pasztet - 4085 przepisów (strona:58/273)

Pasztet z soczewicy z pistacjami 144

Długo zbierałam się żeby zrobić wegetariański pasztet. Przepis na niego zapisałam już kilka lat temu oglądając program "Rewolucja na talerzu". Podobało mi się, że było w nim dużo ziół, chili no i te pistacje... Tak naprawdę to zrobiłam już kiedyś pasztet sojowy - miałam wtedy z 18 lat. Wyszedł tak wstrętny, że nie chciałam go jeść(...)cała moja rodzina. Mało tego - wszystkożerne dotąd kury i psy też nie chciały tego czegoś jeść. Pasztet użyźnił ziemię pod jabłoniami w sadzie moich rodziców :) Tym razem było inaczej! Pasztet jest pyszny i już się nie mogę doczekać, kiedy poczęstuję nim moją rodzinę. Składniki: 300 g czerwonej soczewicy 2 jajka (M) 2 cm imbiru 2 łyżeczki

Kulinarne Inspiracje
Pasztet z soczewicy i batata 85

przyjemnością czynię. Inspiracją do zrobienia poniższego dania była wegetariańska Jadłonomia. Przejście na wegetarianizm mi nie grozi, ale jeśli chodzi o to jedno danie zdecydowanie polecam wersję warzywną. Chodzi o pasztet. Przyznam, że kiedy pierwszy raz spotkałam się z taka wersją pasztetu moje zdziwienie było ogromne. Nie spodziewałam się, że aż tak będzie mi smakował. Teraz mogłabym go robić nawet codziennie(...)niestety brak czasu mnie trochę ogranicza.  W poniższym oraz kolejnym poście dodam przepis na 2 różne w smakach i konsystencji pasztety warzywne. Mi bardziej do gustu przypadł mi ten z batatami o lekko słodkawym posmaku, ale zachęcam do spróbowania obydwu. PASZTET z SOCZEWICY i BATATA Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy (suchej, nie gotowanej) 1 batat 1 pietruszka 1/3 płatków

Bon appetit mon amie
Pasztet jaglano warzywny 87

Zachęcam Was do zrobienia kolejnego bezmięsnego pasztetu. Podstawą tego przepisu, oprócz soczewicy - tym razem czerwonej, jest bardzo zdrowa kasza jaglana. Kasza jaglana ma świetny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Mało skrobii, a dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest lekkostrawna i nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu. Dzięki dużej zawartości witaminy E i krzemionki ma świetny wpływ na włosy i paznokcie(...)także wpływa na pamięć i koncentrację, więc naprawdę warto po nią sięgać. A wracając do pasztetu zapewniam, że będzie Wam smakował, bo oprócz kaszy jaglanej dodałam do niego jeszcze wspomnianą już soczewicę oraz mały miks warzyw. Można go jeść na zimno w wersji np. kanapkowej,ale dobry jest również na ciepło. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula

Bon appetit mon amie
Kanapki z pasztetem 116

Takie pyszne kanapki przygotowałam sobie na kolację, użyłam pasztetu od firmy Tradycyjne Jadło  który jest bardzo smaczny i bez konserwantów. Obowiązkowo musiałam podać je z ogórkiem kiszonym który doskonale smakuje z pasztetem. Składniki: 1 bułka grahamka Pasztet ze świniobicia od Tradycyjne Jadło 2 ogórki kiszone Masło Sposób przygotowania: Bułkę kroimy na pół, smarujemy masłem oraz pasztetem, ogórki kroimy

Bajeczna Kuchnia
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pasztet z suszonych grzybów 190

Kolejny bezmięsny pomysł na pasztet. Wyjątkowo smakowity i aromatyczny, znakomity na wigilijny stół, a do tego można go jeść bez wyrzutów sumienia. Dla dzieci raczej się nie nadaje, także radzę go pożreć, jak młodzież pójdzie już spać, a w czasie wspólnej kolacji serwować poprzednią propozycję, czyli pasztet z soczewicy . Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego (1 keksówka(...)smaku solą, pieprzem, majerankiem, oregano opcjonalnie gałkę muszkatołową. Dodajemy świeżo zmielone siemię lniane oraz drobno posiekaną pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki z papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 60 minut, aż wierzch się zarumieni. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Domowy pasztet 141

