnie, że pierogi nie są długo gotowane, a więc dużo wartości nie utraci). Ale nie - nie dodaję go teraz do wszystkiego :) można go też w przepisie pominąć, bo farsz i tak będzie smaczny(...)pierogi przywołują mi na myśl ruskie, bo są ziemniaki i jest ser. Ale z dodatkiem brokuła są nie tylko (w moim odczuciu) lepsze, ale też i zdrowsze. Brokuł za swe walory zdrowotne bywa określany jako "polskie superfood". Oczywiście najwięcej wartości ma ugotowany na parze, ale warto przygotowywać z nim różne dania. Ja tak przemycam go Córce, bo ugotowanych różyczek

Kolorowy Przepisownik
PIEROGI Z BANANAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM (NUTELLĄ) czyli... radość na talerzu. 186

sałatka z kakaowca i orzechów - potocznie znana jako nutella . Fakt - ta dieta do najzdrowszych nie należy, ani do zbytnio odchudzonych, ale, jeśli miałybyśmy podać jadłospis, do diety uszczęśliwiającej, to pierogi z bananami i kremem czekoladowo-orzechowym byłyby daniem głównym. Coś pysznego i mało skomplikowanego, więc... CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO: - pół kg mąki (najlepsza będzie Tortowa z Roztocza), - mleko - szklanka(...)łyżką oleju. PODGRZEWANIE: Choć, wątpliwe, aby zostały "na potem". Podgrzewamy w papilocie z folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół, termoobieg). Wtedy nie tworzy się "skorupa". Pierogi z bananami są genialne, chyba głównie ze względu na płynną, gorącą, wyciekającą czekoladę, która idealnie łączy się z tym rodzajem owoców. W połączeniu z delikatnym, aksamitnym ciastem tworzą poezję

Wypisz Wymaluj
PIEROGI ORKISZOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ, TWAROGIEM I CEBULKĄ 168

świecie ciasto, które zapożyczyłam od uszek z grzybami i cudownie aromatyczny, niebiański w smaku farsz.... cudo, cudo, cudo... Polecam :-) Z podanych składników wyszło mi 80 sztuk. Ciasto na pierogi: - 550g mąki orkiszowej typ750 - 315g (ml) gorącej wody - 10g masła klarowanego - 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej W misie miksera umieścić mąkę, dodać sól, wymieszać. Do kubeczka odważyć 10g masła klarowanego(...)kaszę, dodać do niej 1/2 podsmażonego boczku z cebulką i czosnkiem, dorzucić rozdrobniony widelcem twaróg, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Z ciasta na pierogi odrywać nieduże kawałki, umieścić je na blacie podsypanym delikatnie mąką i rozwałkowywać, a następnie wycinać koła, u mnie metalową obręczą, o śr.7cm. Na każdym kawałku ciasta ułożyć pełną

Smaczne Zdrowe
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 211

Pierogi ze szpinakiem często przyrządzam na piątkowy obiad, są bardzo smaczne, najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu. Pierogi przygotowałam z mąki od firmy Młynomag . Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej Młynomag 1 szklanka letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Szczypta soli Mąka do podsypania Farsz: 2 opakowania mrożonego szpinaku 2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku(...)wodę, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy dość cienko, szklanka wycinamy krążki z ciasta. Na każdy krążek nakładamy porcję farszu, pierogi składamy na pół, zlepiamy robiąc ozdobną falbankę. Układamy na stolnicy posypanej mąką, w garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Pierogi wrzucamy partiami na gotujący się wrzątek

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z warzywami i soczewicą 231

Pierogi z warzywami i soczewicą Pierogi , to jedno z moich ulubionych dań , na szczęście tak jak reszty domowników , co powoduje że często goszczą na stole . Zazwyczaj są z nadzieniem mięsnym , kapuścianym , ruskim lub grzybowym , ale tym razem troszkę pozmieniałam i poeksperymentowałam . Z warzywami i soczewica są naprawdę wyśmienite , a okraszone prażoną cebulką lub boczkiem , nie mają sobie równych(...)komu wygodniej) , na które nakładamy farsz , zalepiamy i kształtujemy w pierożki . W dużym garnku doprowadzamy lekko osoloną ( jak na makaron) wodę do wrzenia i ostrożnie wpuszczamy na nią pierogi , jak wypłyną , odczekać jeszcze około 2-3 minut i można wyjmować . Doskonałe , polane prażoną cebulką lub boczkiem Polecam ! Post Pierogi z warzywami i soczewicą pojawił się poraz pierwszy

