pierogi - 9277 przepisów (strona:104/619)

65. A harcerz taki gapa,że aż..: czyli pierogi żytnie z farszem na bazie pokrzywy! 201

Jeśli tak to mamy równie podobnie. Dzisiaj znajdziecie u nas propozycję na obiad, szczególnie dla fanów delikatnego ciasta pierogowego jak  i pierogów w rzeczy samej. Tym razem pierogi napełniłyśmy farszem na bazie pokrzyw. Inspiracja narodziła się podczas lektury nowego wydania "Filiżanki smaków" i artykułu o mniej znanych ziołach.. Smak pokrzywy znałam tylko z naparu, często była(...)mówić, bo jej subtelnie ziołowy smak jest fenomenalny.. Moja parząca przygoda zaczęła się od tego, iż tata przywiózł mi calusieńki worek liści pokrzyw i postanowiłam ją wypróbować na pierogach.. Sporządzając do nich farsz spodziewałam się czegoś w rodzaju szpinaku bądź lebiodki (komosy białej, której smak poznałam równie niedawno), ale okazał się on zupełnie inny, delikatniejszy

Symfonia Smaków
5 SANTE znaczy zdrowie - Pierogi z kaszą jaglaną 142

Kolejna moja propozycja to pierogi z kaszą jaglaną z dodatkiem suszonych grzybów i cebuli. Polecam dla odmiany zrobić coś innego niż tradycyjne pierogi. Zapraszam na przepis. pierogi z kaszą jaglaną Składniki : Ciasto : * szklanka mąki pszennej * szczypta różowej soli himalajskiej Sante   * 1/3 szklanki wrzątku Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski , posolić. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć(...)blat, zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Farsz do pierogów : * szklanka kaszy jaglanej * garść suszonych grzybów * cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego  * różowa sól himalajska Sante , pieprz  Przygotowanie : Kaszę dokładnie opłukać pod zimną wodą. Grzyby

Magiczne Życie Marty
Pieróg calzone 144

Jedno z ulubionych dań moje męża. Z podanych składników wychodzą dwa duże sycące pierogi. Składniki:      30g drożdży      1 łyżeczka cukru      1 łyżeczka soli      1 nie pełna szklanka ciepłej wody      ok. 400g mąki      3 łyżki oliwy(...)nich rozwałkowujemy , smarujemy sosem (brzegów nie smarujemy sosem) i kładziemy składniki. Formujemy pieroga. Brzegi lekko zawijamy aby podczas pieczenia pieróg nie otworzył się. Smarujemy lekko oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy na złoty kolor. Pieroga podaję z sosem czosnkowym.       Gdy robię jednego pieroga to pozostałą część ciasta drożdżowego zamrażam wcześniej

Amatorka kuchenna
Świąteczne Jedzenie – co przyrządzić na bożonarodzeniowy stół? 18

dań, które mają swoje stałe miejsce na polskich stołach. Jeśli zastanawiasz się, co przyrządzić w tym roku, oto kilka klasyków, które z pewnością zachwycą Twoich bliskich. Świąteczne menu – pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami Pierogi to klasyka polskiej kuchni, a te z kapustą i grzybami są obowiązkowym punktem wigilijnego menu. Cienkie ciasto, aromatyczny farsz z kiszonej(...)kapusty i leśnych grzybów – to połączenie, które zawsze smakuje wyjątkowo. Nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez tego specjału. Świąteczne menu, w którego skład wchodzą pierogi, to spełnienie kulinarnych marzeń każdego miłośnika tradycyjnych smaków. Te małe, ręcznie lepione kieszonki wypełnione aromatycznym farszem z kapusty i grzybów są symbolem polskiej Wigilii i stanowią nieodłączny element świątecznego stołu. Trzy rodzaje śledzi Śledzie

codojedzenia
Potrawy wigilijne z różnych regionów Polski 19

który podkreśla świąteczną atmosferę. Warto też wspomnieć o śledziach, które w Wielkopolsce przyrządzane są na wiele różnych sposobów, na przykład w śmietanie lub z cebulką. Tradycyjnie nie brakuje także pierogów z kapustą i grzybami, których smak oddaje wielkopolską prostotę i przywiązanie do natury. Na zakończenie wieczerzy, mieszkańcy Wielkopolski raczą się kompotem z suszonych owoców, który symbolizuje domowe ciepło(...)zarówno przez mieszkańców, jak i gości tego regionu. Zupa grzybowa z suszonymi borowikami jest jednym z nieodłącznych elementów małopolskiego stołu, która urzeka głębokim smakiem lasu. Kolejnym charakterystycznym daniem są pierogi z kapustą i grzybami, podawane z cebulką smażoną na maśle, co dodaje im delikatności i aromatu. W Małopolsce popularny jest także karp smażony lub pieczony, który przyrządzany jest

CityTaste
Pierogi z serem polane musem truskawkowym 26

teraz mega wjazd na stół! Przepis, na te cudeńka, dostałem od koleżanki z pracy, Sylwii. Niestety, pierogi są już wspomnieniem, do którego z pewnością niebawem wrócę. Jedyny minus to taki, że za szybko się skończyła ta kulinarna ekstaza. A te truskawki! Ach! co za zapach <3 śmiem nawet twierdzić, że były lepsze niż w sezonie. Nie były kupowane(...)może być mąka ziemniaczana)         Przygotowanie:   Farsz:   Twaróg wyrabiamy z budyniami i cukrami na jednolitą masę. Przekładamy do lodówki, dzięki czemu będzie łatwiej lepić pierogi.   Mus:   Truskawki przekładamy do rondla, podgrzewamy na małym płomieniu. Jak już się odmrożą, dodajemy cukier i cynamon, blendujemy. Mąkę mieszamy ze zblendowanymi truskawkami, dodajemy do całości. Zagotowujemy

R'n'G Kitchen
Pierogi z jagodami 42

Pierogi z jagodami - przyszny letni obiad. Delikatnie ciasto, które bardzo dobrze się wyrabia i pełne soczystych owoców nadzienie. Składniki: na ok 45 sztuk: 500 g mąki pszennej + do podsypania przy wałkowaniu, ok 700 ml gorącej wody, 20 g masła, duża szczypta soli + do osolenia wody, 500 g jagód, łyżka cukru, łyżka skrobi   śmietana, cukier, cynamon Przygotowanie: Do mąki(...)czasie, ciasto dzielimy na 3 części. Miejsce gdzie będziemy rozwałkowywać ciasto podsypujemy mąką. Każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość ok 2-3 mm. Wycinamy za pomocą szklanki lub przyrządu do pierogów okrągłe placki. Jagody dokładnie myjemy, muszą ocieknąć z nadmiaru wody na durszlaku. Przekładamy do miski, posypujemy cukrem oraz skrobią - mieszamy. Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżeczce jagód, sklejamy

Lena Gotuje
Pierogi z różą i borówkami 52

Mogą być obiadem, mogą też być deserem, te pierogi są znakomite. Mięciutkie ciasto i aromatyczne, dżemowe wnętrze są znakomite. Podsmażone smakują wybornie, pewnie nie tylko my kochamy podsmażane pierogi. A jak wiadomo pierogi smakują o każdej porze dnia i roku 💗 Ja tutaj użyłam konfitury z dzikiej róży, użyjcie taką jaką macie. Zaczynamy? Pierogi z różą

Moje Małe Czarowanie
PIEROGI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 46

Bardzo smaczne pierogi z młodą kapustą i pieczarkami idealne na letni obiad, polecam przepis.          SKŁADNIKI :  1 i 1/2 główka młodej kapusty lub 2 sztuki  1 szklanka wody  2 łyżki suszonych warzyw sól, pieprz tylko do smaku  500 g pieczarek 2 cebule  olej do podsmażenia        CIASTO(...)płyny i drobno kroimy. Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, podsmażamy na oleju na patelni z przyprawami, dodajemy również kapustę. Kiedy płyny odparóją farsz jest gotowy.  Przygotowujemy ciasto na pierogi i lepimy, pierogi średniej wielkości.  Gotujemy je w osolonym wrzątku około 5 minut licząc czas od wypłynięcia pierogów na wierzch wody.  Podajemy je okraszaone cebulką

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi z truskawkami 48

Pierogi z truskawkami to sezonowa propozycja, która pojawia się na polskich stołach zwykle w okresie letnim, kiedy truskawki są w pełni sezonu. Warto jednak pamiętać, że można je przygotować również z mrożonych truskawek, co pozwala na cieszenie się nimi przez cały rok. Pierogi z truskawkami to idealna propozycja na słodki obiad lub deser