Jesień, zima to u nas czas robienia past kanapkowych, pasztetów. W planach jest pasztet warzywny i z kaszy jaglanej, ale najpierw chciałam zamieścić przepis na pasztet tradycyjny. Delikatny, świetnie się kroi, ah pyszny. Przepis z bloga pani Ewy. Składniki: pół kilograma łopatki wieprzowej do jej ugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu(...)będzie ona za twarda dodajemy wywar z mięsa (3-4 łyżki). 9. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Keksówki smarujemy lekko olejem i wkładamy masę lekko ją dociskając.  10. Pasztet pieczemy 90 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Paszteciki z pieczarkami . 173

Witajcie :) Dzisiaj strasznie wieje i nic się nie chce , ale że lubię piec to zapraszam na Paszteciki z pieczarkami . Do farszu użyłam Pasztetu z Tradycyjnego Jadła  oraz przypraw ze Skworcu . Firma  ta posiada szeroki asortyment przypraw i bakali wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ . Składniki na ciasto drożdżowe : 460 g mąki 50 g drożdży(...)łyżeczka soli 2 jajka 250 ml ciepłej wody  3 łyżki oliwy Farsz : 6 pieczarek  1 Pasztet królewski od Tradycyjnego Jadła  170 g  1/2 szklanki startego sera żółtego 1 płaska łyżeczka oregano od  Skworcu   1 plaska łyżeczka przyprawy do wieprzowiny od Skworcu  Sól, pieprz do smaku  3 łyżki masła  1 jajko Wykonanie

Sama słodycz i szczypta chili
Bezglutenowy pasztet ze słonecznika z żurawiną 127

Mój pierwszy, bezglutenowy pasztet. Wyszedł przepyszny. Lubię wege-pasztety dlatego ten też mi zasmakował. Do tego żurawina, która nadaje słodyczy pasztetowi. Pasztet sam w sobie jest delikatny, kremowy i zwarty. Dobry z ogórkiem kiszonym czy musztardą czy z chrzanem. Dla każdego coś dobrego. Jeśli nie lubicie żurawiny, zamiast niej możecie dodać posiekane suszone pomidory czy nawet suszone grzyby.  Składniki

CookYourself
Pasztet pomidorowy z cieciorką, recenzja Primavika 159

przyszedł czas na kolejny produkt firmy Primavika .  Od dawna chodził za mną pasztet i całkiem zapomniałam, że w kartonie czeka na mnie pomidorowy pasztet z cieciorką ;) Zawsze miałam słabość do pomidorowych pasztetów ;) szczerze? do tego też będę mieć słabość ;) pycha! Składniki: woda, cieciorka 38 %, cebula, koncentrat pomidorowy 17 %, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, błonnik pszenny (bez glutenu), przyprawy (zawierają: gorczycę(...)opinia: Po otwarciu słoiczka czuć przyjemny pomidorowy zapach zachęcający do natychmiastowej konsumpcji :p Za zapachem idzie bardzo sympatyczny smak. Nie wiedziałam czego się spodziewać i zostałam bardzo miło zaskoczona ;) Pasztet idealnie skomponował się ze świeżą pełnoziarnistą bułką i żytnimi naleśnikami ;) Czy sięgnę po ten produkt ponownie? zdecydowanie! zwłaszcza, że cena jest dość przystępna (4,80zł) w internetowym sklepie Sklepvita . Szczerze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasztet z cukinii 135

pasztetem poczęstowała mnie moja szwagierka i od razu mi posmakował.  Dlatego natychmiast po przyjeździe do domu zrobiłam swój.  Lekko go odchudziłam, ale bez pogorszenia smaku.  Oryginalny przepis na pasztet pochodzi z bloga Ivka w kuchni , u mnie jest z moimi zmianami.     Składniki: 3 szklanki startej cukinii (2 większe cukinie) 2 średnie marchewki starte na tarce(...)delikatnie wymieszać z pozostałą masą.  Foremkę keksówkę (30 cm) wyłożyć papierem lub posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać formując na środku lekki wzgórek (pasztet podczas stygnięcia lekko zapadnie się na środku).  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę lub trochę dłużej.  Można pod koniec pieczenia przykryć pasztet folią

