pasztet - 4150 przepisów (strona:66/277)

PASZTET DROBIOWY Z KASZĄ MANNĄ 178

tradycyjny przepis na pasztet według mojej mamy, nie ma sobie równych, doskonały na kanapki!!!   SKŁADNIKI  1 kura, 1 marchewka, 1 pietruszka 5 wątróbek i żołądków drobiowych, ½ szkl. kaszy manny, 1 bułka pszenna, 1 cebula, 3 jajka,  Przyprawy:  majeranek,  pieprz ziołowy,  gałka muszkatołowa,  sól,  pieprz czarny bułka tarta  WYKONANIE Z kury, wątróbki(...)składniki mieszamy z jajkami i kaszą manną, przyprawiamy wg uznania  - użyłam majeranku, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Przekładamy do foremek wysmarowanych cienko olejem i posypanych bułką tartą. Wierzch pasztetu posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 1 godz.  Pasztet upiekłam w formach  PAPILART , których nie trzeba dodatkowo natłuszczać, ponieważ forma pokryta jest silikonem. Natomiast  ja lekko natłuściłam foremki

słodki bratek
Piątkowe Inspiracje - Pasztet wegetariański 152

Bardzo lubimy pasztety wszelkiego rodzaju. Dzisiaj pasztet nieco inny, bo bez mięsa, za to z jajkami i pieczarkami. Ze świeżym szczypiorkiem, który nadaje mu wiosennego akcentu. Pasztet ten robimy zwykle na wiosnę już od kilku lat i zwykle jako pierwszy znika z talerzy. 10 jajek ugotowanych na twardo 30 dag. pieczarek 1 cebula pęczek szczypiorku 2 jajka surowe 3/4 szklanki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Orzechowy pasztet z soczewicy 105

Chrupiący pasztet z soczewicy dla tych, których znudził już smak klasycznego pasztetu wege. Polecam nie tylko od święta.   Orzechowy pasztet z soczewicy Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu Składniki 400-500 g soczewica zielona/żółta/czerwona dowolnie 2 szt marchewka 1 szt korzeń pietruszki 2 łodygi seler 1 garść szpinak lub 1-2 brykiety mrożonego 100 g orzechy 5 łyżek

Kucharzyca
Pasztet bez pieczenia 131

Bardzo szybki i bardzo prosty pasztet bez pieczenia. Takie fajne smarowidełko, świetne z pajdą świeżego chleba, z dodatkiem suszonych pomidorów, które nadaje mu charakterku :) Doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu pieczonego. Polecam gorąco! 300 g. fileta z kurczaka/indyka 300 g. wątróbki drobiowej kilka suszonych pomidorów sól pieprz 2 ząbki czosnku rozmaryn tymianek 1/4 kostki margaryny bezmlecznej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet pokroić(...)pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso, pomidory, czosnek, przyprawy i margarynę umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę (można też zmielić maszynce do mięsa na drobnych oczkach). Pasztet włożyć do słoika, umieścić w lodówce. Można zapasteryzować, wtedy postoi dłużej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pasztet szwagierki Ali 156

zwykle u nas. Mam zdjęcia z ubiegłego roku. Kiedy to zleciało?? Czasami robię zdjęcia i myślę, że kiedyś wykorzystam, ale nie sądziłam, że tak szybko :) Zostaliśmy obdarowani pysznym domowym pasztetem, który co roku piecze siostra mojego męża, Ala. Dzieci uwielbiają i z wszystkich wędlin to właśnie pasztet znika najszybciej. Poprosiłam ją o przepis, i jak się okazało - to przepis rodzinny(...)podłużnych foremek (dwóch lub trzech, w zależności od wielkości), wykładamy papierem do pieczenia, a boi natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Mięso przekładamy do foremek, do 2/3 wysokości.  Pasztet pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Smacznego

bistro mama
Pasztet warzywny z kaszą manną 190

Pasztet warzywny chodził za mną od dość dawna,aż w końcu się odważyłam i go upiekłam. Teraz zastanawiam się czemu tak długo się wahałam bo wyszedł rewelacyjny. Konsystencja jak dla mnie idealna lekko kremowa ale zwarta. Doskonały do kanapki jak i do jedzenia bez chleba z racji dodatku kaszy manny jest syty sam w sobie. Muszę przyznać, że popełniłam jeden(...)Całość mieszamy przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Na koniec wbijamy jajka dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki z papierem do pieczenia.  Aby spód pasztetu nie był rozmiękły, wysypałam go obficie mąką migdałową. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok 45 min. Wierzch pasztetu musi być dobrze wypieczony

W kuchennej krainie
PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ KISZONĄ KAPUSTĄ GRZYBAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 154

spróbowaniu wędzonego pasztetu z kaszą jaglaną, grzybami leśnymi, kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami    nie zjecie już nigdy innego, a tym bardziej mięsnego pasztetu. Rewelacja! Wilgotny i cudownie pachnący. Połączenie tylu składników dało niesamowity smak. Z pewnością zaskoczycie najbliższych jak i zapewne siebie samych. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 g kiszonej kapusty garść suszonych leśnych grzybów 2 cebule(...)koniec dodałam ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Wymieszałam. W razie potrzeby można jeszcze doprawić do smaku. Formę do pieczenia wysmarowałam olejem i obsypałam tartą bułką. Przełożyłam do niej masę na pasztet. Piekłam go przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO! Przepis zaczerpnęłam z bloga vegenerat-biegowy.blogspot.com

potrawyregionalne
Paszteciki francuskie 117

rosół, bulion, smak na zupę... zawsze zostaje nam mięso. Sposobów na zagospodarowanie jest pełno, mogą być różnego rodzaju pierogi: pierogi z mięsem , pierogi z kaszą gryczaną , pierogi z perliczki ….; „pasztety”: pasztet z kaczki , pasztet z gęsi , paszteciki z kaczką ... . Dzisiaj proponuję paszteciki z mięsa w cieście francuskim (oczywiście ciasto można przygotować w domu, ale czy nie szkoda czasu? Ja kupuję

królestwo garów
Pasztet z zapiekanego kalafiora i z czarnuszką 106

poprzednim poście pisałam że zakochałam się w zapiekanym kalafiorze, postanowiłam zrobić z niego pasztet, wyszedł wspaniały. Ma lekki posmak orzechowy, ostra papryka nadaje ostrości a czarnuszka pazura :).  Pasztet idealnie się sprawdza na śniadanie, kolację lub obiad. Składniki: 1 duży kalafior 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej(...)dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany koperek, pieprz, sól, paprykę ostrą, słodką, olej ryżowy, mąkę,  prażony słonecznik, sezam, imbir,  czarnuszkę,  pieprz, sól, i całość dokładnie mieszamy.  Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy w 200 st przez

Łycha smaków
DOSKONAŁY PASZTET Z CUKINII ZE ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI, BEZGLUTENOWY 223

sukcesie placków z cukinii z ziołami, przetestowaliśmy pasztet z cukinii, również ze strony Agnieszki Maciąg . Tak jak i placki również i on bardzo przypadł nam do gustu, a szczególnie mnie. Przez kilka kolejnych dni zajadałam go z wielkim apetytem na kolację. Uwielbiam pasztety z dodatkiem żurawiny z chrzanem... pychotka. Sosem tatarskim również nie pogardzę. ale chrzan i żurawina(...)mnie połączenie idealne. Polecam, taki pasztet, jest bardzo lekki, a zarazem pożywny. Ja wprowadziłam tylko małe zmiany, zamiast bułki tartej do swojego użyłam kaszkę kukurydzianą, myślę, że nic na tym nie stracił, może nawet zyskał. Moja wersja jest więc dodatkowo bezglutenowa. Składniki: - 2 mniejsze cukinie (u mnie trochę ponad 3 szklanki* startej, już odciśniętej) - 2 średnie marchewki lub 1 duża

Smaczne Zdrowe
Pasztet drobiowy 180

mój pierwszy pasztet ,długo się przymierzałam i teraz mogę powiedzieć ,że to wcale nie jest trudne a już nigdy nie kupię pasztetu w sklepie :) smak jest lekko pikantny ,pachnie przyprawami w całym domu :) nie wymaga smarowania masłem bo nie jest suchy :) Polecam spróbować :) najlepiej smakuje z bułeczkami własnej roboty ....np tymi z przedziałkiem Składniki : - 800 g mięsa z kurczaka ,najlepiej(...)wymieszać z masą mięsną , Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, masę włożyć do blaszki ,kilka razy "uderzyć" blaszką o blat żeby w pasztecie nie było "dziur" ,Jeśli mięso jest za mało słone lub ostre dodać sól i pieprz. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 stopni ,piec godzinę. Po upieczeniu wyjąć z blaszki na deskę

Wypieki Rene
Pasztet z żurawiną 149

Wyborny pasztet z suszoną żurawiną, jest bardzo  smaczny i delikatny, na lekko słodki smak. Uwielbiam połączenie mięsa z owocami. Składniki: 1 kilogram udek z kurczaka 0,5 kilograma boczku surowego 100 gram drobiowej wątróbki 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 duża cebula 2 kajzerki 2 jajka Garść suszonej żurawiny Sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziarna(...)mięso, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, wątróbkę i bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodajemy suszoną żurawinę , pasztet dokładnie wyrabiamy. Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy od piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut

Bajeczna Kuchnia
Pasztet z fasoli z pieczonymi pomidorami, paprykami i bakłażanem 89

Zawsze o tej porze roku najbardziej smakują mi pasztety. Ten jest wyjątkowy. Po pierwsze dlatego, że jest bardzo aromatyczny. Pachnie mocno pieczonymi pomidorami, paprykami, bakłażanem i jabłkiem, ponadto jest przesmaczny. Ostatnio na pewnej imprezie wszyscy byli oczarowani tym właśnie wypiekiem, podobno jeden z lepszych jaki jedli. Całość uwieńczona pistacjami, które w ogóle sprawiają, iż pasztet staje się bardzo wykwintnym daniem(...)Może i  u Was w tym roku, na Świątecznym stole, zagości taki właśnie pasztet? Składniki (na tzw. "keksówkę"): 250 gram białej fasoli "Piękny Jaś" z puszki lub suchej, wymoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości 2 pomidory malinowe 3 papryki: zielona, czerwona i żółta 1 bakłażan 1 kwaśne jabłko 2 jajka 1 łyżeczka majeranku i oregano sól i pieprz

Mango Papaja
Konfitura z żurawiny - przepis 152

Kilka dni temu po długim czasie upiekłam domowy pasztet drobiowy, a że w naszym domu pasztet uwielbia towarzystwo konfitury z  żurawiny, więc i ona powstała. Miałam zamrożoną żurawinę, więc pasowało idealnie. Konfiturę robi się bardzo szybko, co nie ukrywam i mnie zaskoczyło. Nie miałam sprawdzonego przepisu w babcinym zeszycie, więc skorzystałam z przepisu z "Moje Wypieki" za co bardzo(...)porcji wyszły mi 3 małe słoiczki. Tym razem ich nie pasteryzowałam, bo bardzo szybko znikną. Żurawina bogactwo witaminy C, cudowna w walce z przeziębieniem. Polecam przepis na domowy drobiowy pasztet klik   Smacznego #basiawkuchni

Basia w kuchni
domowy pasztet drobiowy 162

Pasztet drobiowy Jego delikatny, łagodny smak, odpowiada chyba każdemu. Warto więc by jak najczęściej, gościł na naszych stołach.  Składniki 1 kurczak o wadze ok 1,5 kg 2 ćwiartki z kurczaka 2 nogi kacze 0,5 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg serc drobiowych 4-5 łyżek smalcu gęsiego 3 jajka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew(...)smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy ( przy tej ilości składników ja użyłem dwóch foremek). Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50-55 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce

Miód i pieprz