Tłusty czwartek, a więc na Polskim stole nie może zabraknąć paczków, faworków , czy innych smażonych słodkości. Nie robię ich zbyt często z uwagi na kaloryczność, ale dzień taki jak dziś do czegoś zobowiązuje. Zapraszam zatem na pączusie. Składniki na około 20 pączków 3 szklanki mąki pszennej tortowej 5 żółtek 2 łyżki cukru 50 g masła
Gosia gotujerewelacyjnie! Naprawdę warto było spróbować, bo teraz wiem jak może smakować dobre, kurze mięso! Korpus i skrzydełka były bazą do małego rosołu. *"Kulinaria francuskie" pod redakcją Andre Domine wydanie polskie 2005 (wydawnictwo Baran i Suszyński, Kraków) składniki 1 kurczak sól , świeżo zmielony pieprz 250 ml białego wina (np chardonnay) 500 ml wody 100 g małych cebulek - użyłam szalotek 250g
Stare GaryPrzepis dla tych, którym znudziły się tradycyjne polskie pierniczki. Co prawda w oryginalnym przepisie znajduje się syrop daktylowy, ale można go zastąpić syropem z agawy, klonowym lub miodem... pamiętajmy jednak, że odrobinę zmieni to smak pierniczków. Są pyszne! O cudownym aromacie korzenno-imbirowym. Bardzo polecam :) Składniki: 150 g syropu z daktyli (syropu klonowego, z agawy lub miodu) 110 g masła
Chocolate Muffin Blogjest tradycyjnym włoskim sosem przygotowywanym z świeżej bazylii, oliwy, parmezanu lub innego twardego sera i orzeszków piniowych. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw z szczególnym uwzględnieniem makaronów. Pesto w Polsce możemy kupić w większości sklepów w małych słoiczkach których cena początkowo może przerazić, jednak dobre pesto jest tak intensywne że stanowi całkiem tanie jedzenie. Jest ono również bardziej wyszukanym daniem
Tanie przepisy studenckiejedzenia, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników na raz, quinoa jest bardzo blisko osiągnięcia tego poziomu ”. I to powinno stanowić niepodważalny dowód zdrowotności komosy. Kasza quinoa to prawdziwe bogactwo! W Polsce łatwiej dostać ją pod nazwą komosa ryżowa i dopiero od niedawna zaczyna podbijać nasze stoły. Najpopularniejszą odmianę jest biała, ale można spotkać również czarną i czerwoną, których to mieszankę wykorzystałam
W kuchni Karmel-itkipierogi ruskie Pierogi ruskie - bardzo popularne u nas w Polsce, jak i na Ukrainie. Podawane są z okrasa, z podsmażonej cebulki. Na Ukrainie zawsze będzie im towarzyszyła śmietana. Mozna je na 2 dzień podsmażyć (na Ukrainie się tego nie preferuje). Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki bardzo cieplej wody 1 jajko (opcjonalnie
Kulinarnie z Polką na Kresachbezpośrednio po przygotowaniu, oprószone startym parmezanem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do przygotowania klasycznego risotto potrzebny jest specjalnie przeznaczony do tego celu włoski ryż z okrągłymi ziarnami. Dość powszechnym w polskich sklepach jest Arborio. Ryż paraboiled, długoziarnisty czy w torebkach nie nadaje się do risotto! Risotto należy przygotowywać na małym ogniu, bardzo często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Świeżego brokuła
Gospodyni Miejskarazu babcia się przypomina, albo przynajmniej przedszkole:) Co Wy na to ? Jednak główna myśl propozycji dla Was to nie wspomnienia z dziecięcych lat, a raczej namowa do klasycznej polskiej kuchni. Często spotykamy się z tym, że tendencje są bardzo pro egzotyczne. Modne są wszelkiego rodzaju kombinacje włoskie, meksykańskie czy indyjskie i inne. Wiele rożnych kuchni, co nie jest złe
vegetanierobimy coś w stylu indyjskim np. curry, to już inna sprawa :) ta kuchnia wymaga obfitości składników. Jednak, jak pisaliśmy w ostatnim poście, chcemy Wam przypomnieć kilka fajnych dań z polskiej tradycyjnej kuchni i to kolejna z propozycji. Oczywiście, żeby Was nie zanudzić będziemy przeplatać to z daniami z innej beczki. Jutro będzie coś ekstra :) Chociaż takie proste domowe dania również
vegetaniepiątek :) Ostatnie dni to wspomnienia kuchni klasycznej, polskiej. Dzisiaj trochę inny klimat. Trochę Francji i trochę Indii. Pomysł na zagospodarowanie sera Camembert. Jesteśmy fanami ciasta francuskiego i wszelkich zapiekanych w nim ingrediencji. Więc pomyśleliśmy, że będzie to fajny pomysł. Jak pomyśleliśmy tak też zrobiliśmy. W lodówce zalegał nam jeszcze słoik chutney-a z limonki i papai z dodatkami korzennymi
vegetanieprzekonaniu, że zjedzony kilogram pieczarek w ostatnim miesiącu to samo zdrowie Hihi... Szkoda tylko, że tak naprawdę tylko jeden gatunek u nas króluje w sklepach. Trzymajmy kciuki, aby polscy producenci zaczęli uprawiać też i inne gatunki, nie przesadzając przy okazji z cenami w sklepach. No to pieczarki w dłoń i do dzieła :) Pieczarki nadziewane ryżem, a na dodatek domowe chipsy
vegetaniezapiekanka, a trochę tort ziemniaczany. W sumie jak to nazwiecie to tak będzie :) Najważniejsze jest to, że smakuje wyśmienicie i nie jest szczególnie skomplikowane. Idealnie wpisuje się w polskie klimaty, ponieważ wiadomo, ze uwielbiamy ziemniaki jeść często na różne sposoby i to jest idealna propozycja dla tzw. ziemniakożerców hehehe. Bierzmy się zatem do pracy ! Zobaczcie jak pięknie wygląda efekt końcowy
vegetanieważny dla rodziców małych dzieci, które są bardziej wrażliwe na dźwięki. Ciche zmywarki wytwarzają hałas w okolicach 40-45 dB, jest to też górna granica dopuszczona i określona przez Polskie Normy. Zatem jeśli zmywarka wytwarza hałas o wyższym natężeniu (ok. 50 dB), nie będzie już ona spełniać norm. Artykuł opracowano we współpracy z Restartagd.pl Rzeszów
WojnaNaSmaki.pljogurtu greckiego. Pełen wiórków zielonego ogórka. O wyrazistym, czosnkowym smaku. Z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i koperku. Pyszny dip do warzyw czy dań z grilla. Grecka klasyka w polskim domu. Polecam! Składniki: 200 g gęstego jogurtu greckiego; 1 średni, zielony ogórek; 2 ząbki czosnku; Pęczek koperku; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka soku z cytryny; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania
Gospodyni Miejska