pasztet - 4225 przepisów (strona:64/282)

Pasztet z marchwii i soczewicy 137

Nigdy nie myślałam , że będę wielbicielką pasztetów innych niż zwierzęcych ;) Miałam przyjemność próbować pasztetu z ciecierzycy i bardzo mi smakował , nie wiem może to udział dobrze dobranych przypraw , albo ciecierzyca tak bardzo dobrze smakuje? :) Ja  znalazłam przepis na pasztet z marchwi i soczewicy i jestem również pod wielkim wrażeniem jego smaku.Na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej. Wymiary blaszki: keksówka Temperatura

Różne smaki w kuchni
PASZTET Z CIECIERZYCY 124

Wiosna zbliża się dużymi krokami i zaczynam otaczać się kolorami. Dotyczy to również jedzenia dlatego proponuję Wam dzisiaj pasztet z ciecierzycy. Kolorowy, smaczny i zdrowy. Ciecierzyca jest mało popularnym warzywem strączkowym, a szkoda. Zawiera dużo białka, błonnika, kwasu foliowego, cynku, fosforu, potasu i żelaza. Zapobiega zaparciom, obniża ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu. Jednym słowem jest idealna, szczególnie(...)porę roku! Pasztet z ciecierzycy /źródło: Wiem, co jem Przepisy z programu/ puszka ciecierzycy (400 g) 1 cebula 10 suszonych pomidorów 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku szczypta mielonego kuminu sól do smaku Do wysmarowania formy masło i bułka tarta pestki dyni i słonecznika po posypania opcjonalnie Wszystkie składniki

Pieguskowa Kuchnia
pasztet z cukinii z boczkiem 237

Cztery lata temu, przepis na pasztet z cukinii pojawił się na blogu. W tym roku cukinia ponownie obrodziła i też zastanawiam się nad różnym jej zastosowaniem. Tym razem podstawowy przepis lekko zmodyfikowałam i dodałam boczek. Delikatnie obsmażyłam, ale już wiem, że następnym razem jednak zrobię z niego większe skwarki :)  Składniki: 1 bardzo duża cukinia 2 marchewki  1 cebula(...)cukinię, cebulę i boczek dodajemy jaja i przyprawy - dokładnie mieszamy dodajemy stopniowo bułkę tartą mieszając - tak aby zawiązać masę  przekładamy do keksówki - średnia będzie idealna na taki wysoki pasztet - można w prostokątnej jeśli chcemy mieć niski pasztet pieczemy ok 1 h w piekarniku rozgrzanym do ok 190 st Smacznego

Gotowanie z pasją
wątrobianka - czyli pasztet z wątróbki 294

Lubię pasztety, no nie wiem dlaczego ale tak jest. Czasami taka kanapka z pasztetem i jeszcze ogóreczkiem do tego to dla mnie spełnienie. Ale sami wiecie jak to jest, lepiej jednak zrobić samemu. Tym razem zapraszam na wątrobiankę Skąd nazwa - no przecież wiadomo. Pasztet z wątróbek brzmi oczywiście znacznie lepiej, no ale przecież to klasyczna wątrobianka jest. W smaku idealna

Gotowanie z pasją
Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw (pasztet wegetariański) 161

Dzisiaj smaczna alternatywa dla pasztetu z mięsa, która podbiła moje serce i bez wątpienia odpowiada mi bardziej niż wersja tradycyjna. Aromatyczny, wilgotny, bardzo odżywczy i prosty w przygotowaniu. Rewelacyjny z kawałkiem dobrego chleba jak i solo. Kolejny raz przekonałam się, że wegetariańskie nie znaczy nudne czy niedobre. Jestem pewna, że Wam też przypadnie do gustu. Składniki (forma(...)olejem i grubo obsypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Do przygotowanej formy przełożyć masę i wyrównać. 7) Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 8) Gotowy pasztet dobrze wystudzić

Fitsweet.me
PASZTET POMIDOROWY 169

tulipany, to wiosna a jak pasztet to Wielkanoc. Uwielbiam tę porę roku, nic nie daję takiego kopa w dupsko, jak właśnie wiosna. Chcę się żyć, śpiewać, tańczyć i... robić pasztet ☺☺☺☺ Przeglądałam mnóstwo blogów i przepisów z moim dzisiejszym wypiekiem, oczywiście każdy z osobna pyszny i piękny ale też skomplikowany z robotą. Tu przemielić, tam odcedzić a i 5 jajek dodać

pieprzny smaczek
Pasztet z marchwi i soczewicy 164

Nigdy nie myślałam , że będę wielbicielką pasztetów innych niż zwierzęcych ;) Miałam przyjemność próbować pasztetu z ciecierzycy i bardzo mi smakował , nie wiem może to udział dobrze dobranych przypraw , albo ciecierzyca tak bardzo dobrze smakuje? :) Ja  znalazłam przepis na pasztet z marchwi i soczewicy i jestem również pod wielkim wrażeniem jego smaku. Na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej.     Składniki

Różne smaki w kuchni
Cykl wielkanocny: Pasztet z łososia (Terrina di salmone) 187

forno e versate metà del composto. Coprite il composto con alcune fette di salmone affumicato. Coprite il salmone affumicato con l'ultimo strato di composto. Form ę  z pasztetem wkładamy do większej formy napełnionej wrzącą wod ą .  Pasztet pieczemy pod przykryciem w kąpieli wodnej ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym(...)stopni. **** Coprite la terrina con dei fogli di alluminio. Infornate la terrina a bagnomaria per circa 30-35 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi. Pasztet przed podaniem schładzamy ok. 1-2 godzin. **** Prima di servire, lasciate la terrina per 1-2 ore in frigo. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Rolada pasztetowa z kaszą jaglaną, szpinakiem i boczkiem 279

Zbliżają się Święta, warto więc pomyśleć o jakimś pasztecie na Wielkanocne śniadanie. Wszystkim, którym znudziły się tradycyjne pasztety proponuję urozmaicić je ciekawymi dodatkami – na przykład kaszą jaglaną z mozzarellą, szpinakiem oraz boczkiem i wykonać pasztetową roladę. Takie plasterki świetnie smakują podane z ketchupem na kromce chleba. Prezentują się niebanalnie i przyciągają wzrok. kurczak (ok 1,5kg) 250g cielęciny 400g(...)Dodajemy odciśniętą kajzerkę oraz jajka, mieszamy. Jeśli na patelni po smażeniu cielęciny z wątróbką zostało nam trochę sosu, dodajmy go do mięsa (wystarczy 1-2 łyżki, by dodatkowo nawilżyć pasztet). Kaszę jaglaną przepłukujemy naprzemiennie zimną i gorącą wodą, odstawiamy na sicie do odcedzenia. Następnie prażymy kilka minut na suchej patelni (do momentu aż puści charakterystyczny zapach). W międzyczasie zagotowujemy

Smaki Na Talerzu
Pasztet z łopatki i wątroby 188

Zmieloną łopatkę połączyć z masą zmiksowana .Całość dokładnie wymieszać. Do formy przełożyć gotową masę ,przykryć plastrami bekonu. Umieścić formę w większym naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą do połowy formy z pasztetem .Piec w kąpieli wodnej w 180 ° C przez około 1 1/2 godziny. Schłodzić pasztet pod ciężarem Aby to zrobić, położyć kawałek woskowanego papieru lub folii aluminiowej nad pasztetem i ustaw

w mojej kuchni
Paszet-smarowidło z bażanta z czarnuszką i grilowanym pomidorkiem 205

