Uwielbiamy domowe pasztety i robimy je dość często. Tym razem postanowiłyśmy przyrządzić go w nieco odchudzonej wersji. Część składników zamiast gotować w wodzie, przygotowałyśmy na parze, a tradycyjną bułkę zastąpiłyśmy kaszą jaglaną. Dodałyśmy tęż znacznie więcej wywaru niż zazwyczaj. W efekcie otrzymałyśmy pyszny, delikatny, lekko wilgotny pasztet. Zdecydowanie lepiej się kroi niż chociażby pasztet ze śliwką . Swobodnie mogą go również(...)konieczności ponownie doprawiamy. Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy do przygotowanych foremek. Pieczemy około 70 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie patyczek powinien być suchy. Pasztet przed jedzeniem należy ostudzić na kratce i schłodzić w lodówce. Smacznego
Kolizje SmakówPrzyznam, że bardzo lubię pasztety. Można je jeść na ostro z musztardą lub chrzanem, albo na słodko, na przykład z konfiturą z cebuli. Sama jednak nie próbowałam ich robić. Do teraz. Przy robieniu bulionów lub zup zawsze starałam się wymyślić co zrobić z ugotowanym mięsem. Sama nie wiem, czemu nie wpadłam na to wcześniej. Pasztet! Można w nim wykorzystać inne(...)ugotowane warzywa i uzupełniać przeróżnymi dodatkami, które zmienią jego charakter. Pasztet, który przygotowałam jest bardzo smaczny i delikatny. Nie ma w nim za dużo tłuszczu, bo użyłam tylko mięsa drobiowego. Nie jest jednak suchy, czego trochę się obawiałam. Może następnym razem dodam trochę boczku. Na pewno wypróbuję wersję z grzybami. Chodzi mi też po głowie dodanie jakiegoś pikantnego sosu
W kuchni wieczoremPrzygotowałam konfiturę z czerwonej cebuli jako dodatek do mojego domowego pasztetu z kurczaka. Jeszcze dziś wieczorem dodam przepis na ten dietetyczny pasztet :) Składniki: 4 duże czerwone cebule 2 łyżki trzcinowego, brązowego cukru (u mnie z melasą) 100 ml porto (lub wytrawnego wina czerwonego) 2 łyżki octu balsamicznego łyżeczka suszonego tymianku szczypta soli i pieprzu do smaku łyżka(...)solą i pieprzem wg smaku. W sumie całość smażyłam ponad pół godziny. Do marmolady możemy dodać łyżkę borówek albo żurawiny. Konfitura z cebuli jest idealna do pasztetów. Jeszcze dziś podam przepis na dietetyczny pasztet z kurzego mięska. Mniam :) konfitura z czerwonej cebuli
Bon Appetit MałgorzatyPasztet idealny - smaczny, dobrze doprawiony, nie tłusty a jednocześnie wilgotny. Któż nie lubi domowego pasztetu? U nas nie tylko zastępuje on wędlinę, ale stanowi też pyszną zakąskę na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie - ja i moja rodzina nie wyobrażamy sobie bez niego nie tylko Świątecznego stołu. Gdy planuję menu na jakąkolwiek imprezę pasztet zawsze stanowi pierwszą pozycję w kategorii Przekąski(...)zimne. Przepis na ten pasztet opracowany jest metodą prób i błędów. Piekłam go ostatnio czwarty raz i tym razem w 100% trafił w gust moich domowników, a także zaproszonych gości. SKŁADNIKI: 1 kg szynki 0,5 kg boczku surowego (waga po odkrojeniu skóry) 30 dag wątróbki wieprzowej 3 cebule 2 marchewki 2-3 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe
Kto ugości moich gości?Szukalam przepisu na pasztet z cukinii i nie znalazlam takiego,ktory by mnie przekonal w 100%,a przeczytalam ich kilkanascie.Pierwsza probe zrobienia cukiniowego pasztetu podjelam rok temu i efekt byl nijaki.Pasztet bardzo przecietny,w kazdym razie nie wart powtorzenia. Dalam spokoj poszukiwaniom,a przywolalam swoje smaki,ktore najlepiej komponuja mi sie z cukinia. I prosze bardzo,oto przepis na fenomenalny(...)bialkami czwarta cukinie przy pomocy nozyka do obierania warzyw pokroic w cienkie plastry.Plastrami wylozyc foremke,uprzednio delikatnie natluszczon.Czesc plastrow ulozylam na gorze przygotowana mase cukiniowa przelozyc do foremki.Wyrownac powierzchnie pasztetu lyzka.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C do zrumienienia.Pieklam pasztet 1 godzine i 15 minut.Pasztet jest gotowy gdy boki delikatnie odchodza od foremki studzic na kratce.Kroic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wybaczcie, że zdjęcia takie szybkie, że pasztet już nie w całości, ale wpadła głodna Julka w drodze ze szkoły, a i ja miałam w tym swój udział, bo akurat był świeżo upieczony chleb i cóż pasztet został srogo nadjedzony!. Jest pyszny, ale polecam odstawić go jednak do ostudzenia. Składniki do dużą keksówkę lub dwie małe: 5 dużych marchewek(...)minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Masę przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę lub zostawić tak jak jest. Na koniec dodać orzeszki piniowe i wymieszać z pasztetem. 3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać obficie sezamem. 4. Piekarnik rozgrzać do 190 C i piec pasztet przez ok. 80 minut
Apetyczna babeczkaSkładniki: 1/2 gotowego ciasta francuskiego 110 g pasztetu sojowego 1 jajko ok. 2 łyżki kminku całego Przepis: Ciasto francuskie rozwijamy. Ok. 1 cm od krótszego brzegu ciasta, nakładamy warstwę pasztetu. Następnie zawijamy ciasto w rulonik lekko go przygniatając i za pomocą noża odcinamy rulonik od reszty ciasta. Czynność powtarzamy aż skończą nam się składniki. Następnie kroimy rulon na mniejsze części(...)ziarenkami kminku, który później lekko dociskamy do ciasta. Tak przygotowane paszteciki pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 13 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Pasztety Sante to roślinne produkty spożywcze, doskonale urozmaicające codzienne menu. Świetnie smakują jako dodatki do pieczywa, grzanek oraz tostów. Polecane są wszystkim smakoszom pasztetów, past i paprykarzy, oraz wegetarianom. Produkty nie zawierają
Emcia Pichciprzyrządzenia olej rzepakowy, dzięki zemu przepiórki zyskały dodatkowych walorów zdrowotnych i odżywczych. Przepiórki te robi się banalnie szybko! Świetna alternatywa dla oklepanego już kurczaka. Jeżeli nie mamy pasztetu drobiowego, można zastąpić go innym, jednak nieodwołalnie to właśnie drobiowy pasuje najlepiej. PRZEPIÓRKI W PIELUSZKACH. /przepis autorski;/ 2 przepiórki 100g pasztetu drobiowego duża cebula 3 ząbki czosnku olej rzepakowy przyprawy(...)gruczoł kuprowy, sprawdzam, czy nie wymagane jest oczyszczenie z pozostałych stosin piór. Następnie nacieram je z wierzchu solą, pieprzem. Cebulę i czosnek siekam, szklę na patelni. Dodaję pasztet, mieszam z cebulą i podsmażam razem na oleju rzepakowym . Pasztetem, najlepiej lekko przestudzonym, nadziewam przepiórki. Plasterkami szynki obwijam otwór, którym wciskałam nadzienie i obwiązuję je gruba nitką dokładnie
