pasztet - 4225 przepisów (strona:64/282)

Konfitura z czerwonej cebuli 174

konfitura jest moim faworytem wśród dodatków do wielkanocnych pasztetów, ale nie tylko. To niebanalny dodatek, który świetnie podkreśla i wzbogaca smak pieczonych mięs, wędlin, serów, a także burgerów. Mam nadzieję, że zrobicie pożytek z tego przepisu przy okazji zbliżającej się Wielkanocy, bo uwierzcie, nie ma lepszego dodatku do świątecznego pasztetu! Składniki: 1 kg czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku tymianek (świeży(...)dodajemy miód i ocet balsamiczny, mieszamy i gotujemy do momentu, aż ocet się zredukuje. Wystudzoną konfiturę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Podajemy jako dodatek do mięs, wędlin, pasztetów

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z kurczaka, z rodzynkami 366

Delikatny, domowy pasztet drobiowy . Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Pasztet "chodził" za mną od dawna. Nie kupuję gotowych, bo nie mam zaufania co tam zmielili i wsadzili do środka. Albo upiekę sama, albo nie jem. No to musiałam upiec skoro miałam ochotę. Jest pyszny, delikatny w smaku i kremowy. Rodzynki dodają słodkiej nuty, a ja lubię(...)połączenie mięsa z owocami. Zdecydowanie jest to pasztet , który upiekę ponownie już niedługo. Smaczna Pyza poleca! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI 411

Wolna sobota , mróz za oknem. Wszystko sprzyja temu, by upiec domowy pasztet. Tym razem postanowiłam do masy mięsnej dodać warzywa. Pasztet dostał nowego smaku i jeszcze szybciej znika ze stołu. Polecam i Wam, na święta będzie jak znalazł Składniki: 1 kg udek z kurczaka 30 dag piersi z kurczaka 8 pieczarek 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki pól szklanki posiekanej(...)mięsnej dodajemy warzywa, pieczarki i natkę, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy

Z Majeczką w kuchni
pyszny,domowy pasztet drobiowy z marchewką... 154

masę formy keksowe silikonowe 20x11 cm, do foremek dać masę, łyżką przemieszać aby odpowietrzyć, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie - domowe pasztety są najlepsze, wiemy co mają w składzie bez zbędnych dziwnych dodatków, można robić przeróżne

W Mojej Kuchni Lubię
#1 – Pomorze i Kaszuby 164

potraw w postaci zup, ryb wędzonych oraz smażonych występuje w wielu domach. W ramach tego wpisu wypróbowałam trzy zupełnie różne ale jednakowo smaczne przepisy. Pierwszym z nich był pomorski pasztet z makreli . Pierwszy raz przygotowywałam pasztet z ryby i przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest bardzo sycący, pachnie przyprawami i stanowi doskonały składnik do wszelkiego rodzaju kanapek. Podobnie sytuacja wygląda(...)kaszubska wersja jajecznicy, czyli prażnica którą tam serwuje się w formie placka z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Jesteście ciekawi jak przygotować takie smakołyki? Poniżej znajdziecie dokładne przepisy.   Pomorski pasztet z wędzonej makreli Składniki : 250g wędzonej makreli, szklanka mleka, duża cebula drobno posiekana, 50 g ryżu lub kaszy, 1 surowe jajko, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki masła, łyżka

Życie ze smakiem
Pasztet z wątróbki,drobiu i śliwek 156

Lubię pasztet zwłaszcza jeśli sama go robię i łączę smaki które mi przypadają do gustu. Wino nadaje fajnego posmaku. Składniki: wątróbka drobiowa 400 g pierś z kurczaka 600 g czosnek 4 ząbki wino czerwone wytrawne 1 szklanka śliwki wędzone  15 szt sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku masło  kostka   Wykonanie: Wątróbkę czyścimy i myjemy,osuszoną(...)Całość wyrabiamy i smakujemy jeśli jest zbyt delikatne doprawiamy pieprzem i solą. Wykładamy foremki aluminiowe folią spożywczą i przekładamy pasztecik,wyrównujemy i zakrywamy folią. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Pasztet na zimno można śmiało pokroić w plastry lub poczekać do temp pokojowej i smarować kromeczki chleba. Pasztet rewelacyjny polecam

