Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 224odnieść się tylko do tego co jest napisane na stronie internetowej, bo karty nie widziałyśmy, nie została nam ona nawet zaproponowana. Restauracja serwuje ponoć potrawy kuchni śląskiej oraz tradycyjne polskie dania, o czym nie miałyśmy się okazji przekonać. I tak na początek dostałyśmy, tu zgodnie z naszym życzeniem, kawę latte. Kawka była bardzo dobra, w dużej szklance
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 195cynamonu. Deserki te powstały z mojej miłości do męża, słodkości i ... kasztanów. Pierwszy raz kasztany jadłam kilka, nie chyba to już będzie kilkanaście lat temu, kiedy były w Polsce jeszcze mało spotykane i mało znane, a ja już wtedy się w nich zakochałam. Ostatnio bardzo się ucieszyłam, gdy je znalazłam pakowane, obrane ze skórki i gotowe prosto do chrupania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wyróżnienie Liebster Blog Award 198Czego brakuje w Twojej kuchni? 6. Ile czasu poświęcasz na prowadzenie bloga? 7. Jakiej przyprawy nie lubisz? 8. Robisz domowe przetwory? 9. Jakie jest Twoje ulubione miejsce w Polsce? 10. Jaką najcenniejszą nagrodę udało Ci się wygrać za w konkursach kulinarnych? 11. Na co (chodzi o jedzenie) miałabyś w tej chwili ochotę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Nasze drugie Wyróżnienie Liebster Blog Award 174Czego brakuje w Twojej kuchni? 6. Ile czasu poświęcasz na prowadzenie bloga? 7. Jakiej przyprawy nie lubisz? 8. Robisz domowe przetwory? 9. Jakie jest Twoje ulubione miejsce w Polsce? 10. Jaką najcenniejszą nagrodę udało Ci się wygrać za w konkursach kulinarnych? 11. Na co (chodzi o jedzenie) miałabyś w tej chwili ochotę? Pozdrawiamy i zachęcamy do zabawy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Sernik na zimno z truskawkami i kokosem 206Sezon na truskawki w pełni... musimy korzystać z niego by nacieszyć się pysznym smakiem świeżych polskich truskawek na cały rok. Owszem, wielu z nas zatrzyma ich smak w rożnych przetworach jednak nie da się ukryć że świeże, prosto z pola są najlepsze. Smak dzisiejszego deserku pochodzi z mojego dzieciństwa. Moja mama przygotowywała go bardzo często. Lubię wracać do tych
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowy przecier pomidorowy 175Sezon na pomidory jest już w pełni. Myślę, że to również świetny moment na zatrzymanie smaku naszych polskich pomidorów na jesienne czy zimowe dni. Polecam przygotowanie kilku słoiczków domowego przecieru, który świetnie nada się na zupę pomidorową czy też rożnego rodzaju gulasze bądź sosy. W mojej spiżarni nie może zabraknąć kilku takich pomidorowych słoiczków. Domowy przecier pomidorowy na zimę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Owsianka w słoiczku po maśle migdałowym z prażonymi ziarnami słonecznika w miodzie :) 200wykorzystać :D Owsianka jest na to idealnym sposobem :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych górskich 150 ml mleka 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka miodu (użyłam mniszkowego od Miody Polskie) słoiczek po maśle migdałowym Przygotowanie: W miseczce zalej gorącym mlekiem płatki i odstaw do napęcznienia. Na patelni podpraż ziarna słonecznika. Do słoiczka przełóż płatki, a na wierzch
Zdrowie na języku :P
Kurczak pieczony na butelce piwa 465Bardzo rzadko piekę kurczaka w całości. Przygotowywałam już kurczaka po polsku , ale tym razem nie chciałam go faszerować. O kurczaku pieczonym na butelce słyszałam już dawno, ale bałam się sama go przygotować. Moje doświadczenie w kuchni nie jest duże, wciąż się rozwijam, jestem samoukiem i nie bardzo mam gdzie czerpać porad odnośnie moich inspiracji i pomysłów. Pamiętam różne smaki dzieciństwa
