pierogi - 9277 przepisów (strona:97/619)

Pierogi ruskie 102

Tradycyjne pierogi ruskie, lepione babcinymi palcami – nie ma nic smaczniejszego na świecie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki Porcja na ok 30 pierogów na ciasto mąka pszenna, ok.0,5 kg żółtko, 2 szt. bardzo ciepła woda, 1 szklanka sól, szczypta na farsz twaróg tłusty lub półtłusty, 250 g ugotowane ziemniaki, 500 g cebula, 1 szt. (duża) pieprz ziołowy mielony(...)smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Na każdy krążek z ciasta wykładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i sklejamy brzegi – można to robić palcami lub ugnieść brzegi widelcem. Pierogi ruskie Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, zmniejszając ognień podczas gotowania, partiami, ok 10 min każdą partię pierogów. Odcedzamy i podjemy – u mnie polane smażonym boczkiem i cebulką. Smacznego Będzie

iMadzik.pl
Przepis na łatwe, szybkie a przede wszystkim miękkie ciasto na pierogi 1977

Pierogi uwielbia chyba każdy z nas, prawda? Zazwyczaj pierogi kojarzą nam się ze Świętami Bożego Narodzenia, gdzie robimy ich mnóstwo z grzybami i kapustą. Ale przecież te smakołyki można nadziewać wszelakimi farszami. U nas ostatnio goszczą z nutellą oraz z bananem i nutellą. Często robimy też z mięsem, czy truskawkami. Wiadomo jeść każdy lubi, ale nie każdemu wychodzi(...)idealnie gładkie, miękkie i sprężyste ciasto. Ja przybywam do Was z przepisem na idealne ciasto na pierogi. Ciasto na pierogi: 350g mąki szczypta soli łyżeczka margaryny szklanka gorącej, ale nie wrzącej wody Na sam początek mieszam całość łyżką, następnie składniki łączę dłońmi. Z tego przepisu wychodzi ok.40 pierogów. Zajrzyj również tu: 1.  Drożdżowa babka cytrynowa

My World by Dagmara Rek
Pierogi ze śliwkami 128

śliwka została cała (ja nacinałam połowę i wtedy wyjmowałam pestkę).  3. Porcje ciasta musimy rozwałkować. Ja szklanką wycinałam koła i na każde dałam po jednej śliwce i zlepiałam pierogi :-) 4. W dużym garze gotujemy wodę. Na wrzącą wrzucamy nasze pierogi (dzielimy na kilka porcji), jak wypłynął na wierzch to gotujemy jeszcze jakieś 3-4 minuty(...)czasie przekładamy na sitko. 5. W rondelku topimy masło, do którego dodajemy cukier trzcinowy i cynamon (ilość wedle uznania). 6. Na talerze wykładamy pierogi i polewamy masłem z cukrem i cynamonem. Smacznego

kruche babeczki
Pierogi z mięsem 145

Pierogi, super smaczna potrawa, która znika szybciej niż naleśniki.  Ciasto robimy z 500 g mąki, 1 łyżki soli, 1 jajka i szklanki wody.Mięso 500 g zmielone  z indyka doprawiamy solą, pieprzem(...)wbijamy jajko i dodajemy trochę bułki tartej. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy przykryte na 30 min.,  potem dzielimy je na 4 części... wałkujemy, wycinamy krążki, nakładamy mięso i lepimy pierogi. Polepione pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Po wypłynięciu pierogów i zagotowaniu ponownym wody, wyławiamy po 3-4 min. Potem chwilę hartujemy w zimnej wodzie

chleba naszego
Pierogi ruskie 183

kuchni polskiej jest tyle pysznych dań - jednym z moich ulubionych są pierogi! Chyba każdy smak:) Dziś zaproponuję Wam pierogi ruskie z twarogiem i ziemniakami. Lubicie? Ja uwielbiam! Nie lubię kupować w sklepach, bo zazwyczaj są nie smaczne. Lubię czuć w nich prawdziwy biały ser i ziemniaki, a nie jakąś pulpę czy samo puree bez smaku. Fajne jest(...)pierogach, że można je jeść na ciepło ( z okrasą lub z samym masełkiem) , na zimno, czy też na drugi dzień podsmażane :) A wy jakie lubicie pierogi? Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pierogi ruskie 183