Różowa kuchnia
PASZTET DROBIOWY 165

Między jednym pieczeniem ciasta a drugim postanowiłam upiec pasztet 😊 Taki domowy nie ma sobie równych, a że nie jem jajek musiałam trochę poeksperymentować. Dodatek gotowanego ziemniaka okazał się strzałem w dziesiątkę , dzięki niemu pasztet wyszedł wilgotny w środku! Przepis jak najbardziej dietetyczny i zdrowy Zachęcam do wykonania ! SKŁADNIKI: 3 duże nogi z kurczaka 4 wątróbki kurze 3 marchewki 1 pietruszka(...)Mięso obieramy, wątróbkę i warzywa kroimy. Miksujemy na gładką masę dodajemy ugotowanego ziemniaka, przyprawy i sól. Ponownie miksujemy. 6. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy pasztet. Zwilżoną dłonią wygładzamy wierzch. Posypujemy czarnuszką (można pominąć). Pieczemy

Marcepanowa kuchnia
Uszka z pasztetem z jeleniem i barszczem czerwonym. 185

bliscy. Wigilia to zazwyczaj te same tradycyjne dania, ale co z kolejnymi świątecznymi daniami?  Ja mam propozycję na uszka,ale nie te wigilijne z grzybami ale świąteczne z pasztetem. Zapraszam!  Składniki na uszka; 19 dag pasztetu z jeleniem  - polecam DUDA 35 dag maki pszennej 1 jajko ok. pół szklanki ciepłej wody szczypta soli 2 łyżki oleju(...)cebula Przygotowanie; Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju do zrumienienia. Do miski przekładamy pasztet , dodajemy cebulkę i dokładnie mieszamy.  Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, szczyptę soli,2 łyżki oleju i dolewamy tyle wody ile zabierze mąka. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Zagniatamy kilka minut, jeśli jest za twarde dolewamy jeszcze po odrobinie wody

Radość kipiąca uśmiechem.
Paszteciki drożdżowe z pasztetem 171

Dziś mam dla Was idealne do świątecznego barszczu, drożdżowe paszteciki u mnie nadziane pasztetem z jeleniem od Duda. Wychodzą mięciutkie i długo zachowują świeżość, będą idealne na świąteczny stół. Składniki: 30 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody łyżeczka cukru 400 g mąki pszennej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki oleju 2 opakowania pasztetu Duda z jeleniem czarnuszka lub mak Drożdże(...)się do rąk podsypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości ok 10 cm. Na środku tego prostokąta układamy plastry pasztetu i zlepiamy brzegi do środka, a następnie kroimy w paski ok 2 cm szerokości. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub makiem. Pieczemy ok 25 minut

Cynamonowe szczęście
Świąteczny pasztet z żurawiną 155

Stało się, poczyniłam pasztet Przyznaję się bez bicia, że w dwa dni połowę już sama zjadałam. Ma idealną konsystencję, czyli nie jest za suchy, nie rozpada się, nie jest maziowaty, idealnie doprawiony, podsumowując to pasztet idealny. Świetnie sprawdzi się na co dzień jak i na świątecznym stole. Gwarantuję, że nikt się nie zorientuje że jest 100 % wegański (i bezglutenowy Składniki(...)przez 60-80 minut, w zależności od tego czy to była jedna czy dwie formy, w dwóch upiecze się szybciej. Smacznego!           Artykuł Świąteczny pasztet z żurawiną pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Pasztet grzybowo grochowy. 142

