pasztet - 4225 przepisów (strona:56/282)

Dania wielkanocne 147

których każdy wybierze coś dla siebie. Przede wszystkim są tu potrawy Wielkanocne jajeczne, jak i te na słodko. Na przykład między innymi baby, serniki i ciasta drożdżowe.Ponadto także pasztety czy choćby nadziewane na mnóstwo sposobów jajka. Dania wielkanocne, które warto wypróbować: Przystawki i sałatki Jajka faszerowane Jajka faszerowane: rzodkiewkami i zielonym ogórkiem, pieczarkami, awokado, kiełkami, łososiem, szczypiorkiem – przepis(...)faszerowane na ciepło Przyznam że tej wersji ich nie znałam, ale po wypróbowaniu stwierdzam, że jak najbardziej warto je zrobić. Jajka faszerowane na ciepło to przepis z bloga ZaradnaPaniDomu Pasztet z jajek – przepis z bloga Nienażarty. Jeśli lubicie pasztety to ten z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jajka beczułki z szynką parmeńską – przepis na nie znajdziecie tutaj Jeśli

Arbuziaki
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 157

blogu, a są związane ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy. W dzisiejszym wpisie znajdziecie moje sprawdzone kulinarne inspiracje na wielkanocne potrawy. Są tu między innymi pomysły na faszerowane jajka, pasztety, śledzie i domowe wędliny. Jest też spory zbiór moich przepisów na świąteczne słodkości. Wystarczy kliknąć w nazwę wybranego dania, a zostaniecie przeniesieni do wpisu z przepisem. Mam nadzieję, że wśród(...)pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Mięsne Pasztet mięsny ze śliwkami Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem Pasztet mięsny z żurawiną Terrina z wątróbką cielęcą po wenecku Pieczeń rzymska z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kiełbasa pieczona

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z cukinii 218

Pasztet ten jest pyszny. Nie wiem dlaczego ale jadłam go pierwszy raz. Ciągle zwlekałam z upieczeniem jego i to był wielki błąd. Jak ktoś nie jadł niech koniecznie spróbuje, polecam. Już wiem, że w sezonie „cukiniowym” będzie stałym bywalcem w menu. Taki pasztet można jeść solo, z chlebkiem i masełkiem jako kanapeczkę a nawet na gorąco jako dodatek(...)dodajemy koperek i pietruszkę, kaszę manną, wbijamy jajka i wyrabiamy. Na koniec przyprawiamy do smaku. Jednorazowe blaszki aluminiowe (keksówki) lub zwykłe blachy natłuszczamy masłem i przekładamy do nich nasz pasztet. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około godzinę. Sprawdzamy patyczkiem jak ciasto czy się nie wyciąga. U mnie wyszły 2 keksówki

Mam apetyt na ...
Domowy pasztet 150

Jesień, zima to u nas czas robienia past kanapkowych, pasztetów. W planach jest pasztet warzywny i z kaszy jaglanej, ale najpierw chciałam zamieścić przepis na pasztet tradycyjny. Delikatny, świetnie się kroi, ah pyszny. Przepis z bloga pani Ewy. Składniki: pół kilograma łopatki wieprzowej do jej ugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu(...)będzie ona za twarda dodajemy wywar z mięsa (3-4 łyżki). 9. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Keksówki smarujemy lekko olejem i wkładamy masę lekko ją dociskając.  10. Pasztet pieczemy 90 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Domowy pasztet 138

świątecznym stole królują domowe wyroby jednym z nich jest domowy pasztet z różnych mięs. Bardzo łatwo go przygotować i zaskoczyć domowników. Do przygotowania pasztetu potrzebujemy dobrej jakości mięsa wieprzowego, drobiu i innych składników. Pasztet wyszedł bardzo delikatny rozpływający się w ustach :) Poezja smaku :) Pasztet świąteczny Składniki · 1kg karkówki

Kulinarne pyszności Molki
Pasztet strasburski cruelty free 112

Oryginalny pasztet strasburski robi się z patologicznie powiększonych i stłuszczonych wątróbek kaczek i gęsi, które przetrzymuje się w ciasnych klatkach i na siłę karmi… Ale dość o tym okrucieństwie! Pasztet strasburski z soczewicy, pieczarek i orzechów to jego wegańska opcja całkowicie cruelty free. Polecam gorąco ten prosty w wykonaniu, a jednocześnie pyszny pasztet bez pieczenia. Składniki: 2 łyżki oleju(...)rozmaryn, tymianek i sos sojowy i miksujemy. My lubimy mniej gładką konsystencję, a Wy miksujcie według własnego uznania Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego! * Przepis zainspirowany tym . Artykuł Pasztet strasburski cruelty free pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Pasztet drobiowy z rosołu 137

Rewelacyjny, kremowy, dobrze doprawiony pasztet z dodatkiem mięsa drobiowego i dużą ilością warzyw! My jesteśmy nim zachwyceni. Idealny pomysł na wykorzystanie warzyw i mięsa po niedzielnym rosole. Z rosołu: 1 udko 1 podudzie 1 porcja rosołowa Kawałek selera 5 marchewek 1 korzeń pietruszki Dodatkowo: 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (bez soli) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki(...)sól, pieprz i przyprawę uniwersalną. Całość ponownie blendujemy tak aby masa była gładka. Jeżeli wydaje nam się, że masa jest za gęsta możemy dolać kilka łyżek rosołu.  Przygotowany pasztet przekładamy do foremki (keksówki o wymiarach 20x7 cm). Wierzch wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika(góra-dół). Pieczemy przez 50 minut. Góra pasztetu musi być ładnie zarumieniona

VioletoweKucharzenie
Pasztet z cukinii 157

Zapraszam na smaczny pasztet warzywny z cukinii. Dodatek marchewki świetnie wygląda i komponuje się ze smakiem cukinii. Pasztet możemy jeść na ciepło na obiad z sosem np. pieczarkowym lub na zimno na kanapce. Polecam Składniki: 500 g cukinii (bez pestek) 2 średnie marchewki 1 cebula pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 3 jajka 1/3 szkl oleju 1/2 szkl kaszy manny(...)tarce o dużych oczkach cebulę i marchewki. Koperek drobno kroimy i dokładamy do ;pozostałych warzyw z przeciśniętym czosnkiem, mieszamy i dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Przekładamy masę na pasztet do aluminiowej foremki (sporej), wyrównujemy. Wkładamy pasztet do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pasztet z królikiem i szpinakiem 115

przygotowania tego pasztetu zainspirował mnie Jakubiak. Widziałam program w telewizji w którym przygotowywał pasztet ze szpinakiem. Spodobało mi się to danie. Trochę zmieniłam, odchudziłam i tak powstała moja wersja pasztetu. Wyszło bardzo smacznie. Może Was namówię do wykorzystania przepisu. Składniki: 1 królik z podrobami 1 kg łopatki wieprzowej 1 opakowanie siekanego, mrożonego szpinaku 1 jajko Sól Pieprz 3 ząbki czosnku(...)mięsa dwukrotnie. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Przestudzony szpinak dodajemy do masy mięsnej. Również dodajemy jajko, przepuszczony przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Pasztet wkładamy do podłużnej formy  lub foremek. Pieczemy w kąpieli wodnej ( formę wstawiamy do większej formy z wodą ) w temperaturze 180 o  C przez około 1 ½ godz. Po wystudzeniu kroimy

Smaki Ewy
Pasztet bez pieczenia (z jabłkiem) 146

Zachęcam Was do przygotowania pasztetu z duszonym jabłkiem. Poniższy pasztet nie wymaga pieczenia i jest błyskawiczny do przygotowania. Dodatkowo jest bardzo smaczny i idealnie kremowy. Nie pomijajcie jabłka, ponieważ dodaje pasztetowi lekkiej słodkości.   Składniki na 2 duże kokilki: 300 ml wody + 2 łyżeczki domowej wegety 0,3 kg wątróbki drobiowej 0,3 kg udek z kurczaka (waga(...)kawałki jabłka. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do dwóch miseczek/kokilek i schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc).  Smażenie cebuli, mięsa i duszenie składników w warzywnym wywarze Wygląd pasztetu przed wymieszaniem z duszonym jabłkiem Pomysł na przepis z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała wielka uczta