Sto kolorów kuchni
pasztet domowy 139

Pasztet domowy Chociaż wykonanie pasztetu trwa dłuższą chwile to jednak jego wspaniały smak  z nawiązka rekompensuje nam czas poświęcony na jego wykonanie. Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  Sposób przygotowania Bułki moczymy(...)uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50-60 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na kilka godzin w lodówce

Miód i pieprz
Pasztet domowy 101

Pasztet domowy Gotowy pasztet Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  Sposób przygotowania Bułki moczymy w wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu. Obsmażone mięso(...)uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50-60 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na kilka godzin w lodówce

Miód i pieprz
Pasztet z królika według Danusi 122

wami takim smakołykiem! Otóż Magda co jakiś czas jeździ do siebie na wieś. A jak już pojedzie to zawsze musi mi przywieźć od babci jedną z dwóch rzeczy: albo pasztet z królika, albo smalec :) Tym razem akurat padło na pasztet. Babcia robi taki pasztet (z własnych królików), że mi kapcie spadają! W życiu takiego nie jadłem! Za każdym razem zajadam(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę. Odstawiamy na kilka godzin żeby wystygło i gotowe :) No po prostu niebo w gębie! Dzięki babciu! :) Nie posiadam niestety zdjęć pasztetu w całości, mam tylko to co widać, czyli moje śniadanie w pracy sfotografowane komórką. Może następnym razem zdążę zrobić zdjęcia to podmienię :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz

Marder&Marder Manufacture
Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami 115

Madzia wymyśliła, że zrobi pasztet. Ale Madzia nigdy nie może nic normalnie po ludzku zrobić więc zrobiła pasztet wegetariański, z kaszy jaglanej i pieczarek. Oczywiście z prawdziwym pasztetem nic wspólnego tonie ma, ale ważne jest, że smakuje naprawdę dobrze. Doprawione smaki się połączyły i można z powodzeniem kroić i na kanapki kłaść. Spisuje się doskonale. Trochę się kruszy(...)bardzo, tylko troszeczkę, więc dużym problemem to nie jest. A prawdziwy pasztet i tak pewnie niebawem zrobimy, bo szykuje się dość duży transport mięska :) 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (czyli mniej więcej 1 szklanka suchej) 500 g pieczarek 3 cebule 1 puszka białej fasoli 1 pęczek natki pietruszki 90 g mąki ziemniaczanej sól, czarny pieprz olej do smażenia Pieczarki obieramy

Marder&Marder Manufacture
Pasztet smarowny 130

oswajam się z myślą, że pora wrócić do fabryki. A żeby wam się lepiej pracowało to przygotowaliśmy pewien smakołyk, tak żeby sobie pyszne kanapki do pracy zrobić. Absolutnie pyszny pasztet w słoiku. Bo przecież każdy lubi pasztet! Eeee, nieee... To chyba nie tak było. To chyba z kremówkami. Że każdy lubi kremówki. Tak, chyba tak... Ale pasztet przecież też każdy(...)lubi! Zwłaszcza taki pasztet. Samodzielni zrobiony, gdy się wie co właściwie w nim jest. A warto zrobić, bo nie dość, że naprawdę jest smaczny, to jeszcze całkiem prosty w zrobieniu. Składniki na 2 średniej wielkości słoiki 400 g szynki 100 g podgardla 85 g wątróbki drobiowej 375 ml wody 40 g kaszy manny 1 jajko 8 g soli 1/3 łyżeczki

Marder&Marder Manufacture