najlepsze. Od zbierania grzybów jak najbardziej można się uzależnić! ja już pokaźną ilość ususzyłam, zamroziłam a nawet zamarynowałam. Mam też kilka dań jeszcze w zanadrzu... ale dziś zapraszam na pasztet grzybowo grochowy. W zasadzie można też uznać ,że to pasta do pieczywa jednak bardziej w smaku jednak przypomina pasztet. Składniki; 80 dag leśnych grzybów 1 szkl. czerwonej soczewicy Skworcu(...)wysokiej miski i blendujemy na gładki krem. Jeśli masa jest za luźna dodajemy więcej mąki migdałowej. Doprawiamy do smaku, wstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe. Pieczywo posmarowane pasztetem do tego kiszony ogórek, posypujemy po wierzchu bazylią - rewelacja! Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pasztet z zielonej soczewicy 187

Lubicie roślinne pasztety i smarowidła? Ja je uwielbiam... Różnorodność dodatkowych składników, których można sprawia nieograniczone wręcz możliwości. Wczoraj powstał pasztet z zielonej soczewicy, klasyczny, w towarzystwie jarzyn. Bez dodatku margaryny czy innego tłuszczu w większej ilości. Pomimo to, pasztet wychodzi zwięzły, nie rozpada się, a do tego świetnie rozsmarowuje się na kanapkach. Krojony w grube plastry może pełnić rolę oddzielnego

Zielona Kuchnia
Pasztet z marchwii i soczewicy 117

Nigdy nie myślałam , że będę wielbicielką pasztetów innych niż zwierzęcych ;) Miałam przyjemność próbować pasztetu z ciecierzycy i bardzo mi smakował , nie wiem może to udział dobrze dobranych przypraw , albo ciecierzyca tak bardzo dobrze smakuje? :) Ja  znalazłam przepis na pasztet z marchwi i soczewicy i jestem również pod wielkim wrażeniem jego smaku.Na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej. Wymiary blaszki: keksówka Temperatura

Różne smaki w kuchni
PASZTET Z CIECIERZYCY 105

Wiosna zbliża się dużymi krokami i zaczynam otaczać się kolorami. Dotyczy to również jedzenia dlatego proponuję Wam dzisiaj pasztet z ciecierzycy. Kolorowy, smaczny i zdrowy. Ciecierzyca jest mało popularnym warzywem strączkowym, a szkoda. Zawiera dużo białka, błonnika, kwasu foliowego, cynku, fosforu, potasu i żelaza. Zapobiega zaparciom, obniża ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu. Jednym słowem jest idealna, szczególnie(...)porę roku! Pasztet z ciecierzycy /źródło: Wiem, co jem Przepisy z programu/ puszka ciecierzycy (400 g) 1 cebula 10 suszonych pomidorów 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku szczypta mielonego kuminu sól do smaku Do wysmarowania formy masło i bułka tarta pestki dyni i słonecznika po posypania opcjonalnie Wszystkie składniki

Pieguskowa Kuchnia
pasztet z cukinii z boczkiem 216

Cztery lata temu, przepis na pasztet z cukinii pojawił się na blogu. W tym roku cukinia ponownie obrodziła i też zastanawiam się nad różnym jej zastosowaniem. Tym razem podstawowy przepis lekko zmodyfikowałam i dodałam boczek. Delikatnie obsmażyłam, ale już wiem, że następnym razem jednak zrobię z niego większe skwarki :)  Składniki: 1 bardzo duża cukinia 2 marchewki  1 cebula(...)cukinię, cebulę i boczek dodajemy jaja i przyprawy - dokładnie mieszamy dodajemy stopniowo bułkę tartą mieszając - tak aby zawiązać masę  przekładamy do keksówki - średnia będzie idealna na taki wysoki pasztet - można w prostokątnej jeśli chcemy mieć niski pasztet pieczemy ok 1 h w piekarniku rozgrzanym do ok 190 st Smacznego

Gotowanie z pasją

Proponowane wyszukiwania