pierogi - 9067 przepisów (strona:90/605)

Pierogi z mięsem 141

Odchodzę trochę od jesiennych przepisów ( w końcu nie samą dynią czy jabłkami człowiek żyje), zapraszam Was dzisiaj na pierogi z mięsem. Powiem skromnie, że nie przepadam akurat za pierogami z mięsnym nadzieniem, ale te bardzo mi posmakowały. A w połączeniu z podsmażoną cebulką to już niebo na talerzu. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ) i się nie zawiodłam(...)Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać trochę farszu i zlepiać brzegi. W garnku zagotować wodę z 2 łyżeczkami soli i 2 łyżkami oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Zmniejszyć gaz.Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię gotować je około 10 minut (w zależności od wielkości - ja miałam dosyć duże pierogi i gotowałam je nawet

My simple kitchen
Pierogi z mięsem 120

zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś.  Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg. Polecam również ciasto na pierogi z mąki żytniej i maślanki- bez jajka Składniki na ciasto: 35 dag mąki 1 żółtko 1 łyżka masła Sól do smaku 200-220 ml ciepłej wody(...)Wykonanie farszu: Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i podusić na tłuszczu. Mięso zmielić z bułką, dodać żółtko, cebulę i przyprawić do smaku -dokładnie wymieszać. Wykonanie pierogów: Ciasto pierogowe rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, wykrawać szklanką kółka, kłaść nadzienie i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie i podawać okraszone tłuszczem z cebulką

Tradycyjna Kuchnia
Dietetyczne pierogi ruskie z mąki żytniej 164

dodajemy trochę wody, żeby się nie spaliła usmażoną cebulę dodajemy do sera i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku ciasto na pierogi robimy tak jak w przepisie na pierogi ze śliwkami i lepimy ;) pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na małym ogniu 5-6 minut od wypłynięcia szynkę kroimy w kostkę i wrzucamy(...)teflonową patelnie, smażymy, aż się zbrązowi dolewamy odrobinę wody i wtedy wrzucamy na patelnie ugotowane pierogi, żeby trochę się podsmażyły gotowe pierogi podajemy ze skwarkami i jogurtem naturalnym SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierogi ze szpinakiem 151

Dzisiejsza propozycja na obiad to pierogi ze szpinakiem. Smaczne, sycące i zdrowe. Polecam!     Pierogi z e szpina kiem Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, 450 g mrożonego szpinaku, kostka twarogu, łyżka bułki tartej, 2-3 ząbki czosnku, olej,  ły żka masła,   pieprz,  sól . Wykonanie: Szpinak rozmrażamy. Na patelni roz tapia my masło(...)bułk ę tartą i dokładnie mieszamy.     Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.   Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia szpinakowego i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi możemy podawać solo lub z sosem jogurtowym ( do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę

paapilotkaa
Pierogi z kaczką i wiśniami 113

cukru, pieprz kolorowy świeżo mielony, imbir mielony, gałązka świeżego tymianku, sól, 60 g ziaren słoneczników, Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli Do pierogów użyłam wiśnie nadwiślanki ChNP* . Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Zasypać cukrem, wymieszać. Gdy wiśnie puszczą sok a cały cukier się rozpuści, całość zagotować. Wiśnie odcedzić. Soku nie wylewać, wypić(...)Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.   Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują

królestwo garów
Pierogi- przepis na ciasto 401

Dzisiaj publikuję uniwersalny przepis na ciasto na pierogi. Pierogi lubi chyba każdy, można je podawać zarówno na słodko, słono jak i ostro. A Wy jakie nadzienie najbardziej lubicie?     Ciasto na pierogi Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, woda, sól. Wykonanie: Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które(...)nakładamy łyżeczkę nadzienia i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.   Smacznego

paapilotkaa
Pierogi z Jagodami 102

palcem zrobimy delikatne wgłębienie to ciasto wraca do swojej pierwotnej formy. Ciasto podzielić na mniejsze porcje i bardzo cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki lub specjalnej formy do pierogów wycinać krążki. Na każdy krążek włożyć jagody, jego brzeg zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. jeśli układamy obok siebie większą ilość pierogów trzeba je posypać mąką, żeby się(...)kleiły. Pierogi wrzucać na dużą ilość osolonej wody, gotować około 4 minuty od wypłynięcia

Mama Gotuje
Pierogi ruskie 143

Pierogi ruskie to jedne z najpopularniejszych rodzajów pierogów. Ja polecam je w towarzystwie sosu z cebuli, maggi i śmietany. Ten duet jest naprawdę rewelacyjny. Ciasto: 600 g mąki 300 ml wrzątku sól Farsz: 1 kg ziemniaków 300 g białego tłustego twarożku 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Sos: oliwa cebula maggi śmietana 18% Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Ziemniaki obrać. Przez praskę do ziemniaków przecisnąć ziemniaki i twarożek, dodać cebulę i doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie

Mama Gotuje
Pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną 183

kolejny przepis na pierogi, tym razem z ziemniakami i kaszą gryczaną. Pierogi są świetne, zwłaszcza polane smalcem i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g ziemniaków 50 g kaszy gryczanej 150 g boczku 2 cebule sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie(...)dodać cebulę i smażyć aż cebula i boczek będą miękkie. Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać kaszę, boczek z cebulą i doprawić solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie

Mama Gotuje
Pierogi z szpinakiem i serem feta 150

już jestem w temacie pierogów, to nie może zabraknąć farszu ze szpinakiem. Ten farsz akurat  jest z dodatkiem sera feta, ale pierogi z samym szpinakiem też są rewelacyjne. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 1 cebula 4 ząbki czosnku pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać(...)gałkę i pieprz. Gotować aż nadmiar wody odparuje. Szpinak ostudzić. Jeśli w szpinaku nadal jest dużo wody, wodę odcisnąć a następnie go posiekać. Dodać ser feta i dokładnie wymieszać. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie

Mama Gotuje
Pierogi z wątróbką i jabłkiem 236

Pierwszy raz robiłam pierogi z takim nadzieniem a efekt wyszedł rewelacyjny. Pierogi mi smakują, ale mój syn lubi je najbardziej z wszystkich pozostałych. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól farsz: 500 g wątróbki 2 cebule 2 jabłka majeranek sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody(...)Wątróbkę umyć i osuszyć. Cebulę zeszklić, dodać jabłka, pieprz i majeranek, chwilę podsmażyć. Dodać wątróbkę i smażyć aż wątróbka będzie miękka. Wątróbkę przełożyć do miski, posolić i zmiksować blenderem. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie

Mama Gotuje
Pierogi z łososiem i kaparami 146

Dziś mąż uczył mnie sklejać pierogi, tak jak jego babcia kleiła pierogi z jagodami... wyszło ślicznie, koronkowo :) Pierogi z łososiem i kaparami SKŁADNIKI: 200 g łosoś świeży 100 g łosoś wędzony kapary 150 g sera typu greckiego (może być również po prostu biały ser) sól, pieprz pesto, parmezan Świeżego łososia ugotować na parze. Rozdrobnić w miseczce, pousuwać(...)okażą się słone- nie solić farszu :)). Na koniec dodać kapary i delikatnie wymieszać. Jak zawsze ciasto pierogowe przygotować wg sprawdzonego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Tym razem lepienie pierogów, wg wzoru babci Wojtka. Dłużej się lepi, ale cudny efekt :) Pierogi wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 2 minuty od wypłynięcia. Pierożki okrasić pesto i oprószyć startym parmezanem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Pierogi leniwe 321

Publikuję dzisiaj przepis na pierogi leniwe. Faktycznie, czas wykonania potrawy jest nie długi a obiad jest smaczny. Pierogi leniwe kojarzą mi się z piątkowymi obiadami w przedszkolu...  ... dzieciństwo... to były czasy.....       Pierogi leniwe    Składniki: 2 opakowania serka homogenizowanego, 3 ugotowane ziemniaki, 9-10 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, jajko(...)cukier. Wykonanie: Ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy ser, jajko, mąki i wyrabiamy ciasto.     Z ciasta formujemy wałki o około 3 cm średnicy i kroimy ukośne paski. Pierogi leniwe wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy kilka minut po wypłynięciu. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, bułkę tartą i energicznie mieszamy do czasu zrumienienia bułki a następnie

paapilotkaa
Pierogi ruskie 147

dziś dobrego robicie na obiad? Ja dla swoich domowników serwuję pierogi ruskie. Pierogi ruskie Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, sól, 4 ziemniaki, 25 dag białego twarogu, cebula, sól, pieprz, śmietana. Wykonanie: Ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez praskę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, żeby się zeszkliła. Ostudzoną cebulę dodajemy do ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą(...)pieprzem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi ruskie najlepiej smakują jak są dodatkowo omaszczone podsmażoną cebulką.  Smacznego

paapilotkaa
Pierogi ruskie okraszone boczkiem 189

Dziś na moim blogu przepis na pyszne pierogi. Najbardziej lubię ruskie pierogi okraszone chrupiącymi skwarkami z boczku i w takiej wersji chce je Wam zaprezentować. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 400g ziemniaków, 250g sera białego, 1 cebula, 1/2 kg mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju, 200g boczku surowego, oliwa, sól, pieprz, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości(...)łączę wszystkie składniki. 2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam w cieście krążki. Nakładam porcję farszu i zlepiam pierogi. 3. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 5 minut. Odcedzam. 4. Boczek kroję w drobną kostkę i smażę na rumiano w rondelku. Pierogi wykładam na talerz

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania