pasztet - 4271 przepisów (strona:47/285)

Pasztet do słoików z szynką 237

Dzisiaj zapraszamy na wytworny pasztet. Wytworny, bo z szynką. I naprawdę smaczny. Delikatny, kremowy smak. Ten smak przypomina mi dzieciństwo. Przez wiele lat jako dziecko jeździłem na kolonie do beskidzkiej miejscowości Osielec. Były to jeszcze czasy minionego ustroju i o cokolwiek mięsnego nie było łatwo, nawet na zorganizowanej kolonii. Ale opiekunowie w jakiś tam tylko sobie znany sposób potrafili załatwić(...)wszystko. I często do jedzenia był pasztet. Ten pasztet smakował zupełnie inaczej niż wszystkie inne pasztety, które czasami jadałem. Nie wiem co w nim było, nie wiem dlaczego smakował inaczej, ale po prostu był pyszny. I nie wiem jak to możliwe, ale teraz, gdy spróbowałem ten pasztet to przypomniał mi się Osielec, kamieniołomy, na które mogłem patrzeć godzinami

Marder&Marder Manufacture
mięsa pieczone i pasztety, wędliny….. 178

morelami schab pieczony z konfiturą z orzechów polędwiczki wieprzowe wędzone w domu karkówka pieczona z czarną porzeczką wędzonki boczek pieczony boczek pieczony w niskiej temperaturze rostbef z trawą żubrową pasztet z dzika   pasztet z żurawiną pasztet wieprzowy z grzybami pasztet z cielęciny z żurawiną pasztet z wątróbki drobiowej-kaczej prosiak pieczony

królestwo garów
Pasztet lub babeczki jaglano-grzybowe 221

Świętach mam chyba przesyt mięsa i z przyjemnością przygotowuję dania wegetariańskie. W warzywniku wciąż mam jarmuż, więc pomyślałam o pasztecie pieczonym w keksówce wyłożonej jego świeżymi liśćmi. Na półce zapasik kasz, które są świetnym połączeniem z grzybami. A tych mam w zamrażarce wciąż spory zapas. Do tego ciut pachnących przypraw, trochę pracy i potrawa gotowa :) Okazuje się, że jest świetna(...)zarówno na kanapki, jak podana na ciepło z sosem owocowo-chrzanowym . A ewentualny nadmiar masy na pasztet można przełożyć do foremek i upiec wytrawne babeczki. Składniki : 300 ml kaszy jaglanej ok. 200 g mrożonych grzybów 3 jajka cebula ćwierć żółtej papryki duża garść suszonych żurawin łyżeczka czosnku niedźwiedziego pół gałki muszkatołowej kilka liści laurowych sól, pieprz tłuszcz do wysmarowania formy

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet z czerwonej soczewicy 198

Mój pierwszy w życiu pasztet z soczewicy. Niebo w gębie! Smaczna i zdrowsza wersja tradycyjnych pasztetów. Teraz już wiem, że zagości u nas na dłużej i w różnych odsłonach. Przepis poniżej, jest przepisem na wersję podstawową. W planach jest z pomidorami, z pieczarkami czy na ostro :) W przepisie wykorzystałam drewnianą formę do pieczenia , która idealnie nadaje się na wypieki pasztetów(...)też pieczywa. 'pasztet z czerwonej soczewicy' Składniki: - 1 szklanka czerwonej soczewicy, - 3 średniej wielkości marchewki, - 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze - 1 duża cebula, - 3 jajka - 2-3 ząbki czosnku, - 1 łyżeczka zmielonego kminku, - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - sól, pieprz, - ulubione przyprawy: np. słodka i ostra papryka, pieprz cayenne - olej Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach wody. Przestudzić

CookYourself
Delikatny pasztet drobiowy z zieleniną 2464

Pasztetów i przepisów na nie na blogu niedużo bo najczęściej piekę taki nasz ulubiony czyli pasztet wieprzowy z grzybami . Ale czasami coś zmieniam bo przecież byłoby nudno. Tym razem postanowiłam przygotować pasztet z mięsa indyczego. Wiedziałam, że będzie delikatniejszy, chudszy, ale na pewno równie smaczny. I nie pomyliłam się. Dodałam do niego sporo siekanej zieleniny i chociaż po upieczeniu(...)bardzo ją widać to zapewniam Was, że dzięki niej pasztet ma wyjątkowy smak. Taki pasztet świetnie smakuje z dodatkiem marynowanych moreli więc dobrze, że jeszcze mam 3 słoiczki w spiżarce. Ale świeżo utarty chrzan i ćwikła z chrzanem też już czekają w lodówce gotowe na święta. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Świateczny pasztet zapiekany. 267

Nigdy jeszcze nie robiłam zapiekanego pasztetu. Poczytałam, poszperałam  trochę i oto jest. Podobno dobry pasztet musi być tłusty. Ja wybrałam różne mięsa niekoniecznie bardzo tłuste, ale następnym razem dopilnuję, żeby boczek był naprawdę tłusty pasztet będzie lepiej się smarował. Zrobiłam dwa rodzaje do jednego dodam trochę żurawiny uwielbiam ją- po prostu! SKŁADNIKI: 1/2 kg. szynki wieprzowej 1 kg. boczku(...)majeranek, 1/2 szkl. wywaru,  masę dokładnie wyrobić nie może być sucha (w razie co dolać wywaru), ma być wilgotna, ale nie luźna. Ponieważ to mój eksperyment, to upiekę pasztet w kokilkach i formie prostokątnej. Kokilki i formę smarujemy masłem -na dno kokilek położyłam szynkę, formę wysypać bułką tartą, przekładamy do nich masę(część mieszamy z żurawiną- do dwóch kokilek

Kuchnia Beaty
Pasztet z resztek rosołowych 468

Macie ochotę na rosół, a nie wiecie co zrobić z ugotowanym mięsem i warzywami? Jeśli tak - to upieczcie poniższy pasztet. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest banalnie proste. Aby połączyć wszystkie składniki w jedną całość polecam użyć blendera. Poniższy pasztet jest naprawdę świetny w smaku. Kremowy, wyrazisty i bardzo smaczny. Jeżeli lubicie pasztety z wątróbką to polecam Wam inny przepis(...)pasztet drobiowy . Składniki: 400 g mięsa drobiowego z rosołu  (np. 2 ćwiartki z kurczaka wraz ze skórką) 2 średniej wielkości ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/2 ugotowanego selera 1 czerwona cebula 1 duże jajko lub 2 małe sól, pieprz gałka muszkatołowa olej  Na samym początku z ćwiartek kurczaka obrać mięso. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na mniejsze kawałki

Ugotować
Pate, czyli Pasztet (nie zajęczy) z karkówki z dodatkiem pieczarek i sera gouda :) 258

wiem jak Wy, ale ja lubię wiedzieć co jem, dlatego boje się jeść gotowych, kupowanych w sklepach czy restauracjach pasztetów, czy innych tego typu wynalazków, które najczęściej robione są z odpadów, a cały sekret polega na tym, że kucharz wiedział jak całą sprawę załatwić by coś było po prostu pyszne! A oto mój pasztetowy przepis :) Składniki: 1kg karkówki/ karczku (może(...)dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy sprawdzić, na ile dobrze jest przyprawione, możemy kawałeczek upiec na tłuszczu i spróbować lub jeśli ktoś lubi surowe mięsko to może spróbować. Następnie przekładamy pasztet do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką foremek keksówek. Pieczemy około 1 ½ godziny w temperaturze 180°C, przy czym najlepiej po godzinie pieczenia, wyjąć pasztet z foremki i przez następne pół godziny

Smakowy Raj
Pasztet drobiowy zapiekany 265

Domowy zapiekany pasztet, często gości na naszym stole. Jest to spowodowane pewnie tym, że uwielbiamy kurczaka z grilla w różnych wersjach. Zawsze można wtedy przy okazji na niższą półkę kuchenki postawić naczynie z pasztetem. Kapiący z kurczaka tłuszcz, świetnie wzbogaci smakowo nasz pasztet. Jeśli natomiast chcecie  przygotować  go samodzielnie, dodajcie do przepisu jedną łyżkę masła. Składniki(...)przekręcić przez maszynkę. Dodać do wątróbki.Wbić jajka, dodać przyprawy i drobno posiekaną natkę. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Jak wspominałam we wstępie, jeśli będziecie piec pasztet bez kurczaka ( kapiący tłuszcz), to jest ten moment aby na wierzchu pasztetu rozsmarować łyżkę masła.   Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 180 C przez 40-45 minut

Gosia gotuje
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 197

którego to naczynia bierze swą nazwę. Tradycyjne terriny pieczone są zwykle w kąpieli wodnej, a ich głównym składnikiem jest mięso. Często terrina uważana jest za rodzaj pate , czyli pasztetu. Wiąże się to z zamiłowaniem Francuzów do tego właśnie dania, którego wyrobem już w średniowieczu zajmowali się cukiernicy, patissiers . Ich lekkie pasztety, pates, zawsze składały się nie tylko z farszu(...)ciasta, czyli pate , dzięki czemu po upieczeniu serwowane były w chrupiącej skórce, en croute . Już od XIV wieku pasztety pieczono z farszem z węgorza, makreli, gołębi, prosiąt, a nawet jeleni. Ponieważ przywiązywano dużą wagę do wyglądu wypieków, niejednokrotnie przybierały one kształt drobiu, herbu rodzinnego i innych wymyślnych kształtów. Na żadnym bankiecie czy przyjęciu nie mogło ich zabraknąć. * Obecnie określenie pate

