sezonie letnim pierogi z truskawkami a potem jeszcze z jagodami to standard w moim domu. Zawsze jadaliśmy w sezonie takie pierogi tak samo jak knedle ze śliwkami czy pampuchy z jagodami. Lato bez tych smakołyków nie byłoby pełne. Pamiętam jak moje córki były małe jechaliśmy najpierw do lasu na jagody a potem mimo upałów siedziałam w kuchni(...)lepiłam mnóstwo pierogów a buzie wszystkich się cieszyły. Zapraszam zatem na pyszny obiad, w roli głównej: truskawki. Pierogi z truskawkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePierogi ze szpinakiem i białym serem - można przygotować ze świeżego lub mrożonego szpinaku. Ciasto : 400 g mąki, gorąca woda, sól, farsz : 400 g szpinaku mrożonego lub 800 g świeżego, 300 g sera białego półtłustego, 3 ząbki czosnku, sól, 3 łyżki masła, gałka muszkatołowa, Ś wieży szpinak : porządnie umyć i wyłożyć na sito, aby chwilę obciekł. Na głębokiej patelni (może(...)rozdrobnionym serem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto wałkować, w miarę cienko, ale bez przesady. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 2 - 3 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują
królestwo garówpowiedział, że pierogi muszą być nudne i ciągle z tym samym nadzieniem ? To wcale nie musi tak być. I przykładem na to są pierogi, które Wam dziś polecam. Długo zastanawiałam się nad ich nazwą i chyba ta idealnie do nich pasuje. Jeśli chcecie dowiedzieć się co znajduje się w nadzieniu to zapraszam do lektury, może niektórzy będą zaskoczeni(...)zaznaczam, że choć nietypowe nadzienie w tych pierogach się znalazło to były smaczne. pierogi z fantazją
Ewa w kuchnifiletów rybnych, 1 cebula, 1 jajko, imbir mielony, sól, pieprz drobno mielony, 1 – 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa), ciasto : ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, Farsz : Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Dodać(...)Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują
królestwo garówwbijam jajka i dodaję większą część mąki, wyrabiam jednolite i zwarte ciasto, lekko wilgotne, ale nie klejące się do rąk . W międzyczasie podsypuję mąką, ale nie za dużo, ponieważ pierogi leniwe po ugotowaniu będą twarde. Odrywam kawałki ciasta, roluję w wałki, lekko spłaszczam i kroję nożem w ukośne lub proste kluski. W dużym garnku gotuję wodę z łyżeczką soli(...)partiami na wrzątek, mieszam by nie przywarły do dna. Po wypłynięciu wykładam łyżką cedzakową na talerz. Podaję od razu lub odsmażam później na złoto. Smacznego Przepis: “Kuchenne Inspiracje. Pierogi, kluski, makarony” , siostra Maria, nr 10/2018
Zasmakuj Kuchnigustu nadzienie z mięsa surowego i to za sprawą koleżanki. Pewnego dnia Asia wyciągnęła mnie do knajpki kuchni wschodniej i tam po raz pierwszy jadłam pielmienie , czyli… pierogi z mięsem wieprzowo-wołowym z dodatkiem cebuli i czosnku. Bardzo mi posmakowały! Są specjalnością kuchni rosyjskiej. Najczęściej bywają podawane z gęstą śmietaną lub w bulionie i… w obu tych(...)wersjach są bardzo smaczne? Zrobienie ciasta i ulepienie pierogów jest trochę pracochłonne, ale zapewniam, że warto – efekt końcowy jest pyszny Składniki: 500 g mąki pszennej (poznańskiej) 250 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz W głębokiej misce wymieszaj
Kulinarne S.O.S.oleju sól, pieprz Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (+ mąka do podsypywania stolnicy) 1 jajko 2 łyżki masła około 1,5 szklanki gorącej wody sól 2 łyżki oleju (do gotowania pierogów) Do podania: pęczek dymki 400 g śmietany 18% sól, pieprz Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach(...)dodatkiem oleju i soli. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, a następnie wykrawamy np. dużym kubkiem koła. Na każdy kawałek nakładamy łyżką farsz i poprzez sklejenie ze sobą brzegów formujemy pierogi. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 3 minut, po czym wyławiamy je łyżką cedzakową. Pierogi podajemy przesmażone na oleju z dodatkiem śmietany doprawionej solą
Qchnia po prostuPierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa potrawa na nasz wigilijny stół. W tym roku postanowiłam wzbogacić je kaszą gryczaną. Do pierogów użyłam kaszy gryczanej prażonej Kupiec ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów leśnych listek laurowy kilka kulek czarnego(...)smażyć chwilę często mieszając. Gotowy farsz wystudzić. Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta. Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia. Pierogi podawać na ciepło,polane roztopionym masłem z zezłoconą cebulką lub lekko przysmażone