W kuchni Karmel-itkiWegetariański pasztet z kalafiora bez jajek doskonale pasuje jako danie główne na obiad lub kolację. Możesz go podać z ulubionymi sosami, sałatkami czy pieczywem. Wegetariański pasztet z kalafiora to nowoczesna i smakowita alternatywa dla twojego stołu. W dzisiejszych czasach, gdy świadomość dotycząca zdrowego odżywiania rośnie, … The post Wegetariański pasztet z kalafiora appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawyzdjęcie z tym cudeńkiem i od razu zasypaliście mnie lawiną pytań o przepis! Nie mogłam zatem zrobić nic innego, jak poprosić moja teściową o recepturę na ten przepyszny pasztet warzywny z pastą tahini. Serdecznie polecam Wam go spróbować! Nie napiszę Wam, czy jest czasochłonny, czy nie, bo tym razem nie ja go szykowałam. Upiekło mi się i dostałam(...)składników. Gotową masę przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tarta keksówki. Pieczemy na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 190 stopni funkcja góra-dół przez 90 minut. Kroimy po wystygnięciu. Pasztet przechowujemy w lodówce do kilku dni. Jedna porcja to: około 151 kcal Białko: 6,4g Węglowodany: 14,3g Tłuszcz: 8,4g Błonnik pokarmowy: 2,5g Ładunek glikemiczny
Natka PietruszkiPasztet to jedno z najbardziej tradycyjnych dań mięsnych, które cieszy się ogromną popularnością w Polsce i wielu innych krajach. To pyszne danie zwykle przygotowywane jest z mięsa wieprzowego, drobiowego lub cielęcego, ale można także wykorzystać inne rodzaje mięsa, w zależności od preferencji smakowych. Jest to danie, które może być podawane na wiele sposobów – jako
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis naprawdę godny polecenia. Ten pasztet jest najlepszym jaki w życiu jadłam. Wyjątkowy, pyszny, mokry w wersji wegańskiej i wegetariańskiej. Polecam Polecam Polecam Przepis od Jamie Oliver Pasztet żurawinowo-pistacjowy Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 50 min Czas całkowity 1 godzina 5 min Składniki 1 mała garść suszonych borowików 2 selery 2 czerwone cebule 2 ząbki(...)następnie umieść talerz do serwowania lub deskę na wierzchu pieczeni. Odważnie odwróć pieczeń do góry nogami, aby wylądowała na desce. Podawaj z żurawiną na wierzchu 3.5.3251 The post Pasztet żurawinowo-pistacjowy first appeared on Apetyt na zielone
Apetyt na Zielonesiekamy i mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Takim sosem polewamy śledzie. Układamy na nich plastry cebuli, posypujemy solą i pieprzem i dekorujemy gałązka kopru. Smørrebrød ze pasztetem: kromka ciemnego chleba żytniego masło kilka plastrów pieczonego pasztetu (np. wieprzowego) pół pomidora 2 liście sałaty 3 brązowe pieczarki sól, pieprz Przygotowanie Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni(...)odrobiną oleju. Chleb smarujemy masłem, układamy na nim liście sałaty, a na niej plastry pasztetu i pomidora. Na wierzchu układamy pieczarki, a całość posypujemy solą i pieprzem. Smørrebrød – przepyszne duńskie kanapki – różne wersje Zobacz inne przepisy na kanapki „na wypasie”: Kanapki na ciepło – gorące tosty z piekarnika Kanapki z pastą jajeczną, pomidorem i kiełkami rzodkiewki Kurczak na chlebie – super
e-PrzepisyKulinarnesklepie ze zdrową żywnością kupiłam niedawno bezmięsny pasztet z czerwonej fasoli i tak mi posmakował, że upiekłam sobie swój. Na pierwszy rzut oka trudno zgadnąć, z czego jest zrobiony. Ma kolor pasztetu mięsnego, ale wyczuwa się smak fasoli i słodkawych śliwek suszonych. Nie rozsypuje się podczas krojenia, mimo że jest w środku wilgotny. Mój pasztet wyszedł zdecydowanie smaczniejszy niż kupiony
To co kochamjuż mój trzeci pasztet z kaczki na blogu. Jeden był z pistacjami, drugi z suszonymi śliwkami, a ten teraz z orzechami włoskimi. Każdy z nich wykonuję na bazie gotowanej kaczki z rosołu, mam więc i rosół, i pasztet. Pasztet z orzechami wyszedł wyjątkowo smaczny. Pachnie grzybami i przyjemnie chrupie dzięki orzechom. Kawałek został skonsumowany w okamgnieniu, a resztę zamroziłam
To co kocham