Kluski, pierogi, albo zwyczajnie w skrócie: leniwe 😀 Nazwa jest różna. W moim domu mówiło się pierogi leniwe, i taką wersją będę się posługiwać 😉 W każdym razie leniwe to nic innego jak mięciutkie, puszyste pierogi przyrządzane z twarogu, mąki i jajek, gotowane w lekko osolonej wodzie. A po ugotowaniu ... no właśnie, i tu też wszystko zależy od naszego(...)tartą, inni ze śmietaną, a jeszcze inni polane roztopionym masłem i posypane cynamonem 😍 I właśnie tę ostatnią wersję ja lubię najbardziej (mniam, mniam). Tak więc zapraszam na pierogi leniwe na słodko 😋 Składniki: 500 g półtłustego zmielonego twarogu 2 jajka około 3/4 szkl mąki pszennej szczypta soli dodatkowo: roztopione masło cukier cynamon Wykonanie: W misce mieszamy twaróg, żółtka
Walijskie Pichceniepush({}); Kotlety ruskie Kotlety ruskie, to nic innego jak kotleciki składające się z ziemniaków, białego sera i cebulki. Z czym Wam się kojarzą takie składniki? Oczywiście, że z tradycyjnymi pierogami ruskimi. A pierogi uwielbia chyba każdy? Na pewno kotlety ruskie także zachwycą Was swoim smakiem. Kotlety ruskie są bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze robi się(...)dużo szybciej niż tradycyjne pierogi . Wystarczy ugotować ziemniaki, można nawet użyć ziemniaków, z poprzedniego dnia. Następnie połączyć je z serem, cebulką, dodać jajko i bułkę i formować z powstałej masy kotlety. Kolejno panierować i podsmażyć. Brzmi banalnie prawda? Bo właśnie takie są kotlety ruskie. Proste, szybkie i smaczne. Domowe kotlety ruskie to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny
Przepiski.plCalzone jest daniem kuchni włoskiej, takim wielkim pierogiem. Wikipedia mówi że jest to rodzaj pizzy zawijane na kształt pieroga w którym znajduje się nadzienie. I tak upiekłam wielkiego pieroga z nadzieniem z botwinki i fety a rezultat był wspaniały. Takim jednym pierogiem z powodzeniem najedzą się dwie osoby. Zachęcam do zrobienia. Pieróg z botwinką i serem
Moje Małe CzarowaniePierogi lubicie? Ja ostatnio popełniłam je z truskawkami w wegańskiej wersji i rodzina była tak nimi zachwycona, że chce ich więcej i częściej Polecam! Składniki (na około 50-60 pierogów): Ciasto: 2 szklanki (480 ml) zwykłej mąki pszennej 1/2 łyżeczki (2 ml) drobnej soli himalajskiej 4 łyżki (60 ml) oleju słonecznikowego lub rzepakowego 2/3 szklanki (160 ml) gorącej(...)silikonowej macie podsypanej mąką rozwałkowujemy kawałek ciasta (my lubimy cienkie, kilkumilimetrowe ciasto) i wykrawamy filiżanką kółka. Nakładamy farsz lub ulubione owoce, składamy na pół i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub macie silikonowej podsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Zagotowujemy dwa litry wody (możemy lekko ją posolić), wrzucamy przygotowane pierogi (najlepiej nie więcej niż 10 sztuk, żeby
Lamarida.plWitam serdecznie, na ostatnie święta Bożego Narodzenia oprócz tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami zrobiłam pierogi z dorszem, lekkie i bardzo smaczne, polecam każdemu, kto gustuje w bardziej dietetycznych pierożkąch. Pierożki znalazły swoich zwolenników, delikatne dla żołądka nie obciążają nas. SKŁADNIKI: ciasto na pierogi: 0,5 kg. mąki + do podsypania 1 szkl. gorącej wody 2 żółtka(...)potrzeby siekamy nożem), dodajemy rozdrobnione warzywa, białka ubijamy na sztywno, dodajemy do farszu, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i gotowe, wycinamy krążki, na każdym krążku układamy sporo farszu, lepimy pierogi, zagotowujemy wodę z solą wkładamy ostrożnie pierogi, gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia, podajemy z sosem koperkowym, bądź jogurtem naturalnym
Kuchnia Beatymoim domu postna kapusta z grzybami była, oprócz farszu do wigilijnych pierogów, także samodzielnym dodatkiem do wigilijnego karpia. Jej niepowtarzalny zapach i aromat niezależnie od pory roku i pogody za oknem zawsze będzie mi się kojarzył z białymi świętami. Rodzinna receptura praktycznie się nie zmieniła, choć w zależności od pokolenia przyrządzana była nieco odmiennie. Babcia kapustę dodatkowo szatkowała(...)umieszczała w kapuście w całości. Mama robiła odwrotnie kapustę dodatkowo odciskając. Ja również przyrządzam ją po swojemu i w zależności od tego czy używam jej później jako farszu do pierogów dodatkowo ją mielę lub nie. Tradycyjny przepis na postną kapustę z grzybami, nazywaną czasem „wigilijnym bigosem”, jest prosty i krótki jak lista składników niezbędnych do jego przyrządzenia. Osoby ortodoksyjnie
Kulinarna Pokusamoże nawet szybciej niż planuję. Jest zajebisty i tyle. Na zdjęciu może wyglądają na giganty, ale takimi nie były, talerz jest po prostu skromnych rozmiarów. Składniki: ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki poznańskiej pół szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 300 g jarmużu 200 g białego sera (ja użyłam półtłustego) 3/4 szklanki wody(...)cebula 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 30 pierogów) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je ściereczką. Jarmuż myjemy, pozbywamy się twardych łodyg, drobno szatkujemy (polecam wspomóc się
KardamonovyTradycyjne uszka z grzybami Wyobrażacie sobie święta bez tradycyjnych uszek z grzybami, pierogów, czerwonego barszczu i innych pysznych dań? Ja nie. I choć tegoroczne święta będą inne, to jednak pyszne domowe uszka z grzybami muszą być. Tym razem udały mi się wyjątkowo Farsz wyszedł przepyszny, ciasto idealne i jeszcze te urocze falbanki Jak zrobić takie falbanki na uszkach(...)wykrawacze do pierogów, stąd ta urocza falbanka. Dostałam je od kogoś z rodziny i ostatnio wygrzebałam z szafy Takie wykrawacze można kupić w sklepach internetowych. Są też fajne do ciastek Przepis na idealne ciasto do uszek Idealne ciasto do uszek lub pierogów. Ja mam dwie wersje Tym razem zrobiłam tradycyjne – mąka, olej i woda. Sprawdzone proporcje ( więcej
Słodkie okruszkiPierogi ruskie – jedne z moich ulubionych, tuż po pierogach z kapustą i grzybami. Mięciutkie ciasto i wyrazisty farsz, to przepis na idealnie pierogi ruskie, które koniecznie musicie wypróbować! Gorąco polecam! Pierogi rusk The post Pierogi ruskie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePyszne pierogi z farszem meksykańskim. Wyśmienicie smakują zarówno w wersji łagodnej jak i pikantnej. Podawane z ulubioną okrasą w mig znikają z talerza :). Czasem warto poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie obiadu widząc tą radość w oczach bliskich. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 550 gram mąki pszennej ok 300 ml ciepłej wody szczypta soli 30 ml oleju Składniki(...)farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy oregano, bazylię i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy farsz do całkowitego ostygnięcia. W misce lub na stolnicy wyrabiamy ciasto na pierogi, przykrywamy miską lub talerzem aby chwilę odpoczęło. W międzyczasie gotujemy osoloną wodę na pierogi. Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie rozwałkowujemy cienko ciasto, wykrawamy szklanką koła, ciasto lekko
Blog kulinarny S9.PLPierogi z serem, idealne na obiad czy podwieczorek. U mnie dzisiaj z borówkami i bitą śmietaną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki Ser – farsz 500 g sera białego śmietankowego lub półtłustego 2 łyżki cukru brązowego 50 ml śmietanki dodajemy jeśli ser jest zbyt suchy Dodatki: garść ulubionych owoców 100 ml śmietanki 30 % lub 36 % 2-3 łyżeczki cukru pudru(...)grubość, pamiętajcie, żeby nie podsypywać zbyt mocno strony, którą będziecie sklejać ponieważ mogą rozpadać się podczas gotowania. Wykrawamy szklanką i nakładamy ser ok. 1 łyżeczki w zależności od wielkości pierogów. Dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucamy je na wrzątek (około 4 minut od chwili wypłynięcia. Odcedzamy na sicie. Podajemy z bitą śmietaną i owocami
To co lubię - gotuję i polecamPierogi z kurkami to pyszne sezonowe jedzenie. U mnie w domu jest to jest wielki przysmak i każdy chętnie zajada się potrawami z dodatkiem kurek. Z tych składników, co tu podałam ugotowałam obiad dla 4-5 osób i każdy najadł się do syta. Wszystko też zależy od tego jakiej wielkości robimy pierogi, mi wyszło 30 małych … Czytaj(...)dalej Pierogi z kurkami Artykuł Pierogi z kurkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąobiad polecam Wam sezonowe pierogi z bobem, twarogiem i miętą, zamiast tradycyjnej okrasy świetnie sprawdzi się tu oliwa z oliwek. U mnie oczywiście ze względu na celiakię pierogi w wersji bezglutenowej. #GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo Składniki: 1/4 szklanki mąki z quinoy 1/4 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki skrobi ziemniacznej 1 jajko 1 żółtko Oliwa(...)Zagniatamy ciasto, aż przestanie się lepić i zacznie odchodzić od ręki. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto partiami możliwe cienko, wykrawamy okręgi, na środek nakładamy farsz i lepimy pierogi. Należy pamiętać, że ciasto bezglutenowe nie jest elastyczne, dlatego lepimy ostrożnie i starannie, uważając, aby nie rozerwać ciasta. Jeśli Ci wygodniej, można użyć przyrządu do lepienia pierogów. Gotowe
Quinoa Raz!Calzone to rodzaj pizzy. Z tą różnicą, że jest ona w kształcie pieroga. W moim przypadku są to dwa dość duże pierogi, ale możecie też ciasto i farsz podzielić na 4 części i zrobić mniejsze pierogi. Farsz do takiej pizzy możemy przygotować z tego, co mamy akurat pod ręką. W moim przypadku są to dodatki, jakie zazwyczaj(...)kształt koła. Posmarować koncentratem pozostawiając czyste brzegi. Na jednej połowie każdego placka wyłożyć po połowie farszu z patelni. Dodać pokrojoną szynkę i ser. Następnie skleić brzegi ciasta na kształt pieroga. Wierzch posmarować niewielką ilością koncentratu i posypać ziołami. Tak przygotowane pierogi przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C
Danka Pichci