pasztet - 4176 przepisów (strona:57/279)

Pieczone patisony nadziewane quinoą i Pasztetem Dworskim z jeleniem 164

apartament, to mam dziś dla Was rewelacyjny przepis na tzw. obiadokolację, której przygotowanie (1 porcji) zajmie 10 minut. Jeśli zostało Wam trochę ugotowanej quinoy ze śniadania i macie słoiczek pasztetu bezglutenowego Profi, możecie szybko zrobić nadziewane patisony. Do tego trzeba doliczyć oczywiście czas pieczenia, ale ten możecie spokojnie przeznaczyć na czytanie książki na tarasie, albo prysznic po powrocie z plaży(...)Zaczynamy? Podaję przepis na porcję dla 1 osoby :) Składniki: 5-6 łyżek ugotowanej białej quinoy 1 słoiczek Pasztetu Dworskiego z jeleniem Profi 2 małe patisony 2-3 plasterki ciemnego pomidora 1 żółty pomidorek koktajlowy kilka kropli ulubionego ostrego sos świeże listki oregano świeży rozmaryn oliwa z oliwek sól Wykonanie: Odkrawamy górną część patisonów i wydrążamy ze środka pestki. Wydrążone patisony

Quinoa Raz!
Tartaletki grzybowe z pasztetem 132

Można tam też spotkać grzyby, moje ostatnie trofea to kanie i pieczarki. Wyruszając na ostatnią wyprawę postanowiłam zrobić pyszne tarteletki grzybowe na bazie zupy pieczarkowej Profi z dodatkiem pysznego pasztetu z suszonymi pomidorami Profi. W termos zapakowałam gorącą zupę pieczarkową, do tego pajdy domowego chleba na zakwasie z pasztetem  Profi i czego chcieć więcej.Moje miejsce wypadowe kojarzy(...)mąki pszennej 2 żóltka 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 1 łyżeczka przyprawy mix 1/3 łyżeczki soli farsz: 1/3 szklanki zupy pieczarkowej Profi 1/2 opakowania pasztetu Profi z suszonymi pomidorami 1 jajko 5 dkg sera feta 1/2 szklanki jogurtu greckiego 250 g kurek 1 cebula sól, pieprz koper świeży 5 pomidorków koktajlowych Do miski przekładam składniki na ciasto

wesoła kuchnia
Sajgonki z quinoą, pieczarkami i Pasztetem Dworskim z królikiem 156

Kiedy jeszcze nie wiedziałam, że choruję na celiakię, najlepszą opcją posiłku na wycieczkę rowerową, albo podróż pociągiem była bułka z pasztetem i pomidorem. Teraz, ponieważ nie jem też gotowego pieczywa bezglutenowego, sprawa jest bardziej skomplikowana i wymaga ode mnie większego nakładu pracy i czasu oraz sporo pomysłowości.  Jeszcze czekam na mój wakacyjny wyjazd do września, ale póki co spędzam(...)czas na przejażdżkach hulajnogą po mieście. Zabieram na nie fantastyczne przekąski inspirowane sajgonakami. W środku umieszczam smażone pieczarki, quinoę, marchewkę i mój ulubiony bezglutenowy pasztet Profi z królikiem. Polecam ze względu na smak, bardzo dobry skład i certyfikat przekreślonego kłosa :) Pakuję sajgonki w pudełko i w drogę. Świetnie nadadzą się też jako przekąski na letnią imprezę balkonową. Oczywiście najlepsze

Quinoa Raz!
Pasztet z bobu i cukinii 229

pasztet to tylko z mięsa? Nieprawda! Coraz częściej słyszy się o wegetariańskich, warzywnych pasztetach. Można je zakupić w supermarketach, skosztować w restauracjach. Jednak ja stawiam na domowy, który został przygotowany z sezonowych warzyw jakimi są bób i cukinia. Intensywnie żółty kolor zawdzięcza kaszy jaglanej i kurkumie. Jest aromatyczny i zawiera dużo ziół. Polecam podawać z ulubionym pieczywem. U mnie jest(...)domowy, żytni chleb z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Wegetariański pasztet porcja dla 6-7 osób Składniki: 0,5 kg bobu 1 duża cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka wody 2 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki jaglanej 2 jaja ( można pominąć i dodać więcej kaszy) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku

Jaglusia
Pasztet drobiowy 146

Chętnie Wam się do czegoś przyznam – uwielbiam pasztety! Szczególnie takie domowe, w których wiadomo, co jest „w środku”. Tym razem pasztet drobiowy pojawi się na naszym wielkanocnym stole podczas śniadania. Domowy pasztet to trochę pracy, ale warto się trochę pomęczyć. Przepis mojej mamy. Częstujcie się 🙂     Składniki /2 formy o wymiarach ok. 9×22 (dół(...)blaszki)/: 7 udek kurczaka 0,5 kg wątróbek drobiowych 2 marchewki pół korzenia selera Czytaj dalej... Artykuł Pasztet drobiowy pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Pasztet warzywny z kaszą jaglaną i żurawiną 187

Wielkanoc zawsze oznaczała dla mnie pasztet. Przez większość życia był nim ten roboty mojego dziadka, mięsny i glutenowy. Pewnej Wielkanocy postawiłam na stole pasztet wegański (nikomu nie wspominając o jego roślinnym pochodzeniu oczywiście), a gdy ten zniknął za jednym posiedzeniem, wiedziałam, że będzie stałym elementem wielkanocnego stołu. I tak już jest z nami od paru lat, co roku inny(...)roku tak samo dobry. Tym razem z kaszy jaglanej, z dodatkiem żurawiny i słonecznika.   Pasztet warzywny z kaszą jaglaną i żurawiną 200g kaszy jaglanej 50g słonecznika 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 2 cebule 1 ząbek czosnku 50g selera 1 marchewka 1 pietruszka 2 łyżeczki majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli

Fill The Bowl
Pasztet wielkanocny 217

działam na całego. Nie powiem, że jestem już pełni sprawna, ale akurat w gotowaniu mi to już nie przeszkadza. Ruszyłam więc z testowaniem różnych świątecznych smakołyków i zdecydowanie ten pasztet zyskał miano najlepszego. Musiałam go schować przed rodziną, bo o mały włos nie miałabym modela do zdjęcia. Pasztet jest wegetariański, a gdyby pominąć masło do smażenia i zastąpić go olejem(...)roślinnym np. kokosowym, to będzie to doskonałe danie wegańskie. Jak dla mnie smak i doprawienie idealne i z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Pasztet wielkanocny składniki: 400 g ciecierzycy z puszki 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki słonecznika 1 por 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 0,5 słoiczka suszonych pomidorów lub około 15 kawałków

Przysmaki Karolki
Pasztet bez mięsa. Pasztet z boczniaków, kaszy i soczewicy 126

pasztetu nie ma świąt. Pasztet być musi bo to tradycja, przynajmniej u nas. I będzie na pewno, a nawet będą dwa. Jeden pasztet tradycyjny i drugi oszukany bo bez mięsa. Co ciekawe ten bezmięsny smakuje mi tak bardzo, że chyba zwykły oddam w całości chłopakom. Jest dobrze doprawiony i taki treściwy, że gdybym nie wiedziała, że nie zawiera mięsa(...)sama bym nie uwierzyła. Upieczcie sobie taki pasztet na Wielkanoc albo tak bez okazji. Zdecydowanie warto! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ 627

modyfikować według własnych smaków. Mam nadzieję, że spodobają się Wam te pomysły na jajka Wielkanocne :) 1) JAJKA W ZŁOTYM DESZCZU SKŁADNIKI: 10 jajek ugotowanych na twardo 20 dag delikatnego pasztetu z drobiu lub cielęciny zielenina do dekoracji 2 łyżki gęstej śmietany sól i biały, mielony pieprz do smaku  sos: szklanka kwaśnej kremówki łyżka tartego chrzanu (może być ze słoika(...)cytryny cukier sól kopiasta łyżeczka mielonej żelatyny 2 łyżki mleka   PRZYGOTOWANIE: Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Pasztet ucieramy ze śmietaną (farsz powinien być jednolity i pulchny), gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Gotowym nadziewamy polówki jajek. W niewielkiej ilości zimnej wody moczymy żelatynę, gdy napęcznieje, rozprowadzamy w gorącym mleku. Przygotowujemy

Moja Książka Kucharska
Śliwkowa pasta z fasoli zwana inaczej pasztetem fasolowym ze śliwką 163

Synku zrobiłam kanapkę z nowym pasztetem... chcesz gryza na spróbowanie?  -Tak, chcę... mmmm... ale pyszny! zrób mi mamusiu kanapkę z tym pasztetem!". Potem Córcia doniosła Synciowi, że to pasta z fasoli... o dziwo chęć zjedzenia kanapki pozostała i usłyszałam tylko "Mamo tylko pamiętaj, że to jedyna forma fasoli jaką lubię!" :) A Wy lubicie fasolę? ja bardzo, podobnie jak wszystkie(...)rośliny strączkowe.  Pastę = pasztet z fasoli łatwo przygotować i smakuje naprawdę świetnie! Śliwkowa Pasta z fasoli zwana inaczej pasztetem fasolowym ze śliwką 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 1 cebula garść śliwek suszonych majeranek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Fasolę wkładamy do pojemnika blendera. Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Cebule siekamy i smażymy na łyżce oleju. Powinna stać

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet z indyka ze smardzami 159

