pierogi - 9067 przepisów (strona:101/605)

Pierogi, pierożki...... 152

lekko zeszklić, na sporej ilości oleju lub margaryny. Chodzi o to, by tłuszcz dobrze nasączył farsz. Wyrabiamy dodając sól i pieprz do smaku.Nie przyprawiamy żadną inna przyprawą. Zapewniam ,że pierogi ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia ich smak.  Czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego boczku , też powstaje bardzo dobry farsz. Wałkujemy na okrągły(...)placek , jak mamy przyrząd do pierogów to używamy do wyciskania i robienia pierogów , lub tradycyjnie: szklanka i nasze sprawne ręce. Ja lepię sama , chociaż przyrząd,  do pierogów, próbowałam, jednak przyznam,że lepiej wychodzi mi moja manufaktura. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Dietetyczne pełnoziarniste pierogi z soczewicą i .... :) 150

Cebulkę kroimy i podsmażamy na wodzie, tzn. bardziej dusimy :) Kiełbaskę kroimy w niewielkie kawałki. Dodajemy przyprawy. Wszystko miksujemy za pomocą blendera. Nie podjadamy! :D Farszu starczy akurat na 23 pierogi :) Nakładamy po pół czubatej łyżeczki do każdego pieroga, mocno sklejamy. Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze przez 5 minut. Kilka(...)wskazówek: 1. Jeżeli ciasto zrobiliśmy wcześniej niż farsz należy je przykryć,aby nie wyschło. 2. W trakcie klejenia pierogów również warto przykryć ciasto, chroniąc przed wysuszeniem. Policzyłam wartość energetyczną jednego pierożka i wyszło, że ma ok. 35 kcal . Ale malutko :) Ja jadłam swoje polane jogurtem naturalnym. Pycha

Zdrowie na języku :P
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 207

cynamonem i cytryną, są słodkie no i lekko tłuste, bo to przecież smażone pierogi. Myślę, że Wam zasmakują :) Uwagi do przepisu: Truchas w oryginale przygotowuje się jako duże pierogi, dlatego do ich wycinania użyłam miski o średnicy 10 cm. Jeżeli jednak wolicie małe pierożki, idealne na 1-2 kęsy, kółeczka wytnijcie przy pomocy szklanki i do każdego dajcie(...)uzyskać ciekawą konsystencję nadzienia, połączyłam w nim 200 g mielonych migdałów i 50 g migdałów siekanych.  Słodkie pierożki z batatami i migdałami Truchas de batata na 14 większych pierogów (lub ze 30 małych) czas przygotowania: ciasto: 10 min + chłodzenie, nadzienie: 25 min., lepienie i smażenie: 30 min.  Składniki: ciasto: 100 g masła lub smalcu

Chilli Czosnek i Oliwa
Odsmażane mini pierożki z niespodzianką 98

robię pierogów, to nie robię. Ale jak złapię fazę to robię kilka razy w tygodniu. Wtedy mina mojego męża na widok pierogów to widok nie zapomniany. Ja lepię i lepię a On raz, dwa i pierogów nie ma. Zresztą bardzo lubimy pierogi choć przyznam się, że jakieś 10 lat temu były one moją zmorą i sama(...)rozkręcę to robię i kombinuję z nadzieniem. Staram się, aby ich smak być zawsze inny, oczywiście są farsze raczej klasyczne ale przy tym można naprawdę poszaleć i pokombinować. A pierogi zjedliśmy z surówką na którą przepis znajdziecie tutaj : Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Wytrawne pierogi z dyni 156

z dyni to kolejna możliwość wykorzystania tego fantastycznego warzywa. Oczywiście jest całe mnóstwo przepisów, które mam zamiar przygotować z dynią w roli głównej, ale ponieważ zachciało mi się pierogów to stwierdziłam, że pojawia się odpowiednia chwila, aby jej użyć. Nie mogę codziennie przygotowywać potraw z dyni… właściwie ja nie miałabym nic przeciwko temu, ale Małżonek tyle(...)dyni ale nie codziennie…;) Nie będę ryzykować, żeby się szybko nie zniechęcił i potrawy z dyni będę wprowadzać systematycznie jako urozmaicenie naszych posiłków. Na razie nadzienie do tych pierogów jest wytrawne, ale następne już będzie na słodko. Pierogi z dyni – składniki: Ciasto : ok. 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju 1-2 jajka

