pierogi - 9067 przepisów (strona:95/605)

Pierogi ruskie 176

kuchni polskiej jest tyle pysznych dań - jednym z moich ulubionych są pierogi! Chyba każdy smak:) Dziś zaproponuję Wam pierogi ruskie z twarogiem i ziemniakami. Lubicie? Ja uwielbiam! Nie lubię kupować w sklepach, bo zazwyczaj są nie smaczne. Lubię czuć w nich prawdziwy biały ser i ziemniaki, a nie jakąś pulpę czy samo puree bez smaku. Fajne jest(...)pierogach, że można je jeść na ciepło ( z okrasą lub z samym masełkiem) , na zimno, czy też na drugi dzień podsmażane :) A wy jakie lubicie pierogi? Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pierogi ruskie 176

kuchni polskiej jest tyle pysznych dań - jednym z moich ulubionych są pierogi! Chyba każdy smak:) Dziś zaproponuję Wam pierogi ruskie z twarogiem i ziemniakami. Lubicie? Ja uwielbiam! Nie lubię kupować w sklepach, bo zazwyczaj są nie smaczne. Lubię czuć w nich prawdziwy biały ser i ziemniaki, a nie jakąś pulpę czy samo puree bez smaku. Fajne jest(...)pierogach, że można je jeść na ciepło ( z okrasą lub z samym masełkiem) , na zimno, czy też na drugi dzień podsmażane :) A wy jakie lubicie pierogi? Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pierogi z soczewicą i ziemniakami 102

soczewica i ziemniakami Tanie, pyszne, pożywne choć dość pracochłonne. Danie można przygotować w wersji wegetariańskiej a nawet wegańskiej, lub okrasić skwarkami i mięsożercy też będą zadowoleni Lubicie? PRZEPIS NA PIEROGI Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI Składniki na pierogi z soczewica i ziemniakami: ciasto pół kg mąki łyżka oleju sól ok 1 szkl. gorącej wody farsz: 25 dag soczewicy(...)ziemniaków ugotowanych 2 cebule 1 marchewka sól pieprz olej do podania: skwarki słoniny, wędzonego boczku lub zeszklona cebulka Jak zrobić pierogi z soczewicą i ziemniakami: Soczewicę zalać wodą i gotować do miękkości, odsączyć i lekko utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju razem z marchewką startą na tarce jarzynowej

Dorota Smakuje
Bezglutenowe pierogi leniwe + filmik 117

Kluczem do sukcesu jest właściwy przepis, a ten znalazłam w nieprzepastnych zasobach internetu . Podstawą mojej wersji bezglutenowej stanowi przepis z bloga  Słodka Strona  na genialne  Leniwe pierogi  - koniecznie odwiedźcie ten   BLOG . A tymczasem zapraszam na przepis wraz z filmikiem :-) * * * Składniki (proporcje dla 3-4 osób): 600 g twarogu 3 jajka ok. półtorej szklanki mąki(...)Mąka bezglutenowa nie skleja się, ciasto się rozpada. Ale delikatnie kulając poradzimy sobie. 5. Nastawiamy garnek z wodą. Wrzątek solimy - półtorej łyżeczki soli. Wałeczki ciasta kroimy pod kątem. 6. Pierogi wrzucamy na wrzątek, gotujemy partiami, lekko mieszamy, by nie przywarły do dna garnka. Gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. W rondelku roztapiamy ok. pół kostki masła. Masło lekko musi

Kawa z mlekiem
Pierogi z białym serem ziarenkami szałwii hiszpańskiej i zielonym owsem 157

dosypaniu nasion po kilku minutach stawał się bardziej zwarty i gęsty. Farsz zrobiłam wcześniej przed zagniataniem ciasta. Nasionka miały czas, aby zrobić swoje.   Z takiego sera łatwiej lepić pierogi. Farsz z dodatkiem trawy z owsa pozostał bez zmian, zdecydowanie luźniejszy. Pierogi z serem znane i lubiane. Można ser łączyć z różnymi dodatkami. Chciałam również zwrócić Waszą uwagę(...)ciasto, które już od jakiegoś czasu zagniatam z wodą gazowaną. Woda gazowana sprawdza się w naleśnikach, więc pomyślałam, że tym bardziej w cieście na pierogi. Polecam, bo ciasto jest fantastyczne!    Pierogi z białym serem z ziarnami szałwii hiszpańskiej i zielonym owsem Ciasto 500g mąki pszennej, około 450ml wody gazowanej, 1 jajko, 1 łyżka miękkiego masła, sól