ViolaPassion Moja przystawka Walentynki ciąg dalszy  ;-) Następny pasztet który ogarnęłam Następne "niebo w gębie" Dziczyzna Uwielbiam. Robiłam  już pasztet z Sarny , dzika ( znajdziesz na blogu ) były wspaniałe. A ten jest jeszcze lepszy ,może dlatego że łatwo się rozprowadza i jest z czarnuszką którą uwielbiam. Składniki: 1 bażant waga ok.1,5 kg 300g-400g mięsa z gęsi, może(...)minut na wolnym ogniu. Wyciągamy nasze paszteciki za pomocą cedzaka i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ja folie ściągam po kilku godzinach gdy już schłodzę paszteciki w lodówce dzięki temu pasztet nie rozsypuje się. Jest jeszcze opcja pieczenia Układanie  w foremki: Proponuję  wysmarować je smalcem i posypać bułką tarta. Następnie  umieszczamy mięso ,aby uniknąć spalenia  wycieramy brzegi

Viola cooks with passion
delikatny pasztet z czarnej fasoli i drobiowych wątróbek 203

pasztet z czarnej fasoli  Drobna czarna fasola z wyglądu prezentuje się o wiele gorzej niż jej białe odmiany ( choćby piękny biały Jaś) lecz jej smak całkowicie rekompensuje te drobne estetyczne braki. Zresztą w zmielonej pasztetowej masie wygląd ziaren nie ma  większego znaczenia. Za to wyborny smak wyrobu zachwyci chyba wszystkich. składniki na dwie niewielkie pasztetowe foremki(...)foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych masłem i przesypanych tartą bułką. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Upieczony pasztet studzimy i kroimy na porcje. Pasztet możemy również podać na gorąco, do obiadu z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Jarski pasztet z zielonej soczewicy, cukinii i suszonych pomidorów 202

Najlepszy warzywny pasztet, którym najesz się do syta. Źródło wartościowego białka i błonnika. To propozycja dla osób nie jedzących mięsa, choć nie tylko. Składa się z kilku składników, w tym cukinii która idealnie nadaje się do pieczenia, aromatyczny i wyrazisty w smaku. Idealny na kanapkę. Wszystkie składniki do przygotowania pasztetu znajdziecie w ofercie  Lidl Polska Składniki: 1 szklanka zielonej(...)formy o pojemności około 1 litra , wygładzamy łyżką, na wierzchu posypujemy ziarnami.  Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy około 40-45 minut, w temp 180*c. Po upieczeniu pasztet studzimy i kroimy na plastry. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką (wersja 2) 145

Przepis autorski (mój).   Znowu postawiłam na prostotę - poprzednią wersję pasztetu, która została opublikowana w "Chwili dla Ciebie" możecie zobaczyć tu - klik . Pasztet smakuje rewelacyjnie - jest zwarty i doskonale się kroi. Idealny na zimno - jak i na gorąco.  U mnie już znikał po wyjęciu z piekarnika... Nieupieczona masa może również posłużyć jako farsz np. do pyz czy naleśników(...)Dużym plusem foremki Stella jest to, że nie musimy używać tłuszczu, jest wysłana papierem do pieczenia. Ładnie formuje każdy wypiek i równomiernie rozprowadza ciepło. Wszelkie ciasta, czy pasztety idealnie odchodzą od foremki i nie przypalają się podczas pieczenia

Di gotuje
pasztet drobiowy z żurawiną 190

Zachęcona powodzeniem, jakim cieszy się w mojej rodzinie drobiowy pasztet bez pieczenia , postanowiłam nieco poeksperymentować i wzbogacić go o suszoną żurawinę. Muszę przyznać, że i tym razem się nie zawiodłam - pasztet wyszedł bardzo smaczny, dodatek żurawiny okazał się bardzo atrakcyjnym urozmaiceniem. Polecam Wam ten przepis, ponieważ pasztet bez pieczenia jest niekłopotliwy w przygotowaniu, dobrze trzyma formę podczas krojenia, a jednocześnie

babka w formie