UgotujmyTo.pl
Leniwe pierogi dyniowe 194

dawna już miałam ochotę ta takie leniwe dyniowo-szpinakowe połączenie! Nie wiem tylko czy nazwać je pierogami czy kluskami? U mnie w domu mówiło się leniwe pierogi ale nazywane są również kluskami leniwymi. W sumie zwał jak zwał, aby tylko smakowały ;)! Ja oczywiście odbiegłam trochę od podstawowego przepisu i musiałam jeszcze dodać puree dyniowe. Na szczęście do dyni(...)dostęp cały rok, a że ją uwielbiam to chętnie to wykorzystuję :)! Leniwe pierogi dyniowe postanowiłam połączyć z sosem szpinakowym z serem pleśniowym. Takie połączenie wyjątkowo nam smakowało i na pewno jeszcze nie raz je powtórzę ! Polecam! Leniwe pierogi dyniowe Składniki: 500 g sera białego (u mnie tłusty) dynia – 1,5 szklanki gęstego puree z dyni 1 jajko

UgotujmyTo.pl
Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem 211

Dzisiejsza propozycja to pierogi ruskie w nowej odsłonie. Zamiast ziemniaków do ich przyrządzenia użyłyśmy kaszy jaglanej. Nadała ona pierogom nowy, ciekawy smak. Polecamy wypróbować wszystkim fanom nowości na stole (i miłośnikom kaszy jaglanej)! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: około 60-70 pierogów Składniki: Ciasto pierogowe podstawowe: 500g mąki pszennej (ok 3 szklanek) 250ml(...)wlewamy roztopione masło. Powoli dolewamy ciepłą wodę. Jej ilość zależy od wilgotności mąki. Niektórzy dodają do ciasta jajko, ale z doświadczenia wiemy, że wówczas ciasto jest twarde i pierogi gorzej się lepią. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami, aż powstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło” (jeśli

Kolizje Smaków
Pierogi Szwedzkie 251

grzybowym  farszem i charakterystycznym posmakiem czarnuszki, a wszystko w formie charakterystycznego długiego pieroga/piroga. Całość daje tej potrawie niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku, który osobiście UWIELBIAM. Polecam zrobić pierogi szwedzkie w domu. Mimo, że wymagają trochę pracy - na prawdę warto. Pierogi Szwedzkie -Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 2 łyżki miodu 260 ml wody 30 g drożdży łyżeczka(...)soli Farsz:       500 g pieczarek 2 cebule połowa kapusty oregano słodka papryka odrobina chilli czosnek w proszku sól, pieprz ponadto:  masło/margaryna czarnuszka jajko Pierogi Szwedzkie -Sposób przygotowania:  Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez minimum 2 godziny. Po tym czasie odcedzamy i dokładnie "wygniatamy" pozbywając się nadmiaru wody. (Kapustę najlepiej ugotować

Słodka Strona
Pierogi z grzybami 186

pieprzem do uzyskania zdecydowanego smaku. Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju, aby odparować pozostałą wodę. Farsz musi być gęsty i lekko zrumieniony. Studzimy. Farsz możemy również wykorzystać do pierogów z pieca ( są na naszym blogu).    Teraz ciasto. Rozcieramy drożdże z odrobiną cukru, dodajemy 2 łyżki ciepłej wody, łyżkę mąki, mieszamy i pozostawiamy na chwilę. Do miski(...)twarde. Dzielimy je na części.    Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wycinamy krążki, napełniamy je farszem, sklejamy brzegi i dociskamy je widelcem.    Do polania gotowych pierogów użyjemy oleju, na którym przesmażymy cebulę.    Zagotowujemy wodę, solimy i dodajemy trochę oleju. Wkładamy przygotowane pierogi do wody i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut

Maminek kulinarny
Pierogi w rosole 152

składniki na rosół, czyli: -ok. 3 l wody -seler, por, pietruszka -marchewka -kilka suszonych grzybów -kilka ząbków czosnku -opalona cebula -ziele angielskie, listek laurowy -sól, pieprz    Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego  i 2 ćwiartek z kurczaka. Na ciasto: -3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg ) -4 jajka(...)mąki dodajemy jajka i żółtka i zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na 20 minut do lodówki.    Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy kółka lub paski na pierogi. Technika dowolna. Na ciasto nakładamy farsz.    Formujemy pierogi. Kształt i wielkość do wyboru.    Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody a kiedy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy

Maminek kulinarny
Pierogi "ruskie" 175

Chyba najbardziej popularne pierogi. Przedstawimy naszą wersję. Składniki na ciasto: -4 szklanki mąki -250 ml ciepłej wody -2 żółtka -2-3 łyżki oleju -łyżeczka soli Składniki na farsz: -1 kg ugotowanych ziemniaków -1/2 kg twarogu -cebula -2 ząbki czosnku -przyprawa warzywna -pieprz -olej do smażenia    Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce.    Cebulę i czosnek(...)dokładnie mieszamy. Farsz gotowy. Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe. Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki.    Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów.     Nakładamy farsz i sklejamy pierogi.    Przygotowujemy cebulkę z tłuszczem do okraszenia pierogów.    Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem

Maminek kulinarny
Pierogi brokułowo- fasolowe 154

Chciałam spróbować jak smakują pierożki brokułowo- fasolowe, muszę przyznać że nawet bardzo mi smakowały.  Tylko następnym razem poleje tłuszczykiem z cebulką. Pierogi brokułowo- fasolowe  SKŁADNIKI: CIASTO 40 dag mąka 2 łyżki olej 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła sól FARSZ mały brokuł fasola Jaś - 1,5 szkl sól koperek PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Z mąki, jajka, oleju(...)miękkości, osolić, odcedzić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić.  Ciasto rozwałkować na placki, specjalną foremką do pierogów, wykrawać krążki, układać na krążkach ciasta fasolę i różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi.  Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut od wypłynięcia

Kuchnia Danusi
Pierogi Orkiszowe 234

znajomych. Brzmi wręcz nierealnie na chwilę obecną. A kiedy był jeszcze wrzesień i bawiłam się tylko matematyką w godzinach popołudniowych, nocą oraz nad ranem.. Lepiłam pierogi. Orkiszowe Pierogi Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej  łyżka oleju rzepakowego gorąca woda (ale nie wrząca) Przygotowanie: Połączyć mąkę z olejem a następnie dodać tyle wody, aby ciasto mączne zabrało wystarczającą(...)jedną z nich wziąć do rozwałkowania. Resztę chować pod ściereczką, aby nie obeschło. Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką kółka. Na każde z wyciętych kółek ciasta nakładać farsz i zlepiać na pierogi. Najprościej zlepiać za pomocą widelca lub foremki do pierogów.  Można również zawijać końce warkoczykiem :). Przykładowy farsz: Ziemniaki (wybierać mało wodniste) Twarożek naturalny Sól Pieprz Cebula Olej rzepakowy

Eat Shrimps
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 191

puszki (bez zalewy). Mieszamy. Dusimy na małym gazie (pod przykryciem) około 1,5 godziny, aż sos bardzo zgęstnieje. Musi się prawie cały zredukować, aby można bez problemu nadziewać pierogi. Do gotowego mięsa dołożyć pokrojone w małą kosteczkę suszone pomidory i zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać drobniutko pokrojony ser pleśniowy i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą. Ciasto: Mąkę przesiać(...)razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Ugotowane pierogi smażymy na maśle, do uzyskania jasno złotego koloru. Smacznego

Oryginalny smak
Ruskie jak u mamy 174

części i rozwałkować na cienki placek około 2 mm. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu. Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układać na blacie posypanym mąką i przykryć ściereczką. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzącą wodę wrzucać około 15-20 pierogów (w zależności od garnka), zmniejszyć(...)się nam woda nie wygotowała. Od wypłynięcia pierogów na wierzch gotować jeszcze przez około 1,5 minuty. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu

cooklife