Kolorowa kuchnia Elkigustu nadzienie z mięsa surowego i to za sprawą koleżanki. Pewnego dnia Asia wyciągnęła mnie do knajpki kuchni wschodniej i tam po raz pierwszy jadłam pielmienie , czyli… pierogi z mięsem wieprzowo-wołowym z dodatkiem cebuli i czosnku. Bardzo mi posmakowały! Są specjalnością kuchni rosyjskiej. Najczęściej bywają podawane z gęstą śmietaną lub w bulionie i… w obu tych(...)wersjach są bardzo smaczne Zrobienie ciasta i ulepienie pierogów jest trochę pracochłonne, ale zapewniam, że warto – efekt końcowy jest pyszny Składniki: 500 g mąki pszennej (poznańskiej) 250 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz W głębokiej misce wymieszaj
Kulinarne S.O.S.podpiekamy pokrojoną cebulę, na oleju z solą i pieprzem. Do miski przekładamy kapustę, grzyby, podpieczoną cebulę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. CIASTO - Składniki ciasta na pierogi zagniatam, przekładamy na deseczkę posypaną mąką i odkładamy na 10 minut aby odpoczęło. Na stolnicy porcjujemy ciasto. Ja robię wałeczek i kroję go na małe kopytka, następnie rozwałkowuję(...)placki. Na każdy placek nakładam po łyżeczkę farszu i zlepiam pierogi. Układamy na posypanej mąką desce. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty, licząc czas do wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Ostrożnie wyjmujemy, płuczemy zimną wodą i przekładamy do miski lub na talerze. Polewamy odrobiną oleju aby się nie skleiły. Podajemy okraszone cebulką i tłuszczykiem. Smacznego. Pierożki
Kulinarne Fantazje MarioliZresztą tyle teraz wszelkich medykamentów, że nie ma się co bać! Jeśli będzie trzeba, Espumisan Max pomoże :) W tym roku skusiłam się więc na próbę i całkiem niedawno przygotowałam pierogi na słodko, ale właśnie z makiem i bakaliami. Z czystej ciekawości jak smakują, ale że ja ogólnie pierogi mogłabym jeść codziennie, to i te trafiły w moje gusta(...)dylemat, czy nadal pozostać wierną tradycji i na stole postawić makowca, którego wszyscy i tak zjedzą dopiero na dzień drugi, czy może zrobić- choćby symbolicznie po 2-3 pierogi na osobę i zjeść jak pozostałe obowiązkowe potrawy...? Koniecznie muszę to przedyskutować z Rodziną! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
Kuchnia w czekoladziesmaczne i idealnie nadają się na sosy czy jako farsz do pierogów. Jeśli nie macie grzybów leśnych zróbcie sos z pieczarek, będzie ok. Farsz do dzisiejszych pierogów zrobiłam z dyni jaką dostałam od znajomych, nie wiem jak się nazywa, jednak piżmowa lub hokkaido będą ok. Zabieramy się za pierogi. Dyniowe pierogi z szałwią w sosie
Moje Małe Czarowaniebyć mięciutkie i gładkie. Podsypałam go mąką i zostawiłam na stolnicy. 3. Ciasto podzieliłam na kilka porcji. Każdą musimy rozwałkować, szklanką wycinamy krążki na które nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. 4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą możemy troszkę posolić. Partiami wrzucamy pierogi do gotującej się wody, jak nam wypłynął na wierzch to od tego momentu gotujemy(...)jaszcze około 2 - 3 minuty. Ja w rondelku roztopiłam troszkę masła na którym podsmażyłam cebulkę z którą podałam pierogi :-) Smacznego
kruche babeczkiPewnie już wspominałam, że uwielbiam pierogi. Tak, lubię robić i jeść pierogi :) Lubię też eksperymentować z nowymi farszami. Ostatnio zrobiłam właśnie z farszem z zielonej soczewicy i gorąco polecam, bo są naprawdę smaczne. Przepis na ciasto pierogowe znalazłam kiedyś na blogu Olga Smile i dla mnie jest to najlepszy przepis jaki kiedykolwiek wypróbowałam. Składniki ciasta(...)jajkiem. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kólka np. szklanką. Na każde kółko nakładać łyżeczkę farszu i dokładnie sklejać brzegi pierogów. Pierogi z soczewicą bardzo dobrze smakują posypane posiekanym szczypiorkiem
kuchnia doskiPierogi orkiszowe z wiśniami Pierożki polecam dla osób, które są na diecie, bo są zrobione z mąki orkiszowej, która zawiera sporo błonnika. Przepis zaczerpnięty z bloga Składniki : Ciasto: mąka orkiszowa – 260 g (2 szklanki) olej –2 łyżki sól szczypta gorąca woda - 1,5 szkl Farsz: wiśnie - 300 g mak mielony - 80 g miód -2 łyżki Dodatkowo : miód(...)rondla, dodać miód i na wolnym ogniu, chwilę przesmażyć. Jak byłoby za dużo soku, odlać. Do przesmażonych wiśni, dodać mak mielony, dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, foremką do pierogów, wykrawać krążki, nakładać na każdy krążek porcję wiśni, dobrze zlepiać ciasto. Gotować pierogi w osolonej wodzie przez około 4 minut. Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze, polać miodem
Kuchnia Danusi