KUCHARNIA
Pasztet z białej fasoli i kaszy jaglanej / Terrine of white beans and millet 217

Wegańskie pasztety przygotowuję w przeróżnych wersjach i z różnych składników. Tym razem padło na biała fasolę i jaglankę, którą w postaci pasztety doskonale udaje mi się włączyć do diety dzieciaków. Jak większość tego typu pasztetów jeśli jest dobrze doprawiony to amatorzy pasztetów mięsnych mają spory problem aby stwierdzić co właściwie jedzą :) SKŁADNIKI 1 szklanka białej drobnej fasoli (suchej) 1/2 szklanki(...)łyżki z gotowania fasoli). Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gotową masę przekładam do keksówki i piekę 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jaglanka doskonal spaja pasztet który jest wilgotny i aromatyczny

Magiczna kuchnia Darii
Pasztet z ciecierzycy i dyni 268

już ostatni dyniowy przepis, przynajmniej przed Świętami…;)! Poleciła mi go Magda D-A, za co Jej bardzo dziękuję :)! Dwa główne składniki pasztetu – to jest cieciorkę (albo inaczej ciecierzycę lub biały groszek czy z angielskiego chickpeas) i dynię – po prostu uwielbiam. Pasztet w orginale był łagodny z myślą o karmieniu nim małych dzieci, ale… że małych dzieci(...)przewagą kminu rzymskiego i chili. Dodałam również natkę kolendry, bo jakoś tak mi pasowała :)! Bardzo nam taka wersja smakowała, szczególnie jak część podałam z karmelizowaną czerwoną cebulą… Pasztet z ciecierzycy i dyni jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, więc tym bardziej go polecam do wypróbowania :)! Pasztet z ciecierzycy i dyni Składniki: cieciorka – ok. dwóch szklanek cieciorki ugotowanej

UgotujmyTo.pl
Pasztet z zielonej soczewicy 192

wytrawnego. Długo za mną "chodził" i wreszcie się zabrałam na jego zrobienie. To zdecydowanie moje smaki, reszty domowników raczej niekoniecznie, ale też go jedli. Na mojej liście takich warzywnych pasztetów znajduje się jeszcze pasztet z fasoli i brokułów, na te też przyjdzie czas :)  Składniki: 1,5 szkl zielonej soczewicy 2- 3 marchewki 300 g pieczarek 1 duży(...)smażymy jeszcze ok 3-5 min. Kiedy wszystkie składniki nam przestygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i doprawiamy dobrze do smaku (pasztet ma być pikantny, muszę powiedzieć że dość sporo trzeba tych przypraw wsypać). Dokładnie wszystko razem łączymy, a następnie przykładamy do aluminiowej foremki lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

charlotte gotuje
Pasztet z królika Babci Anieli 260

Wiekowy przepis na najlepszy pasztet z królika jaki jadłam. Pani Aniela dyktowałam mi go trochę z pożółkłej kartki, a trochę z pamięci, zebrałam te zapiski i pokusiłam się o własne wykonanie. Pasztet jest bardzo smaczny i myślę, że już czas pokazać go publicznie. Składniki: królik w całości, ok 1.5 kg  40 dag wątróbki wieprzowej lub indyczej(...)Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę pozostałego z gotowania rosołu. 4. Foremki  wykładamy papierem do pieczenia, słoninę kroimy na plastry i wykładamy nimi spód i wierzch pasztetu. Pasztet zapiekamy ok. 90 minut przez 160-170 C. Przed krojeniem pozwalamy, aby pasztet ostygł

Apetyczna babeczka
Pasztet drobiowo- warzywny z kminkiem 199

Pasztet drobiowo- warzywny to wynik gotowania rosołu. Wkurza mnie to, że te pyszne i zdrowe warzywa oraz gotowane mięso zawsze zostaje i nikt nie ma na nie ochoty a przecież nawet na szyjce indyka znajduje się bardzo dużo smacznego mięsa, nie wspominając o udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku(...)odcedzam rosół od reszty, dodaję pokrojoną marchewkę i podaję rosół z makaronem i natką pietruszki. Ehh, nie lubię jak jedzenie się marnuje, nie w moim domu! Dlatego powstał ten pasztet. I poważnie, lepszego mięsnego pasztetu nie jadłam. Niebo w gębie. Składniki (jeśli nie używamy warzyw i mięsa z rosołu, należy wszystkie składniki ugotować w wodzie do miękkości): 2 spore marchewki

Mango Papaja