jest takie, jak się wydaje... Jeśli lubicie Łukjanienkę - koniecznie sięgnijcie po kolejny tom serii. Jeżeli jeszcze go nie znacie - zapoznajcie się czym prędzej. A już w wakacje w Polsce ukaże się kolejna część - Szósty Patrol . Już się nie mogę doczekać! Nowy Patrol Sergiej Łukjanienko Wydawnictwo MAG Warszawa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś pierwszy dzień wiosny i pierwsze od wielu lat widoczne w Polsce zaćmienie Słońca. Te dwa wydarzenia zdają się zupełnie wykluczać, kasować. W trakcie zaćmienia milkną ptaki, zwierzęta chowają się w bezpiecznym zakątku, czekając z niecierpliwością czy Słońce powróci. Czy wróci życie. „- Tak. Słońce i tak by wzeszło, prawda
Gotuj z Blue Ravenniebo lepsze w smaku niż surowe. Dlaczego warto poświęcić 20 minut w kuchni i przygotować domową granolę? Oto odpowiedź - skład granoli orzechowej jednego z najbardziej znanych producentów w Polsce. Czerwonym kolorem zaznaczyłam to, co w granoli jest zupełnie zbędne. Ktoś może powiedzieć, że czystej żurawiny suszonej też nigdzie nie dostanę, bo w składzie każdej jest cukier... ale do domowej granoli
bistro mamaokoło 2 000 - 2 500 ml płynów dziennie. Jest to wartość uśredniona, dokładniejsze wyliczenia przedstawione są w tabeli poniżej. Są to dane pochodzące z Norm żywienia dla populacji polskiej z 2012, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia. Dotyczą osób o umiarkowanej aktywności fizycznej, przebywających w otoczeniu o umiarkowanej temperaturze. Z tabeli wynika, że samych płynów (nie wliczając tych
Powiedz dietom niePancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię pankejki, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a takie przepisy są w sam raz w pośpieszne dni lub jako deser z rana przed szkołą, lub pracą. Ja zazwyczaj robię pankejki o mniejszej średnicy
Kuchnia ŁukaszaPatryka , więc koniecznie trzeba świętować w zielonych barwach! Moja propozycja to słodkie tureckie ciasto ze szpinaku ( tur . Ispanaklı Kek), popularne ostatnimi czasy na wielu blogach i znane w Polsce właśnie jako Leśny mech . Ciacho jest banalnie proste w przygotowaniu, ma genialny naturalny (!) kolor i smakuje bardzo ciekawie - kontrowersyjny dodatek w postaci szpinaku jest delikatnie wyczuwalny, lecz może
Food Squareczęść z Was wie z mojego profilu na FB - wybraliśmy się na parę dni nad polskie morze. Na naszych talerzach przez te parę dni królowała ryba, którą jakoś nieczęsto jadamy w domu. Zdarzyło się również przegryzać coś słodkiego lecz po raz kolejny potwierdziło się, że nic nie może się równać z domowym sernikiem ;) Bananowy sernik z przepisu Nigelli został zrobiony
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!samym brzegiem jeziora. Jak czytamy, zarówno w menu, jak i na jej stronie internetowej, restauracja została wyróżniona w przewodniku Magdy Gessler i Newsweek „101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”. Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Restauracja urządzona w bardzo ciekawym klimacie - ogromnym plusem są duże akwaria umieszczone w ścianach dzielących 2 sale. Serwowane są tu dania kuchni
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przepis na ciasto gryczane wzięłam wprost z książki Cukiernia Lidla, autorem ciasta jest sam Paweł Małecki, mistrz polskich cukierników. Szczerze zaintrygowało mnie to, jak może smakować kasza gryczana w cieście, która ma intensywny smak i zapach. Ciasto zawiera sporo czekolady, na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że to klasyczne brownie, lecz pomimo dużej ilości czekolady, dla mnie kasza jest wyczuwalna
Pause Gotowanie!około 250 g) 2 młode cukinie (około 720 g) 2 bakłażany (około 720 g) 3 średnie pomidory lub 5 mniejszych (około 430 g) 3 kolorowe papryki 5 ząbków czosnku polskiego 6 łyżek oliwy z oliwek (użyłam oleju rzepakowego) pęczek tymianku świeżego sól morska, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczkę papryki słodkiej wiórki sera żółtego do posypania garść koperku do dekoracji
Moja DelicjaPyszny deser, zdrowy i pożywny. Słodziutkie i dojrzałe mango zmiksowane z mlekiem kokosowym. Do tego łyżeczka nasion Chia, których popularność w Polsce rośnie z dnia na dzień. Nasiona Chia sa bowiem bogatym źródłem błonnika, białka, kwasów Omega 3 i 6 w optymalnych proporcjach. Zawierają również mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy. Dzienna dawka nasion Chia to jedna łyżka. Składniki: (1-2 porcje
Moja Delicjaceny ryb uległy obniżeniu. Dzięki temu stały się dostępne dla każdego. Potrawa nosi znamię fast food'u m.in. ze względu na przyjętą formę podawania jej "na wynos". W Polsce ryba z frytkami przywodzi mi na myśl wakacyjny zestaw obiadowy z dobrej nadmorskiej smażalni. Na szczęście namiastkę takich letnich smaków możemy samodzielnie przygotować w naszych domach niezależnie od pory roku
Słodka Stronanazwa challah zmienia się w zależnosci od kraju w którym jest wypiekany: Khale w języku jidysz na wschodzie Europy, Barches w dialekcie górnoniemieckim, Bergis po szwedzku, Chałka po polsku, birkata po amaharsku, vianocka po słowacku, tsoureki po grecku. Challah z naszą chałką, łączy tylko wygląd. W wersji żydowskiej jest bardziej wytrawny, z małą ilością cukru, a masło
Mia Cucina SofietaDziś na blogu druga wersja tradycyjnych klusek śląskich. Poprzednią wersje robiłam bez jajka, tutaj znajdziecie przepis. Tak na prawdę trudno mi określić, która wersja
Kulinarne przygody GatityŚwiąteczny klasyk Polskiej Kuchni, czyli "zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć. Składniki: 4 nóżki wieprzowe 3 ćwiartki kurczaka bez kości 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku
Niezły Młynek