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi zero waste 59

się wyjadać to, co mam w domu, żeby podczas mojej nieobecności nie stworzył mi się w kuchni jakiś nowy ekosystem... W takim przypadku bardzo wdzięcznym pomysłem na obiad są pierogi. Co prawda wymagają nieco pracy (jak dobrze, że jest weekend 😉), ale farsz możemy skomponować niemal dowolnie z tego, co akurat mamy w kuchni. Nie musimy ograniczać się do twarogu(...)mięsa czy owoców. Ja dziś przygotowałam farsz na bazie ziemniaków, komosy ryżowej i ciecierzycy. Pierogi zero waste - przepis Do przygotowania pierogów będą Ci potrzebne: 400g mąki semoliny, ok. 200ml gorącej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól. Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne: 100g ugotowanej komosy ryżowej, 2 cebule, 200g ugotowanych ziemniaków, 1/2 puszki ciecierzycy, 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Z notatnika dietetyka
Pierogi z mięsem w sosie boczkowym 41

Prawda, że intrygujące nazewnictwo? Właśnie zrobiłem kolejny farsz, który czeka na dzień jutrzejszy, aż wezmę się za lepienie pierogów. Jakoś wolę dzień wcześniej przygotować sobie nadzienie, nie tylko ze względu na lenia. Głównym powodem jest notoryczny brak czasu. Jednak wracając do tych pierogów, z farszem to troszkę inna bajka. Mięso wiadomo, a jak nie, to napiszę...z rosołu(...)chleba zanurzyłem w nim, bo trzeba było spróbować. Resztę przelałem do słoika (taka ilość powstała z dwóch pieczeń) i umieściłem w lodówce. Warto było! Wam również polecam. Polecam też pierogi, bo nieskromnie mówiąc, wyszły zajefajne. Opis jak zwykle pod moimi wstępnymi wypocinami. Miłego lepienia, pysznej degustacji.               Składniki:         Ciasto

R'n'G Kitchen
Pierogi ruskie 46

Moje pierwsze w życiu własnoręcznie wykonane pierogi po uszkach z grzybami, które robiłam na Wigilię. Zawsze odgrażałam się, że będę lepić pierogi wnukom na emeryturze, nie wcześniej! Ale złamałam się i oto są – smaczne, kształtne, nie rozpadające się podczas gotowania. Z przepisu mojej mamy. Najbardziej podoba mi się falbana. Najlepiej mi smakują z kwaśną śmietaną zaraz(...)być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. ? Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów ? Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. ? Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. ? Ja robię ozdobną falbankę

To co kocham
PIEROGI Z TWAROGIEM I ZIEMNIAKAMI - RUSKIE + FILMIK 51

Pyszne pierogi z bardzo smacznym farszem ziemniaczano - twarogowym. Dodatek boczku i cebuli sprawia że są nadzwyczaj smaczne. Pierogi podajemy od razu po ugotowaniu lub po ostudzeniu podsmażamy na złoto.          CIASTO :  1 kg mąki pszennej  około 500 ml gorącej wody  szczypta kurkumy 1 jajko  odrobina soli  4 łyżki oleju(...)składników zagniatamy elastyczne ciasto, można je wyrobić robotem. Odkładamy je na 10-20 minut aby odpoczęło. Nakrywamy je woleczkiem lub miską.  Następnie ciasto wałkujemy, wycinamy kółka i zlepiamy pierogi.  Gotujemy je w osolonym wrzątku około 5 minut, licząc czas od wypłynięcia pierogów na wierzch wody.  Podajemy je okraszone cebulką, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi wegańskie przepis z Krety 39

Pieczone pierogi z farszem z botwinki i cykorii przygotowane według przepisu z greckiej wyspy Kreta. PIEROGI WEGAŃSKIE SKŁADNIKI 500 gramów liści botwinki 500 gramów liści cykorii 200 gramów mąki pszennej pół łyżeczki suchych drożdży oliwa z oliwek sól, pieprz przepis na pierogi wegańskie z Krety Artykuł Pierogi wegańskie przepis z Krety pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka

Proponowane wyszukiwania