pasztet - 4225 przepisów (strona:55/282)

Magulon, czyli pasztet z cebulą 97

Przepis znałem już bardzo dawno, ale przypomniałem sobie o nim dopiero przy okazji mojego wpisu o wojskowym wikcie. Udokumentowana historia pasztetu sięga XV-wiecznej Francji. Obawiam się, że wtedy było to najlepsze na co było ich stać, ponieważ nauczyli się gotować dopiero jakieś 100 lat później, za sprawą Kaśki Medycejskiej. W każdym razie, przy sprawdzonym patencie zostali i doprowadzili(...)być nadgonieniem przeciwnika, stało się ostateczną strategią, przemianowaną potem na strategię "za....nia za miskę ryżu", ale to inna historia.  Co to oznaczało w latach 90-tych? Że pasztet jednak nie jest taki zły, dlatego nie tak szybko zrezygnowano z tego dania. Tym bardziej, że jak donosi jedna ze znanych organizacji zajmująca się pomocą biednym, liczba osób żyjąca

Kryzysowa Książka Kucharska
Pasztet z cukinii 124

Pasztet z cukinii w wersji wegetariańskiej, czyli bez dodatku mięsa. Taki pasztet z warzyw to super pomysł na pyszne danie na kolację. Pasztet z cukinii jest delikatny i aromatyczny, a co najważniejsze smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, więc s The post Pasztet z cukinii appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Prosty pasztet z mięsa i warzyw z rosołu 92

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu to super przepis na wykorzystanie „resztek” po ugotowaniu rosołu. Pasztet jest pyszny i łatwy w przygotowaniu. Mięciutki i wilgotny, idealny na kanapkę :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: mięso drobiowe z rosołu, u mnie po obraniu ok 460 gram warzywa z rosołu: u mnie 2 cebule, 3 kawałki selera, 1 duża marchewka(...)mięsem i warzywami wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, dolewamy trochę rosołu, całość dokładnie mieszamy/wyrabiamy i przekładamy do aluminiowych blaszek lub do formy keksowej, wierzch pasztetu posmarowałam pędzelkiem oliwą z oliwek i posypałam suszoną natką pietruszki i granulowanym czosnkiem, gotowe pasztety wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 1,5 h aż ładnie

Blog kulinarny S9.PL
Wielkanocny pasztet jajeczny 116

Wielkanoc już za rogiem, zatem i blaty w słonecznej kuchni zaczynają wypełniać się wielkanocnymi przepisami, produktami i pysznościami :) Zapraszam dzisiaj na przepyszny i aromatyczny pasztet jajeczny! Spora ilość jajek w masie, do tego ziemniak dla lepszej konsystencji, radosna marchewka dla odrobiny słodyczy, przyprawy i zioła dopełniające całości. A to wszystko w cieniusieńkich plastrach boczku, które dodają całości lekko dymnego aromatu(...)wtedy, żeby natłuścić formę olejem, bo to właśnie tłuszcze najlepiej roznoszą i uwydatniają smak potrawy oraz...zapobiegają przywieraniu podczas pieczenia ;) Wróćmy jednak jeszcze na moment do smaku, bo sam pasztet jest naprawdę smakowity ale może wydawać się zbyt ciężki lub jednolity, dlatego w miseczce obok stawiam bardzo wielkanocny dip chrzanowy. Idealne dopełnienie smaków, pasuje do jajek, boczku, dodaje charakteru

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Świąteczny Pasztet 1043

Świąteczny Pasztet Przepyszny pasztet, którym możemy obłożyć kanapki. Pasztet, który może podać na świąteczne śniadanie. Składniki: ·        30 dag szynki wieprzowej ·        20 dag boczku surowego ·        2 udka z kurczaka ·        30 dag wątroby drobiowej(...)podłużną, prostokątną formę i pieczemy w piekarniku, aż będzie suchy. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, ja piekłam 45 minut w 180 stopniach C. 8.   Po upieczeniu studzimy. 9.   Pasztet gotowy. 10.       Smacznego

Kulinarna Chwila
Pasztet z pistacjami i Calvadosem 71

Pasztet z pistacjami i Calvadosem Smażony pasztet z wątróbek drobiowych, flambirowany z Calvadosem. Dodatek pistacji wzbogaci zarówno smak wątróbek, jak i konsystencję, ponieważ dodajemy je na sam koniec, posiekane. To danie nabierze dodatkowo wykwintności, kiedy podamy je w małych kokilkach, dekorując klarowanym masłem i przyprawami. Składniki 500g drobiowych wątróbek 70 ml Calvadosu* 1 cebula 2 ząbki czosnku listek laurowy(...)próbujemy i ewentualnie doprawiamy według własnych preferencji. Na koniec dodajemy masło pokrojone w kawałki (100g) i miksujemy do otrzymania aksamitnej konsystencji. Pistacje drobno siekamy i dodajemy do jeszcze ciepłego pasztetu, delikatnie mieszamy. Masę wkładamy do foremek, słoiczków, miseczek. Pozostałe 2 łyżki klarowanego masła podgrzewamy i wylewamy bardzo cieniutką warstwę na wierzch pasztetu. Po ostygnięciu przekładamy do lodówki, najlepiej