Ogrodnik w podróży
Walentynkowe pierogi 122

pączkowania za nami, teraz będziemy się Walentynkować. Przypadkiem natrafiłam na tą formę do pierogów i z góry wiedziałam, ze farsz musi być słodki i różowy. Składniki ( 20 dużych pierogów): ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g mąki ryżowej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 0,5 l gorącej wody można użyć w całości mąki pszennej farsz(...)wyżeraj, tylko resztę, jeżeli ci zostanie zblenduj, dodaj łyżeczkę esencji waniliowej i będziesz mieć sos. Ciasto rozwałkowuj partiami, resztę trzymając przykryte, aby nie wysychało. Nakładaj łyżka farsz i sklejaj pierogi. Pierogi wrzucaj partiami na gotującą się wodę (możesz dodać łyżeczkę oleju do wody) i gotuj około 3 minut od wypłynięcia. Smacznego

greenscarf
Pierogi z bobem i osycpkiem 124

Pierogi są daniem uwielbianym zarówno przez dzieci jak i dorosłych, odkąd sięgam pamięcią w moim domu dość często na obiad była micha pierogów, zawsze z innym farszem, bo pole do popisu jest dość duże. Dziś zapraszam na pierogi z bobem, boczkiem i zakopiańskim oscypkiem….pyszne ! Składniki: Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko Około 1 szklanki(...)miękkie, łączymy ze zmielonym bobem, dodajemy starty na tarce jarzynowej oscypek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników. Ciasto wałkujemy wycinamy krążki, rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej wody około 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane okrasą. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Pierogi ruskie "Ruskie kapelusze" 148

wrzucamy do dużej miski i ugniatamy ugniataczem do ziemniaków do uzyskania gładkiego farszu. Nie mam w domu praski, ale robiąc to ugniatakiem również można uzyskać super efekt.  Sklejenie pierogów w tradycyjny sposób to dla mnie totalnie czarna magia. Dlatego powstały "kapelusiki" :).  Informacje o produkcie: CIASTO PIEROGOWO-MAKARONOWO-NALEŚNIKOWE 500g BEZGLUTEN Mieszanka skrobi kukurydzianej oraz mąki kukurydzianej przeznaczona(...)przygotowywania pierogów, makaronów, naleśników, zacierek, racuchów, panierowania mięsa i innych potraw niezawierających glutenu, pszenicy, konserwantów. Produkt nie zawiera glutenu i laktozy. Składniki:  skrobia kukurydziana,  skrobia ziemniaczana,  mąka ryżowa,  skrobia pszenna bezglutenowa,  glukoza,  substancja zagęszczająca: guma guar, E464 (Hydroksypropylometyloceluloza - jest wytwarzana z celulozy,  środek zagęszczający,  wypełniacz,  błonnik pokarmowy,  środek przeciwzbrylający

ClauditteMissCooking
Pierogi Wigilijne - z kapustą i grzybami! 187

mogłam zrobić falstartu... nie wybaczyłabym sobie... Przepis na pewno przyda się Wam za rok i za dwa, a może już nawet na Sylwestra. Polecam! :)  Składniki na ok 100 pierogów: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzątku 2 jajka 2 łyżki masła sól Farsz (najlepiej przygotuj dzień wcześniej): 4 pojedyncze płaty śledzi solonych a la matias 250g suszonych(...)dodaj jajka, masło, dokładnie wymieszaj, dodaj wrzątek i sól, a następnie ugniataj przez chwilę. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrawaj koła. Przenieś łyżeczkę farszu na każdy mały placek i zawijaj pierogi. Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie smaż na głębokim oleju.   Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Pierogi ruskie czyli z ziemniakami, cebulką i porem ♣ 151

ostygnie tak aby można było wyrabiać dodajemy jajko i ugniatamy gładkie ciasto. Zostawiamy na 30 minut pod przykryciem aby się przegryzło. Ciasto wałkujemy cienko, nakładamy farsz i formujemy pierogi swoją metodą. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną. Podajemy z podsmażona cebulką lub z boczkiem, albo i z tym i tym. SMACZNEGO. CMOK . Ciasto nadaje się do zamrażania(...)surowo. Pierogi rozkładamy z szufladzie zamrażalnika na papierze do pieczenia, gdy się zmrożą przekładamy do woreczka. Aby je przygotować wrzucamy zamrożone na wrzącą osoloną wodę, gotujemy aż do wypłynięcia

Pasje Jolki