przesadzimy z ilością cukru w stosunku do białek, to może się tak zdarzyć. Dlatego przestrzeganie powyższych wskazówek sprawi, że będziemy móc cieszyć się tylko udanymi bezowymi wypiekami! PERFEKCYJNE PIEROGI Na Pani blogu, poza pysznymi przepisami na wypieki, znajdują się również sposoby na miękkie i smakowite pierogi w różnych postaciach. Czy ma Pani porady dla tych, którym pomimo starań(...)wychodzi idealne ciasto – jest za twarde lub po prostu nie chce się lepić? Ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Z jednej strony delikatne, ale z drugiej – wytrzymałe. Powinno dać się nam rozwałkować i nie ulec zniszczeniu, a następnie nadziać ulubionym farszem. Są dwie szkoły „pierogowe”. Jedna to ta, która zaleca lekkie zaparzenie mąki, czyli dodanie
Raj dla Podniebieniadania mięsne, potrawy z grzybów, jajek na twardo. Jest aromatycznym dodatkiem do zup (zwłaszcza kapuśniaku i grochówki), sosów ziołowych, surówek i sałatek. Świetnie pasuje do świątecznego bigosu, farszu do pierogów i ryb. Jak stosować pieprz ziołowy W zależności od rodzaju potrawy pieprz ziołowy dodajemy na różnych etapach gotowania, na początku - do wszelkiego rodzaju mięs i ryb, pod koniec
Cztery FajeryTermin leniwe pierogi został opracowany na potrzeby nazwania pewnej formy mącznego dania, które jest zrobione z tych samych składników co pierogi, ale jego produkcja jest znacznie uproszczona, gdyż zamiast bawić się w zawijanie wyrobionym wcześniej ciastem specjalnego farszu, miesza się składniki na farsz i ciasto co zaoszczędza sporo czasu, a w zamyśle ma smakować podobnie. Postanowiłem zrobić(...)wersję pierogów ruskich, które są niby ruskie, ale nie rosyjskie jak się powszechnie sądzi, bo w Rosji nie są znane, a polskie, bo ich nazwa pochodzi od niegdysiejszego województwa ruskiego, stąd czasem określane są jako pierogi galicyjskie. Kiedyś przy okazji mojego Mukbang odpowiadałem na pytanie gdzie nauczyłem się gotować. No i zapomniałem wtedy wspomnieć, przy okazji życia
Kryzysowa Książka Kucharskawykładam też półki w kuchni, szczególnie te, w których przechowuję garnki i patelnie. Dzięki temu co jakiś czas wymieniam papier, a moje półki są nadal czyste. Nadmiar pierogów zawsze zamrażam. Kładę je na surowo obok siebie na desce drewnianej, a kiedy się zamrożą, przekładam do woreczka śniadaniowego. I tu zawsze było jedno „ale”. Mianowicie na desce(...)mieściło się kilka sztuk pierogów, więc musiałam je zamrozić, przełożyć do woreczka, potem znów położyć na desce kolejne pierogi, znów mrozić i tak do wyczerpania moich zapasów pierogowych. Znalazłam na to prosty sposób. Kładę pierogi na desce, na wierzch kawałek papieru do pieczenia, a na nim kolejne pierogi. W ten sposób oszczędzam duuużo czasu! Mrożę też
Zrób to smacznietylko ziemniaki, kapusta i buraki. To przede wszystkim bogactwo sezonowych warzyw przyrządzanych na setki sposobów, aromatycznych ziół, pożywnych zup, jak słynny na całym świecie barszcz, chleby na zakwasie, pierogi,wspaniałe ciasta i oczywiście mięsa i ryby. I właśnie takie dania znajdziecie w tej książce. Spodobał Ci się przepis na kiszoną paprykę chili ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz
Cztery FajeryKluski, pierogi, albo zwyczajnie w skrócie: leniwe 😀 Nazwa jest różna. W moim domu mówiło się pierogi leniwe, i taką wersją będę się posługiwać 😉 W każdym razie leniwe to nic innego jak mięciutkie, puszyste pierogi przyrządzane z twarogu, mąki i jajek, gotowane w lekko osolonej wodzie. A po ugotowaniu ... no właśnie, i tu też wszystko zależy od naszego(...)tartą, inni ze śmietaną, a jeszcze inni polane roztopionym masłem i posypane cynamonem 😍 I właśnie tę ostatnią wersję ja lubię najbardziej (mniam, mniam). Tak więc zapraszam na pierogi leniwe na słodko 😋 Składniki: 500 g półtłustego zmielonego twarogu 2 jajka około 3/4 szkl mąki pszennej szczypta soli dodatkowo: roztopione masło cukier cynamon Wykonanie: W misce mieszamy twaróg, żółtka
Walijskie Pichceniepush({}); Kotlety ruskie Kotlety ruskie, to nic innego jak kotleciki składające się z ziemniaków, białego sera i cebulki. Z czym Wam się kojarzą takie składniki? Oczywiście, że z tradycyjnymi pierogami ruskimi. A pierogi uwielbia chyba każdy? Na pewno kotlety ruskie także zachwycą Was swoim smakiem. Kotlety ruskie są bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze robi się(...)dużo szybciej niż tradycyjne pierogi . Wystarczy ugotować ziemniaki, można nawet użyć ziemniaków, z poprzedniego dnia. Następnie połączyć je z serem, cebulką, dodać jajko i bułkę i formować z powstałej masy kotlety. Kolejno panierować i podsmażyć. Brzmi banalnie prawda? Bo właśnie takie są kotlety ruskie. Proste, szybkie i smaczne. Domowe kotlety ruskie to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny
Przepiski.plCalzone jest daniem kuchni włoskiej, takim wielkim pierogiem. Wikipedia mówi że jest to rodzaj pizzy zawijane na kształt pieroga w którym znajduje się nadzienie. I tak upiekłam wielkiego pieroga z nadzieniem z botwinki i fety a rezultat był wspaniały. Takim jednym pierogiem z powodzeniem najedzą się dwie osoby. Zachęcam do zrobienia. Pieróg z botwinką i serem
Moje Małe CzarowaniePierogi lubicie? Ja ostatnio popełniłam je z truskawkami w wegańskiej wersji i rodzina była tak nimi zachwycona, że chce ich więcej i częściej Polecam! Składniki (na około 50-60 pierogów): Ciasto: 2 szklanki (480 ml) zwykłej mąki pszennej 1/2 łyżeczki (2 ml) drobnej soli himalajskiej 4 łyżki (60 ml) oleju słonecznikowego lub rzepakowego 2/3 szklanki (160 ml) gorącej(...)silikonowej macie podsypanej mąką rozwałkowujemy kawałek ciasta (my lubimy cienkie, kilkumilimetrowe ciasto) i wykrawamy filiżanką kółka. Nakładamy farsz lub ulubione owoce, składamy na pół i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub macie silikonowej podsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Zagotowujemy dwa litry wody (możemy lekko ją posolić), wrzucamy przygotowane pierogi (najlepiej nie więcej niż 10 sztuk, żeby
Lamarida.plWitam serdecznie, na ostatnie święta Bożego Narodzenia oprócz tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami zrobiłam pierogi z dorszem, lekkie i bardzo smaczne, polecam każdemu, kto gustuje w bardziej dietetycznych pierożkąch. Pierożki znalazły swoich zwolenników, delikatne dla żołądka nie obciążają nas. SKŁADNIKI: ciasto na pierogi: 0,5 kg. mąki + do podsypania 1 szkl. gorącej wody 2 żółtka(...)potrzeby siekamy nożem), dodajemy rozdrobnione warzywa, białka ubijamy na sztywno, dodajemy do farszu, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i gotowe, wycinamy krążki, na każdym krążku układamy sporo farszu, lepimy pierogi, zagotowujemy wodę z solą wkładamy ostrożnie pierogi, gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia, podajemy z sosem koperkowym, bądź jogurtem naturalnym
Kuchnia Beatymoim domu postna kapusta z grzybami była, oprócz farszu do wigilijnych pierogów, także samodzielnym dodatkiem do wigilijnego karpia. Jej niepowtarzalny zapach i aromat niezależnie od pory roku i pogody za oknem zawsze będzie mi się kojarzył z białymi świętami. Rodzinna receptura praktycznie się nie zmieniła, choć w zależności od pokolenia przyrządzana była nieco odmiennie. Babcia kapustę dodatkowo szatkowała(...)umieszczała w kapuście w całości. Mama robiła odwrotnie kapustę dodatkowo odciskając. Ja również przyrządzam ją po swojemu i w zależności od tego czy używam jej później jako farszu do pierogów dodatkowo ją mielę lub nie. Tradycyjny przepis na postną kapustę z grzybami, nazywaną czasem „wigilijnym bigosem”, jest prosty i krótki jak lista składników niezbędnych do jego przyrządzenia. Osoby ortodoksyjnie
Kulinarna Pokusamoże nawet szybciej niż planuję. Jest zajebisty i tyle. Na zdjęciu może wyglądają na giganty, ale takimi nie były, talerz jest po prostu skromnych rozmiarów. Składniki: ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki poznańskiej pół szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 300 g jarmużu 200 g białego sera (ja użyłam półtłustego) 3/4 szklanki wody(...)cebula 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 30 pierogów) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je ściereczką. Jarmuż myjemy, pozbywamy się twardych łodyg, drobno szatkujemy (polecam wspomóc się
Kardamonovy