Pasztet z fasoli Składniki: 500 g białej suchej fasoli 4 szalotki 2 ząbki czosnku 2 jajka od szczęśliwych kurek 2 łyżki dobrej oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1 szczypta pieprzu cayenne Wykonanie: Fasolę należy opłukać i zalać zimną wodą. Odstawić(...)oraz czosnek, przełożyć do fasoli. Wbić dwa jajka, wszystko ze sobą połączyć, a następnie zmiksować blenderem. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę fasolową na pasztet. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Wino Francja KuchniaPasztet z warzyw i wołowiny wyłowionych z bulionu to jeden z lepszych sposobów na wykorzystanie wszystkich składników rosołu wołowego. Przepis jest niezwykle prosty. Pasztet wychodzi super pyszny! Polecam. - pyszny pasztet z warzyw i mięsa z rosołu - na kanapki lub jako farsz do pierogów lub naleśników - bardzo zdrowy i ekonomiczny sposób na resztki z bulionu
AniaGotuje.plPasztet można jeść w różnych formach. Przeważnie na kanapkach, ale można też podać gruby plater pasztetu na talerzu, z sosem i warzywnymi dodatkami - w ten sposób otrzymamy pyszną przekąskę. Do tego potrzeba jednak bardzo dobrego pasztetu - jeśli nie wiemy gdzie taki kupić, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy zrobili go sami
Milion SmakówDrobiowy pasztet to nasz domowy specjał, który gości często na naszych stołach. Prawdziwy pasztet to świetna propozycja przekąski czy przystawki na rodzinnych uroczystościach, która także idealnie zastąpi wędlinę w przygotowanych do szkoły czy pracy kanapkach. Składniki: 700g wątróbki z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki brandy szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki suszonej natki z pietruszki 3 łyżki(...)szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz, brandy i całość chwilę dusić. 4. Następnie jeszcze ciepłe przełożyć do blendera, zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Gotowy pasztet przełożyć do słoika, polać 1 łyżką roztopionego masła i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce
Szalona Kuchnia EwelinyIdealny przepis na pasztet z królika pieczony w piekarniku. To super delikatny pasztet, który szykujesz z mięsa z królika oraz warzyw. Gorąco polecam go dla dzieci, ponieważ w składnikach nie ma alkoholu. - sprawdzony i prosty przepis - rewelacyjny pasztet dla dzieci - bez dodatku mięsa wieprzowego
AniaGotuje.plPasztet drobiowy jest już na blogu, ale postanowiłam wrzucić przepis, bo są drobne różnice w przyprawieniu i wykonaniu. Przeważnie żółtka dodaje do masy, a z białek ubijam pianę i dopiero mieszam z masą. Tym razem dodałam całe jajka. Zawsze pasztet drobiowy robię z mięsa z rosołu. Mięso obieram z kości i mrożę, a kiedy mam odpowiednią ilość to działam :) Możecie(...)ugotować mięso specjalnie na pasztet. Najlepiej ćwiartki. Składniki: 850 g. mięsa drobiowego ugotowanego i obranego z kości 300 g. wątróbki drobiowej 1 nie duża marchewka ugotowana 1 nie duża pietruszka ugotowana kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 bułka pszenna 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka suszonych pomidorów 1/2 papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki
Agusiowe smakołykiprzyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest(...)Imbir poprawia apetyt i trawienie, niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw. Jałowiec - głównym producentem są Węgry i południowa Europa. Ma słodki korzenny zapach. Stosuje się do przyprawiania mięs, pasztetów, warzyw i kiszonej kapusty. Wędliny wędzone w dymie drzewa jałowcowego są szczególnie smaczne i aromatyczne. Doskonale komponuje się także z daniami owocowymi takimi jak szarlotki oraz marynowane brzoskwinie. Kardamon - jest
Ciastka - domowe słodkościPasztet z królika jest bardzo smaczny i delikatny w smaku. Chude mięsko, odrobina boczku i przyprawy sprawiają że jest kremowy, nie suchy i dobrze smarowny. Można go upiec w foremce lub zapasteryzować w słoikach. W każdej postaci jest smaczny. SKŁADNIKI : około 2 kg królika 0.5 kg tłustego boczku 1 duża cebula 1 duża marchew, pietruszka, kawałek selera(...)maszynce do mięsa. Cały farsz doprawiamy do smaku przyprawami. Formę na keks wykładamy folią, rozkładamy mięso i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 * C. Jeżeli chcemy pasztet zapasteryzować, należy farsz rozłożyć do małych słoiczków, dokładnie zakręcić i pasteryzować w wodzie około 25 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Pasztet pasteryzowany można długo przechowywać. Natomiast pieczony
Kulinarne Fantazje MarioliKurki, królik rzekłabym doborowe towarzystwo. Oczywiście mam na myśli grzybki kurki które wyśmienicie odnalazły się w pasztecie. Może być na obiad, na kolację, do pracy jak kto woli. Pachnie grzybami, lasem czyli jesiennymi smakami(...)wysypuję bułką tartą i wykładam 1/3 mięsa. Kurki myję i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem. Wykładam połowę grzybów na mięso, kolejna 1/3 mięsa i grzyby i znowu mięso. Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól na 45 minut. Pasztet dekoruję natką, kurkami i pieprzem czerwonym
wesoła kuchniaDelikatny , lekki i puszysty pasztet z królika. Doskonale smakuje z chrzanem lub żurawiną. Nie wymaga dużo pracy i zdolności kulinarnych. Myślę, że nic nie zastąpi naszych domowych wyrobów dlatego też, jeżeli mamy troszkę czasu i chęci zróbmy np pasztet z królika. Szczerze polecam:) Składniki 1 królik (około 1,5 kg z podrobami) 0,5 kg … Czytaj dalej Pasztet
gotuj ze mnąPyszny domowy pasztet z cukinii i ziemniaków . To taka warzywna zapiekanka z tartą cukinią, ziemniakami oraz cebulą i kilkoma dodatkami, które sprawiają, że pasztecik wychodzi super smaczny i aromatyczny. Jeśli lubisz pieczone warzywa, to spodoba Ci się również mój przepis na pasztet z soczewicy lub pasztet jaglany z warzywami
AniaGotuje.plLatem przynajmniej raz w sezonie musi być pasztet z cukinii. Choć 1 raz to naprawdę zbrodnia! :) Ten doskonały dodatek do letnich śniadań jest wprost genialny. Dodatek białej kiełbasy i wędzonego sera bardzo wzbogaca jego smak, więc warto pokusić się o kombinację z mojego przepisu :) Potrzebujemy: 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 g wędzonego(...)sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej 3/4 masy cukiniowej. Kiełbasy obieramy z osłonki i układamy na środku, tak żeby przy krojeniu pasztetu były widoczne 2 plasterki kiełbasy. Kiełbasę tę lekko zatapiamy w środek naszej masy. Zakrywamy dodatkowo 1/4 masy i wkładamy do piekarnika na 50 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu
MamaOskarkaDziś przedstawiamy Wam nasze ostatnie dzieło z cyklu "w swojskim klimacie"- domowy pasztet. Ten dzień był dla nas naprawę gorący i to nie zasługa wrzących garów, ale presji mijającego czasu. Wyobraźcie sobie co tu się działo biorąc pod uwagę fakt, że dysponowaliśmy tylko i wyłącznie trzema godzinami, a i zmęczenie również dawało o sobie znać. Wywar, który nie chce stygnąć(...)dziękujemy za pomocną dłoń, która choć drobna i mała, ciężkiej pracy się nie bała (p.s. prawie spaliła nam blender, ale robiła to z taką gracją, że miło było popatrzeć!). Pasztet ku naszemu zdziwieniu był wyborny, co zostało potwierdzone przez naszych gosci, którzy z apetytem przegryzali go na zmianę chlebkiem ze smalcem oraz małosolnym ogórem ( DOMOWY SMALEC Z LUCYNOWA
Sprawni w smakuDziś w kuchni pasztet ze składników, których nigdy nie brakuje w polskim domu: ziemniaków, ryżu i cebuli. Smakuje najlepiej ciepły, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. W przeciwieństwie do innych pasztetów roślinnych jest zwarty i dobrze się kroi w tej formie. Duży atut to prostota i szybkość wykonania. Ryżu ani ziemniaków nie trzeba uprzednio gotować. U mnie przyprawiony tymiankiem, który(...)kroimy w plastry, a następnie podsmażyamy do zarumienienia. Dodajemy do ryżu. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach (możemy zostawić 1/4 ziemniaka i pokroić w plastry, by udekorować wierzch pasztetu). Umieszczamy w blenderze. Do powyższych składników dodajemy wodę, czosnek i przyprawy. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy do naczynia szklanego, ceramicznego lub innego do pieczenia. Pieczemy
Jeść, by żyć w zdrowiu