dom-agi.pl
Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki. 258smakowe owoców. Powszechnie sadzono go w parkach dworskich i pałacowych gdzie stanowił bazę świeżych owoców do wyrobu wyśmienitych w smaku dżemów, galaretek, soków, win i chyba najsłynniejszej w historii polskiej sztuki kulinarnej i powszechnie uważanej za najlepszą nalewkę- słynnej dereniówki. Kto próbował ten wie o czym piszę. Można go również kisić, marynować i przyrządzać jak oliwki-smakuje wybornie. Do chwili
Przepisy i porady kulinarne
Zupa z skorzonery 246Skorzonera nazywana także "czarna salsefia", "czarnymi korzonkami" i "szparagami dla ubogich", bo smak ma trochę podobny do białych szparagów. W Polsce jest ona trudno dostępna. Skorzonera jest bogata w cenne dla naszego organizmu minerały takie jak: potas, cholina, wapno i fosfor. Posiada także witaminy A,C, E i B 1 . Warzywo to można przygotować na wiele sposobów
cookpl
Rukola- smaczna alternatywna dla tradycyjnej sałaty 150małe, podłużne listki, które mają orzechowy, ostry smak. Nie każdemu odpowiada- ale jak dla mnie- jedna z najepszych zieleninek:)Wyglądem bardziej przypomina nam sałatę, jednak należy do rodziny kapustowatych.W Polsce coraz częściej używana w kuchni, jednak większym powodzeniem cieszy się w kuchni śródziemnomorskiej. Uwielbiam ją w połączeniu ze słodkimi owocami- gruszką, pomarańczą. Idealnie komponuje się z kozim serem i buraczkami
CoolinarniePL
Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym. 241cieciorce. Jedynym nielibańskim składnikiem mojej dzisiejszej propozycji są warzywa. Zimą nie chciałam sięgać po pomidory i ogórki, dlatego zgodnie z zasadami przedstawionymi we wpisie o diecie śródziemnomorskiej w wersji polskiej dodałam czerwoną kapustę, marchewkę oraz jarmuż . Sprawdziły się znakomicie. Smakowało również mojemu Mężowi, który był zaskoczony, że takie warzywa mogą pasować do hummusu. No i jeszcze te ich piękne kolory
Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z fasolą borlotti 271marzenie każdego fotografa kulinarnego, bo z pewnością doda blasku wielu zdjęciom. To właśnie z Toskanii przywiozłam sobie opakowanie suszonej fasoli borlotti , sprzedawanej tam po niższej cenie niż w Polsce. Ale oczywiście u nas też możecie ją dostać - suchą lub konserwową w puszce (widziałam na przykład w Almie). W smaku jest lekko orzechowa, w konsystencji trochę chrupiąca. Myślę, że warto
Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety mielone wieprzowe 314kotlety na wolnym ogniu przez ok.15 minut (co jakiś czas obracając je). Odsączone z tłuszczu na papierowych ręcznikach, będą mniej kaloryczne. Kotlety mielone wieprzowe są bardzo popularne w kuchni polskiej. Soczyste, bardzo aromatyczne powinny trafić w gust nawet wybrednym podniebieniom. Kotlety mielone to wielkie pole do popisu – od kształtów, po smaki. Zmieniając przyprawy i dodatki (możemy dodać pieczarki, ser żółty
mojewypiekiinietylko
Orkiszowe gofry i trochę charytatywnie 196charytatywnym maratonie ZUMBY. Razem z wieloma kobietami i jednym rodzynkiem tańczyliśmy dla małej Martynki. Dziewczynka potrzebuje odpowiedniej, nowej protezy, by móc chodzić. Sprzęt jest bardzo drogi i niedostępny w Polsce, dlatego rodzice potrzebują pieniążków, by móc zamówić w Szwecji kolejną. Dziewczynka choruje także na nawrotowe zapalenie płuc. Rodzicom bardzo pomaga fundacja "Czas Nadziei". By pomóc rodzinie "zumbaloverzy" zebrali się
Czarnawisienka