Leśny Zakątek
Pierogi z kaszą gryczaną 116

najczęściej ruskie lub z kapustą i grzybami. Ja ostatnio robiłam z kaszą gryczaną i serem gorgonzola. Bardzo ciekawe połączenie, warte wypróbowania. Podałam je z pieczarkami, cebulką i oliwkami. Pychotka ;) Pierogi z kaszą gryczaną  składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka bulionu 3 łyżki sera gorgonzola 1 łyżeczka sosu worcestershire słodka i ostra papryka, sól, pieprz 1/2 ciasta(...)pierogi z tego przepisu klik   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi z kaszą gryczaną  wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w bulionie. Tak aby pochłonęła cały płyn, jeżeli jest zbyt twarda dodajemy trochę wody. Dodajemy ser gorgonzola, przyprawy i sos worcestershire. Dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy ciasto z tego przepisu - - > klik   Rozwałkowujemy, wykrawamy krążki

Delusional Trine
Słodko-słony wywiad dla VIVA! 118

sprawi, że będziemy móc cieszyć się tylko udanymi bezowymi wypiekami! PERFEKCYJNE PIEROGI Na Pani blogu, poza pysznymi przepisami na wypieki, znajdują się również sposoby na miękkie i smakowite pierogi w różnych postaciach. Czy ma Pani porady dla tych, którym pomimo starań, nie wychodzi idealne ciasto – jest za twarde lub po prostu nie chce się lepić? Ciasto(...)pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Z jednej strony delikatne, ale z drugiej – wytrzymałe. Powinno dać się nam rozwałkować i nie ulec zniszczeniu, a następnie nadziać ulubionym farszem. Są dwie szkoły „pierogowe”. Jedna to ta, która zaleca lekkie zaparzenie mąki, czyli dodanie do ciasta bardzo gorącej wody (po zagotowaniu odstawionej na 2 minuty). Druga opcja to wyrobienie ciasta

Raj dla Podniebienia
Chinkali gruzińskie pierogi z mięsem 129

Thermomix przepisy. Chinkali. Gruzińskie pierogi z mięsem. Składniki na gruzińskie pierogi z mięsem Chinkali: Składniki na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka szczypta soli ciepła wody 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: 300 g mielonej wołowiny 200 g mielonej wieprzowiny 1 cebula plus masło klarowane do podduszenia cebuli 1 szklanka bulionu mięsnego 1 łyżeczka ziaren kolendry(...)rozbite na drobne kawałki) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Thermomix przepisy. Chinkali gruzińskie pierogi z mięsem. Wykonanie chinkali w Thermomix: Wykonanie ciasta: Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę. Dodajemy żółtka, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. W trakcie wyrabiania przez otwór w pokrywie urządzenia wlewamy wodę. Wody wlewamy tyle

Themo przepisy
Pierogi z wątróbką, grzybami i kaszą gryczaną 135

opakowaniu. Odrobinkę posoliłam. Grzyby pokroiłam na drobne kawałki natomiast wątróbkę z cebulką zblendowałam na gładką masę. Wymieszałam kaszę, wątróbkę i grzyby. Przyprawiłam solą do smaku. Zrobiłam ciasto na pierogi. Do przesianej mąki dolałam przegotowanej ciepłej wody. Wlałam tyle, by ciasto zaczęło się sklejać. Dolałam łyżkę oleju do ciasta. Zagniotłam wszystko aż uzyskałam plastyczną masę. Rozwałkowałam, w miarę potrzeby podsypując(...)mąką i szklanką wykrawałam kółka. Nakładałam po łyżeczce przygotowanego farszu na wycięte kółka z ciasta i zalepiałam pierogi. Gotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju przez 2 minuty od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Ugotowane pierogi delikatnie puchną i robią się białe. Podawałam z masłem a innym ze stopioną słoninką z cebulą. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z kapustą i grzybami 103

jest ktoś na sali kto nie lubi tych pierogów?! Ręka do góry ;) Ja akurat jestem z tych co kochają wszystkie pierogi a Świąt Bożego Narodzenia nie umiałabym sobie wyobrazić bez tego dania. Pierogi na święta zazwyczaj podajemy gotowane z kapustą i grzybami, a później odsmażane. I chociaż post został już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia(...)mąki + do posypania stolnicy 400 ml gorącej wody ok 70 stopni 7-8 łyżek oleju rzepakowego ogromna szczypta soli Przygotowanie farszu: Grzyby płuczemy wieczorem dzień przed planowana produkcją pierogów, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy do rana. Wymoczone grzyby gotujemy do miękkości, ok 20-30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę siekamy drobniej i również gotujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto na pierogi i uszka – miękkie i elastyczne 204

Ciasto na pierogi i uszka – miękkie i elastyczne Podstawą udanych pierogów i uszek jest dobre ciasto. Jeśli będzie miękkie i elastyczne cała nasza praca przebiegnie znacznie przyjemniej i szybciej, i co najważniejsze w efekcie końcowym otrzymamy pyszne dania. Dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na miękkie i elastyczne ciasto na pierogi czy uszka. Spróbujcie(...)pokrywką do ciast drożdżowych, ale może być zwykła miska i ściereczka). Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie podsypanym mąką blacie/macie i wycinamy koła lub inne kształty, z których zlepimy nasze pierogi lub uszka. S macznego

Słodkie okruszki
Pieczone pierogi z nadzieniem curry z czarnuszką 132

boczniakami i przyprawami, na średnim ogniu aż cebula stanie się szklista. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką. Wykrawamy kółka. Na każe kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Brzegi sklejamy a pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C a pierogi smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Blachę z pierogami wkładamy do pieca(...)minut. Pierogi powinny stać się złote

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wiśniowa z pierożkami 116

minuty. Do gotujących wiśni dodaję rozrobiony w 1/2 szklance zimnej wody kisiel i zagotowuję. Zupę doprawiam solą, cukrem. Jak ostygnie wstawiam ją do lodówki.  W tym czasie robię pierogi Pierogi: Do miski przesypuję mąkę, dodaje sól, olej i wlewam gorącą wodę. Mieszam widelcem i odstawiam aż przestygnie ciasto. Zagniatam rękoma żeby było elastyczne. Rozwałkowuję na stolnicy podsypanej(...)mąkom. Wycinam za pomocą dużej szklanki koła, układam wiśnie i przykładam drugie wycięte koło. Sklejam na około przyduszając ciasto widelcem. W garnku zagotowuje wodę, wrzucam pierogi i gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch.  Chłodnik podaję z pierogami, jogurtem, i miętą

wesoła kuchnia
Pierogi z boczniakiem i kaszą bulgur 178

bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży. Nic tylko lepić pierogi z poniższego przepisu.     Na przygotowanie około 35 pierogów potrzebujemy.   2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka soli gorąca woda   Farsz(...)boczniaka 50 g kaszy bulgur 1 duża cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz, majeranek olej do smażenia     Przygotowujemy ciasto na pierogi, czyli do mąki dodajemy oliwę, sól i tyle gorącej wody (woda powinna mieć taką temperaturę aby nie poparzyć nam dłoni) aby przygotować ciasto o konsystencji na pierogi. Ciasto wyrabiamy około 4-5 minut a następnie

Jadło i czytadło
Wegańskie pierogi ruskie 290

zasmakuje. W rankingu wygrywają tradycyjne, jednak te także wejdą na stałe do mojego repertuaru. Najwięcej zajadaliśmy się nimi na drugi dzień – odsmażone to zupełnie inny smak! Wegańskie pierogi ruskie – farsz: 600-800 g ziemniaków 380-400 g naturalnego tofu 2 duże cebule sok z połowy cytryny lub kilka łyżek wody z kiszenia ogórków 1-2 łyżki jasnego(...)sosu sojowego ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju sól, pieprz Wegańskie pierogi ruskie – ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 i ¼ szklanki bardzo gorącej wody 1 łyżeczka soli Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku i przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie rozbijamy tłuczkiem. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju

Poezja smaku