Święta bez domowego pasztetu to nie święta. Lubię dodawać do pasztetów grzyby bo bardzo wzbogacają ich smak. Tym razem też miałam taki zamiar, ale chciałam, żeby ten dodatek był lepiej widoczny. Smardze są bardzo ciekawymi a przy tym smacznymi grzybami. Ich owocniki są w środku puste. Aż proszą się o nadzianie ich czymś smacznym i uduszenia albo upieczenie. Smardze nadziewane(...)mięsem są prawdziwym rarytasem. W dzisiejszym pasztecie też są faszerowane smardze i przyznacie, że zapieczone w mięsnej masie wyglądają bardzo dekoracyjnie. Smakowo idealnie zgrały się z delikatnym mięsem indyka. Patrząc na efekt mojej kulinarnego pracy w postaci tego pasztetu i słuchając zachwytów rodziny podczas jego degustacji wiem, że warto było jechać kilkaset kilometrów na wiosenne smardzowanie . W tym roku też

Smaczna Pyza
Pasztet warstwowy 165

Pasztet, który wyglądem przypomina atrakcyjne ciasto :)  bardzo pyszna i efektowna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Ale możemy nią zaskoczyć gości o każdej porze roku, np. na imieniny. Zapewniam, że nawet osoby, które nie przepadają za szpinakiem będą się nim zajadać, czego przykładem i dowodem jest mój Mąż, który po spróbowaniu zachwalał mnie za to małe mistrzostwo świata(...)Miałam przygotować coś, co do wina będzie pasowało i dobrze się komponowało z wykorzystaniem otrzymanych składników lub użyciem innych, własnych kompozycji. Poszłam więc nieco w inną stronę i upiekłam pasztet. Ale przecież nie zwykły pasztet! ;)  TEN pasztet jest wykwintną propozycją, która dzięki warstwom prezentuje się bardzo okazale, doskonale przy tym smakując :) Składniki: Masa mięsna: 1 kg mięsa mielonego wołowego

Kolorowy Przepisownik
Łagodny pasztet z kaszy jaglanej, fasolki i pietruszki :) 140

chyba mój drugi pasztet roślinny przygotowany w podobny sposób. I muszę przyznać, że jest jeszcze smaczniejszy od poprzedniego, który możecie znaleźć TUTAJ . Tym razem dodałam kaszę, dokładnie jaglaną, która pysznie "podkręciła" smak i sprawiła, że pasztet miał świetną konsystencję. Mimo sporej ilości natki pietruszki, była ona niestety mało wyczuwalna :( Dodatek masła orzechowego od Ekohurtowni dał o sobie znać, i dzięki(...)niemu smak pasztetu był oryginalny i miał w sobie "to coś" :) Taki pasztet możesz dodać do obiadu albo pokroić na kanapkę lub po prostu - zajadać sam :)  Składniki: 100 g kaszy jaglanej  100 g zielonej fasolki mung pęczek pietruszki  1 łyżka oleju kokosowego  1 cebula 1 ząbki czosnku  2 łyżki masła orzechowego z konopią (Profusion

Zdrowie na języku :P
WEGAŃSKI PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I KAPUSTY 114

Kolejna wersja wegańskiego pasztetu. Tym razem wśród głównych składników występują: kasza jaglana, kapusta i cukinia. Pasztety może nie są daniem błyskawicznym w wykonaniu, ale zazwyczaj stanowią obiad na dwa dni, więc tak naprawdę oszczędzają nasz cenny czas. :-)  Muszę przyznać, że moja córcia nie jest wielką fanką pasztetów, ale ten jej bardzo posmakował. Zjadła 4 duże plastry na jeden posiłek(...)czyt. wizyty u nas) również zjadły ze smakiem i prosiły o dokładkę. Myślę, że dzieci pokochały jego delikatny smak, fajną fakturę i piękny, żółty kolor. Polecam! Pamiętajcie, by kroić pasztet po całkowitym ostygnięciu. U mnie się to nie udało, bo dziecię się bardzo domagało obiadu. Na zdjęciach widoczne skutki zbyt wczesnego krojenia. :-) Składniki na keksówkę o wymiarach

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pasztet wegetariański z pieczarek babci Basi 117

łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam pasztet wegetariański z pieczarek ! Składniki : 1 kg pieczarek, 4 jajka, szklanka mleka, 2-3 bułki czerstwe, średnia cebula, łyżka masła, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.( ja użyłam masła klarowa nego ) Sposób(...)podsmażoną na maśle cebulą.Bułki dokładnie odciskamy. Przestudzone pieczarki mielimy w maszynce do mięsa ( 2 X ) i na końcu bułki. Doprawiamy solą i pieprzem , dość intensywnie , bo jajka wyjałowią pasztet . Do otrzymanej masy dodajemy żółtka, urabiamy, Następnie ubijamy białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Formę ( od babki, naczynie żaroodporne itp. )smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy masę lekko

Pysznosci Babci Basi