kuchni polskiej jest tyle pysznych dań - jednym z moich ulubionych są pierogi! Chyba każdy smak:) Dziś zaproponuję Wam pierogi ruskie z twarogiem i ziemniakami. Lubicie? Ja uwielbiam! Nie lubię kupować w sklepach, bo zazwyczaj są nie smaczne. Lubię czuć w nich prawdziwy biały ser i ziemniaki, a nie jakąś pulpę czy samo puree bez smaku. Fajne jest(...)pierogach, że można je jeść na ciepło ( z okrasą lub z samym masełkiem) , na zimno, czy też na drugi dzień podsmażane :) A wy jakie lubicie pierogi? Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pierogi z soczewicą i ziemniakami 108

soczewica i ziemniakami Tanie, pyszne, pożywne choć dość pracochłonne. Danie można przygotować w wersji wegetariańskiej a nawet wegańskiej, lub okrasić skwarkami i mięsożercy też będą zadowoleni Lubicie? PRZEPIS NA PIEROGI Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI Składniki na pierogi z soczewica i ziemniakami: ciasto pół kg mąki łyżka oleju sól ok 1 szkl. gorącej wody farsz: 25 dag soczewicy(...)ziemniaków ugotowanych 2 cebule 1 marchewka sól pieprz olej do podania: skwarki słoniny, wędzonego boczku lub zeszklona cebulka Jak zrobić pierogi z soczewicą i ziemniakami: Soczewicę zalać wodą i gotować do miękkości, odsączyć i lekko utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju razem z marchewką startą na tarce jarzynowej

Dorota Smakuje
Bezglutenowe pierogi leniwe + filmik 121

Kluczem do sukcesu jest właściwy przepis, a ten znalazłam w nieprzepastnych zasobach internetu . Podstawą mojej wersji bezglutenowej stanowi przepis z bloga  Słodka Strona  na genialne  Leniwe pierogi  - koniecznie odwiedźcie ten   BLOG . A tymczasem zapraszam na przepis wraz z filmikiem :-) * * * Składniki (proporcje dla 3-4 osób): 600 g twarogu 3 jajka ok. półtorej szklanki mąki(...)Mąka bezglutenowa nie skleja się, ciasto się rozpada. Ale delikatnie kulając poradzimy sobie. 5. Nastawiamy garnek z wodą. Wrzątek solimy - półtorej łyżeczki soli. Wałeczki ciasta kroimy pod kątem. 6. Pierogi wrzucamy na wrzątek, gotujemy partiami, lekko mieszamy, by nie przywarły do dna garnka. Gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. W rondelku roztapiamy ok. pół kostki masła. Masło lekko musi

Kawa z mlekiem
Pierogi z białym serem ziarenkami szałwii hiszpańskiej i zielonym owsem 162

dosypaniu nasion po kilku minutach stawał się bardziej zwarty i gęsty. Farsz zrobiłam wcześniej przed zagniataniem ciasta. Nasionka miały czas, aby zrobić swoje.   Z takiego sera łatwiej lepić pierogi. Farsz z dodatkiem trawy z owsa pozostał bez zmian, zdecydowanie luźniejszy. Pierogi z serem znane i lubiane. Można ser łączyć z różnymi dodatkami. Chciałam również zwrócić Waszą uwagę(...)ciasto, które już od jakiegoś czasu zagniatam z wodą gazowaną. Woda gazowana sprawdza się w naleśnikach, więc pomyślałam, że tym bardziej w cieście na pierogi. Polecam, bo ciasto jest fantastyczne!    Pierogi z białym serem z ziarnami szałwii hiszpańskiej i zielonym owsem Ciasto 500g mąki pszennej, około 450ml wody gazowanej, 1 jajko, 1 łyżka miękkiego masła, sól

Leśny Zakątek
Pierogi z kaszą gryczaną 119

najczęściej ruskie lub z kapustą i grzybami. Ja ostatnio robiłam z kaszą gryczaną i serem gorgonzola. Bardzo ciekawe połączenie, warte wypróbowania. Podałam je z pieczarkami, cebulką i oliwkami. Pychotka ;) Pierogi z kaszą gryczaną  składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka bulionu 3 łyżki sera gorgonzola 1 łyżeczka sosu worcestershire słodka i ostra papryka, sól, pieprz 1/2 ciasta(...)pierogi z tego przepisu klik   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi z kaszą gryczaną  wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w bulionie. Tak aby pochłonęła cały płyn, jeżeli jest zbyt twarda dodajemy trochę wody. Dodajemy ser gorgonzola, przyprawy i sos worcestershire. Dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy ciasto z tego przepisu - - > klik   Rozwałkowujemy, wykrawamy krążki

Delusional Trine
Słodko-słony wywiad dla VIVA! 119

sprawi, że będziemy móc cieszyć się tylko udanymi bezowymi wypiekami! PERFEKCYJNE PIEROGI Na Pani blogu, poza pysznymi przepisami na wypieki, znajdują się również sposoby na miękkie i smakowite pierogi w różnych postaciach. Czy ma Pani porady dla tych, którym pomimo starań, nie wychodzi idealne ciasto – jest za twarde lub po prostu nie chce się lepić? Ciasto(...)pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Z jednej strony delikatne, ale z drugiej – wytrzymałe. Powinno dać się nam rozwałkować i nie ulec zniszczeniu, a następnie nadziać ulubionym farszem. Są dwie szkoły „pierogowe”. Jedna to ta, która zaleca lekkie zaparzenie mąki, czyli dodanie do ciasta bardzo gorącej wody (po zagotowaniu odstawionej na 2 minuty). Druga opcja to wyrobienie ciasta

Raj dla Podniebienia
Chinkali gruzińskie pierogi z mięsem 135

Thermomix przepisy. Chinkali. Gruzińskie pierogi z mięsem. Składniki na gruzińskie pierogi z mięsem Chinkali: Składniki na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka szczypta soli ciepła wody 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: 300 g mielonej wołowiny 200 g mielonej wieprzowiny 1 cebula plus masło klarowane do podduszenia cebuli 1 szklanka bulionu mięsnego 1 łyżeczka ziaren kolendry(...)rozbite na drobne kawałki) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Thermomix przepisy. Chinkali gruzińskie pierogi z mięsem. Wykonanie chinkali w Thermomix: Wykonanie ciasta: Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę. Dodajemy żółtka, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. W trakcie wyrabiania przez otwór w pokrywie urządzenia wlewamy wodę. Wody wlewamy tyle

Themo przepisy
Pierogi z wątróbką, grzybami i kaszą gryczaną 141

opakowaniu. Odrobinkę posoliłam. Grzyby pokroiłam na drobne kawałki natomiast wątróbkę z cebulką zblendowałam na gładką masę. Wymieszałam kaszę, wątróbkę i grzyby. Przyprawiłam solą do smaku. Zrobiłam ciasto na pierogi. Do przesianej mąki dolałam przegotowanej ciepłej wody. Wlałam tyle, by ciasto zaczęło się sklejać. Dolałam łyżkę oleju do ciasta. Zagniotłam wszystko aż uzyskałam plastyczną masę. Rozwałkowałam, w miarę potrzeby podsypując(...)mąką i szklanką wykrawałam kółka. Nakładałam po łyżeczce przygotowanego farszu na wycięte kółka z ciasta i zalepiałam pierogi. Gotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju przez 2 minuty od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Ugotowane pierogi delikatnie puchną i robią się białe. Podawałam z masłem a innym ze stopioną słoninką z cebulą. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z kapustą i grzybami 107

jest ktoś na sali kto nie lubi tych pierogów?! Ręka do góry ;) Ja akurat jestem z tych co kochają wszystkie pierogi a Świąt Bożego Narodzenia nie umiałabym sobie wyobrazić bez tego dania. Pierogi na święta zazwyczaj podajemy gotowane z kapustą i grzybami, a później odsmażane. I chociaż post został już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia(...)mąki + do posypania stolnicy 400 ml gorącej wody ok 70 stopni 7-8 łyżek oleju rzepakowego ogromna szczypta soli Przygotowanie farszu: Grzyby płuczemy wieczorem dzień przed planowana produkcją pierogów, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy do rana. Wymoczone grzyby gotujemy do miękkości, ok 20-30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę siekamy drobniej i również gotujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto na pierogi i uszka – miękkie i elastyczne 210

Ciasto na pierogi i uszka – miękkie i elastyczne Podstawą udanych pierogów i uszek jest dobre ciasto. Jeśli będzie miękkie i elastyczne cała nasza praca przebiegnie znacznie przyjemniej i szybciej, i co najważniejsze w efekcie końcowym otrzymamy pyszne dania. Dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na miękkie i elastyczne ciasto na pierogi czy uszka. Spróbujcie(...)pokrywką do ciast drożdżowych, ale może być zwykła miska i ściereczka). Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie podsypanym mąką blacie/macie i wycinamy koła lub inne kształty, z których zlepimy nasze pierogi lub uszka. S macznego

Słodkie okruszki