dodać tyle rosołu by masa się nie rozpadała Przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia Piekłam około 1 godz. w prodiżu. Z tych składników upiekłam dwa pasztety we foremkach o wymiarach 25 x 12 cm. Moje uwagi: By pasztet nie był zbyt suchy należy dołożyć dość tłusty boczek. Inaczej pasztet będzie wiórowaty. Przed pieczeniem pasztetu położyłam
Proste PotrawyChociaż mięso jem „raz na ruski rok” to zawsze lubiłam domowe pasztety. Szczególnie robione przez moją ciocię i mamę. Niebo w gębie! Ale w życiu nie pomyślałabym, że wegetariański pasztet posmakuje mi jeszcze bardziej. W dodatku gdyby ktoś mi go podał i nie powiedział, że jest bez mięsa to chyba bym się nie zorientowała. Podsumowując każdy kto lubi(...)pasztety powinien wypróbować ten przepis bo to absolutny hit. Przepis pochodzi z książki kulinarnej „Jadłonomia” Marty Dymek. U mnie z minimalnymi zmianami. 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (200 g suchej) szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej) 100 ml oleju rzepakowego + 2-3 łyżki do smażenia duża cebula 3 łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki sosu sojowego 2 liście
Mienta blogWielkanoc bez pasztetu to jak.....no coś tam coś tam. Nie wyobrażam sobie świąt bez pasztetów a skoro czasu na nie nie miałam za dużu trzeba zrobic taki aby nie był pracochłonny. No i ten od Olgi taki jest, polecam go wypróbować bo w pół godziny wjeżdża do lodówki do chłodzenia i jak tylko się schłodzi można zajadać. Wino(...)pasztecie spełnia rolę wypełniacza smaku i nadaje mu charakteru, polecam gorąco. Pasztet z winem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGotowałam rosół na perliczce - jest wyjątkowo smaczny. Zostało mi sporo gotowanego, perliczego mięsa. W ten sposób powstał pasztet. Nie jestem pasztetowym specjalistą, pasztety robię rzadko, mimo iż bardzo je lubię. Tym razem udało mi się spisać kolejność działań, a że pasztet wyszedł bardzo dobry, więc przepis wstawiam. Piekłam w aluminiowych jednorazowych foremkach. składniki (3 foremki(...)folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć , temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. Smacznego! * Można dodać same żółtka, a na końcu ubitą z białek pianę - masa będzie delikatniejsza
Stare GaryPrzepis na ten pasztet jest w rodzinie od lat. Przygotowuje go wielu członków rodziny, ale nikt nie odważył się zmodyfikować receptur. Są takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać ;) Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak. Składniki 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul(...)smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h. Piekę pasztet w aluminiowych foremkach jednorazowych dostępnych w marketach. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może tez stanowić świetny upominek wielkanocny
Pyry na GazPyszny, zdrowy , sycący pasztet z soczewicy - bogaty w białko, świetna alternatywa dla mięsnych wyrobów SKŁADNIKI (na keksówkę o długości. 30 cm) 1,5 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki (około 200g) 100 g selera 1 cebulą 1 ziemniak 200 g pieczarek 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 jajka pęczek natki pietruszki ziele angielskie liście(...)mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą - przekładamy masę, wyrównujemy wierzch łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45-55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki i wstawiamy do lodówki - schłodzony ładnie się kroi. Smacznego :) inspirowane przepisem
Moje Kuchenne RewelacjePierwszy raz robiłam pasztet z wątróbek drobiowych i muszę przyznać, że przerósł on moje najśmielsze oczekiwania. Dawno nie jadłam (o ile w ogóle) tak pysznego pasztetu. Słodka śmietana sprawiła, że charakterystyczny smak wątróbki był tylko lekko wyczuwalny, a skarmelizowana cebulka i miód nadały pasztetowi słodki posmak, żurawina zaś lekkiej kwaskowości. Następnym razem zrobię ten sam pasztet z suszonymi
Jadło i czytadłoSoczewica... Pasztet bardzo smaczny i to, co mi się podoba - konsystencja do smarowania. Ale (!) najlepiej jeść go w week end albo gdy wiemy, że nie idziemy do pracy czy szkoły :) Bo... Soczewica jest jak groch :D Wzdęcia robią swoje, więc lepiej będzie gdy obok, po zjedzeniu przez nas pasztetu, nikogo nie będzie :) Chyba, że ci wszyscy, którzy obok będą - zjedzą(...)płatków owsianych górskich 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzy ziołowego 1 listek laurowy 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli ziarenka sezamu do posypania pasztetu z wierzchu (ja nie miałam, więc nie posypałam) Soczewicę zalewamy wrzątkiem z dodatkiem listka laurowego i soli - gotujemy pod przykryciem 20 minut nie mieszając! Woda zostanie wchłonięta przez soczewicę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Składniki na pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki na blachę o wymiarach 45 x 25 cm: 60 dkg łopatki wieprzowej bez kości 60 dkg wołowiny bez kości 80 dkg mięsa z królika bez kości 60 dkg wątróbki wrobiowej 30 dkg podgarla 4 jajka 4 średnie(...)zmielić. Następnie dodać jajka oraz przyprawy i dokładnie wymieszać dodając wywar z gotowania. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Piec przez 1 godz. w temp. 180 stopni. Post Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki
Anielskie SmakiPasztet z soczewicy z pieczarkami Pasztet z soczewicy Składniki na pasztet z soczewicy na 2 blaszki o wymiarach 10cm x 40 cm: 1 opakowanie soczewicy czerwonej lub zielonej (50 dkg) 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 20 dkg pieczarek 3 jajka sól, pieprz 2 łyżki masła Wykonanie: Soczewicę gotujemy w takiej ilości wody, aby się(...)dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Wyłożyć na blaszki, wyłożone wcześniej papierem pergaminowym. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni. Doskonale smakuje z odrobiną żurawiny lub borówki. Smacznego! Post Pasztet z soczewicy z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki
Anielskie SmakiŚwięta tuż tuż, więc wzięłam się za robienie pasztetu. Wyszedł naprawdę pyszny. Polecam :-) Pasztet wzięłam z TEJ strony. Pasztet domowy Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 kg wołowiny ½ kg boczku 3 średnie cebule i pokrojone w plastry 2- 3 bułki 50 g wątróbki 4 – 5 jajek sól, majeranek, 5 ziarnek ziela angielskiego 3 listki laurowe(...)nich masę mięsną. Można dno wyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry jest na pasztet? Łopatka, karczek, biodrówka , szynka. ( Schab jest zbyt suchy więc nie polecam
Na słodko lub wytrawnieOstatnio kupiłam całkiem sporą kaczkę i wyszedł z niej przepyszny rosół. Nie lubię niczego ani wyrzucać, ani marnować dlatego postanowiłam upiec pasztet z reszty mięsa pozostałego po rosole. Warzywa z rosołu (oprócz marchewki) również w moim domu nie cieszą się zbyt wielkim powodzeniem dlatego koniecznie musiałam je jakoś wykorzystać. Powiem szczerze, że jest to najlepszy pasztet jaki miałam okazję jeść(...)kielicha blendera- doprawiamy obficie solą, pieprzem i majerankiem i blenderujemy na gładką masę (bądź mielimy, ja niestety nie jestem posiadaczką maszynki do mielenia). Dodajemy suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie pasztet powinien ostygnąć, dopiero po ostudzeniu
Mango Papajamenu dania, o których nam się wcześniej nawet nie śniło, są to wszelkiego rodzaju hummusy , szczególnie polecam dyniowy , cudowny smalec z fasoli , z oleju kokosowego czy teraz pasztety bezmięsne. O ile do samej kaszy jaglanej nikt nas przekonywać nie musi bo ją wprost uwielbiamy, to taki pasztet był już nie lada wyzwaniem. Ale podjęłam to wyzwanie(...)żałuję, taki pasztet to coś "bardzo przyjemnego", a jeszcze jak człowiek pomyśli, że to takie zdrowe, to smakuje jeszcze bardziej... :-) Piekłam w ciemnej formie o wym.30x11cm, można użyć mniejszą będzie wówczas wyższy. Składniki: - 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 500g pieczarek - 3 cebule - 2-3 ząbki czosnku (nie trzeba) - 1 pęczek natki pietruszki - 1 puszka białej fasoli - ok.60g mąki ziemniaczanej
Smaczne ZdrowePASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI Składniki: - 2kg karczku - 300g wątróbki drobiowej - 4 jajka - 4 marchewki - 3 pietruszki - 1 mały seler - 5 cebul - 6 ząbków czosnku - 2 kostki rosołowe - 3 łyżeczki gałki muszkatałowej - 10 ziaren ziela angielskiego - 7 liści laurowych - 6 łyżek bułki tartej - 3 łyżki kaszy manny - 1 łyżka masła - sól - pieprz - przyprawa "kucharek" - słoik żurawiny Sposób przygotowania: Karczek włóż(...)łyżki kaszy manny, sól, pieprz oraz przyprawę "kucharek". Następnie wyciskamy praską nasz czosnek i całość dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy nasz pasztet przez 180 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, w tym czasie nasz pasztet zrobi się rumiany i stały. Gotowy pasztet podajemy z żurawiną. Smacznego
Mentor SmakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjny, domowy pasztet wykonany z mięsa wieprzowego i drobiowego. Dodatkowo dodałam do niego trochę boczku, drobiowej wątróbki oraz warzyw. Dzięki temu nabrał fajnego smaku. Bardzo lubię taki pasztet ale domowej roboty ponieważ sklepowy skład mnie odstrasza. Z podanego przepisu wyszły mi 3 średniej wielkości foremki aluminiowe do pieczenia pasztetu(...)Post Domowy pasztet z żurawiną pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje