przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest(...)Imbir poprawia apetyt i trawienie, niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw. Jałowiec - głównym producentem są Węgry i południowa Europa. Ma słodki korzenny zapach. Stosuje się do przyprawiania mięs, pasztetów, warzyw i kiszonej kapusty. Wędliny wędzone w dymie drzewa jałowcowego są szczególnie smaczne i aromatyczne. Doskonale komponuje się także z daniami owocowymi takimi jak szarlotki oraz marynowane brzoskwinie. Kardamon - jest
Ciastka - domowe słodkościPasztet z królika jest bardzo smaczny i delikatny w smaku. Chude mięsko, odrobina boczku i przyprawy sprawiają że jest kremowy, nie suchy i dobrze smarowny. Można go upiec w foremce lub zapasteryzować w słoikach. W każdej postaci jest smaczny. SKŁADNIKI : około 2 kg królika 0.5 kg tłustego boczku 1 duża cebula 1 duża marchew, pietruszka, kawałek selera(...)maszynce do mięsa. Cały farsz doprawiamy do smaku przyprawami. Formę na keks wykładamy folią, rozkładamy mięso i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 * C. Jeżeli chcemy pasztet zapasteryzować, należy farsz rozłożyć do małych słoiczków, dokładnie zakręcić i pasteryzować w wodzie około 25 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Pasztet pasteryzowany można długo przechowywać. Natomiast pieczony
Kulinarne Fantazje MarioliKurki, królik rzekłabym doborowe towarzystwo. Oczywiście mam na myśli grzybki kurki które wyśmienicie odnalazły się w pasztecie. Może być na obiad, na kolację, do pracy jak kto woli. Pachnie grzybami, lasem czyli jesiennymi smakami(...)wysypuję bułką tartą i wykładam 1/3 mięsa. Kurki myję i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem. Wykładam połowę grzybów na mięso, kolejna 1/3 mięsa i grzyby i znowu mięso. Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól na 45 minut. Pasztet dekoruję natką, kurkami i pieprzem czerwonym
wesoła kuchniaDelikatny , lekki i puszysty pasztet z królika. Doskonale smakuje z chrzanem lub żurawiną. Nie wymaga dużo pracy i zdolności kulinarnych. Myślę, że nic nie zastąpi naszych domowych wyrobów dlatego też, jeżeli mamy troszkę czasu i chęci zróbmy np pasztet z królika. Szczerze polecam:) Składniki 1 królik (około 1,5 kg z podrobami) 0,5 kg … Czytaj dalej Pasztet
gotuj ze mnąPyszny domowy pasztet z cukinii i ziemniaków . To taka warzywna zapiekanka z tartą cukinią, ziemniakami oraz cebulą i kilkoma dodatkami, które sprawiają, że pasztecik wychodzi super smaczny i aromatyczny. Jeśli lubisz pieczone warzywa, to spodoba Ci się również mój przepis na pasztet z soczewicy lub pasztet jaglany z warzywami
AniaGotuje.plLatem przynajmniej raz w sezonie musi być pasztet z cukinii. Choć 1 raz to naprawdę zbrodnia! :) Ten doskonały dodatek do letnich śniadań jest wprost genialny. Dodatek białej kiełbasy i wędzonego sera bardzo wzbogaca jego smak, więc warto pokusić się o kombinację z mojego przepisu :) Potrzebujemy: 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 g wędzonego(...)sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej 3/4 masy cukiniowej. Kiełbasy obieramy z osłonki i układamy na środku, tak żeby przy krojeniu pasztetu były widoczne 2 plasterki kiełbasy. Kiełbasę tę lekko zatapiamy w środek naszej masy. Zakrywamy dodatkowo 1/4 masy i wkładamy do piekarnika na 50 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu
MamaOskarkaDziś przedstawiamy Wam nasze ostatnie dzieło z cyklu "w swojskim klimacie"- domowy pasztet. Ten dzień był dla nas naprawę gorący i to nie zasługa wrzących garów, ale presji mijającego czasu. Wyobraźcie sobie co tu się działo biorąc pod uwagę fakt, że dysponowaliśmy tylko i wyłącznie trzema godzinami, a i zmęczenie również dawało o sobie znać. Wywar, który nie chce stygnąć(...)dziękujemy za pomocną dłoń, która choć drobna i mała, ciężkiej pracy się nie bała (p.s. prawie spaliła nam blender, ale robiła to z taką gracją, że miło było popatrzeć!). Pasztet ku naszemu zdziwieniu był wyborny, co zostało potwierdzone przez naszych gosci, którzy z apetytem przegryzali go na zmianę chlebkiem ze smalcem oraz małosolnym ogórem ( DOMOWY SMALEC Z LUCYNOWA
Sprawni w smakuDziś w kuchni pasztet ze składników, których nigdy nie brakuje w polskim domu: ziemniaków, ryżu i cebuli. Smakuje najlepiej ciepły, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. W przeciwieństwie do innych pasztetów roślinnych jest zwarty i dobrze się kroi w tej formie. Duży atut to prostota i szybkość wykonania. Ryżu ani ziemniaków nie trzeba uprzednio gotować. U mnie przyprawiony tymiankiem, który(...)kroimy w plastry, a następnie podsmażyamy do zarumienienia. Dodajemy do ryżu. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach (możemy zostawić 1/4 ziemniaka i pokroić w plastry, by udekorować wierzch pasztetu). Umieszczamy w blenderze. Do powyższych składników dodajemy wodę, czosnek i przyprawy. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy do naczynia szklanego, ceramicznego lub innego do pieczenia. Pieczemy
Jeść, by żyć w zdrowiumój najlepszy przepis na domowy pasztet z kurczaka z wątróbką i warzywami. Ten pasztet uwielbiają nie tylko dorośli, ale i dzieci. Można go jeść samego, na kanapce, w naleśniku czy jako farsz do pierogów! Przy szykowaniu pasztetu odlewasz zawsze około litra pysznego rosołu, który możesz dodatkowo wykorzystywać jako baza do ulubionej zupy. Do takiego wywaru wystarczy dodać przetarte pomidory
AniaGotuje.plżurawiny, 3 jajka, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, sól i pieprz do smaku. W tym roku zdecydowałam się zrobić na święta pasztet z dodatkiem żurawiny. Muszę Wam powiedzieć, że ten dodatek naprawdę sprawił, że pasztet jest wyjątkowy. Smakuje doskonale jako dodatek do pieczywa, ale również sam. Z podanych składników wyjdzie nam jedna(...)tradycyjna foremka "keksówka" z pasztetem. Do gorącego bulionu w garnku dodać liście laurowe i ziele angielskie. Mięso wieprzowe i wołowe umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Udko z kurczaka również umyć. Wszystko dodać do bulionu. Całość gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Na 30 minut przed końcem gotowania dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Wątróbki drobiowe umyć
Świat Domowej Kuchniszpinaku, łososia lub zielonego groszku. No i oczywiście, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek w majonezie lub w sosie tatarskim. Jak przygotować jajka faszerowane z chrzanem i pasztetem z królika - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 10 jajek, ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek 1 puszka dobrego pasztetu z królika (ok.20 dag) 20 dag małych pieczarek, drobno pokrojonych(...)Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oliwie, gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekane pieczarki i, często mieszając, podsmażamy, aż puszczony przez grzyby sok całkowicie wyparuje - odstawiamy do wychłodzenia. Krok 3. Pasztet rozcieramy ze śmietaną, chrzanem i 5 żółtkami na jednolitą masę, dodajemy pieczarki z cebulą oraz czerwoną paprykę, doprawiamy do smaku i wyrabiamy. Gotowym farszem napełniamy połówki białek ("z czubkiem"), układamy
Moja Książka Kucharskajakiegoś czasu zaczęłam piec w domu pasztety – te warzywne i oczywiście te mięsne również. Biorąc pod uwagę, że za pasem mamy Wielkanoc to przepis na pasztet jajeczny z pieczarkami jest jak najbardziej trafiony. Kiedy piekłam go pierwszy raz po wyjęciu z piekarnika gdy był jeszcze ciepły był dość „luźny”. Kiedy jednak wystygł okazał się zwięzły i trwały
Życie ze smakiemWielkanocny stół obfituje w pieczone mięsa, wędliny i pasztety. Pasztety czy to mięsne czy z samych warzyw, albo też mieszane najlepiej smakują ze swojskimi dodatkami np. ogórkiem kiszonym czy domowej roboty ćwikłą. Niestety nie są to lekkie dania i po ich zjedzeniu często czuje się dyskomfort w brzuchu, dlatego aby móc w pełni cieszyć się smakiem świąt po jedzeniu stosuje(...)Espumisan Max - wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w brzuchu. PASZTET z MIĘSA Składniki: 270 g łopatki wieprzowej 270 g boczku 250 g piersi z kurczaka 250 g wątróbki drobiowej 250 g wołowiny 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 4 liście laurowe 2 cebule 5 łyżek bułki tartej 4 jajka sól i pieprz
Bon appetit mon amieKotleciki z ciecierzycy autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Grochówka kremowa na kurczaku autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pasztet z białej fasoli i ciecierzycy autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zupa z grochem i warzywami autorka: Małgorzata Rusek | blog: Małgorzata Rusek(...)Hummus z ciecierzycy- podstawowa wersja. autorka: bisiakowska | blog: Iammuffina Zupa z soczewicy czerwonej– wersja w wolnowarze autorka: cybog | blog: Dad in the Kitchen PASZTET Z PIECZAREK I SOCZEWICY autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY PASTA Z BIAŁEJ FASOLI czyli wegański smalec autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY PASZTET Z BIAŁEJ
Weekendy w domu i ogrodzie