Tajemnice Smaku
Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej 88

Dzisiaj podaję Wam przepis na mój ulubiony pasztet z cukinii i kaszy jaglanej. Jest to lekkie, a zarazem sycące danie. Ja uwielbiam go jeść z pomidorkami koktajlowymi To doskonały pomysł na lunch, ale też smaczną kolację. Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej Składniki: 3 szklanki młodej cukinii starej na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką, sok odcisnąć!) 1 cebula(...)wodzie,potem przelej wrzątkiem. Potem ugotuj i wystudź. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Masę przełóż do foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę. Smacznego Artykuł Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Strefa Zdrowego Żywienia

Strefa Zdrowego Żywienia
Mini kabanoski bożonarodzeniowe 119

święta i zabawę. Za nami mikołajki, przed nami święta Bożego Narodzenia. Mamy nadzieję, że skorzystaliście z naszego pomysłu na mikołajkowy prezent ( TUTAJ ). Przypominamy, że podrzuciliśmy Wam fajny pomysł na pasztet z żurawiną. Plan był taki, że robicie pasztet z naszego przepisu, pakujecie w malutki słoiczek, pobieracie fajną pasztetowo-świąteczną etykietę (którą dla Was przygotowaliśmy i udostępniliśmy do pobrania), drukujecie, naklejacie(...)słoiczek i prezent gotowy. I to jaki prezent! Możecie być pewni, że został on na długo zapamiętany. A jeśli z powodu jakiegoś fatalnego niedopatrzenia nie zrobiliście tego pasztetu i nikomu nie wręczyliście na mikołajki to teraz właśnie możecie to nadrobić. To będzie fantastyczny gwiazdkowy prezent, nic przecież nie cieszy tak bardzo jak drobiazg, który się samemu zrobiło. Drobiazg, który zrobiła

Marder&Marder Manufacture
Domowy pasztet 106

Pasztet to tradycyjna potrawa znana w Polsce od XVI wieku. Pochodzące z Francji pasztety (pâté) w Polsce popularność swą zdobyły … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Domowy <span>pasztet</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej 112

Dzisiaj podaję Wam przepis na mój ulubiony pasztet z cukinii i kaszy jaglanej. Jest to lekkie, a zarazem sycące danie. Ja uwielbiam go jeść z pomidorkami koktajlowymi To doskonały pomysł na lunch, ale też smaczną kolację. Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej Składniki: 3 szklanki młodej cukinii starej na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką, sok odcisnąć!) 1 cebula(...)wodzie,potem przelej wrzątkiem. Potem ugotuj i wystudź. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Masę przełóż do foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę. Smacznego Artykuł Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Strefa Zdrowego Żywienia

Strefa Zdrowego Żywienia
Pasztet drobiowy z rosołu 103

tani… łatwy… smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni

Kulinarny S.O.S.
Pasztet drobiowy z rosołu 103

tani… łatwy… smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni

Kulinarne S.O.S.
Pasztet drobiowo - wołowy z mięsa z rosołu 174

Cześć! Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę.  Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę.  Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 - 3 bułki(...)przypadku mięso nie przywiera do foremki. Są bardzo praktyczne i nie są potrzebne blaszki i papier do pieczenia.  Z tej ilości mięsa miałam 4 foremki pasztetu. Piekłam 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.  Notatki: * w przepisie podałam wagę mięsa już ugotowanego, miałam 90 dkg mięsa drobiowego i 60 dkg mięsa wołowego * marchewki i pietruszka też

Pieprzyć z Fantazją
Pasztet jajeczny 163

Pasztet jajeczny z poniższego przepisu smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło, podany na kanapce w formie grubych plastrów, czy rozsmarowany… Pasztet jajeczny spełni oczekiwania każdego kto go upiecze, jest idealny pod każdym względem. Przepis zaczerpnęłam od jednej z czytelniczek bloga, Bożeny, która zgłosiła pasztet jajeczny do wielkanocnego konkursu, organizowanego niedawno na blogu. Dziękuję Bożenie za przepis, jest(...)idealny, a Was zachęcam do wypróbowania przepisu. Artykuł Pasztet jajeczny pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl

Proponowane wyszukiwania