Ugotować
Pasztet z selera i kaszy jaglanej 126

Warzywne pasztety to idealne smarowidła, które nie są czasochłonne, a do tego składniki kosztują kilka złotych. Jeśli nie macie pomysłu w jakich proporcjach je ze sobą łączyć to w  nowościach  książkowych znalazłam bardzo fajną pozycję  Jedź pysznie i nie bój się cholesterolu , która uczy zdrowej i prostej kuchni. Dziś przygotowałam pasztet selerowy, który nie tylko wygląda(...)też smakuje... Pasztet z selera - 12 porcji. - 1/2 kg selera (jeden duży ) - 2 jajka - 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub komosy ryżowej - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku - 1 kawałek pora ( dałam połowę białej części) - 2 łyżki oliwy - 100 ml bulionu ( dałam 200 ml, bo lubię bardziej mokry pasztet) - liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, majeranek, kurkuma

Apetyczna babeczka
Pasztet warzywny z ciecierzycą i kaszą jaglaną 167

Lubię domowe pieczone pasztety, ale ponieważ na co dzień jem niewiele mięsa, często eksperymentuję z ich warzywnymi wersjami. Nadal próbuję uzyskać idealny wegański pasztet, który nie będzie się kruszył i rozpadał mimo braku jajka. Trening czyni mistrza, więc liczę na to, że w końcu się uda :P Póki co dzielę się wersją z dodatkiem jajka. Dzięki sporej ilości przypraw pasztet(...)aromatyczny, kremowy, jeden z najlepszych jakie do tej pory robiłam. Łatwo kroi się w plastry, nie rozpada się. Przygotowanie go zajmuje trochę czasu, ale zapewniam Was, że warto! PRZEPIS PASZTET WARZYWNY 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 marchewki Pietruszka Mały kawałek selera Mała czerwona cebula Ćwierć szklanki pestek słonecznika Ćwierć szklanki pestek dyni Jajko

HealthyCreations
Sernik królewski z brzoskwiniami 175

równocześnie jest jednorazowa. Aluminiowa forma jest dokładnie wyłożona papierem do pieczenia, co wyróżnia ją na tle wielu innych form aluminiowych. Wypiek nie przywiera, gdy chcemy wyjąć ciasto czy pasztet i boimy się o popękanie wierzchniej warstwy, wystarczy odgiąć aluminiowe boki i lekko je rozciągnąć. W mojej kuchni znajdziecie takie foremki zarówno do np. ciast ( prostokątne ), do tart ( okrągłe ) oraz keksówki/pasztetówki (wysokie prostokąty ). Foremek używam nie tylko gdy biorę wypieki na wynos, przyznaję, że pasztety czy tarty warzywne, których i tak nie zjemy w ciągu jednego dnia, piekę również w takich foremkach. Wypieki w żaden sposób nie przechodzą smakiem formy, nie przywierają do niej nawet po dwóch dniach. I co ważne, nie jestem ograniczona posiadaną ilością foremek, nie muszę

Gotowanie i blogowanie
PASZTET Z INDYKA 179

Zastanawiam się czy jest ktoś kto nie lubi swojskiego pasztetu.My za nim przepadamy. Tym razem zrobiłam pasztet z indyka z dodatkiem podgardla wieprzowego . Mówię Wam pychota. Z pewnością będzie powtórka na Wielkanoc.       Pasztet upiekłam w formie do pasztetu ale też użyłam foremki w kształcie zajączka. Taki pasztet może stanowić fajną świąteczną dekorację stołu. Składniki: 1 kg fileta

Niespełnione zdolności kulinarne
Pasztet tradycyjny 214

Pasztet domowy można zrobić niemal z każdego rodzaju mięsa. Możesz wykorzystać do niego ugotowane mięsa z rosołu, lub kupić mięsa podane poniżej w przepisie i zrobić najbardziej tradycyjną wersję pasztetu. Polecam Ci także inne przepisy: – pate z wątróbki – pasta z kurczaka – pasta z wędzonego kurczaka – pasta z wędzonych szprotek – pasta z łososia wędzonego Zapraszam(...)pieprzu, około 1 łyżki ostrej papryki. Całość dopraw sporą ilością gałki muszkatołowej. Foremki (najlepiej keksówki) wysmaruj smalcem lub masłem a następnie wysyp bułką tartą. Włóż masę mięsną i piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez około 50 minut. SMACZNEGO!   Artykuł Pasztet tradycyjny pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania